Connect with us

Actual

Proiectarea noului acvariu din Constanța, scoasă la licitație de CJC

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța a publicat un anunț de participare pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentația tehnico-economică și proiectul Tehnic pentru noul acvariu

Anunțul publicat de CJC prevede Servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, a documentațiilor complete necesare depunerii, obținerii și predării către

beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”.

Se propune realizarea unui nou Acvariu necesar îmbunatățirii diversității și atragerii de mai mulți vizitatori în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Clădirea va avea suprafața construită la sol 2.600 mp, cu un circuit vizitabil de minim 270 ml.

„Noul imobil trebuie să țină cont de arhitectura generală a zonei și de noile construcții care sunt executate sau în curs de execuție. Pentru a avea o imagine unitară se vor folosi materiale similare noului bazin (extindere Delfinariu) care este în curs de execuție și care este în imediata vecinătate. Se dorește o arhitectură organică modernă, cu materiale de actualitate (membrane translucente și transparente), pereți verzi și iluminare a fațadelor pe timpul nopții.“, se arată în anunț.

Despre construire unui nou acvariu se tot vorbește de ceva vreme, în condițiile în care obiectivul poate fi un adevărat magnet de turiști. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, spune că tema de proiectare este făcută încă din 2018, iar în 2019 Consiliul Județean a făcut o achiziție pentru un proiectant, dar care nu s-a descurcat și nu a reușit să facă un proiect. Bîlbă spune că noua conducere a Consiliului Județean Constanța, odată cu venirea pe funcție, a ținut foarte mult la aceste proiecte ale județului Constanța de dezvoltare și de întărire culturală a ofertei turistice și, în consecință, i-a cerut să îmbunătățească proiectul.

„Am făcut-o, este la direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța, care pregătește acum caietul de sarcini pentru a face studiu de fezabilitate proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu. Toate astea vor fi incluse într-un pachet ce va fi scos curând la licitație și care va însemna debutul noului acvariu. Ca locație, eu am propus ca acesta să fie amplasat în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pe latura cu parcarea taxiurilor. Am gândit să mărim amprentă pentru noul Acvariu de la 1.000 de metri cât avem în Piața Ovidiu la 2.600 de metri, bazinele centrale să fie prevăzute cu tunel, două, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini. Vom avea alte două bazine în antiteză, Delta și cu Amazon. Toate astea vor fi completate în etajul superior de o terasă aquarium, de fapt, o seră modernă, ce va constitui după opinia mea model de turism pentru alți operatori de turism de pe litoral. Vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice și zone unde poți să servești o cafea sau un suc, iar copiii să învețe ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediu și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră în terenul lor.“, a spus Bîlbă.

El a spus că acvariu a fost gândit diferit, pentru că dincolo de partea educativă, acesta trebuie să fie ca o experiență a celor care vin să vină să vadă rechin, să vadă pește lună, să vadă pește de Marea Neagră, de talie mare, pinguini și să fie un acvariu mai puțin didactic.

„Într-o zonă turistică, trebuie să aveam o altă abordare, mai spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, ci vor să aibă experiență de vizitare. Iar acest acvariu așa a fost gândit“, a spus Bîlbă.

Comments

comments

Actual

(FOTO) Un autotren încărcat cu îngrășăminte bio s-a răsturnat pe Autostrada Soarelui

Publicat

la data de

Scris de

Pompierii militari au fost solicitați să intervină pe Autostrada A2 București – Constanța la un accident în urma căruia un autotren s-a răsturnat.

În această după-amiază, în jurul orei 14.30, pompierii militari din cadrul Secției Lehliu Gară au fost solicitați să intervină pe Autostrada Soarelui, calea 2, km 45, la un accident rutier, în urma căruia un autotren, încărcat cu 23 de tone de rocă fosfatică granulată (îngrășământ bio), s-a răsturnat în afara părții carosabile.

În urma accidentului nu s-au înregistrat victime sau poluări ale mediului.

”La sosirea pompierilor militari la fața locului s-au identificat scurgeri ușoare de combustibil din rezervorul autovehiculului, însă pericolul a fost înlăturat urgent.

Salvatorii au asigurat măsuri de protecție pentru a înlătura orice pericol.

Circulația nu a fost întreruptă nici un moment pe respectivul tronson de drum.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ISU Călărași.

Foto: Facebook/ISU Călărași

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Minor din Constanța, arestat pentru furt calificat

Publicat

la data de

Scris de

Un minor din Constanța a fost arestat pentru furt calificat.

Urmare a cercetărilor în două dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției 3 Poliție au identificat 2 minori, de 13, respectiv 16 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Astfel, în noaptea de 14/15 august a.c., cei doi au sustras o bicicletă, prin forțarea sistemului de asigurare al suportului de bicicletă, montat pe plafonul unui autoturism.

Totodată, la data de 15 august a.c., bărbații au sustras un telefon mobil, dintr-un rucsac lăsat nesupravegheat pe plajă.

Bunurile sustrase au fost recuperate în totalitate și restituite persoanelor vătămate.

La aceeași dată, minorul de 16 ani a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, ulterior fiind prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, în vederea sesizării instanței de judecată.

Ieri, a fost admisă propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu într-un apartament din Medgidia. O femeie a fost evacuată de vecini

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, 16 august, în jurul orei 13.20, s-a declanșat un incendiu într-un apartament din Medgidia, situat pe strada Independenței, nr. 69, etajul IV.

Potrivit ISU Constanța, la fața locului intervin 3 autospeciale de stingere, un SMURD B, un echipaj de Descarcerare de la Medgidia.

O persoană – femeie – a fost evacuată de vecini. Intervenția este în dinamică.

Se pare că incendiul s-a manifestat la tabloul electric.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: