Actual Stiri

Proiect MFP: Proprietarii de terenuri agricole lucrate nu vor mai plati impozite pentru acestea

aug. 08, 2017 Mihaela Tîrpan

Proprietarii de terenuri agricole care sunt lucrate nu vor mai plati impozite pentru acestea, prevede un proiect de ordonanta publicat luni noapte pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

“La articolul 464, alineatul (1) dupa litera y) se introduce o noua litera, litera z), cu urmatorul cuprins : ‘z) terenurile agricole lucrate'”, se arata in proiectul MFP citat de Hotnews.ro.

Articolul 464 – “Scutiri” din Codul Fiscal prevede la alineatul (1) categoriile pentru care nu se datoreaza impozit/taxa pe teren.

Pe de alta parte, acelasi proiect proiect prevede ca, “pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 100 lei/ha, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local”.

In acest moment, pentru un teren arabil situat in extravilan se plateste o suma rezultata din inmultirea sumei de 50 lei/hectar cu un coeficient intre 1 si 8, functie de rangul localitatii.

Ce scrie in nota de fundamentare a actului normativ propus de MFP: “Agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta o prioritate absoluta in programul de guvernare. Astfel, prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural”.

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!