Connect with us

Actual

Proiectarea noului acvariu din Constanța, scoasă la licitație de CJC

Publicat

la

Consiliul Județean Constanța a publicat un anunț de participare pentru realizarea studiului de fezabilitate, documentația tehnico-economică și proiectul Tehnic pentru noul acvariu

Anunțul publicat de CJC prevede Servicii de proiectare (SF/ DALI, PT+DDE, PAC, a documentațiilor complete necesare depunerii, obținerii și predării către

beneficiar a tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor) și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța”.

Se propune realizarea unui nou Acvariu necesar îmbunatățirii diversității și atragerii de mai mulți vizitatori în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Clădirea va avea suprafața construită la sol 2.600 mp, cu un circuit vizitabil de minim 270 ml.

„Noul imobil trebuie să țină cont de arhitectura generală a zonei și de noile construcții care sunt executate sau în curs de execuție. Pentru a avea o imagine unitară se vor folosi materiale similare noului bazin (extindere Delfinariu) care este în curs de execuție și care este în imediata vecinătate. Se dorește o arhitectură organică modernă, cu materiale de actualitate (membrane translucente și transparente), pereți verzi și iluminare a fațadelor pe timpul nopții.“, se arată în anunț.

Despre construire unui nou acvariu se tot vorbește de ceva vreme, în condițiile în care obiectivul poate fi un adevărat magnet de turiști. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, spune că tema de proiectare este făcută încă din 2018, iar în 2019 Consiliul Județean a făcut o achiziție pentru un proiectant, dar care nu s-a descurcat și nu a reușit să facă un proiect. Bîlbă spune că noua conducere a Consiliului Județean Constanța, odată cu venirea pe funcție, a ținut foarte mult la aceste proiecte ale județului Constanța de dezvoltare și de întărire culturală a ofertei turistice și, în consecință, i-a cerut să îmbunătățească proiectul.

„Am făcut-o, este la direcția de proiecte a Consiliului Județean Constanța, care pregătește acum caietul de sarcini pentru a face studiu de fezabilitate proiectul tehnic și planul urbanistic de detaliu. Toate astea vor fi incluse într-un pachet ce va fi scos curând la licitație și care va însemna debutul noului acvariu. Ca locație, eu am propus ca acesta să fie amplasat în Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, pe latura cu parcarea taxiurilor. Am gândit să mărim amprentă pentru noul Acvariu de la 1.000 de metri cât avem în Piața Ovidiu la 2.600 de metri, bazinele centrale să fie prevăzute cu tunel, două, unul de Marea Neagră și unul de ocean planetar. Vom avea pinguini. Vom avea alte două bazine în antiteză, Delta și cu Amazon. Toate astea vor fi completate în etajul superior de o terasă aquarium, de fapt, o seră modernă, ce va constitui după opinia mea model de turism pentru alți operatori de turism de pe litoral. Vom avea mese cu animăluțe, cu diverse vertebrate și nevertebrate acvatice și zone unde poți să servești o cafea sau un suc, iar copiii să învețe ce înseamnă biodiversitatea, ce înseamnă responsabilitatea față de mediu și ce înseamnă riscurile pe care animalele le au prin invazia noastră în terenul lor.“, a spus Bîlbă.

El a spus că acvariu a fost gândit diferit, pentru că dincolo de partea educativă, acesta trebuie să fie ca o experiență a celor care vin să vină să vadă rechin, să vadă pește lună, să vadă pește de Marea Neagră, de talie mare, pinguini și să fie un acvariu mai puțin didactic.

„Într-o zonă turistică, trebuie să aveam o altă abordare, mai spre experiență. Oamenii nu vor neapărat show, ci vor să aibă experiență de vizitare. Iar acest acvariu așa a fost gândit“, a spus Bîlbă.

Comments

comments

Actual

Accident grav în zona Topraisar. Un bărbat a decedat după ce s-a răsturnat cu mașina într-un canal de irigații

Publicat

la data de

Scris de

Un bărbat a decedat și un altul este grav rănit în urma unui accident rutier petrecut în zona localității Topraisar. Elicopterul sosit la fața locului a preluat victima rănită și a transportat-o la Spitalul Județean. Polițiștii constănțeni spun că accidentul rutier s-a produs pe un drum de exploatare agricolă din comuna Topraisar.

Un bărbat a decedat și un altul este grav rănit în urma unui accident rutier petrecut în zona localității Topraisar. Elicopterul sosit la fața locului a preluat victima rănită și a transportat-o la Spitalul Județean. Polițiștii constănțeni spun că accidentul rutier s-a produs pe un drum de exploatare agricolă din comuna Topraisar. Un tânăr în vârstă de 20 de ani se afla pe scaunul din dreapta într-o maşină condusă de prietenul său, în vârstă de 26 de ani, când, la un moment dat, şoferul a pierdut controlul volanului, iar autoturismul a plonjat într-un canal de irigaţii secat. În urma impactului violent, şoferul a murit, iar pasagerul din dreapta a fost grav rănit. Cei doi au rămas încarceraţi, iar cel care a supravieţuit nu a putut apela serviciul de urgenţă. Astfel, el şi-a petrecut noaptea lângă prietenul său mort şi abia astăzi, în jurul orei 12.00, un localnic care trecea prin zonă a observat maşina căzută în canal şi a sunat la numărul unic de urgenţă 112.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trafic de droguri în stațiunea Neptun. Un tânăr de 22 de ani a fost reținut

Publicat

la data de

Scris de

La data de 17 septembrie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog au depistat, în staţiunea Neptun, judeţul Constanţa, în zona în care se desfăşura un festival de muzică electronică, un bărbat, de 22 de ani, care, la vederea polițiștilor, ar fi devenit agresiv şi ar fi aruncat, în vegetaţia din apropierea autoturismului, un recipient de mici dimensiuni.

La verificarea acestuia, s-a stabilit faptul că, în interiorul său, se aflau 30 de comprimate MDMA și 6 punguţe ce conţineau amfetamină, iar, în urma controlului corporal, asupra bărbatului au fost găsiți 1.256 de lei.

Ulterior, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate alte 455 de comprimate MDMA, 46 de grame de amfetamină și aproximativ 10 grame de cannabis.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc, urmând ca mâine, 18 septembrie, să fie prezentat Tribunalului Constanța, cu propunere de arestare preventivă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cod galben de vânt puternic în Dobrogea

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, meteorologii au emis o avertizare nowcasting valabilă în județele Constanța și Tulcea de la ora 15.45 până la ora 20.00.

Potrivit unui mesaj nou de vreme severă imediată, Dobrogea se află sub cod galben de vânt puternic.

Se vor semnala intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor depăși, local, 55 – 65 km/h.

În județul Constanta este vizată zona de litoral.

În județul Tulcea sunt afectate următoarele localități: Tulcea, Babadag, Sarichioi, Baia, Somova, Valea Nucarilor, Frecăței, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Slava Cercheză, Chilia Veche, Mahmudia, Mihai Bravu, Nufăru, Beștepe, Maliuc, Pardina, Ceatalchioi.
De asemenea, este afectată zona de litoral a județului Tulcea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: