Connect with us

Politica

PSD și PNL și-au dat mâna să mutileze Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public

Published

on

Cinci parlamentari ai PSD, împreună cu Florin Roman, liderul deputaților PNL, și-au pus în cap să măcelărească Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Concret, cei șase, printre care se regăsește și deputatul PSD de Constanța, George Vișan, vor, nici mai mult nici mai puțin, să vor interzică accesul la datele referitoare la contractele, cheltuielile, angajările în instituții și orice alte informații de interes public. Proiectul de lege limitează accesul la informațiile publice și dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”, notează hotnews.ro. De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme”. Inițiatorii invocă faptul că “reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”, mai arată sursa citată. O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

Potrivit aceleiași surse, liderul deputaților liberali, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că își retrage semnătura de pe acest proiect.

„Am depus azi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colegă deputat, care viza reglementări în cazul legii 544, privind liberul acces la informații de interes public. Am primit semnale de la oameni de bună credință, că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive, și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare. Am primit semnale de la oameni de buna credința, ca in forma propusa de inițiator poate naște interpretări abuzive, și din acest motiv nu am dorit sa las nici un fel de interpretare. Nu doar ca am retras, dar nici nu vom vota proiectul, din motivele expuse mai sus. Ca fost jurnalist sunt un adept al liberului acces la informații de interes public. Cât despre partea politica, înțeleg ca orice dezbatere in perioada campaniei electorale, nu este posibila, totul fiind țintit pe atacuri, fără legătura cu subiectul”, afirmă Florin Roman, într-o postare pe Facebook.

Inițiatorii legii depuse la Senat sunt:

Vlad Bontea – deputat PSD,

Claudiu Augustin Ilişanu – deputat PSD;

Florin Roman – deputat PNL;

Eliza Ştefănescu (Peţa) Ștefănescu – deputat PSD;

Gabriel George Vișan – deputat PSD.

Iată și documentele:

Download (PDF, 87KB)

 

 

Download (PDF, 445KB)

 

 

Comments

comments