Connect with us

Administratie

Programe pentru copii, tineri și vârstnici, prin proiectul ”Tuzla Smart Living 2021-2025”

Publicat

la

Centrul pentru Tineret ”Ion Creangă” din comuna constănțeană Tuzla a fost, vineri, 24 septembrie, gazda lansării proiectului “Tuzla Smart Living 2021-2025”, proiect inițiat și coordonat de instituția de cultură din localitate, prin compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul Primăriei Tuzla.

În deschiderea evenimentului de lansare, coordonatorul proiectului, Maria Pascal, a făcut o scurtă prezentare a Proiectului „Tuzla Smart Living 2021-2025”, cu precizarea că acesta este structurat pe trei componente: prima dedicată copiilor, cea de a doua tinerilor și, nu în ultimul rând, cea destinată vârstnicilor din Tuzla.

Prima dintre ele, „Administrația Copiilor – Viitorul începe acum”, se dorește un proiect de educare a copiilor, privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Deja, în cadrul „Școlii de Vară”,pe langa activitatile de educatie non formala, micuții din Tuzla au învățat noțiuni fundamentale despre drepturile și obligațiile unui cetățean si participarea la activitati de scriere de proiecte. Copiilor le-au fost prezentate  câteva idei de proiect, urmand ca ei sa vina cu propuneri. Proiectul care va avea cel mai mare numar de voturi atat din partea elevilor cat si din partea profesorilor urmează sa fie depus spre implementare. Tot din aceasta toamna, la propunerea cadrelor didactice si a parintilor la Centrul Pentru Tineret „Ion Creanga” se vor deschide „Cercul de Matematica” si „Cercul de Limba si Literatura Romana”. Vor participa in primul rând elevii care se pregatesc pentru examene, dar și elevi care au nevoie de ore suplimentare la aceste discipline, pentru a putea promova anul școlar. Vor beneficia de acest proiect circa 70 de copii din Tuzla, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani”.

La rândul său, directorul compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul primăriei comunei, Aurelian Georgescu, a schițat viitorul proiect dedicat tinerilor:

”Vom introduce în managementul proiectului ”Abecedarul scrierii de proiecte”, ce va cuprinde un curs de inițiere ”Scriere și management de proiect”, având drept scop familiarizarea tinerilor cu întreg procesul de derulare a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană,: identificarea programelor, a surselor de finanțare, cererea de finanțare, procedura de contractare și organizarea echipei de proiect, derularea activităților, monitorizarea și închiderea acestora. Pe lângă aceste activități vom mai organiza cursuri gratuite pentru perfecționarea tinerilor din comună, facilitându-le, astfel, ocuparea unui loc de muncă: cursuri acreditate cum ar fi cel de lucrător de tineret, limba engleză, formarea de animatori socio-educativi, de antreprenoriat etc”, a prezentat Aurelian Georgescu.

În cadrul aceluiași proiect destinat tinerilor vor mai fi derulate activități sportive și recreative: ”Să cunoaștem Dobrogea”, ”Duelul Amical al Centrelor de Tineret” etc. Proiectul este dedicat tinerilor din comuna Tuzla, și, în funcție de abilități și opțiuni se vor forma grupe de cate 15-20 de tineri.

În anii trecuți, la Centrul pentru Tineret Ion Creangă au mai derulat activități specifice pentru adolescenți si tineri. La evenimentul de vineri, la Tuzla, a fost invitat și un reprezentant al Serviciului Anticorupție Constanța- partener principal în cele doua programe componente ale Proiectului „Tuzla Smart Living 2021-2025” (Dezvoltarea asociativității în rândul tinerilor din comuna Tuzla” și „Tehnologia mai aproape de părinții și bunicii noștri”). În conformitate cu cele două fișe de proiect, ofițerii specialiști din cadrul Serviciului Judetean Anticorupție Constanța, vor desfășura o serie de activități de educație anticorupție cu grupurile țintă, în cadrul componentei ce vizează promovarea comportamentului integru în societate.

Cel de al treilea program, cel destinat vârstnicilor, va începe în perioada imediat următoare, și are drept scop implicarea activă a seniorilor în viața socială a comunității. De asemenea, prin acest program, se urmărește familiarizarea vârsticilor cu tehnologia actuală și de viitor, pentru o interacțiune mai sigură. ”Vom beneficia de sprijinul DGA prin Serviciul Județean Anticorupție Constanța, impreuna cu reprezentanții săi, vom organiza intalniri pe tema prevenirii faptelor de coruptie si educatie pentru integritate a cetatenilor.” Prezent la întâlnirea de la Centrul pentru Tineret “Ion Creangă“, primarul Taner Reșit, a felicitat conducerea Centrului Pentru Tineret „Ion Creanga” pentru inițiativa proiectului și și-a arătat, o dată în plus, deschiderea față de orice proiect destinat cetățenilor comunei.

“Tuzla este o comună în plină dezvoltare, o localitate plină de resurse naturale, cu copiii și tineri frumoși și deștepți. Mă gândesc ca, anul viitor, să iau legătura cu cât mai mulți primari din județ, pentru a le propune un parteneriat prin care, copiii și tineri din alte zone, cu rezultate foarte bune la învățătură, dar cu posibilități materiale reduse, să fie găzduiți, gratuit, la noi. Sunt copii în satele din jurul Tuzlei care nu au văzut, niciodată, marea, deși locuiesc la doi pași de ea! Cred că este un program care va avea toată susținerea primarilor și consiliilor locale, ce vor adera la el“, a spus primarul Taner Reșit.

La eveniment au fost prezenți primarul comunei Tuzla, Taner Reșit, directorul compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul primăriei comunei, Aurelian Georgescu, Maria Pascal, custode al Centrului pentru Tineret ”Ion Creangă” si coordonator de proiecte, Anca Frâncu, reprezentantul Serviciului Județean Anticorupție Constanța, Marian Țuțuianu, consilier în cadrul Direcției Județene  pentru Tineret și Sport Constanța, Ciprian Fraico, director general SC Autoeducat SRL, prof. Simona Bostan, reprezentantul părinților în cadrul Centrului pentru Tineret Ion Creangă, Bianca Condruț, reprezentantul tinerilor din cadrul aceleiași instituții.

Partenerii proiectului sunt: Primăria Tuzla, prin Centrul pentru Tineret ”Ion Creangă”, Consiliul Local Tuzla, Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, DGA, prin Serviciul Județean Anticorupție Constanța, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța; partenerii secundari ai proiectului sunt: centre culturale și case de cultură, ONG-uri, cluburi sportive, societăți comerciale, mass media, societatea civilă.

sursa foto: editiadesud.ro

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța pune la bătaie peste 350.000 de lei pentru reparația și întreținerea sistemului de irigat

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț prin care vrea să achiziționeze ”lucrări de reparați, punere în funcțiune și întreținere a sistemului de irigat existent în municipiul Constanța”. Valoarea estimată a proiectului este de 370.500 de lei fără TVA sau 440.895 de lei cu TVA. Principalul criteriu de adjudecare este „cel mai bun raport calitate – preț”, în condițiile respectării tuturor specificațiilor tehnice și a clauzelor financiare prevăzute în caietul de sarcini.

Potrivit caietului de sarcini, în municipiul Constanța, rețeaua de irigat are o lungime totală a conductelor principale și secundare de aproximativ 17.000 metri liniari și este alimentată de stația de pompare SP Tăbăcărie. Rețeaua deservește Parcul Tomis II, Parcul Teatru de Stat (Oleg Danovschi), parcul Gară, parcul Casa de Cultură, extinderea Faleză Cazino – Poarta 1 și 2 și spațiul verde de pe bulevardul Mamaia. Întreaga rețea de irigat este alimentat de 150 de hidranți la care sunt conectate aspersoare rotative.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Împrejmuirea terenurilor de joacă din Constanța cu gard metalic, o afacere de peste 5,5 milioane de lei

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin care caută o firmă care să împrejmuiască locurile de joacă din municipiu. Împrejmuirea se va face cu plasă metalică. Valoarea totală estimată a investiției se ridică la 5.650.688 de lei cu TVA

„Achiziție gard de împrejmuire la locurile de joacă din municipiul Constanța Autoritatea contractantă intenționează să atribuie un contract de furnizare, privind achiziție și montare împrejmuire din panouri de gard zincat bordurat (cantitatea maxima 4.108 ml). Termenul limită până la care orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari sau informații suplimentare în legatură cu documentația de atribuire este de 20 zile înainte de data limită de depunere a ofertelor. Autoritatea contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări în a 11-a zi inainte de data limita de depunere a ofertelor.“, se arată în anunțul publicat pe SEAP.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 3 martie, ora 15.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să cheltuiască peste 7 milioane de lei pentru achiziția de măști, dezinfectanți și mănuși menajere

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin care vrea să achiziționeze dispozitive medicale pentru 92 unități de învățământ preuniversitar (grădinițe, școli și licee) din municipiul Constanța. Achiziția a fost împărțită în patru loturi: Lot 1 – Măști de unică folosință copii și Măști de unică folosință adulți, Lot 2- Dezinfectanți (pentru suprafețe și pentru covoraș, Lot 3- Covoraș dezinfectant, Lot 4- Mănuşi menajere.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 6.208.806 fără TVA sau 7.388.479 cu TVA.

Pentru lotul 1 – Măști de unică folosință copii și Măști de unică folosință adulți -valoarea achiziției se ridică la 1.013.100 de lei cu TVA

Pentru lotul 2 – Dezinfectanți (pentru suprafețe și pentru covoraș) – valoarea investiției este de 6.215.659 de lei.

Pentru lotul 3 – Covoraș dezinfectant – valoarea investiției este de 22.814 de lei.

Pentru lotul 4 – Mănuși menajere – valoarea investiției este de 136.903 de lei.

Achiziția materialelor sanitare se va face prin Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM), Obiectivul specific 9.1: Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19, investiția realizată contribuind la consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: