Connect with us

Politica

Proiect propus de senatorul Remus Negoi: „Filmele despre propaganda comunistă trebuie marcate corespunzător“

Publicat

la

Senatorul de Constanța Remus Negoi a declarat că propus un proiect de lege prin  care va obliga posturile TV să marcheze corespunzător propaganda totalitară comunistă, „pentru a nu crea o falsă imagine a realității acelor vremuri“. Parlamentarul constănțean spune că posturile TV trebuie să-și anunțe publicul la începutul difuzării oricărui film sau oricărei emisiuni din perioada comunistă despre faptul că producţia a fost realizată în condiţii social-politice care nu permiteau libertatea de creaţie şi de exprimare, iar pe întreaga durată a difuzării la televizor  sau cinematograf a respectivei producții, pe ecran să fie afişat un simbol care să-i transmită telespectatorului că filmul sau emisiunea s-a realizat în condiții de cenzură.

Propunerea legislativă a declanșat o dezbatere publică aprinsă, iar poziţia Consiliului Naţional al Audiovizualului nu a fost una de susţinere a acestei iniţiative.

„Propaganda totalitară comunistă din producțiile TV trebuie marcată corespunzător pentru a nu crea o falsă imagine a realității acelor vremuri. În timp ce oamenii sunt avertizați când sunt difuzate la televizor producții ce conțin violență, nuditate, limbaj licențios sau scene macabre, nu există nicio avertizare că producţiile realizate în perioada comunistă ar putea conţine o mică piesă din complexul angrenaj de propagandă al regimului totalitar. CNA este de părere că „semnalizarea doar pe baza criteriului realizării lor în perioade de regim totalitar ar fi discriminatorie şi restrictivă de drepturi”. Nu este vorba despre discriminare atâta timp cât în prezent filmele sunt însoțite de simbolurile AP, 12, 15 sau 18, care îi semnalează telespectatorului că poate fi expus la mesaje inadecvate. Dacă semnalizăm că respectivele producții au fost realizate pe timpul în care se practica cenzura, acest lucru nu este o judecată de valoare. CNA spune că „o astfel de clasificare ar pune în discuţiile caracterul acelor producţii, întrucât se asimilează conţinutului respectiv ideea de cenzură”. De fapt, nu facem decât să atragem atenția că, în vremea totalitarismului comunist din România sau din alte țări comuniste, lipsa libertății de creație şi de exprimare a fost permanentă.

CNA a propus ideea ca televiziunile  să organizeze o dezbatere înaintea filmului, cu invitați care să cunoască producțiile cinematografie respective. O  dezbatere înaintea oricărui film este nepractică, din lipsă de resurse materiale și din cauză că aceasta poate fi deturnată, în funcție de invitați, într-o apologie a regimului comunist. Văzute azi, producțiile realizate în timpul regimului comunist fie le pot transmite oamenilor că viața în comunism nu era tocmai rea, fie contribuie la preluarea unei istorii contrafăcute, extrem de păguboase.

Trebuie să ținem cont că peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse în timpul regimului comunist. În primul rând, pentru acest segment de populaţie am gândit această lege pentru că, neavând experiența directă a vieții într-un regim totalitar, această categorie este mai vulnerabilă la propaganda directă sau indirectă.“, spune Remus Negoi.

Comments

comments

Politica

Isărescu dă vina pe bănci pentru explozia ROBOR: „Au sărit calul“

Publicat

la data de

Scris de

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a urcat luni la 8,14%, de la 8,12% vineri, arată datele publicate de BNR. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat marți că băncile „au sărit calul” și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. „Au supra-reacționat”, a punctat Isărescu.

„ROBOR-ul se mișcă aproape de rata dobânzii de politică monetară. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat. Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au supra-reacționat. A fost clară tendința băncilor și a traderilor să privească pesimist viitorul. (…) Le transmit băncilor să fie mai atente la semnalele date de Banca Națională”, a spus Isărescu.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Vineri, Banca Națională a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

După Novak, pe lista remanierilor lui Ciucă apar miniștrii Dîncu (Apărare) și Popescu (Energie) – surse

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă pregătește o remaniere amplă și trei miniștrii vor fi schimbați în următoarele zile, conform Antena 3.

Primul pe listă ar fi ministrul Sporturilor, Eduard Novak (UDMR), așa cum am anunțat aici:

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Al doilea pe listă ar fi ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD).

De asemenea, se vehiculează și un al treilea nume și acesta ar fi ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Remanieri în cabinetul Ciucă: Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului, va pleca din guvern

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ciucă se pregătește să dea afară miniștrii neperformanţi sau care au fost implicați în scandaluri. Eduard Novak, ministrul UDMR al Sportului va pleca din guvern, spun surse politice. Aceasta este doar unul dintre cei trei miniştri pe care premierul a decis să-i schimbe în urma evaluării făcute. Pe lista celor care pleacă mai sunt unul de la PSD şi un ministru de la PNL.

Cabinetul Ciucă se reînoieşte în urma evaluărilor făcute, iar fiecare partid al coaliţiei – PNL, PSD, UDMR – schimbă câte unul din miniştrii în funcţie.

Eduard Novak, ministrul Sportului este cel pe care-l sacrifică UDMR, deşi liberalii l-ar fi vrut plecat pe Cseke Attila, care are banii de la Dezvoltare.

Novak nu a ieşit prea bine la evaluare, lui se impută mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

Scandalurile în care a fost implicat Eduard Novak

În primul rând, într-o emisiune televizată, ori nu a vrut ori nu a știut, imnul României. Practic a refuzat să să recite versurile.

Un al doilea moment care a ofensat opinia publică a fost cel de după Campionatul de Natație de la Budapest, atunci când, la întoarcerea în țară, Robert Glință nici nu a fost măcar menționat de ministrul Sportului, deși era prezent la aeroport. Acest fapt a determinat-o pe mama sportivului să dea un mesaj extrem de dur la adresa lui Novak.

Surse politice că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii.

Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost la meciul de hochei dintre România și Ungaria, când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

I se mai impută şi faptul că, de curând, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40% dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor.

sursa: antena3.ro / foto: g4media

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: