Conecteaza-te cu noi
SEAS

Actual

Proteză de şold personalizată, implantată de medicii de la spitalul județean Constanța

Published

on

O intervenţie chirurgicală a fost realizată, în premieră naţională, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanta.

Echipa operatorie coordonată de Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic primar Ortopedie-Traumatologie, având suportul esenţial al echipei de Anestezie Terapie Intensivă, a efectuat implantarea unei proteze personalizate de şold, care a fost construită conform cu anatomia pacientului, într-un laborator de renume din Elveţia.

La succesul acestei intervenţii chirurgicale a contribuit încă de la început echipa Laboratorului de Radiologie și Imagistică al SCJU Constanţa, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Radu Baz.

“Rezolvarea acestui caz medical are la bază săptămâni întregi de investigaţii şi studiu. Concret, am demarat pregătirea la începutul lunii iulie, prin realizarea unei serii riguroase de scanări computer-tomografice tridimensionale ale pacientului, de la nivelul bazinului și al şoldurilor până la extremităţile distale ale ambelor membre inferioare.”, a declarat S.L. Dr. Bogdan Obadă.

Toate investigațiile au fost realizate în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Judeţean Constanţa care dispune de tehnologie de înaltă performanţă şi a respectat întru totul standardele radiologice solicitate de către laboratorul din Elveția. În baza rezultatelor transmise de către dr. Radu Baz, s-a efectuat reconstrucția 3D a articulației şoldului şi a întregului membru inferior, făcând, astfel, posibilă construcţia protezei la dimensiunea optimă care să permită cea mai bună biomecanică a mersului postoperator.

Dificultatea intervenției chirurgicale constă în faptul că implantarea protezei, ale cărei dimensiuni sunt unice, implică respectarea, cu stricteţe, a planningului preoperator impus iniţial de analiza computerizată. Mai mult, pregătirea osului și implantarea dispozitivului presupun folosirea unor instrumente chirurgicale de unică folosinţă, concepute special pentru aceasta operaţie şi adaptate anatomiei osoase a pacientului.

Protezele personalizate nu sunt însă recomandate tuturor pacienţilor cu artroză avansată, pentru implantarea acestora fiind necesară întrunirea mai multe criterii.

”În cazul de faţă vorbim despre un pacient tânăr (47 ani), cu activitate fizică intensă, care avea deja o proteză de şold pe partea dreaptă (coxartroză bilaterală), rezultând scurtarea membrului inferior stâng după protezarea şoldului drept şi insuficienţă musculară a ambelor şolduri cu mers dificil şi şchiopătare.”, a menţionat medicul Bogdan Obadă.

Deşi dispozitivul a fost creat într-un laborator din străinătate, întreaga intervenţie a fost gratuită pentru pacient. Costurile au fost suportate integral din fondurile Programului Naţional de Endoprotezare derulat de CNAS, la fel cum se întâmplă la toate protezele care sunt implantate în secţia clinică de Ortopedie Traumatologie a SCJU Constanţa.

Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa susţine practicile medicale moderne şi face tot posibilul pentru buna derulare a programelor naţionale, fapt confirmat de numărul de cazuri rezolvate constant.

“Într-o săptămână normală avem aproximativ 30 de intervenţii chirurgicale pentru fracturi şi cel putin 10 proteze primare și revizii, atunci când se impun. Acest lucru este posibil datorită unei echipe mixte de chirurgi ortopezi și medici anesteziști cu vastă experienţă, care pot aborda orice tip de patologie ortopedică.”, a declarat Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic şef al secţiei clinice Ortopedie Traumatologie din cadrul SCJU Constanţa.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions