Connect with us

Actual

Primul pas spre închisoare? Poliţişti constănţeni condamnaţi

Avatar

Publicat

la

Poliţiştii Moldoveanu Ciprian Adrian şi Coman Andrei Alexandru au fost condamnaţi de Tribunalul Constanţa, cu drept de apel în termen de 10 zile.
Moldoveanu Ciprian Adrian a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de luare de mită. Instanţa a stabilt şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului următoarelor drepturi:
– de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice;
– de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat:
– de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii pe o durată de 2 ani ,care începe după executarea pedepsei principale.
Instanţa a hotărât aceleaşi pedepse şi pentru Coman Andrei Alexandru, pentru care se menţine măsura controlului judiciar.

Scurt istoric
8 Iulie 2015
Cei doi inculpaţi au fost prinşi în flagrant conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie:
,, În data de 08 iulie 2015, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Constanţa, au prins în flagrant un agent de poliţie din cadrul unui Post de Poliţie (Poliţia Mihail Kogălniceanu n.r) – I.P.J. Constanţa, precum şi un lucrător din cadrul Poliţiei Locale din aceeaşi localitate (Poliţia Locală Mihail Kogălniceanu n.r), după ce au pretins şi primit de la un denunţător suma de 600 de euro şi un telefon mobil, în scopul de a nu-şi exercita în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, precum şi de a-i crea o situaţie favorabilă cu ocazia derulării unui proces penal aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa.
Cauza a avut la bază un denunţ formulat, în data de 07 iulie a.c (2015 n.r)., la linia telefonică gratuită TelVerde a D.G.A. 0800 806 806.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi şantaj.
S-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de agentul de poliţie, urmând ca în cursul zilei de azi (8 iulie 2015 n.r) să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile şi măsura controlului judiciar faţă de lucrătorul Poliţiei Locale.”
27 iulie 2015
Dosarul este înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa, secţia penală.
4 septembrie 2015
Camera de consiliu a Tribunalului Constanţa pronunţă o hotărîre intermediară, prin care constată competenţa şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 22 iulie 2015 al Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care-i privea pe cei doi poliţişti şi dispune începerea judecăţii cauzei pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită

Comments

comments

Actual

Nivelul apei din Lacul Techirghiol a scăzut semnificativ. În schimb, a crescut salinitatea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) monitorizează din punct de vedere al bilanțului hidrologic Lacul Techirghiol, în urma sesizării reprezentanților Primăriei Techirghiol care au semnalat scăderea nivelului apei.

Specialiștii A.B.A.D.L. s-au deplasat în zonă și au întocmit un raport în care au stabilit că schimbările climatice din ultimii ani au afectat spațiul hidrografic Dobrogea-Litoral, iar în privința lacului Techirghiol s-a ajuns, în prezent, la scăderea nivelului lacului cu aproximativ un metru. Cauzele care au dus la acest rezultat sunt legate în special de lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, dar și din acest an care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.

Un alt factor importat, care a influențat scăderea nivelului de apă din lac, este legat de sistemul de irigații din zonă care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol, pentru că terenurile agricole din zonă sunt la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă. Prin urmare nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80.

„Am asigurat Primăria Techirghiol și pe toți cetățenii că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral monitorizează calitatea apei lacului Techirghiol pentru ca aceasta să nu fie influențată în mod negativ prin aport de apă dulce sau într-un alt mod. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral veghează pentru ca proprietățile terapeutice (regimul hidrologic și de salinitate) pe care le deține lacul Techirghiol să fie menținute. Din punct de vedere al salinității, în intervalul 2007-2020 se constată o tendință de creștere a salinității, 61,07 gr/l în 2008, respectiv 89,63 gr/l în 2020. Tocmai de aceea l-am  informat pe primarul din localitatea Techirghiol, Iulian Soceanu, că acest fenomen de scădere este unul normal și, mai mult, nivelul scăzut  înseamnă o salinitate mai mare a lacului ceeea ce înseamnă un efect benefic. Și în acest caz, al Lacului Techirghiol, tragem un semnal de alarmă și anunțăm din nou autoritățile centrale în ceea ce privește secarea lacurilor din zona Dobrogei  pentru că cel mai probabil acest fenomen se va accentua în anii următori”, a declarat directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), Bogdan Bola.

Istoricul menținerii calităților terapeutice

Începând cu perioada anilor 1970 s-a constatat o creștere continuă a nivelului apei în lacul Techirghiol, urmată de o scădere a salinității lacului și ca urmare a avut loc o deteriorare a mediului și condițiilor favorabile dezvoltării unei flore și faune specifice nămolului sapropelic, cu calitățile terapeutice recunoscute.

Pentru stoparea degradării și remedierea caracteristicilor terapeutice actuale ale lacului Techirghiol s-au proiectat și executat, în mai multe etape, lucrări și amenajări, care să intercepteze și evacueze în afara perimetrului lacului, cât mai mult din afluxul de apă dulce de suprafață și din subteran. Aceste lucrări au fost efectuate în trei etape, prima etapă a avut loc în perioada anilor 1977-1979, iar a doua în perioada 1980-1983. Aceste ape dulci sunt interceptate de către construcții hidrotehnice și de drenare de coastă și apoi sunt evacuate în afara lacului Techirghiol.

Etapa III –a, a început în anul 1987, fiind executate diverse lucrări, respectiv baraj în coada lacului Techirghiol (barajul mare), canal de coastă pe malul sudic al lacului Techirghiol.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident mortal pe DN2A Constanța – Hârșova. Două persoane au decedat, iar alta este în comă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe DN2A (E60) Constanța – Hârșova, în zona localității Ghindărești, județul Constanța, a avut loc o coliziune frontală între două autoturisme. În urma impactului, două persoane au decedat, iar alte două au fost rănite grav. Circulația este oprită total și s-a format o coadă de mașini de câțiva kilometri. La fața locului s-a deplasat un elicopter SMURD și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. Potrivit Poliției, în urma accidentului două persoane au decedat, o persoana este în comă și o altă victimă este conștientă.

Update: Trei persoane și-au pierdut viața în urma acestui dramatic accident.  O a patra persoană a fost preluată inconștientă de elicopter.

Oficial din partea IPJ Constanța. Astăzi, în jurul orei 15.40, un bărbat de 26 de ani a condus un autoturism pe DN 2A, în afara localității Hârșova, dinspre Hârșova către Constanța, iar la km 131, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de către un bărbat, de 52 de ani.

În urma accidentului rutier, a rezultat decesul a trei persoane: cei 2 conducători auto, precum și pasagera din dreapta față din al doilea auto, o femeie de 54 de ani. Totodată, o pasageră din primul autoturism, o femeie, de 26 de ani a fost rănită grav.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadavrul unui bărbat plutea pe lacul Tăbăcărie. Identitatea sa nu a fost stabilită

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pompierii au fost solicitați să intervină pentru recuperarea unei persoane care plutea pe lacul Tăbăcărie, în spatele City Park Mall. La fața locului au ajuns rapid o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Fripis cu un echipaj din cadrul SAJ Constanța.

”Colegii mei au ajuns la fața locului și au scos persoana din lac.”, a precizat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Constanța.

Și polițiști din cadrul Secției 1 au ajuns la fața locului. Au stabilit că este vorba despre un bărbat, de aproximativ 60 de ani, care plutea la 5-6 metri de malul lacului Tăbăcăriei.

Conform primelor cercetări efectuate la fața locului, nu sunt urme vizibile de violență la nivelul feței sau trunchiului. Identitatea persoanei nu a fost stabilită până la acest moment.

”În cauză, polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: