Connect with us

Actual

Proiecte culturale la Planetariul din Constanța. Spectacol de sunet și lumini

Tatian Iorga

Publicat

la

Planetariul din Constanța va fi gazda unui spectacol de sunet și lumini, ca parte a unui proiect cultural care va fi derulat atât la Constanța, cât și la Planetariul din Galați, și care este intitulat „Colors, Sounds and Motion in a Dark Space“. Proiectul prespune producția spectacolului de sunet și imagine „Synesthesia Spectrum” și organizarea a șase reprezentații ale acestui spectacol în Planetariul Constanța (18, 19, 20, 25, 26, 27 mai 2020, începând cu ora 19:00) și două reprezentații în Planetariul Galați (28 mai 2020).

Synesthesia reprezinta un fenomen perceptiv în care stimularea unei căi senzoriale sau cognitive conduce la experiențe automate, involuntare, într-o a doua cale senzorială sau cognitivă. Synesthesia are ca fenomen derivat Chromesthesia, respectiv asocierea sunetelor cu culori, acest gen de manifestare senzoriala stând la baza conceptului acestui proiect. Practic, o structură muzicală de 45 de minute cu influențe spațiale, concepută special pentru acest performance, va fi convertită electronic, printr-un program de computer, în forme vizuale de diferite mărimi și culori ce vor fi proiectate pe cupola Planetariului. „Muzica vizuală” va fi completată live de un cor format din șapte muzicieni profesioniști.

Proiectul este organizat de Asociația Culturală „Georgiana Rusu“. Parteneri sunt Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” Galați, compania de transport auto Business Class Tour. Finanțator este Administrația Fondului Cultural Național (aria tematică: arte vizuale). Valoarea totală a proiectului este de 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului).

Proiect desfășurat sub egida „Constanța – Capitala Tineretului din România 2020 – 2021”

Regia: Iulian Enache

Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu

Muzica: Adrian Mihai

Light – designer: Alin Vintilă

Sound master: Techin Bactișa

Software designer: Lucian Pascu

Director artistic: Georgiana Rusu

Asociația Culturală „Georgiana Rusu“, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, derulează, la Planetariul din Constanța, și proiectul cultural „Zero Gravity Dimension“.

Mai multe detalii le puteți afla aici, de la Sebi Pătrunjei, coordonator proiect, și Adrian Bîlbă, directorul CMSN: https://www.youtube.com/watch?v=TBkg-HvTI5A&feature=emb_title

Comments

comments

Actual

Mesaj nou de vreme severă valabil în sud estul țării. Va ninge și în Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pentru mâine, 30 noiembrie, a fost emisă o atenționare meteorologică valabilă în intervalul orar 5.00 – 20.00.

Mai multe județe din sud-estul țării se află sub cod galben ca urmare a fenomenelor vizate, respectiv ninsori moderate cantitativ și  strat de zăpadă.

În intervalul menționat, în sudul și estul Munteniei și în cea mai mare parte a Dobrogei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de precipitații vor depăși, pe arii restrânse 15…20 l/mp. Spre seară aria ninsorilor se va restrânge către Dobrogea, unde temporar vântul va avea unele intensificări, cu viteze de 40…45 km/h, pe alocuri viscolind ninsoarea.

Notă: Precipitații slabe, sub formă de ninsoare se vor semnala în sud-estul Olteniei, sudul Moldovei și în restul Munteniei. Pe litoral vor fi precipitații mixte, iar în noaptea de luni spre marți vor predomina ninsorile.

Vremea se va menține deosebit de rece în prima parte a săptămânii, mai ales pe parcursul nopților și dimineților.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Atenție! Este ceață densă pe Autostrăzile A2 și A4

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ceața reduce vizibilitatea în trafic sub 100 de metri pe autostrada A2 București – Constanța, pe tronsonul kilometric 143 – 212, între localitățile Fetești, jud. Ialomița, și municipiul Constanța.

De asemenea, se circulă îngreunat din cauza ceții și pe întreg tronsonul kilometric al autostrăzii A4 Ovidiu-Agigea.

Ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ÎPS Teodosie, OPRIT DE POLIȚIE în drum spre Ion Corvin

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Autoturismul cu care se deplasa ÎPS Teodosie spre Mănăstirea Sf Apostol Andrei de la Ion Corvin a fost oprit, în această dimineață, de un echipaj de poliție.

Arhiepiscopul Tomisului mergea la Ion Corvin pentru a oficia slujba, iar mașina în care se afla acesta a fost oprită pe chiar în intersecția DN 3 cu drumul care duce către mănăstire. Arhiepiscopul și șoferul său au fost verificați.

“Să vină cu inimă bună, să-și mângâie sufletul și sper că toate organele de ordine ne vor ajuta să fim în pace și în armonie”, le-a spus ÎPS Teodosie.

De altfel, mașinile care se îndreptau spre mănăstire au fost întoarse de filtrele de poliție, dacă ocupanții nu aveau domiciliul în comuna Ion Corvin.

Amintim că în 30 noiembrie este Praznicul Sf. Apostol Andrei, iar la Peştera şi Mânăstirea Sfântul Apostol Andrei de la Ion Corvin era organizate, în alți ani, pelerinaje la care participau mii de oameni.

Anul acest, autoritățile au interzis pelerinajele și nu face excepție nici cel de la Ion Corvin, deși Arhiepiscopul Tomisului a cerut lămuriri Prefecturii în instanță pentru decizia de a anula pelerinajul. De altfel, Silviu Coșa, prefectul județului Constanța a și refuzat invitația ÎPS Teodosie de a participa la slijba de la Sf. Andrei.

Facem mențiunea că multe localități din județul Constanța sunt în carantină din cauza numărului mare de infectări cu SARS COV2.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: