Connect with us

Actual

Prioritățile lui Ghiță la NUCLEARELECTRICA

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a prezentat într-o conferință de presă care sunt priorităților pe care le are pentru dezvoltarea companiei de stat.

Astfel, prima pe listă a fost şi rămâne retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă, un proces care a intrat, de puţine zile, în prima fază de execuţie, cea care include finalizarea documentațiilor suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate. “Retehnologizarea Unității 1 este unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din industria energetică românească, prin care va fi asigurată o durată suplimentară de 30 de ani de operare și producție, la mai puțin de jumătate din costul unei unități noi nucleare de tip CANDU”, informează Cosmin Ghiță citat de energynomics.ro. De asemenea, a doua chestiune pe care Ghiță a catalogat-o de maximă urgență se referă la identificarea strategiei optime pentru ca Nuclearelectrica să îşi asigure un acces constant şi la preţ convenabil la materia primă. Din această perspectivă, directorul Nuclearelectrica susține că până la finalul acestui an – care coincide cu finalul mandatului său temporar de 4 luni – să poată aduce în atenţia Adunării Generale a Acţionarilor concluziile unui studiu independent pe baza căruia acţionarii să decidă direcţia de urmat astfel încât Nuclearelectrica să echilibreze siguranţa în asigurarea combustibilului, cu eficienţa economică şi cu rolul strategic pe care îl poate juca în lanţul valoric al industriei nucleare româneşti.

Politica de resurse umane este un al treilea punct de interes pentru conducerea Nuclearelectrica, în principal păstrarea experţilor de nivel mondial pe care îi are deja în echipă, dar şi atragerea de tineri ingineri pe care să îi formeze potrivit cu nevoile specifice.

În fine, Cosmin Ghiţă s-a mai referit la o direcţie strategică pe care o consideră de maximă importanţă pentru companie: diversificarea surselor de venituri pentru Nuclearelectrica, mai ales în perspectiva perioadei în care unitatea 1 va fi oprită pentru retehnologizare, cel mai probabil în intervalul decembrie 2026-decembrie 2028.

Înainte de orice, a subliniat Cosmin Ghiţă, “prioritatea zero este şi va rămâne întotdeauna asigurarea securităţii în exploatare, iar pentru aceasta compania se bazează pe un colectiv de specialişti de cea mai bună calitate. Nuclearelectrica este certificată la cele mai înalte standarde internaţionale, iar acceptarea României în structurile Agenției pentru Energie Nucleară a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este o probă a calităţii umane şi instituţionale din industria nucleară românească”.

Ministerul Energiei a început pe 10 august procedurile de selectare a unei firme specializate de recrutare viitorilor membri din Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Odată instalat, viitorul CA va numi o nouă conducere executivă. În acest sens,  Cosmin Ghiţă a precizat că va candida pentru un mandat integral de director general la Nuclearelectrica.

Comments

comments

Actual

Se strică vremea. Județul Constanța va fi sub cod galben de instabilitate atmosferică

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Administrația Națională de Meteorologie a emis un mesaj nou de vreme severă imediată. Potrivit acestuia, în  intervalul 25 septembrie, ora 23.00 – 27 septembrie, ora 06.00 mai multe județe din țară se vor afla sub cod galben. Sunt vizate următoarele fenomene: cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

În intervalul menționat va ploua în toate regiunile, iar cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în regiunile vestice, sâmbătă în nord-vest, centru, sud și la munte, iar seara și în prima parte a nopții de sâmbătă spre duminică, în jumătatea de est a țării.

Se vor semnala averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Vântul se va intensifica treptat în toată țara, cu viteze la rafală în general de 45…60 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 100…110 km/h. În Moldova, Muntenia și Dobrogea, începând din după-amiaza zilei de sâmbătă, vor fi rafale de 60…80 km/h.

Notă: Vremea se va răci, sâmbătă mai ales în jumătatea de vest a țării, iar duminică și în rest.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

De mâine dimineață, 26 septembrie, ora 9.00 și până pe data de 27 septembrie, ora 3.00, ne vom afla sub cod portocaliu de vreme rea. Sunt așteptate ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

(Vezi harta)

În zona de munte, precum și în Maramureș, Transilvania și local în Oltenia, Muntenia și Moldova, va ploua abundent și vor fi intervale în care se vor semnala manifestări de instabilitate atmosferică accentuată (vijelii puternice, grindină și frecvente descărcări electrice). Cantitățile de apă vor depăși 50…60 l/mp și izolat 70…90 l/mp.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O mașină s-a răsturnat pe b-dul Tomis. Șoferul nu avea permis de conducere și era beat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la intrarea în municipiul Constanța dinspre Ovidiu a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o mașină s-a răsturnat.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, accidentul a avut loc în jurul orei 06.00. Un bărbat de 35 de ani, care nu avea permis de conducere și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice – rezultat 0,53 mg/l alcool pur în aerul expirat, a condus un autoturism pe bulevardul Tomis.

Mașina se deplasa dinspre strada Dumbrăveni către bulevardul Aurel Vlaicu și, în momentul în care a ajuns  la breteaua rutieră cu bulevardul Aurel Vlaicu, din cauza neadaptării vitezei la condițiile de drum – este o curbă la dreapta – a pierdut controlul asupra direcției de mers.

După aceea a intrat în coliziune cu bordura din partea stângă a sensului de deplasare și s-a răsturnat în afara părții carosabile.

”În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto, care se afla singur în autoturism. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.”, precizează reprezentanții Biroului de presă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Polițistul rănit grav în urma accidentului de la Cernavodă s-a stins din viață

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Tânărul polițist care a fost grav rănit în urma accidentului rutier produs în noaptea de 8 spre 9 septembrie, pe strada Prelungirea Seimeni, situată în localitatea Cernavodă, a murit, azi, la Spitalul Județean din Constanța.

În noaptea fatidică, în jurul orei 2.00, Alin Roșieanu (în vârstă de 21 de ani) se afla într-o mașină, împreună cu un coleg de serviciu , care era la volan. Într-o clipă, acesta a pierdut controlul direcției, iar mașina a intrat într-un copac de pe marginea drumului. În urma impactului, ambii au fost răniți grav. Amândoi erau în afara orelor de program, au precizat polițiștii.

De atunci, Alin Roșieanu s-a aflat în spital. Colegii săi de serviciu au donat sânge și au făcut tot ce se putea face pentru a-l ajuta.

Din păcate, în cursul zilei de azi, tânărul Alin Roșieanu a a murit.

Prietenii săi au scris pe o pagină de socializare următoarele rânduri:

”Alin ne-a demonstrat tuturor ce înseamnă să lupți cu toate puterile. Ne-a demonstrat că atunci când nu se mai poate, se mai poate puțin. Dar atunci când sistemul medical e împotriva ta și nu luptă alături de tine, alegi să nu mai rămâi.
În această dimineață inima lui a încetat să mai bată. Știm că Alin este și va fi mereu în sufletele noastre. El este îngerul nostru acum.

Mulțumim tuturor celor care l-ați ajutat în drumul său, vă suntem recunoscători!

Mulțumim, Alin, că ai fost alături de noi și ca ai luptat să rămâi. Ai fost prea bun, te iubim mereu.”, a fost unul dintre mesajele postate de către prietenii lui Alin.

La rândul lor,  și colegii din cadrul Corpulului Național al Polițiștilor au postat câteva rânduri:

”O veste tristă a acestei dimineți! Colegul nostru Alin Roșieanu a plecat dintre noi!

Din păcate, medicii nu i-au putut salva viața tânărului care a suferit un grav accident rutier în urmă cu câteva săptămâni. Sute de colegi s-au alăturat apelului nostru de a dona sânge și totodată au transmis mesaje de încurajare.”

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: