Conecteaza-te cu noi

Administratie

Program transfrontalier pentru protejarea mediului înconjurător în bazinul Mării Negre

Published

on

Consiliul Judeţean Constanţa în calitate de Lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, în calitate de beneficiari, au semnat în data de 09 august 2018, contractul de finanţare aferent proiectului Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre– ALERT, cod eMS BSB-538, finanţat din fonduri europene prin Programul Transfrontalier Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea 2 – Promovarea coordonării protecţiei mediului şi reducerea în comun a deşeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 2.1 – Îmbunătăţirea monitorizării în comun a mediului, cu o valoare totală de 723.472,24 euro (aproximativ 3.359.588,80 lei) din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa este de 29.628,00 euro (aproximativ 137.583,54 lei).

Potrivit Politicilor climatice de la nivelul Comisiei Europene, toate statele europene sunt vulnerabile din punct de vedere al mediului şi al schimbărilor climatice. Pentru Europa de Est, intensitatea şi frecvenţa inundaţiilor din timpul iernii şi primăverii (în diverse regiuni) se preconizează să crească afectând negativ mediul înconjurător. Schimbările climatice ar putea să conducă la o scădere a randamentului culturilor agricole şi la creşterea incidenţei incendiilor forestiere. Mai mult ca niciodată, în regiunea Mării Negre este nevoie de o intensificare a cooperării în domeniul monitorizării mediului, al prevenirii şi al intervenţiei asupra riscurilor de mediu şi a altor pericole, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a comunităţilor din Bazinul Mării Negre.

Astfel, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea bunăstării populației din regiunile Bazinului Mării Negre prin creșterea durabilă și protecția în comun a mediului înconjurător şi dezvoltarea unei legături transfrontaliere pe termen lung între parteneri în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi situaţiile de urgenţă.

Proiectul are în vedere desfăşurarea unor activităţi integrate de prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă cauzate de pericole de mediu, precum cutremurele, inundațiile, alunecările de teren sau incendiile forestiere. Rezultatele aşteptate cuprind:

Advertisement
  • implementarea unui sistem integrat de monitorizare a mediului în cele trei ţări partenere;
  • creşterea capacităţii instituţiilor publice de a interveni şi gestiona eficient situaţiile de urgenţă;
  • creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice din Bazinul Mării Negre privind problemele de mediu;
  • dezvoltarea unor soluţii IT inovatoare (platforme online şi aplicaţii pentru telefonul mobil) uşor accesibile populaţiei şi organismelor interesate în ceea ce priveşte riscurile de mediu şi situaţiile de urgenţă;
  • îmbunătăţirea disponibilităţii datelor în Bazinul Mării Negre în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile mediului înconjurător prin elaborarea unui plan de management al mediului şi alte studii în domeniu.

Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions