Conecteaza-te cu noi

Actual

Protest împotriva derapajelor România TV după decesul jurnalistei Iulia Marin. ”Nu este omenește să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor”

Published

on

Jurnalista Iulia Marin linsata dupa moarte la Romania TV

Postul de televiziune România TV a promovat un discurs al urii și discriminării împotriva persoanelor cu suferințe psiho-emoționale, după decesul jurnalistei Iulia Marin de la cotidianul Libertatea, la vârsta de 32 de ani. Iulia suferea de depresie. Vorbea și scria despre această afecțiune. Iar când a fost să nu mai fie în această lume, problemele ei de sănătate au devenit subiect de dezbatere la România TV. Tonul l-a dat moderatorul Victor Ciutacu, cel care a lăsat să se înțeleagă că o persoană cu afecțiuni psiho-emoționale nu ar trebui să poată lucra în presă. „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine” – a spus Ciutacu în prima emisiune dedicată decesului Iulie Marin, pe 19 aprilie 2023.

Într-o a doua emisiune, pe 20 aprilie, un alt invitat al României TV, jurnalistul Răzvan Savaliuc de la Luju.Ro, s-a exprimat că n-ar lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la publicația sa.

Redacția cotidianului Libertatea a inițiat un apel adresat societății în general, dar și Consiliului Național al Audiovizualului, să sancționeze aceste derapaje.

”Miercuri, 19 aprilie 2023, la emisiunea lui Victor Ciutacu de la postul România TV, a fost atacată nu doar memoria acestei femei care nu mai e. S-a prezentat, într-un stil brutal, și cazul unui alt ziarist, un bărbat care are și el o suferință psihică. Ambele persoane au fost „țintite” pentru ca postul RTV să ilustreze ideea că „Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă. Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”. Minute în șir, au fost ridiculizați și atacați oameni, decedați sau vii, pentru că au boli psihice și au fost învinovățiți cei care îi angajează sau colegii alături de care lucrează.  În locul medicilor, al specialiștilor și al legii, un post de televiziune consideră că poate decide el cine e apt și cine este inapt de muncă, cine merită un salariu și cine nu, cine e de încredere și cine nu.  Noi, semnatarii acestui apel, refuzăm să credem că România poate asista la normalizarea discriminării la adresa celor cu suferințe psiho-emoționale. Nu este normal, nu este omenește să instigi împotriva celor suferinzi, indiferent de boala lor și să le pui sub semnul îndoielii capacitatea de a-și câștiga existența, în mod liber și demn.”.

Advertisement

Întregul APEL poate fi citit pe Libertatea.Ro.

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions