Connect with us

Politica

PSD vrea mai multă putere pentru polițiști. Critici dure din partea deputatului Stelian Ion de la USR

Tatian Iorga

Publicat

la

Polițiștii sunt nemulțumiți de felul în care sunt tratați de unii cetățeni atunci când li se solicită prezentarea actelor. Dacă până acum contrele între polițiști și cetățeni erau răzlețe, acestea s-au intensificat în această perioadă de pandemie de coronavirus, când au fost impuse restricții drastice prin ordonanțe militare. Sătui să fie „bătaia de joc a unora care nu au respect față de lege“, polițiștii au solicitat modificarea legislației, astfel încât să beneficieze de mai multă putere în raport cu cetățeanul. Astfel, la solicitarea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), mai mulți parlamentari ai PSD au depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Cea mai importantă modificare este că polițistului i se va aplica principiul prezumției de legalitate. Dovada contrară poate fi combătută doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri. Adică, într-o discuție dintre un polițist și un cetățean, se va considera că polițistul va avea dreptate dacă cetățeanul nu dovedește cu probe că are dreptate.

„Având în vedere nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere numărului infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică, apreciem că este utilă această intervenție legislativă în scopul întăririi încrederii în polițiștii români. Prezenta inițiativă legislativă își propune că prin măsurile dispuse să crească calitatea acțiunii de apărare a ordinii publice prin faptul că preia și operaționalizează o serie de principii și exigențe consacrate la nivel constituțional și convențional în materia dreptului omului (CEDO). Prima măsură prevăzută de prezenta inițiativă iterează principiul prezumției de legalitate (existent și în dreptul administrativ) asupra faptelor și actelor prin care polițiștii își îndeplinesc atribuțiile și activitățile cu care sunt însărcinați de lege. Astfel, se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege. Autoritatea acțiunilor polițiștilor este întărită și prin faptul că se evidențiază și statuează faptul că polițistul are un statut special datorită specificului muncii sale și a pericolului la care este supus el și familia să, în acest sens acordându-i-se exercițiul autorității publice, care implică fermitate, care este evidențiat prin portul uniformei și armei. O altă măsură la fel de importantă privește necesitatea întăririi drepturilor și facilităților de care se bucură polițiștii atunci când aceștia sunt însărcinați cu atribuții/misiuni care implică dificultăți pentru aceștia, așa cum ar fi mutarea și delegarea. În același timp, se înlesnește și procesul de apărare a probității profesionale, cât și consolidarea dreptului de promovare profesională. În final, am considerat că aceste prevederi trebuie să se aplice și celorlalte forțe din cadrul domeniului apărării ordinii publice deoarece și aceștia sunt supuși acelorași provocări contemporane.“, se arată în expunerea de motive semnată de Niculae Bădălău – senator PSD; Paul Stănescu – senator PSD; Florin Iordache – deputat PSD; Alfred-Robert Simonis – deputat PSD.

Contactat telefonic de Ordinea.ro, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a declarat că modificările la Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului au fost înaintate în Parlament la propunerea Sindicatului.

„Ajunge cu tocmeala între polițist și cetățean. Nicăieri în Europa nu mai avem situații ca în România“, a spus Dumitru Coarnă.

Stelian Ion, atac dur la adresa PSD

Inițiativa de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului este aspru criticată de deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a spus că parlamentarii PSD nu încetează să batjocorească principiile democrației și normele etice.

„Vor să confere și mai multă putere polițiștilor, introducând o așa-numită ”prezumție de legalitate”. Astfel, ar putea fi prezumate ca fiind realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Iar dovada contrară va fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri. Acest proiect este opera lui Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Alfred Simonis.“, a declarat Stelian Ion, care a punctat că modificările încalcă flagrant regulile democrației și a drepturilor omului.

Iată proiectul propus de PSD:

Download (PDF, 124KB)

 

Comments

comments

Politica

Palaz propune Prefecturii folosirea Pavilionului Expozițional ca punct de distribuție/colectare a buletinelor de vot

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vicepreședintele CJ Constanța Claudiu-Iorga Palaz, în calitate de președinte al Partidului Mișcarea Populară Constanța, propune ca urmare a condițiilor impuse de starea de alertă, analizarea posibilității de către Instituția Prefectului Județului Constanța de a folosi Pavilionul Expozițional Constanța ca punct de distribuție/colectare a buletinelor de vot pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Palaz face face precizarea că Pavilionul Expozițional Constanța îndeplinește condițiile pentru o astfel de acțiune (circuit separat pentru acces cu intrări separate, posibilitatea facilă pentru pază, locuri de parcare etc).

„Personal, în calitate de Vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța îmi arăt deschiderea pentru a pune la dispoziție Pavilionul Expozițional Constanța în vederea organizării alegerilor locale din 27 septembrie 2020”, a declarat Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mihai Lupu candidează pentru Consiliul Județean Constanța sub egida ÎMI PASĂ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, spune că aduce conceptul administrației liberale sub semnul „Îmi pasă”.

„Mihai Lupu aduce experiența sa de management, alături de experiența sa legislativă de 8 ani, în slujba constănțenilor și își propune să aducă la lumină Constanța lăsată în urmă, cu sate izolate, cu comunități vulnerabile, cu copii flămânzi, cu oameni fără acces la servicii medicale și cu școli cu toaleta în curte. Regiunea de Sud-Est a României, formată din județele Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Constanța şi Vrancea, este pe penultimul loc în Europa în ceea ce privește indicatorul de competitivitate, potrivit Indicelui European Regional al Competitivității. Aici se ajunge când cei care conduc aceste județe sunt incompatibili cu funcția. Adevărata incompatibilitate vine din nepăsare, din reaua intenție și din neputința de a depăși interesele meschine. Incapacitatea lor ține un județ captiv. Din cauza administrației PSD care a ținut județul captiv în ultimele două decenii, Constanța are un grad de depopulare de aproximativ 13.000 de persoane pe an. Tinerii pleacă, județul Constanța se confruntă cu un ritm alert de îmbătrânire, generând un dezechilibru pe termen lung. Obiectivul lui Mihai Lupu este de a aduce în prim plan poveștile acestor oameni ignorați de administrația PSD timp de zeci de ani și de a contura o strategie pe termen lung pentru consolidarea dezvoltării județului Constanța, sub semnul „Îmi pasă”.“, spun liberalii într-un comunicat de presă.

„În ultimele două luni și jumătate, am fost în fiecare zi în județul Constanța. Am vizitat cele mai defavorizate comunități, am văzut realitatea pe care PSD nu doar că a ținut-o ascunsă, dar a ignorat-o cu desăvârșire timp de 20 de ani. Timp de două decenii, sărăcia s-a transformat într-o grea sentință ereditară. Accesul la educație și la servicii medicale a devenit un lux de neimaginat pentru mulți dintre constănțenii din județ. Familiile defavorizate nu au avut niciun sprijin real pentru integrarea în câmpul muncii și pentru stimularea școlarizării. Persoanele cu dizabilități nu au beneficiat de faptul că suntem la malul mării, avem facilități balneare și putem oferi îngrijire de cea mai bună calitate. Mediul de afaceri nu a fost încurajat absolut deloc. În ciuda amplasamentului strategic şi a infrastructurii destul de bune, Constanța nu a reuşit să atragă niciun investitor major în ultimii ani. Din punctul de vedere al salariului mediu, se situează abia pe locul 11 în rândul celor 41 de oraşe mari din ţară, conform studiilor realizate de Banca Mondială. Suntem județul fără niciun parc industrial, deși avem autostrăzi, port și aeroport și canal Dunăre-Marea Neagră. Avem cetăți antice, dar nu avem infrastructură să ajungă turiștii la ele. Avem podgorii, dar nu avem turism viticol. De ce? Din nepăsarea autorităților. Tocmai pentru că vreau să pun punct acestei ere în care sfidarea și nepăsarea au mers mână în mână, candidez la funcția de Președinte al Consiliului Județean, sub semnul ÎMI PASĂ. Vreau ca toți acei oameni cu care am vorbit zi de zi în ultimele luni să știe că avem proiecte și soluții pentru ei și că am alături de mine o echipă puternică ce va pune Constanța pe locul pe care îl merită.”, a declarat Lupu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(FOTO-VIDEO) Care este viziunea PRO România pentru cartierele Km. 4-5 și CET

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul Pro România la Primăria Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre, a continuat seria de prezentări de proiecte pentru fiecare zonă a municipiului. De data aceasta, zonele vizate de Mircea Dobre au fost cartierele Km. 4-5 și CET. Candidatul PRO România a spus în cadrul unei conferințe de presă că una dintre cele mai mari probleme pe care a regăsit-o în aceste zone este Baza sportivă Trunghi, care ajuns la ora actuală o savană.

„E un teren de peste 37.000 mp și cred că este singurul teren așa de mare în municipiul Constanța, și cred nimeni nu a pus nimeni ochii pe el din două motive: este bază sportivă și este înconjurat de cale ferată. Din aceste motive, administrația publică locală l-a lăsat în paragină. Cred că nici șerpii nu stau acolo. Am fost și am văzut și pot să spun că este o pârloagă. Ne propunem să o regândim zona în special pentru atletism“, spus Dobre.

El a afirmat că, totodată, pe acel teren există o sală, care nu poate fi numit nici măcar grajd și unde se antrenau cândva cei care făceau lupte.

„Am avut un campion olimpic. Avem un sport olimpic cu rezultate bune în Constanța, prin Draica, dar acum pentru acest sport nimeni nu mai reprezintă nimic“, a punctat Dobre.

Conferința de presă PRO România#PRO #România #MirceaDobre #RazvanFilipescu

Publicată de Mircea Titus Dobre pe Vineri, 7 august 2020

Iată ce prevede proiectul pentru Km 4-5 și CET

„Se propun mai multe proiecte pentru zonele din cartierele KM 4-5 și CET, proiecte menite să rezolve probleme reale cu care locuitorii cartierului se confruntă:

– Trotuarele destinate pietonilor sunt ocupate de mașini care împiedica circulația în condiții de siguranța a oamenilor

– Aglomerație de mașini și cartierul duce lipsa de locuri de parcare amenajate

– Spațiile verzi existente nu sunt intreținute

– Lipsa locurilor de joacă amenajate pentru copii

– Lipsa terenurilor de sport pentru antrenament

– Zonele de ghene pentru pubelele de gunoi sunt insalubre

În scopul îmbunătățirii mediului de viață a constănțenilor, echipa Pro România Constanța vine cu mai multe proiecte și soluții, care realizate împreună, sunt menite să contribuie la îmbunătățirea mediului urban. Printre aceste proiecte se numără:

  1. Modernizarea bazei sportive TRIUNGHIUL

În suprafață de 37 099 mp, cu acces din Strada Caraiman. Vor fi spații pentru pentru mai multe categorii de sport, iar sala de antrenament pentru lupte vă fi reconstruită.

  1. Modernizarea terenului de sport existent, realizarea unui loc de joaca pentru copii

și realizarea unei parcări subterane publice cu 228 locuri de parcare – în apropierea Școlii cu clasele I-VIII AUREL VLAICU (Aleea Albatrosului)

  1. Modernizarea parcului Viitorului – amenajarea de 15 236 mp de spațiu verde și spațiu public – Str. Caraiman
  1. Amenajarea unui loc de joacă pentru copii, a unei zone cu spațiu verde și spațiu

public și a unei parcări subterane de 178 de locuri de parcare – în apropiere de Strada

Prelungirea Liliacului

  1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea Străzii Progresului și Aleii Progresului
  1. Realizarea unei parcări publice etajate P+4E+Terasa circulabilă, cu o capacitate de 219 de locuri de parcare – în apropierea străzilor Arcului și Progresului
  1. Realizarea unei parc pentru picnic și grătare – PARC “LA GRĂTARE” – amenajare spațiu verde și spatiu public pe o suprafață de 17 586mp. Vor fi prevăzute locuri pentru picnic și grătare acoperite și neacoperite, grupuri sanitare, locuri de parcare, teren de sport, loc de joacă pentru copii, spații verzi.

Pentru siguranța circulației pietonale, se vor prevedea 2 pasaje subterane, unul va fi pe sub Șoseaua Mangaliei iar celălalt vă subtraversa o bretea de circulație ce duce spre Șoseaua Mangaliei.“

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: