O intervenţie chirurgicală a fost realizată, în premieră naţională, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanta.
Echipa operatorie coordonată de Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic primar Ortopedie-Traumatologie, având suportul esenţial al echipei de Anestezie Terapie Intensivă, a efectuat implantarea unei proteze personalizate de şold, care a fost construită conform cu anatomia pacientului, într-un laborator de renume din Elveţia.
La succesul acestei intervenţii chirurgicale a contribuit încă de la început echipa Laboratorului de Radiologie și Imagistică al SCJU Constanţa, coordonată de către Conf. Univ. Dr. Radu Baz.
“Rezolvarea acestui caz medical are la bază săptămâni întregi de investigaţii şi studiu. Concret, am demarat pregătirea la începutul lunii iulie, prin realizarea unei serii riguroase de scanări computer-tomografice tridimensionale ale pacientului, de la nivelul bazinului și al şoldurilor până la extremităţile distale ale ambelor membre inferioare.”, a declarat S.L. Dr. Bogdan Obadă.
Toate investigațiile au fost realizate în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Judeţean Constanţa care dispune de tehnologie de înaltă performanţă şi a respectat întru totul standardele radiologice solicitate de către laboratorul din Elveția. În baza rezultatelor transmise de către dr. Radu Baz, s-a efectuat reconstrucția 3D a articulației şoldului şi a întregului membru inferior, făcând, astfel, posibilă construcţia protezei la dimensiunea optimă care să permită cea mai bună biomecanică a mersului postoperator.
Dificultatea intervenției chirurgicale constă în faptul că implantarea protezei, ale cărei dimensiuni sunt unice, implică respectarea, cu stricteţe, a planningului preoperator impus iniţial de analiza computerizată. Mai mult, pregătirea osului și implantarea dispozitivului presupun folosirea unor instrumente chirurgicale de unică folosinţă, concepute special pentru aceasta operaţie şi adaptate anatomiei osoase a pacientului.
Protezele personalizate nu sunt însă recomandate tuturor pacienţilor cu artroză avansată, pentru implantarea acestora fiind necesară întrunirea mai multe criterii.
”În cazul de faţă vorbim despre un pacient tânăr (47 ani), cu activitate fizică intensă, care avea deja o proteză de şold pe partea dreaptă (coxartroză bilaterală), rezultând scurtarea membrului inferior stâng după protezarea şoldului drept şi insuficienţă musculară a ambelor şolduri cu mers dificil şi şchiopătare.”, a menţionat medicul Bogdan Obadă.
Deşi dispozitivul a fost creat într-un laborator din străinătate, întreaga intervenţie a fost gratuită pentru pacient. Costurile au fost suportate integral din fondurile Programului Naţional de Endoprotezare derulat de CNAS, la fel cum se întâmplă la toate protezele care sunt implantate în secţia clinică de Ortopedie Traumatologie a SCJU Constanţa.
Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa susţine practicile medicale moderne şi face tot posibilul pentru buna derulare a programelor naţionale, fapt confirmat de numărul de cazuri rezolvate constant.
“Într-o săptămână normală avem aproximativ 30 de intervenţii chirurgicale pentru fracturi şi cel putin 10 proteze primare și revizii, atunci când se impun. Acest lucru este posibil datorită unei echipe mixte de chirurgi ortopezi și medici anesteziști cu vastă experienţă, care pot aborda orice tip de patologie ortopedică.”, a declarat Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic şef al secţiei clinice Ortopedie Traumatologie din cadrul SCJU Constanţa.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta