Conecteaza-te cu noi

Politica

PSD vrea mai multă putere pentru polițiști. Critici dure din partea deputatului Stelian Ion de la USR

Published

on

Polițiștii sunt nemulțumiți de felul în care sunt tratați de unii cetățeni atunci când li se solicită prezentarea actelor. Dacă până acum contrele între polițiști și cetățeni erau răzlețe, acestea s-au intensificat în această perioadă de pandemie de coronavirus, când au fost impuse restricții drastice prin ordonanțe militare. Sătui să fie „bătaia de joc a unora care nu au respect față de lege“, polițiștii au solicitat modificarea legislației, astfel încât să beneficieze de mai multă putere în raport cu cetățeanul. Astfel, la solicitarea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), mai mulți parlamentari ai PSD au depus la Senat, în calitate de prim for sesizat, un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Cea mai importantă modificare este că polițistului i se va aplica principiul prezumției de legalitate. Dovada contrară poate fi combătută doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri. Adică, într-o discuție dintre un polițist și un cetățean, se va considera că polițistul va avea dreptate dacă cetățeanul nu dovedește cu probe că are dreptate.

„Având în vedere nivelul în scădere al autorității polițiștilor în spațiul public, al încrederii și respectului arătat de către cetățeni și resortisanți reprezentanților instituțiilor de ordine publică, dar și a nivelului în creștere a conduitei sfidătoare, provocatoare și chiar a celei ce ajunge la nivelul ultrajului, mai ales în contextul excepțional în care se regăsește întreaga societate românească, alături de comunitatea internațională, determinată de pandemia epidemiologică a coronavirusului SARSCoV 2, care a atras prin măsurile speciale impuse o creștere numărului infracțiunilor împotriva forțelor de ordine publică, apreciem că este utilă această intervenție legislativă în scopul întăririi încrederii în polițiștii români. Prezenta inițiativă legislativă își propune că prin măsurile dispuse să crească calitatea acțiunii de apărare a ordinii publice prin faptul că preia și operaționalizează o serie de principii și exigențe consacrate la nivel constituțional și convențional în materia dreptului omului (CEDO). Prima măsură prevăzută de prezenta inițiativă iterează principiul prezumției de legalitate (existent și în dreptul administrativ) asupra faptelor și actelor prin care polițiștii își îndeplinesc atribuțiile și activitățile cu care sunt însărcinați de lege. Astfel, se instaurează un just echilibru pentru ambele părți implicate în procesul de menținere a ordinii publice, persoanele nemaiputând astfel să conteste/se manifeste în mod public sfidător și chiar să ultragieze invocând presupuse nelegalități, acesta putând fi constatată doar pe căile prescrise de lege. Autoritatea acțiunilor polițiștilor este întărită și prin faptul că se evidențiază și statuează faptul că polițistul are un statut special datorită specificului muncii sale și a pericolului la care este supus el și familia să, în acest sens acordându-i-se exercițiul autorității publice, care implică fermitate, care este evidențiat prin portul uniformei și armei. O altă măsură la fel de importantă privește necesitatea întăririi drepturilor și facilităților de care se bucură polițiștii atunci când aceștia sunt însărcinați cu atribuții/misiuni care implică dificultăți pentru aceștia, așa cum ar fi mutarea și delegarea. În același timp, se înlesnește și procesul de apărare a probității profesionale, cât și consolidarea dreptului de promovare profesională. În final, am considerat că aceste prevederi trebuie să se aplice și celorlalte forțe din cadrul domeniului apărării ordinii publice deoarece și aceștia sunt supuși acelorași provocări contemporane.“, se arată în expunerea de motive semnată de Niculae Bădălău – senator PSD; Paul Stănescu – senator PSD; Florin Iordache – deputat PSD; Alfred-Robert Simonis – deputat PSD.

Contactat telefonic de Ordinea.ro, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a declarat că modificările la Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului au fost înaintate în Parlament la propunerea Sindicatului.

„Ajunge cu tocmeala între polițist și cetățean. Nicăieri în Europa nu mai avem situații ca în România“, a spus Dumitru Coarnă.

Stelian Ion, atac dur la adresa PSD

Advertisement

Inițiativa de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului este aspru criticată de deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a spus că parlamentarii PSD nu încetează să batjocorească principiile democrației și normele etice.

„Vor să confere și mai multă putere polițiștilor, introducând o așa-numită ”prezumție de legalitate”. Astfel, ar putea fi prezumate ca fiind realizate în mod legal toate activitățile exercitate de un polițist în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor și îndatoririlor de serviciu, precum și actele prin care acestea sunt constatate. Iar dovada contrară va fi realizată doar prin administrarea probei cu martori sau înscrisuri. Acest proiect este opera lui Florin Iordache, Niculae Bădălău, Paul Stănescu și Alfred Simonis.“, a declarat Stelian Ion, care a punctat că modificările încalcă flagrant regulile democrației și a drepturilor omului.

Iată proiectul propus de PSD:

Download (PDF, 124KB)

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions