Actual

(proiect) Vinerea dinaintea Paştelui, sărbătoare legală şi zi nelucrătoare

feb. 21, 2018 Mihaela Tîrpan

Senatul a aprobat miercuri, cu 86 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, propunerea legislativă a deputatului UDMR Szabo Odon prin care vinerea dinaintea Paştelui devine sărbătoare legală şi zi nelucrătoare.

„Iniţiativa legislativă prevede stabilirea zilei de Vinerea Mare ca sărbătoare legală, nelucrătoare. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paştelui şi, astfel, ultima vineri din Postul Mare”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului.

„În urma analizării zilelor de sărbători legale, putem observa că Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 ţări dintre cele 28 ale UE, deci, majoritatea ţărilor”, mai spune iniţiatorul citat de news.ro.

Forul decizional la acest proiect este Camera Deputaţilor.

În prezent, în România sunt 14 zile de sărbătoare legală şi nelucrătoare:
– 1 şi 2 ianuarie – Anul Nou
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– prima şi a doua zi de Paşti (8, 9 aprilie 2018)
– 1 mai – Ziua Muncii
– prima şi a doua zi de Rusalii (27, 28 mai 2018)
– 1 iunie – Ziua Copilului
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului
– 30 noiembrie – Sfântul Andrei
– 1 Decembrie – Ziua Naţională a României
– 25, 26 decembrie – Crăciunul

Comments

comments

Mihaela Tîrpan

About The Author

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!