Connect with us

Actual

Programul ”Cornul și laptele” tronează încă! Copiii s-au săturat de el!

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi am fost prezentă la școala nr.12 ”B.P.Hașdeu” pentru a sta de vorbă cu elevii unei clase a IV-a. Dar acum nu voi vorbi despre acest lucru, care a fost fantastic și asupra lui mă voi apleca cu multă dragoste prin intermediul unui alt material. În clasă atenția mi-a fost atrasă de către un coșuleț în care tronau mai multe pachete de biscuiți dar și câteva cutii cu iaurt. Semn că aceste ”bunătăți” ar fi trebuit să reprezinte masa copiilor. Dar nu era! Cu toate că am prins și o pauză în care mă așteptam ca elevii să se repeadă asupra hranei acordate de către stat, cei mai mulți dintre ei și-au scos din bagaje tradiționalul sandwich pe care l-a preparat acasă mama lor sau cineva foarte apropiat. Semn că elevii din cele mai multe școli constănțene nu apreciază biscuiții (de multe ori aceștia sunt înlocuiți de cornuri) sau iaurtul în pauzele de la școală. Nu este o regulă generală dar foarte mulți dintre elevi iau acasă aceste produse pentru a hrăni pisicile sau cățeii din fața blocului sau alte animăluțe care le umplu timpul. Programul ”Cornul și laptele” a fost introdus în școlile românești încă din anul 2002 și s-a bucurat de succes la început. Însă odată cu trecerea timpului, interesul a foarte mulți copii pentru aceste produse a scăzut simțitor. Nu vreau să fiu înțeleasă greșit! Mă refer strict la copiii care provin din familii bine situate și care nu au nevoie de acest ajutor din partea statului. Pe de altă parte, am fost și la școli mai sărace, în special la școli din mediul rural, în care cornul și laptele păreau nesemnificative față de nevoia mare de hrană a copiilor. Există multe sate în care mulți dintre elevi merg la școală special pentru a beneficia de aceste produse alimentare. Dacă nu ar fi o foarte mare problemă socială, ar fi extrem de simplu să facem diferite comparații. Ne vom hazarda însă și vom face câteva comparații. În școlile mai sărace ale județului – cum este cazul școlii din Vadu – alimentele sunt primite de către toți copiii, fie că le plac sau nu foarte mult. Dar le mănâncă! Pe de-o parte din cauza situației precare a familiilor lor, pe de altă parte pentru că ei știu că dacă le primesc trebuie să le mănânce sau să le ia acasă. La clasele mici situația pare destul de simplă, aproape indiferent despre ce școli sau localități vorbim. Există școli în județ unde numărul copiilor care merg la școală a crescut simțitor după ce au început să se acorde aceste alimente. Problemele încep să apară în cazul elevilor care au trecut de clasa a V-a.

Proiect în stadiul de … proiect

În urmă cu câteva luni, mai exact în luna iulie a acestui an, a fost lansat în dezbatere publică de către Ministerul Educației proiectul de ordonanță de urgență privind aprobarea Programului național de acordarea unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pentru elevii din învățămânul primar și gimnazial. Potrivit propunerii, începând din anul școlar 2016 – 2017 se acordă, cu titlu gratuit, elevilor din învățământul primar și gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi în perioada desfășurii activității didactice. Conform proiectului, elevilor le va fi acordată o masa caldă în valoare de șapte lei/zi. În județul Constanța acest proiect va fi aplicat în liceul Pedagogic și la școala din Dobromir. Dat fiind faptul că duminică se desfășoară procesul de votare și probabil se va desfășura în clasele unității de învățământ, la Dobromir nu am reușit să stăm de vorbă cu nimeni. La liceul Pedagogic am reușit să stăm de vorbă cu o doamnă care ne-a spus că va mai dura până când acest proiect va fi implementat. Deocamdată sunt discuții la nivel ministerial și este posibil ca pe la începutul anului viitor să vedem acest proiect pus în practică. Până atunci însă, produsele care rămân nemâncate în școli sunt ridicate de către niște fundații care le donează mai apoi diferitelor centre de copii.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Ordinul lui Teodosie: Toți preoții din județ, chemați la Peștera Sf Andrei în 30 noiembrie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Războiul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie cu autoritățile atinge alt nivel. După ce magistrații i-au respins cererea privind autorizarea pelerinajului la Mănăstirea Sf Andrei, IPS Teodosie e hotărât să cheme toți preoții din județ la mănăstire în 30 noiembrie. Potrivit unei adrese către toate protoieriile din Arhiepiscopia Tomisului, preoții, personalul clerical și călugării sunt înștiințați că sunt delegați în 30 noiembrie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei pentru a săvârși Sfânta Liturghie. Tot IPS mai spune în adresă că Potrivit bisericile vor rămâne deschise pentru închinare și rugăciune individuală.

 

Sursa: dobrogealive.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa. Circulaţia este blocată

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, pe Autostrada A2 Bucureşti – Constanţa a avut loc un eveniment rutier în care au fost implicate trei autoturisme. La ora actuală, circulaţia este blocată.

Potrivit Biroului de presă al DRDP Constanţa, accidentul a avut loc între km 183-184, pe calea de rulare Constanţa – Bucureşti. În acest eveniment au fost implicate 3 autovehicule, două persoane fiind rănite.

Circulația rutieră este blocată la această oră în zona producerii accidentului.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe autostrada A2 București-Constanța, la kilometrul 183, pe sensul către București, localitatea Medgidia, județul Constanța, un autoturism a colizionat un autotren oprit din cauza unor probleme tehnice. Din primele informații, două persoane au suferit leziuni. Traficul rutier este întrerupt pe sensul către Capitală, formându-se coloană de aproximativ 700 de metri.

Reamintim că pe tronsonul kilometric 130 – 212 al autostrăzii A2 București-Constanța se circulă în condiții de ceață densă, astfel că șoferii sunt sfătuiți să sporească atenția la volan, să reducă viteză, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să mărească distanța de siguranță între vehicule.

Update: În urmă cu puţină vreme, circulația a fost reluată pe o bandă pe autostrada A2 București-Constanța.  Impactul s-a soldat cu rănirea gravă a unei persoane și rănirea ușoară a alteia, ambele fiind transportate la spital pentru investigații medicale.

Se estimneză ca circulația să fie reluată, în condiții normale, în 30 de minute.

Update2: Circulaţia a fost reluată pe ambele benzi.

Foto: DRDP Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Spitalul Județean Constanța crește capacitatea de testare PCR

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Spitalul Județean “Sf. Apostol Andrei” Constanța a fost dotat cu un  nou echipament de ultimă generație, esențial activității din cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară. Este vorba despre un sistem automat de extracție a acidului nucleic datorită căruia va crește capacitatea de testare PCR. Acesta a fost achiziționat de Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și valoarează 135.000 lei.

Mulțumim pentru această investiție și efortul pe care l-ați făcut, sperăm ca societatea civilă să participe, în continuare, la bunul mers al acestei situații, care este și greu de suportat, și greu de gestionat, pentru că nimeni de pe planeta aceasta nu a fost pregătit nici logistic, nici uman, să se confrunte cu așa ceva, și atunci, trebuie să ne mobilizăm, să fim uniți, pentru că este singura șansă să depășim toate problemele care apar.”, a declarat Ioan Tiberiu Tofolean, managerul SCJU Constanța.

Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU mai dispune de 2 echipamente de testare PCR, achiziționate de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor și Sindicatul Liber al Navaliştilor.

Noul echipament are o capacitate de lucru mai mare. Poate prelucra 48 de probe în același timp și, datorită vitezei, durata de lucru este de aproximativ o oră. Mai mult, datorită noului echipament achiziționat de către Grupul de firme Histria în parteneriat cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, Laboratorul de Biologie Moleculară din cadrul SCJU poate prelucra zilnic până la 160 de probe.

“De la începutul activității, în cadrul Laboratorului au fost efectuate 14 000 teste PCR.”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unităţii spitaliceşti.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: