Connect with us

Societate

Profitați de plaja sălbatică de la Capul Turcului cât mai puteți. În curând va intra în modernizare

Adrian Cârlescu

Publicat

la

Până în anul 2022, plajele litoralului românesc ar trebui să fie mai mari cu 220 de hectare, ca urmare a implementării unei noi etape din proiectul general de combatere a eroziunii costiere. Ne referim aici la un proiect pentru care s-au făcut studii încă dinainte de intrarea României în Uniunea Europeană. După aderare, a apărut și posibilitatea finanțării acestor lucrări absolut necesare. Iar în perioada 2013 – 2015, au fost executate lucrări de consolidare și extindere la cinci sectoare de plajă: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord. În această primă etapă, au fost câștigate suprafețe noi din mare, totalizând peste 60 de hectare. 

Lucrările de acest fel se compun din amenajarea a trei tipuri de diguri (epiuri marine, diguri înnisipate și diguri submerse). Lucrarea debutează cu amenajarea unor epiuri, care sunt diguri foarte complexe ce  înaintează în largul mării. Acestea delimitează perimetrul ce urmează a fi câștigat din mare, la limita de nord, respectiv la limita de sud a sectorului de plajă. Plastic vorbind, epiurile funcționează ca un cofrag. Mai departe, în interiorul acestui cofrag se amenajează alte diguri mai scurte și de regulă paralele cu țărmul, care funcționează ca un fel de armătură interioară peste care se toarnă cantități uriașe de nisip dragat din largul mării. Plaja extinsă în acest fel cu zeci de metri în interiorul mării este protejată împotriva eroziunii prin construirea unor diguri submerse, pe fundul mării. Digurile submerse sunt ca niște recifi artificiali și au rolul să spargă sau să atenueze puterea valurilor. 

În linii mari, prima fază de combatere a eroziunii costiere s-a dovedit un succes. Ca urmare, autoritățile au trecut la o nouă fază, prin care se urmărește consolidarea și extinderea unor sectoare de plajă cu probleme, dintre 2 Mai (la sud) și stăvilarele Edilghiol și Periboina (la nord). Această fază este împărțită în două etape. 

Prima etapă vizează reabilitarea stăvilarelor de la Edighiol și Periboina – investiție de aproape 15 milioane de euro; în zona Mamaia – protecție costieră pe o lungime de aproape 7 km, cu o lățime a plajei de 100 de metri – 63 milioane de euro; în zona Tomis-Cazino – demolare structuri costiere existente și protecție costieră pe o lungime de 790 de metri – 11,7 milioane de euro; consolidare faleză – zona Agigea: o plajă de 110 metri, cu o lățime medie de 50 de metri, apărare mal, cu o lungime de 1.200 metri – 11.80 milioane euro; zona Eforie – demolare structuri costiere existente, demolare apărări de mal existente, protecție costieră pe o lungime de 5.750 metri, plajă de o lungime de 5.750 de metri și o lățime medie de 80 de metri – 122 de milioane de euro.
Printre plajele care vor fi extinse se numără și cea din Eforie Sud, în golful Capul Turcului, care este precum un magnet pentru turiști atât în timpul verii, cât și în timpul sezonului rece când se adună zeci de lebede, ceea ce face ca zona să fie principul punct de atracție din sudul litoralului.

Etapa a doua a fazei a doua a proiectului va însemna lucrări în zona Costinești, stațiunile Mangaliei și 2 Mai. 

La Eforie,  vorbim de consolidarea a peste 5 kilometri de plajă, între portul Belona și golful pescăresc aflat la sud de Capul Turcului. Plaja de aici este sălbatică. Drumurile de acces sunt din pământ, iar falezele sunt bogate în floră și stufăriș. Peisajul este unic în felul său, după cum puteți vedea în clipul de mai jos:

Eforie Sud este prima stațiune înființată pe litoralul românescu al Mării Negre. Aceasta a fost fondată de familia Movilă. În ultimii ani, Primăria localității a câștigat mai multe finanțări din fonduri europene pentru modernizarea stațiunii. Este vorba în primul rând de un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru reabilitarea străzilor Faleză Sud și Dezrobirii. Înainte de debutul actualului sezon estival, au fost finalizate rețelele de utilități, parcările, trotuarele și secțiunea carosabilă a drumul public, la nivelul primului strat de asfalt. Constructorii se vor întoarce după plecartea turiștilor, pentru a finaliza bucla dintre Cazino și Faleză, acolo unde, în anii trecuți, au fost probleme mari cu alunecarea terenului. Proiectul mai cuprinde piste de bicicliști, spații verzi, iluminat public, mobilier urban, dar și o zonă de recreere cu fântâni arteziene. Tot în Eforie Sud se mai derulează un proiect prin care trei spații degradate, din care unul chiar în vecinătatea falezei, sunt transformate în parcuri de recreere. De asemenea, Primăria a accesat bani europeni pentru demolarea vechiului internat al liceului și construirea pe acel loc a unui centru multifuncțional, cu activități educative, culturale și recreative. Un alt proiect declarat eligibil, dar pentru care încă se așteaptă aprobarea finanțării, se referă la modernizarea teatrului de vară din centrul stațiunii și a parcului adiacent. Până acum, Primăria a accesat finanțări de proiecte de peste 3.000 de euro pe cap de locuitor, dovedind că este una din cele mai eficiente administrații publice locale din județ. În clipul de mai jos, puteți vedea câteva imagini pe care le-am filmat anul acesta, în diverse etape de modernizare a stațiunii.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

Polaris M Holding face angajări. Iată ce posturi sunt disponibile

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polaris M Holding angajează în condiții avantajoase:

Salubrizare – Constanța:

 • Controlor de calitate;
 • Mecanic auto;
 • Electrician auto;
 • Șofer de autocamion / mașină de mare tonaj;
 • Lucrători operativi pentru autocompactoare (încărcători);
 • Lucrători pentru salubrizare căi publice.

Salubrizare – Năvodari: 

 • Șofer de autocamion / mașină de mare tonaj;
 • Lucrători pentru salubrizare căi publice.

Structuri Metalice:

 • Operator la mașina de frezat și alezat cu comandă numerică;
 • Electrician de întreținere și reparații;
 • Lăcătuș construcții metalice.

”Pentru mai multe detalii, vă rugam să ne contactați la numerele de telefon: 0241.548.711  și 0241.548. 700.

Așteptăm  CV-urile d-voastră pe site-ul www.polaris.ro / pagina Cariere sau la următoarea adresă de e-mail: resurseumane@polaris.ro”, precizează șeful Departamentului Relații Publice.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

121 de unități, verificate de medicii veterinari ai Comandamentului Sezon Estival 2020

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Seria controalelor în unităţile amplasate în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia – a continuat și în intervalul 10 – 13 august.

Astfel, medicii veterinari oficiali care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020, au verificat  121 de unități respectiv  46 de restaurante, 9 baruri,  1 snack-bar, 4 braserii, 8 unităţi de tip bufet, 13 de  unităţi tip fast – food, 2 rulote, 2 pizzerii, 1 patiserie, 5 laboratoare de cofetărie/patiserie, 27 magazine alimentare, 1 tonetă,1 magazin de pește și 1 gelaterie.

În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la:

 • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
 • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
 • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
 • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
 • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
 • depozitarea ouălor în condiţii necorespunzătoare;
 • depozitarea, alimentelor sub formă de materii prime sau semipreparate împreună cu produse finite care se consumă fără prelucrare termică;
 • funcționarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 29 de unități, respectiv 11 restaurante, 7 unități tip fast – food, 1 pizzerie, 2 braserii, 1 magazin de pește și 7 magazine alimentare au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 158.000 de lei.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 31,1 kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

”A.N.S.V.S.A., prin intermediul D.S.V.S.A. Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2020.”, au precizat reprezentanții Biroului Comunicare.

Foto: Vice

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Dr. Adrian Bîlbă, director CMSN: Cerem vizitatorilor să fie responsabili

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, dr. Adrian Bîlbă, director general al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a făcut o declarație referitoare la secțiile CMSN. El a spus că  acestea funcționează, cu anumite particularități, și în condiții de pandemie.

”Funcționează cu anumite particularități,  restricții și obligații din partea vizitatorilor. Oamenii sunt de multe feluri … Câteodată excesiv de protectori, și asta e bine, că protector e bine să fii vizavi de acest virus. Câteodată sunt, dimpotrivă, delăsători, nepăsători vizavi de riscul infecțios.”

El a spus că la Delfinariu sunt niște restricții și niște limite vizavi de numărul de vizitatori, de modalitatea în care se realizează intrarea cu 30 de minute înainte.

”Avem un număr de vizitatori undeva la o treime din capacitatea sălii, pentru a permite această distanțare.”, a spus Bîlbă.

Adrian Bîlbă a precizat că se dezinfectează scaunele, aleile de acces, totul pentru siguranța vizitatorilor.

”Vă cerem să fiți responsabili.  Vă cerem ca încă din momentul în care vă pregătiți să intrați în Delfinariu să veniți din timp, să veniți cu 30 de minute înainte. (…). Să intrăm fără grabă. În situația în care vizitatorii vin în ultimele 15 minute, se întâmplă câte o înghesuială.  (…) Noi am și întârizat reprezentația din acest motiv, fiindcă noi nu permitem să se producă îmbulziri  de persoane în accesul la Delfinariu.”, a precizat Adrian Bîlbă.

Directorul general s-a referit și la Acvariu și Microrezervație.

”La Microrezervație nu se produc nici un fel de riscuri. Acolo ne putem scoate măștile dar trebuie să ne menținem distanțați fizic de alte grupuri de vizitatori.”

El a cerut vizitatorilor să păstreze distanțarea fizică acolo unde este foarte necesară.

Vizionați mai jos declarația integrală a directorului Adrian Bîlbă.

#Covid19

Măsuri Covid19 la Delfinariu ConstanțaHD https://youtu.be/-wQLBrcCY2Q#delfinariu #constanta

Publicată de Delfinariu Constanta pe Joi, 13 august 2020

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: