Connect with us

Politica

Primul-ministru propus are soț sirian. Are șanse Sevil Shhaideh?

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohhanis a început consultările cu partidele politice în vederea desemnării primului ministru. După întrevederea cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, șeful statului a purtat discuții cu liderii liberali, însă aceștia au spus că nu au vreo propunere pentru funcția de premier. La o oră și jumătate distanță, mai exact la 14.00, Iohannis a avut consultări cu delegația USR, condusă de Nicușor Dan, iar la ora 15.00, șeful statului îi va primi la Cotroceni pe reprezentanții UDMR, în frunte cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Mâine se va desfășura o nouă rundă de consultări, cu PMP și reprezentanții minorităților naționale. Preşedintele Iohannis a avut şi săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD şi ALDE nu au participat deoarece nu se anunţase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.  Potrivit şefului statului, nici unul dintre partidele care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier. El a adăugat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care va avea majoritate în Parlament.

Propunerea PSD-ALDE a fost șocantă pentru multă lume

În urmă cu circa trei ore, liderii PSD-ALDE, Dragnea, Tăriceanu și Daniel Constantin au ieșit de la întâlnirea oficială și au anunțat în fața jurnaliștilor ce propunere au făcut pentru funcția de premier. Dragnea a precizat că propunerea lor a fost d-na Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării.  El a precizat că nu va veni cu o nouă propunere și a declarat că dacă această soluție nu va fi acceptată, atunci ”ne vedem în altă parte!”. El a spus că Sevil Shhaideh este cetățean român care are toate drepturile.

Cine este Sevil Shhaideh?

Sevil Shhaideh este constănțeancă, de etnie tătară, și are o carieră impresionantă. Are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării. În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică. În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Akram Shhaideh, sotul lui Sevil

Premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh, este căsătorită cu un cetățean de origine siriană, care lucrează în administrația publică. Akram Shhaideh s-a născut în anul 1962, în Latakia, Siria. A lucrat în cadrul Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, regie subordonată CJC, a fost și profesor la Universitatea Ovidius, iar apoi a ajuns consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale. Potrivit declarației sale de avere, Akram Shhaideh are trei apartamente în Siria.

Nașii de cununie: Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea!

La căsătoria sa cu Sevil, în anul 2011, Akram Shhaideh i-a avut ca martori pe actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea dar și pe fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu. Ce-i drept, la căsătoriile musulmanilor nu se intră în biserică deci, în mod traditional, ei nu au nași de cununie. Cu toate acestea, și finii mei sunt tătari, dar relația dintre noi nu a ținut vreodată cont de rigorile bisericești. Pe vremea când a fost numită ministru, presa a scris că Sevil Shhaideh este fina lui Dragnea. Însă el a venit cu explicații și a precizat: „În religia musulmană nu există termenul de naș. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat și o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment și care sunt martori. Nu există termenul de naș și fin”, a spus Dragnea. Că există sau nu acest termen este nesemnificativ la acest moment. Acum contează doar faptul că Sevil Shhaideh este nominalizată ca viitor prim ministru, iar șansele ca ea să fie acceptată sunt ridicate. Nu știm ce argumente ar putea găsi președintele ales (german!) pentru a respinge această propunere. Dacă ea va fi acceptată, vom deveni cea mai cosmopolită țară europeană, cu un președinte neamț, un premier tătar, dar și cu mulți alți lideri, mai mici sau mai mari, de toate naționalitățile! Aferim! (Pentru cei care nu știu, acest lucru înseamnă felicitări, bravo!)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Deputatul USR Mihai Polițeanu: „Klaus Iohannis o ia pe arătură în dosarul 10 August“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

USR-PLUS a luat foc după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. După ce europarlamentarul PLUS Ramona Strugariu l-a acuzat pe șeful statului de populism și ipocrizie, acum și deputatul USR Mihai Polițeanu afirmă că președintele Klaus Iohannis „o ia un pic pe arătură” în cazul dosarului 10 August. Polițeanu spune că vinovăția pentru închiderea dosarului nu îi aparține ministrului Justiției, Stelian Ion, ci DIICOT-ului unde Klaus Iohannis a numit-o șefă pe Georgiana Hossu.

„Cred că lumea o ia un pic pe arătură, inclusiv Președintele: Hai să ne oprim în a da senzația că un politician, fie el și ministrul Justiției, poate sau trebuie să influențeze mersul unui dosar în Justiție; putem critica decizia unei instanțe, da, dar nu putem presa politic pentru o anumită soluție; ca președinte, eventual, poți lua la întrebări Procurorul general cu privire la nelucrarea, tergiversarea unui dosar sau a mai multor, fără, însă, a indica o soluție. În cazul specific al dosarului 10 august, în mod clar principala instituție vinovată pentru lipsa unei anchete efective este DIICOT;

Însuși Președintele Iohannis a numit-o procuror șef DIICOT pe Giorgiana Hosu, în ciuda protestelor publice; dacă tot vrem soluții, hai să discutăm despre soluții realiste pentru viitor: de exemplu, reformarea Legii adunărilor publice, pe care Jandarmeria vrea s-o îngroape. Avem un proiect de lege excelent in Parlament pentru a face acest lucru. Hai să trecem împreună, cu sprijinul USR PLUS, PNL și UDMR, această lege”, a scris deputatul USR Mihai Polițeanu pe Facebook.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Avocatul Poporului acuză: „Mi-au înroșit telefonul să atac la CCR anularea pensiilor speciale. Cei mai mulți erau din PNL“

Dacă ar avea voință politică, actuala coaliție de guvernere, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR, ar putea elimina toate pensiile de serviciu (pensii speciale), cu excepția pensiilor magistraților, care au suport constituțional, a declarat Avocatul Poporului,  Renate Weber. Practic, toate celelalte pensii, inclusiv cele ale militarilor, sunt pensii de serviciu și pot fi eliminate. Avocatul Poporului afirmă că la desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a primit multe telefoane de la liberali să atace actul normativ.

”Vai de mine! Mi-au înroşit telefonul. Niciodată… Eu, de când sunt în funcţia asta, niciodată nu am primit atâtea telefoane câte telefoane am primit pentru pensiile parlamentarilor. Cei mai mulţi erau din PNL. În toată perioada asta (m-au sunat – n.r.) să atac la CCR. Cei care m-au sunat nu mai erau parlamentari. În loc să se ducă să facă lobby la colegii lor de partid, făceau la mine, să atac, când o să fie votată. La un moment dat chiar aşa mi s-a spus: ce mai ai de pierdut, oricum te revocă. Cam ăsta e caracterul oamenilor care nu vor să înţeleagă că nu am motiv de neconstituţionalitate”, a declarat, la TVR, Renate Weber.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Klaus Iohannis îi solicită ministrului Justiției să explice public, de urgență, cum s-a ajuns ca dosarul 10 August să fie clasat

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Klaus Iohannis intervine în scandalul clasării dosarului 10 August. Șeful statului îi cere ministrului Justiției, Stelian Ion, să explice public cum s-a ajuns ca dosarul 10 august să fie clasat. Președintele spune că a cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluții pentru ca adevărul să fie găsit și responsabilii să răspundă.

”Solicit ministrului Justiției să explice public de urgență cum s-a ajuns în situația ca dosarul vizând evenimentele din 10 august 2018 să fie clasat. Românii au tot dreptul să știe cine sunt cei vinovați de actele de violență împotriva manifestanților pașnici. Lucrurile nu se pot încheia aici și de aceea am cerut ministrului Justiției și ministrului de Interne să găsească soluțiile pentru ca adevărul în legătură cu 10 august să fie aflat, iar cei responsabili să răspundă.”, a spus președintele Romaniei pe pagina sa de Facebook.

Dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis marți Tribunalul București, după ce a respins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Decizia este una definitivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: