Conecteaza-te cu noi

Politica

Proiect propus de senatorul Remus Negoi: „Filmele despre propaganda comunistă trebuie marcate corespunzător“

Published

on

Senatorul de Constanța Remus Negoi a declarat că propus un proiect de lege prin  care va obliga posturile TV să marcheze corespunzător propaganda totalitară comunistă, „pentru a nu crea o falsă imagine a realității acelor vremuri“. Parlamentarul constănțean spune că posturile TV trebuie să-și anunțe publicul la începutul difuzării oricărui film sau oricărei emisiuni din perioada comunistă despre faptul că producţia a fost realizată în condiţii social-politice care nu permiteau libertatea de creaţie şi de exprimare, iar pe întreaga durată a difuzării la televizor  sau cinematograf a respectivei producții, pe ecran să fie afişat un simbol care să-i transmită telespectatorului că filmul sau emisiunea s-a realizat în condiții de cenzură.

Propunerea legislativă a declanșat o dezbatere publică aprinsă, iar poziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului nu a fost una de susţinere a acestei iniţiative.

„Propaganda totalitară comunistă din producțiile TV trebuie marcată corespunzător pentru a nu crea o falsă imagine a realității acelor vremuri. În timp ce oamenii sunt avertizați când sunt difuzate la televizor producții ce conțin violență, nuditate, limbaj licențios sau scene macabre, nu există nicio avertizare că producţiile realizate în perioada comunistă ar putea conţine o mică piesă din complexul angrenaj de propagandă al regimului totalitar. CNA este de părere că „semnalizarea doar pe baza criteriului realizării lor în perioade de regim totalitar ar fi discriminatorie şi restrictivă de drepturi”. Nu este vorba despre discriminare atâta timp cât în prezent filmele sunt însoțite de simbolurile AP, 12, 15 sau 18, care îi semnalează telespectatorului că poate fi expus la mesaje inadecvate. Dacă semnalizăm că respectivele producții au fost realizate pe timpul în care se practica cenzura, acest lucru nu este o judecată de valoare. CNA spune că „o astfel de clasificare ar pune în discuţiile caracterul acelor producţii, întrucât se asimilează conţinutului respectiv ideea de cenzură”. De fapt, nu facem decât să atragem atenția că, în vremea totalitarismului comunist din România sau din alte țări comuniste, lipsa libertății de creație şi de exprimare a fost permanentă.

CNA a propus ideea ca televiziunile  să organizeze o dezbatere înaintea filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografie respective. O  dezbatere înaintea oricărui film este nepractică, din lipsă de resurse materiale și din cauză că aceasta poate fi deturnată, în funcție de invitați, într-o apologie a regimului comunist. Văzute azi, producțiile realizate în timpul regimului comunist fie le pot transmite oamenilor că viața în comunism nu era tocmai rea, fie contribuie la preluarea unei istorii contrafăcute, extrem de păguboase.

Advertisement

Trebuie să ținem cont că peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse în timpul regimului comunist. În primul rând, pentru acest segment de populaţie am gândit această lege pentru că, neavând experiența directă a vieții într-un regim totalitar, această categorie este mai vulnerabilă la propaganda directă sau indirectă.“, spune Remus Negoi.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions