Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Proces-neproces, SPIT continuă să perceapă taxa de liniște în stațiunea Mamaia

Published

on

Încă din anul 2001, adică de pe la începutul mandatului primarului Radu Ștefan Mazăre, a intrat în vigoare hotărârea de Consiliu local care obliga operatorii economici din stațiunea Mamaia să achite o taxă de liniște.  În scurt timp, aceasta a fost atacată și ulterior suspendată. De la 1 ianuarie 2007, a început din nou să fie percepută de către CLC. În anul 2010, Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT) a susținut public, în repetate ocazii, necesitatea implementării unei taxe de promovare la nivelul consiliilor locale, care să fie plătită de către toți agenții economici ce își  derulează activitatea în stațiunile turistice. Veniturile încasate prin această taxă locală aveau să fie utilizate cu destinația de promovare a turismului, de către Asociațiile de Dezvoltare și Promovare a Turismului din regiunile respective, unde consiliile locale și judetene sunt membre, alături de patronatele hoteliere, de cel al agențiilor de turism și de alți agenți economici cu activitate în turism sau domeniile conexe. De-abia după trei ani, adică prin anul 2013, s-a reușit introducerea acestei taxe speciale.  La momentul respectiv, Corina Martin, președinte al Federației Asociațiilor de Promovare a Turismului, declara: “Am realizat acum un pas urias, un model ce va deschide o nouă pagină în istoria dezvoltării turismului din România – Municipiul Constanța a acceptat implementarea taxei de promovare, pentru stațiunea Mamaia, la cererea Asociatiei Litoral-Delta Dunarii.  Voi propune ca acest model să fie implementat și la nivelul altor destinații turistice din România, prin celelalte Asociatii de Promovare membre ale Federatiei FAPT”. Principiul care a stat la baza acestei taxe a fost ca fiecare agent economic care activează într-o stațiune turistică – hoteluri, restaurante, terase, cluburi, beach-baruri, magazine etc. – care beneficiază de acțiunile de promovare derulate în stațiunea Mamaia și încasează venituri din activitatea de turism și activitățile conexe, trebuie să contribuie la bugetul de promovare al destinației. De altfel, a fost emisă o hotătrâre de Consiliu Local, potrivit căreia taxa de promovare urma a fi colectată de către Serviciul de Impozite și Taxe al Municipiului Constanța. 80% din aceste fonduri erau transferate către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării, iar 20% rămâneau la bugetul local. “Toate aceste venituri vor fi utilizate exclusiv pentru acțiuni de promovare ale stațiunii Mamaia și Sat Vacanță, fiind gestionate distinct de către o comisie formată din reprezentanți ai Asociației Litoral – Delta Dunării, Consiliul Local Constanța și mai multe asociații patronale ce activează în stațiunea Mamaia și Sat Vacanță.”, declara atunci Corina Martin. Această taxă nu este fixă, ci e stabilită în funcţie de locaţie şi de activitatea comercială desfăşurată.

ACIA a atacat această hotărâre și a câștigat într-o primă fază

Anul trecut, Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA) a dat în judecată Consiliul Local Constanța pentru această hotărâre, iar în data de 21.12.2015 Tribunalul Constanța a anulat taxa de liniște pusă de fostul primar Radu Mazăre și aprobată de Consiliul local. Decizia poate fi atacată cu recurs. Procesul a fost intentat de Asociația Constanța Ia Atitudine (ACIA). La acel moment, președintele Asociației Constanța Ia Atitudine, Andrei Popescu, devenit între timp consilier local municipal, era foarte satisfăcut de această decizie a instanței. “Mă bucur că justiția a făcut dreptate și sunt convins că taxa aceasta de liniște, impusă abuziv de Radu Mazare și păstrată de locotenentul său servil, Decebal Făgădău, va fi desființată și că oamenii își vor putea recupera banii. Peste 7.000 de persoane au votat pentru desființarea acestei taxe și mă bucur că instanța a validat demersul nostru. Trăim încă într-o Constanța controlată de oamenii lui Mazăre, un oraș în care s-au inventat unele dintre cele mai bizare taxe speciale din România. Hotărârea Tribunalului Constanța este un pas spre normalitate. De asemenea, fac un apel către Consiliul Local Constanța să își reconsidere atitutinea față de perceperea acestei taxe și în anul 2016 pentru a preîntâmpina în acest context alte litigii”, a declarat atunci Andrei Popescu. Am încercat să-l contactăm și acum, însă nu am reușit!
Serviciul Public de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Constanța a răspuns unei solicitari a Asociației Constanța Ia Atitudine și a precizat că, la nivelul anului 2014, a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.

Dar cum nu există o hotărâre definitivă, SPIT își vede de treabă

Advertisement

În cursul zilei de astăzi, am primit un comunicat din partea SPIT Constanța, care sună așa: “Începând cu data de 07 iulie 2016, inspectorii Serviciului Analiză, Constatare și Control vor efectua controale pe teren cu privire la modul de declarare și achitare a taxei de promovare a turismului și a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Mamaia şi Sat Vacanţă. Sunt vizați operatorii economici, respectiv, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activitate economică în staţiunea Mamaia şi Sat Vacanţă. Amintim că aceștia aveau obligația achitării și depunerii declarațiilor pentru: taxa de promovare a turismului până la data de 01 iunie 2016; – taxa pentru creşterea gradului de linişte până la data de 01 iulie 2016. Neachitarea taxelor la termene scadente atrage după sine majorări de întârziere în cuantum de 1% pentru fiecare lună sau fracție de lună. Operatorii economici care încep desfăşurarea activităţilor economice sau cei care obţin/vizează autorizaţia de funcţionare/avizul program funcţionare sau autorizaţia pentru ocuparea temporară a domeniului public după aceste date, au obligaţia să depună o declaraţie în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii sau a obţinerii documentelor de autorizare. Constiuie contravenții depunerea peste termen a declarațiilor, nedepunerea declarațiilor, depunerea declarațiilor cu informații eronate, nedeclararea în 30 de zile a modificărilor intervenite care conduc la recalcularea taxelor și se sancționează cu amendă de la 279 lei la 696 lei, în cazul persoanelor fizice autorizate, înteprinderilor individuale și înteprinderilor familiale și cu amendă de la 1.116 lei la 2.500 lei, în cazul persoanelor juridice. „

Cum stau, de fapt, lucrurile?

Am încercat să descâlcim această situație controversată, în opinia noastră. Din acest motiv, l-am contactat pe primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, căruia i-am reamintit faptul că există o hotărâre a instanței de judecată prin care este anulată taxa de liniște.  El ne-a declarat: “A fost o pronunțare intermediară. Procesul încă nu a fost finalizat. Așa că deocamdată nu face legătură cu taxele în vigoare!”  Am luat legătura și cu Gabriela Ganea, șef al Serviciului Analiză, Constatare și Control di cadrul SPIT, pentru a-i cere și ei o opinie. Foarte amabilă, ea ne-a spus ceea ce știam deja: “Deocamdată nu există o hotărâre definitivă și irevocabilă. Așadar, este în vigoare hotărârea de consiliu potrivit căreia toți operatorii economici datorează această taxă. După cum știți, persoanele fizice care locuiesc în Mamaia și proprietarii care dețin spații închise în stațiune nu achită această taxă“. Deci, în concluzie, începând de mâine, inspectorii SPIT vor face controale în stațiune cu privire la modul de declarare și achitare a taxei de promovare a turismului și a taxei pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Mamaia şi Sat Vacanţă.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions