Connect with us

Actual

Proiectarea noului acvariu din Constanța, scoasă la licitație de CJC

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța a publicat un anunț de participare pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentația tehnico-economică și proiectul Tehnic pentru noul acvariu

Anunțul publicat de CJC prevede Servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, a documentațiilor complete necesare depunerii, obținerii și predării către

beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”.

Se propune realizarea unui nou Acvariu necesar îmbunatățirii diversității și atragerii de mai mulți vizitatori în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Clădirea va avea suprafața construită la sol 2.600 mp, cu un circuit vizitabil de minim 270 ml.

„Noul imobil trebuie să țină cont de arhitectura generală a zonei și de noile construcții care sunt executate sau în curs de execuție. Pentru a avea o imagine unitară se vor folosi materiale similare noului bazin (extindere Delfinariu) care este în curs de execuție și care este în imediata vecinătate. Se dorește o arhitectură organică modernă, cu materiale de actualitate (membrane translucente și transparente), pereți verzi și iluminare a fațadelor pe timpul nopții.“, se arată în anunț.

Despre construire unui nou acvariu se tot vorbește de ceva vreme, în condițiile în care obiectivul poate fi un adevărat magnet de turiști. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, spune că tema de proiectare este făcută încă din 2018, iar în 2019 Consiliul Județean a făcut o achiziție pentru un proiectant, dar care nu s-a descurcat și nu a reușit să facă un proiect. Bîlbă spune că noua conducere a Consiliului Județean Constanța, odată cu venirea pe funcție, a ținut foarte mult la aceste proiecte ale județului Constanța de dezvoltare și de întărire culturală a ofertei turistice și, în consecință, i-a cerut să îmbunătățească proiectul.

„Am făcut-o, este la direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța, care pregătește acum caietul de sarcini pentru a face studiu de fezabilitate proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu. Toate astea vor fi incluse într-un pachet ce va fi scos curând la licitație și care va însemna debutul noului acvariu. Ca locație, eu am propus ca acesta să fie amplasat în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pe latura cu parcarea taxiurilor. Am gândit să mărim amprentă pentru noul Acvariu de la 1.000 de metri cât avem în Piața Ovidiu la 2.600 de metri, bazinele centrale să fie prevăzute cu tunel, două, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini. Vom avea alte două bazine în antiteză, Delta și cu Amazon. Toate astea vor fi completate în etajul superior de o terasă aquarium, de fapt, o seră modernă, ce va constitui după opinia mea model de turism pentru alți operatori de turism de pe litoral. Vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice și zone unde poți să servești o cafea sau un suc, iar copiii să învețe ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediu și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră în terenul lor.“, a spus Bîlbă.

El a spus că acvariu a fost gândit diferit, pentru că dincolo de partea educativă, acesta trebuie să fie ca o experiență a celor care vin să vină să vadă rechin, să vadă pește lună, să vadă pește de Marea Neagră, de talie mare, pinguini și să fie un acvariu mai puțin didactic.

„Într-o zonă turistică, trebuie să aveam o altă abordare, mai spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, ci vor să aibă experiență de vizitare. Iar acest acvariu așa a fost gândit“, a spus Bîlbă.

Comments

comments

Actual

Bărbații care făceau ”liniuțe” cu mașinile pe Autostrada A2 au fost IDENTIFICAȚI

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanții IPJ Constanța au reușit să identifice persoanele care au făcut întrecerea cu mașini din mai multe județe, care a avut loc în cursul serii trecute, pe autostrada A2 București – Constanța.

Iată ce a transmis Biroul de presă al IPJ Constanța:

Referitor la cursa neautorizată desfășurată pe Autostrada A2, în seara de 19 ianuarie a.c., vă comunicăm faptul că, în urma cercetărilor efectuate de polițiști din cadrul Biroului de Poliție A2, personale care au participat la eveniment au fost identificate.

Este vorba despre 2 bărbați, de 27, respectiv 40 de ani, conducători ai autoturismelor în cauză, ambii din județul Constanța.

Totodată, organizatorul evenimentului și bărbatul care a transmis live imaginile pe o rețea de socializare au fost identificați.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevazute de art. 339, alin. 2, în ceea ce-i privește pe conducătorii auto sus-menționați și art. 339, alin. 3., C.P., în ceea ce-i privește pe organizator și pe cel care a realizat filmarea, urmând ca în funcție de concluziile rezultate să se propună soluții legale.

Precizăm faptul că pentru toate persoanele implicate au fost reținute, în vederea anulării, permisele de conducere.

Cercetările continuă în vederea audierii tuturor persoanelor implicate.

Foto: CTNews

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un tânăr din Cogealac și-a determinat prietena de doar 17 ani să se prostitueze

Publicat

la data de

Scris de

Un tânăr din Cogealac este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de proxenetism.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de proxenetism, polițiști din cadrul Secției 5 Rurală Cogealac au identificat un tânăr, de 21 ani, bănuit de comiterea faptei.

Astfel, în perioada 30.12.2021- 08.01.2022, acesta ar fi determinat-o pe prietena sa, o tânără de 17 ani, să întrețină relații sexuale cu alte persoane, contra unor sume de bani.

Ieri, 19 ianuarie a.c., persoana în cauză a fost reținută pentru 24 de ore, iar astăzi a fost prezentată instanței de judecată, care a emis măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbat din Mihail Kogălniceanu, ARESTAT pentru infracțiuni la regimul rutier

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat din Mihail Kogălniceanu a fost arestat pentru infracțiuni la regimul rutier. Tânărul a fost prins rupt de beat la volan, cu o alcoolemie de 1,18 mg/l alcool pur în aerul expirat. Avea și permisul suspendat.

Urmare a depistării din data de 18 ianuarie a.c., a unui bărbat, de 33 de ani, care a condus un autoturism pe DN2A, în localitatea Mihail Kogălniceanu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice și având suspendat dreptul de a conduce autovehicule, polițiștii Secției 2 Rurală Mihail Kogălniceanu l-au reținut pentru 24 de ore și introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța.

Astăzi, 20 ianuarie, pe numele bărbatului a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: