Connect with us

Politica

Primul-ministru propus are soț sirian. Are șanse Sevil Shhaideh?

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Astăzi, la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohhanis a început consultările cu partidele politice în vederea desemnării primului ministru. După întrevederea cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, șeful statului a purtat discuții cu liderii liberali, însă aceștia au spus că nu au vreo propunere pentru funcția de premier. La o oră și jumătate distanță, mai exact la 14.00, Iohannis a avut consultări cu delegația USR, condusă de Nicușor Dan, iar la ora 15.00, șeful statului îi va primi la Cotroceni pe reprezentanții UDMR, în frunte cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Mâine se va desfășura o nouă rundă de consultări, cu PMP și reprezentanții minorităților naționale. Preşedintele Iohannis a avut şi săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD şi ALDE nu au participat deoarece nu se anunţase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.  Potrivit şefului statului, nici unul dintre partidele care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier. El a adăugat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care va avea majoritate în Parlament.

Propunerea PSD-ALDE a fost șocantă pentru multă lume

În urmă cu circa trei ore, liderii PSD-ALDE, Dragnea, Tăriceanu și Daniel Constantin au ieșit de la întâlnirea oficială și au anunțat în fața jurnaliștilor ce propunere au făcut pentru funcția de premier. Dragnea a precizat că propunerea lor a fost d-na Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării.  El a precizat că nu va veni cu o nouă propunere și a declarat că dacă această soluție nu va fi acceptată, atunci ”ne vedem în altă parte!”. El a spus că Sevil Shhaideh este cetățean român care are toate drepturile.

Cine este Sevil Shhaideh?

Sevil Shhaideh este constănțeancă, de etnie tătară, și are o carieră impresionantă. Are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării. În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică. În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Akram Shhaideh, sotul lui Sevil

Premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh, este căsătorită cu un cetățean de origine siriană, care lucrează în administrația publică. Akram Shhaideh s-a născut în anul 1962, în Latakia, Siria. A lucrat în cadrul Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, regie subordonată CJC, a fost și profesor la Universitatea Ovidius, iar apoi a ajuns consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale. Potrivit declarației sale de avere, Akram Shhaideh are trei apartamente în Siria.

Nașii de cununie: Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea!

La căsătoria sa cu Sevil, în anul 2011, Akram Shhaideh i-a avut ca martori pe actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea dar și pe fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu. Ce-i drept, la căsătoriile musulmanilor nu se intră în biserică deci, în mod traditional, ei nu au nași de cununie. Cu toate acestea, și finii mei sunt tătari, dar relația dintre noi nu a ținut vreodată cont de rigorile bisericești. Pe vremea când a fost numită ministru, presa a scris că Sevil Shhaideh este fina lui Dragnea. Însă el a venit cu explicații și a precizat: „În religia musulmană nu există termenul de naș. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat și o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment și care sunt martori. Nu există termenul de naș și fin”, a spus Dragnea. Că există sau nu acest termen este nesemnificativ la acest moment. Acum contează doar faptul că Sevil Shhaideh este nominalizată ca viitor prim ministru, iar șansele ca ea să fie acceptată sunt ridicate. Nu știm ce argumente ar putea găsi președintele ales (german!) pentru a respinge această propunere. Dacă ea va fi acceptată, vom deveni cea mai cosmopolită țară europeană, cu un președinte neamț, un premier tătar, dar și cu mulți alți lideri, mai mici sau mai mari, de toate naționalitățile! Aferim! (Pentru cei care nu știu, acest lucru înseamnă felicitări, bravo!)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Parlamentul European recomandă primirea IMEDIATĂ a României și Bulgariei în spațiul Schengen

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentul European a votat marți și a recomandat primirea imediată României și Bulgariei în spaţiul Schengen, fără legătură cu raportul MCV. Practic, eurodeputaţii au aprobat raportul supus la vot cu 514 voturi ”pentru”, 107 ”împotrivă” şi 38 de abţineri.

După votul de astăzi din Parlamentul European urmează decizia finală a Consiliului Uniunii Europene.

O abordare în două etape – suspendarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre – implică un anumit număr de riscuri şi ar putea să aibă un efect negativ asupra viitorului extinderii spaţiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.

Membrii Comisiei subliniau că spaţiul Schengen este un dispozitiv unic în felul său şi una dintre cele mai mari reuşite ale UE, iar mânarea aderării depline a României şi Bulgariei are consecinţe negative atât asupra celor două ţări, cât şi asupra întregii Uniuni.

PE a dat undă verde aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen încă din iunie 2011 şi şi-a reiterat poziţia în mai multe rânduri, în urma acestei rezoluţii legislative.

În prezent, atât România, cât şi Bulgaria aplică în mod parţial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor ţări.

Hotărârea finală cu privire la aderarea deplină a celor două ţări la spaţiul Schengen este luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi-a exprimat speranţa, săptămâna trecută, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ceilalţi membri ai Guvernului, că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii, subliniind că ”mai sunt eforturi de făcut”.

Update: În urmă cu puțină vreme, europarlamentarul român Claudiu Ciprian Tănăsescu a postat pe pagina sa de facebook următoarele cuvinte:

Vești bune de la Parlamentul European! Vă anunț cu bucurie că azi am votat, alături de colegii mei, raportul privind aderarea României și a Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Cu o largă majoritate (514 voturi pentru, 107 împotrivă şi 38 de abţineri), Parlamentul European a aprobat admiterea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Din acest moment intrarea României în Spațiul Schengen mai are un hop de trecut, pentru că hotărârea finală cu privire la aderare trebuie să fie luată prin vot – cu unanimitate – de către miniştrii din cele 28 de state membre, în cadrul Consiliului European.

Comisia pentru libertăți civile din cadrul Parlamentului European a cerut miniştrilor UE, la începutul lunii noiembrie, să ia măsuri pentru admiterea de urgență a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, susținând că o aderare în două etape ar prezenta prea multe riscuri. O abordare în două etape (suprimarea controalelor la frontierele interne maritime şi aeriene, urmată de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre) ar prezenta anumite riscuri şi ar putea avea un efect negativ asupra viitoarei extinderi a spaţiului Schengen.

Sursa: Digi24

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

“Fond de investiții locale”, program guvernamental în valoare de 10 miliarde de euro

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul intenţionează să înfiinţeze un “Fond de investiţii locale”, căruia i se va aloca un buget de 10 miliarde de euro, fondul fiind destinat unor proiecte privind dezvoltarea localităţilor, a anunțat luni seara Liviu Dragnea, președintele PSD. Acesta a explicat că banii pentru acest fond vor veni “din România” şi că speră ca ordonanţa privind înfiinţarea acestui fond să fie aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. Totuși, liderul coaliției de guvernare a refuzat sa ofere detalii despre proveniența banilor, dar și ceea de presupune concret acest program destinat administrațiilor locale. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, la finalul şedinţei CEx a PSD, că Guvernul intenţionează să înfiinţeze un fond de investiţii care să ajute localităţile să dezvolte proiecte legate de alimentarea cu apă, sisteme de canalizare sau şcoli.

“Pe lângă PNDL, vrem să facem acest Fond de investiţii locale, aşa se numeşte, pe care să-l dublăm de o proiecţie financiară, pentru că, chiar dacă ne propunem să facem mai multe lucruri, dacă nu avem o proiecţie financiară nu vom putea realiza acest lucru”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta nu a precizat de unde vor veni banii necesari înfiinţării şi funcţionării acestui fond.

Mai trebuie precizat ca Liviu Dragnea a informat ca speră ca în prima şedinţă de guvern să se adopte OUG privind acest fond de investiţii.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Moţiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Documentul va fi depus în Parlament pe 12 decembrie

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liderii opoziţiei au decis luni, 10 decembrie, ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să fie depusă în Parlament miercuri, 12 decembrie.

Moţiunea va fi semnată de PNL, USR, PMP şi Pro România.

PSD şi ALDE au împreună 244 de parlamentari din totalul de 465, astfel că, teoretic, nu ar avea probleme la votul pe moţiunea de cenzură. Rămâne de văzut dacă există sau nu în mod real un curent de disidenţă în rândul parlamentarilor PSD.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: