Connect with us

Politica

Primul-ministru propus are soț sirian. Are șanse Sevil Shhaideh?

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi, la Palatul Cotroceni președintele Klaus Iohhanis a început consultările cu partidele politice în vederea desemnării primului ministru. După întrevederea cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, șeful statului a purtat discuții cu liderii liberali, însă aceștia au spus că nu au vreo propunere pentru funcția de premier. La o oră și jumătate distanță, mai exact la 14.00, Iohannis a avut consultări cu delegația USR, condusă de Nicușor Dan, iar la ora 15.00, șeful statului îi va primi la Cotroceni pe reprezentanții UDMR, în frunte cu liderul Uniunii, Kelemen Hunor. Mâine se va desfășura o nouă rundă de consultări, cu PMP și reprezentanții minorităților naționale. Preşedintele Iohannis a avut şi săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD şi ALDE nu au participat deoarece nu se anunţase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.  Potrivit şefului statului, nici unul dintre partidele care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier. El a adăugat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formaţiune sau de la o coaliţie care va avea majoritate în Parlament.

Propunerea PSD-ALDE a fost șocantă pentru multă lume

În urmă cu circa trei ore, liderii PSD-ALDE, Dragnea, Tăriceanu și Daniel Constantin au ieșit de la întâlnirea oficială și au anunțat în fața jurnaliștilor ce propunere au făcut pentru funcția de premier. Dragnea a precizat că propunerea lor a fost d-na Sevil Shhaideh, fost ministru al Dezvoltării.  El a precizat că nu va veni cu o nouă propunere și a declarat că dacă această soluție nu va fi acceptată, atunci ”ne vedem în altă parte!”. El a spus că Sevil Shhaideh este cetățean român care are toate drepturile.

Cine este Sevil Shhaideh?

Sevil Shhaideh este constănțeancă, de etnie tătară, și are o carieră impresionantă. Are 51 de ani, iar în 1987 a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică. În 1995 şi 2001, ea a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării. În perioada 1987-1991, ea a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa. Ulterior, din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa, având ca principale atribuţii coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană. Simultan, a ocupat postul de coordonator al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), în perioada în care Liviu Dragnea era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, între principalele activităţi şi responsabilităţi numărându-se elaborare de amendamente legislative cu privire la actele normative care reglementează administraţia publică locală. De asemenea, din anul 2000, ea este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică. În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister.

Akram Shhaideh, sotul lui Sevil

Premierul propus de PSD, Sevil Shhaideh, este căsătorită cu un cetățean de origine siriană, care lucrează în administrația publică. Akram Shhaideh s-a născut în anul 1962, în Latakia, Siria. A lucrat în cadrul Regiei Autonome Județene Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, regie subordonată CJC, a fost și profesor la Universitatea Ovidius, iar apoi a ajuns consilier în Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale. Potrivit declarației sale de avere, Akram Shhaideh are trei apartamente în Siria.

Nașii de cununie: Nicușor Constantinescu și Liviu Dragnea!

La căsătoria sa cu Sevil, în anul 2011, Akram Shhaideh i-a avut ca martori pe actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea dar și pe fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu. Ce-i drept, la căsătoriile musulmanilor nu se intră în biserică deci, în mod traditional, ei nu au nași de cununie. Cu toate acestea, și finii mei sunt tătari, dar relația dintre noi nu a ținut vreodată cont de rigorile bisericești. Pe vremea când a fost numită ministru, presa a scris că Sevil Shhaideh este fina lui Dragnea. Însă el a venit cu explicații și a precizat: „În religia musulmană nu există termenul de naș. Sunt martori. Atunci când se căsătoresc doi, un bărbat și o femeie de religie musulmană, sunt unii care participă la acel eveniment și care sunt martori. Nu există termenul de naș și fin”, a spus Dragnea. Că există sau nu acest termen este nesemnificativ la acest moment. Acum contează doar faptul că Sevil Shhaideh este nominalizată ca viitor prim ministru, iar șansele ca ea să fie acceptată sunt ridicate. Nu știm ce argumente ar putea găsi președintele ales (german!) pentru a respinge această propunere. Dacă ea va fi acceptată, vom deveni cea mai cosmopolită țară europeană, cu un președinte neamț, un premier tătar, dar și cu mulți alți lideri, mai mici sau mai mari, de toate naționalitățile! Aferim! (Pentru cei care nu știu, acest lucru înseamnă felicitări, bravo!)

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

BEC a respins propunerea MAI de interzicere a intrării în cabina de vot cu telefon mobil

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Biroul Electoral Central a respins, astăzi, propunerea Ministerul Afacerilor Interne de a interzicere intrarea în cabina de vot cu telefonul mobil. În schimb, BEC a adoptat o decizie prin care se interzice utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrarea sau preluarea de imagini. De asemenea, “Sunt interzise comercializarea şi/sau consumul de alcool în zona de protecţie a secţiei de votare”, mai prevede Decizia nr. 95/29.11.2020. MAI i-a trimis, miercuri, președintelui Biroului Electoral Central, judecătoarei Maricela Cobzariu, o adresă oficială în care solicită BEC-ului să interzică accesul cu telefonul mobil în cabina de vot, la alegerile parlamentare, spun surse instituționale pentru știripesurse.ro. Internele au invocat reclamațiile legate de faptul că, urmare a înregistrărilor efectuate de alegătorul care a votat un anumit candidat sau o listă de candidați, acesta ar fi recompensat cu bani, bunuri sau alte foloase. Sursa: stiripesurse.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Președintele Iohannis EXCLUDE redeschiderea școlilor și recunoaște: “La noi, rata de infectare este foarte mare”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Klaus Iohannis a precizat, duminică, după o vizită la call-centerul DSP București de la Arena Națională, că nu se pot deschide școlile, așa cum recomanda OMS. Președintele a comentat și o afirmație a Avocatului Poporului, care a precizat că sunt doi ani pierduți pentru elevi, din cauza închiderii unităților de învățământ în România și în anul școlar 2019-2020, dar și în cel în curs.

”Nu sunt de acord că sunt 2 ani pierduți, dar elevii și părinți pierd mult pentru că nu se pot desfășura orele la clasă. Aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Trebuie să meargă la clasă când pot să meargă în condiții de siguranță. La noi, rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi nici create, nici garantate, iar pentru a proteja și copiii și părinții lor, este necesar să se facă învățământ online”, a declarat Klaus Iohannis.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Candidatul PRO România la Senat, Răzvan Filipescu: „Fiecare român va scoate din buzunar 5.300 de lei pentru a acoperi deficitul bugetar de anul viitor“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Răzvan Filipescu, candidat PRO România la Senat, spune că din situația dezastruoasă în care a adus țara actualul guvern PNL, cu complicitatea celor care l-au votat – respectiv PSD și USR – vom putea ieși doar dacă se aplică, în cel mai scurt timp, un plan de măsuri foarte bine gândit, pe care echipa PRO România l-a pregătit. Acesta se întreabă retoric dacă PSD-iștii sunt mulțumiți că au votat, în martie, Guvernul Orban, că au lipsit de la moțiunea de cenzură din septembrie, și de modul în care susțin, tacit, acest Guvern.

„Vom scoate din nou țara din criza în care a băgat-o guvernul PNL. Să nu uităm de anii de criză 2009 – 2011 și de eforturile care s-au făcut apoi, în guvernarea lui Victor Ponta, pentru a se obține redresarea economică. Dar nici de faptul că în 2015, la finalul guvernării Ponta, deficitul României era de numai 1 miliard de euro, iar astăzi s-au depășit toate recordurile la deficitul bugetar, ajungându-se la 20 de miliarde! Guvernul PNL a împrumutat atât de mult, încât vom plăti doar pentru dobânzi 1 miliard de euro în plus, an de an“, explică Răzvan Filipescu.

Acesta mai spune că echipa PRO România a luat în calcul toate măsurile care pot fi aplicate pentru a reveni la echilibru și creștere economică, în cel mai scurt timp.

„De data aceasta trebuie să rezolvăm trei crize, în loc de una: economică, medicală și de educație. Prima este cea mai importantă, pentru că le va adânci și pe celelalte, dacă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp“, mai spune candidatul PRO România la Senat.

„Votează PRO România, scoatem din nou țara din criză!“, mai spune Trofin.

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: