Conecteaza-te cu noi

Administratie

Proiect. USR Constanța vrea înființarea de perdele forestiere. Caragheorghe: „Doar sub 3% din teritoriul județului este împădurit“

Published

on

USR  Constanța are în intenție aplicarea la nivel județean a unui proiect privind plantarea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene. Inițiativa consilierilor județeni USR a fost depusă la Consiliului Județean Constanța, iar în prezent se caută soluția tehnică și sursa de finanțare pentru plantarea de perdele forestiere de-a lungul drumurilor județene. Președintele Organizației Județene Constanța a USR, Dumitru Caragheorghe, a declarat că județul Constanța are doar sub 3% din teritoriu împădurit.

„Dobrogea este o zonă care se confruntă cu fenomenul deșertificării și în care fie nu există sisteme de irigații sau au fost distruse în ultimii 30 de ani. În aceeași măsură, Dobrogea este o zonă, cel puțin județul Constanța, în care doar sub 3% din teritoriu este împădurit și de aceea vrem să implementăm la nivelul Consiliului Județean Constanța un proiect de înființare a perdelelor forestiere. În momentul de față 10 hectare de teren sunt incluse în acest proiect. Înființarea acestor perdele forestiere este benefică pentru că aduce un minim de prevenire în lupta cu fenomenul deșertificării, dar, în același timp, protejează și căile rutiere în perioada sezonului rece atunci când se înzăpezesc drumurile.“, a declarat președintele Organizației Județene Constanța a USR, Dumitru Caragheorghe.

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune, la rândul său, că în toamna acestui an va fi înaintată o inițiativă legislativă prin care se da posibilitatea trecerii mai ușoare a unor terenuri din domeniul privat în domeniul de interes public în vederea înființării de perdele forestier. Negoi spune că trebuie creată o legislație mai permisivă prin care statul să poată intra mai ușor în posesia unor terenuri și pe care să poată fi plantate perdele forestiere. Evident, spune Negoi, oamenii trebuie să fie despăgubiți pentru terenurile cedate la valoarea pieței.

„Lipsa perdelelor forestiere are efecte negative şi asupra agriculturii, iar judeţul nostru a devenit una dintre cele mai aride zone din ţară. Studiile arată că perdelele forestiere sporesc producţia agricolă cu peste 35%.“, spune Negoi.

Advertisement

El atrage atenția că, având doar 29,52% suprafață împădurită (conform IFN), România este departe de media țărilor din UE (43%), iar Constanța se află în topul judeţelor cu o suprafață împădurită foarte redusă, sub 10%.

Negoi afirmă că refacerea terenurilor degradate ajută la recuperarea biodiversităţii, iar pădurile absorb emisiile de carbon care generează efectul de încălzire globală.

„Prin programul nostru de guvernare urmărim stoparea tăierilor ilegale, prin lansarea DNA-ului Pădurilor, și transparentizarea pieței lemnului, propunem declanșarea unui program multianual de împădurire a terenurilor degradate care sunt optime pentru vegetația forestieră şi ne dorim profesionalizarea administrației silvice. Este de dorit să se atingă un ritm de împădurire anual care să facă posibilă acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României, până în 2050. Creșterea treptată a capacității de împădurire se poate realiza prin atragerea de fonduri europene, prin fonduri private și prin alocări bugetare.“, a mai spus senatorul de Constanța.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions