Connect with us

Actual

Punctele de prim-ajutor ale pompierilor, în șase dintre stațiunile litoralului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Pentru prevenirea situațiilor de urgență, consolidarea climatului de securitate a cetățenilor care tranzitează stațiunile litoralului românesc și optimizarea misiunilor de răspuns, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a dispus o serie de măsuri care să asigure gestionarea eficientă a diverselor tipuri de risc, în concordanță cu prevederile concepției de acțiune aprobată la nivelul MAI. Acestea vizează acoperirea palierelor preventiv și de intervenție, prin suplimentarea personalului și tehnicii existente la nivelul județului Constanța, cu efective și mijloace specifice din mai multe județe ale țării care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor. Pentru prevenirea situațiilor de urgență, în perioada următoare inspectori de prevenire din cadrul vor participa alături de specialiștii constănțeni la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Totodată, prin dislocarea personalului operativ din 14 județe, peste 400 de pompieri vor fi la datorie, zilnic, în stațiunile de pe litoral, pentru ca românii să aibă o vacanță fără evenimente care să le pună viața în pericol. Tehnica specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate) va susține misiunile orientate spre siguranța celor care aleg să-și petreacă timpul liber pe litoral. O atenție deosebită a fost acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe A2 si A4, astfel că în fiecare week-end, mai multe echipaje vor asigura intervențiile (inclusiv cele medicale de urgență) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanța, Ialomița și București-Ilfov. De asemenea, în zonele intens circulate din municipiul Constanța, inspectoratul județean va înființa 15 puncte de lucru temporare, față de cele 9 existente anul trecut. Gradul de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral va fi consolidat prin suplimentarea celor 10 subunități de intervenție județene, cu personal și tehnică specifică care vor încadra 6 puncte de prim-ajutor, 8 puncte de lucru pentru stingerea incendiilor și un punct de lucru pentru salvarea din mediul acvatic. De asemenea, la intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Trei paramedici vor fi în permanență la datorie

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în vara anului trecut, urmărește îmbunătățirea modului în care este acordată asistența medicală de urgență și creșterea gradului de securitate a cetățenilor, prin mobilizarea forțelor și mijloacelor tehnice specifice intervenției în cazul producerii diverselor situații de urgență. În zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență, au fost instalate corturi de prim-ajutor. Acestea se vor găsi pe întreaga durată a sezonului estival pe plajele din Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Saturn și Techirghiol și vor fi deservite, în fiecare zi, de trei paramedici. Corturile sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat: defibrilatoare semi-automate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. De asemenea, acestea sunt dotate și cu aer condiționat. Programul de funcționare al corturilor va fi între orele 8-20. Lângă corturi vor staționa și șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor. Intervențiile la incendii și alte situații de urgență se vor face mult mai rapid. În total, pe întreg sezonul estival vor fi 31 de autospeciale de stingere pregătite să intervină în orice punct din județ. Ambarcațiunile IGSU vor fi și ele în misiune pe perioada sezonului estival. În Tomis, Siutghiol, Eforie Nord, Costinești, Saturn și Techirghiol vor asigura intervenția șase ambarcațiuni (3 RIB, 2 Targa și o barcă pneumatică), încadrate de specialiști scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară; Pentru asigurarea intervenției pe Autostrada A2 în fiecare week-end din sezonul estival, se pun în aplicare măsurile pentru asigurarea intervenției. ISU București-Ilfov asigură intervenția între Centura Capitalei și km 39 cu o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare; ISU Călărași asigură intervenția pe segmentul km 39 — km 139, cu două ambulanțe SMURD, o autospecială de descarcerare și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare; ISU Ialomița asigură intervenția pe segmentul km 139-km 159, cu o ambulanță SMURD și o autospecială de lucru cu apă și spumă cu modul de descarcerare, iar ISU Constanța asigură intervenția pe segmentul km 159 – intersecție cu Autostrada A4, cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare și prim-ajutor. La intrările principale din municipiul Constanța (Valul lui Traian, Ovidiu și Agigea) vor fi disponibile, pentru intervenția imediată, autospeciale de stingere prevăzute cu module de descarcerare.

Cum a fost anul trecut?

În perioada de referință, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum și la activități de îndrumare, instruire și control pe linia respectării măsurilor de apărare și stingere a incendiilor. Personalul specializat a derulat 570 de controale la 980 unități de turism și agrement, în urma cărora au fost aplicate 3.744 sancțiuni contravenționale (2.932 avertismente și 812 amenzi), în cuantum de peste 920.000 lei. Cele mai multe obiective controlate au fost din categoriile: alimentație publică — 307, hoteluri — 266, vile turistice — 220, hosteluri — 37, pensiuni — 34, case de vacanță — 28, 19 discoteci și cluburi, 11 tabere școlare și 10 camping-uri. Pe lângă controalele tematice planificate s-au executat și controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopții, în perioadele de week-end sau sărbători legale. De asemenea, pe timpul celor peste 600 de activități preventive au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate materiale informative utile pentru cetățeni. De la operaționalizarea punctelor de prim-ajutor ale pompierilor, au fost desfășurate 1.543 de misiuni, în urma cărora peste 1500 de persoane, aflate în dificultate, au fost asistate medical. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în stațiunea Costinești, unde au fost asistate medical 657 de persoane, urmate de Eforie — 321 persoane, Jupiter — 257 persoane, Mamaia—203 persoane si Techirghiol — 105 cazuri. Salvatorii care au încadrat echipajele cu șenilate au desfășurat 142 de misiuni pentru transportul persoanelor cu diferite afecțiuni medicale în punctele de prim ajutor de pe plaje sau la ambulanțe, în vederea preluării către unitățile spitalicești.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(Video): Iată cum a fost găsită o tonă de cocaină la Sfântu Gheorghe

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, v-am prezentat modul în care autoritățile române au reușit să găsească peste o tonă de cocaină de puritate 90% în imediatata vecinătate a localității tulcene Sfântu Gheorghe.

Datele le găsiți în articolul atașat:

Cocaină de 300 de milioane de euro, capturată de autorități pe plaja din Sfântu Gheorghe

În următorul video vedeți modul în care autoritățile au acționat în acest caz:

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Incendiu foarte puternic la Hârșova. Au fost chemați pompieri de acasă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în zona localității Hârșova a izbucnit un incendiu foarte puternic de vegetație uscată. Potrivit informațiilor de ultimă oră, flăcările s-au întins pe o suprafață foarte mare de teren, de peste 50 de hectare și au înălțimea de peste un metru.

La fața locului au fost solicitați pompieri de la Stația Hârșova, dar au ieșit să ajute la stingerea focului și săteni din localitățile Ciobanu și Gârliciu.

De asemenea, au fost chemați de acasă  și pompierii care se aflau în zi liberă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cocaină de 300 de milioane de euro, capturată de autorități pe plaja din Sfântu Gheorghe

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la sediul central al D.I.I.C.O.T., din Bucureşti,  a avut loc o declarație de presă privind acțiunea efectuată de către procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea, având ca rezultat capturarea unei cantități impresionante de cocaină.

Este vorba despre ceva mai mult de o tonă de cocaină – 1040 kg – cu o puritate de 90%, care a fost capturată de autoritățile române, drogurile fiind găsite, sâmbătă, pe plaja din Sfântu Gheorghe.

Mai multe persoane au fost reținute în acest caz.

Drogurile au fost prezentate astăzi de procurorul-șef al structurii, Felix Bănilă, care a precizat că, miercuri seara, pe data de 20 martie, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-o dubiță înmatriculată în România a fost pierdut, cu ocazia manipulării,  un pachet de 1 kg  de cocaină. Analiza fizico-chimică a arătat că puritatea cocainei era de aproximativ 90%.

Concret, polițiștii de la combaterea criminalității organizate din Tulcea au fost sesizați de polițiștii Postului de Poliție Sarichioi cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22 martie a.c., în apropierea localității Zebil, județul Tulcea, se aflau staționate două autotrenuri înmatriculate în alt stat și un autofurgon înmatriculat în România.

Din cercetări a rezultat că un grup de persoane (printre care și conducătorii auto ai autovehiculelor menționate) ar fi realizat o operațiune de descărcare/încărcare a unor pachete.  Însă, pe fondul neglijenței în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă.

Polițiștii din localitatea Sarichioi au constatat că pachetul  conținea o substanță albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic.

Ulterior, vineri dimineața, în zona localității Sf. Gheorghe, a fost găsită o barcă răsturnată și în ea, ca și pe mal, se aflau mai multe pachete învelite în baloane de cauciuc, similare atât ca logo, cât și ca mod de ambalare și conținut cu pachetul găsit în seara zilei de 20 martie.

Potrivit autorităților, răsturnarea ambarcațiunii a fost un lucru accidental dar captura a fost rodul unei ample investigații.

Aceleași surse au precizat că, pe piața drogurilor, această cantitate urma să fie triplată prin combinarea cu mai multe substanțe.  Valoarea de piață a acestor droguri este de 300 de milioane de euro.

Este important de precizat că drogurile proveneau din America de Sud și fuseseră transportate în România pe cale maritimă.

Ambarcațiunea era înmatriculată în România și prezenta un orificiu din cauza căruia a luat apă și s-a răsturnat.

Este cea mai mare captură de acest tip de pe teritoriul României, iar polițiștii spun că este doar o parte din operațiunea de trafic de droguri, una monitorizată specific de câteva luni. În cadrul acestei  operațiunii au fost implicați peste 45 de polițiști.

Doi cetățeni sârbi au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.

Unul dintre inculpaţii în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.

În prezent se desfășoară activități de urmărire penală, inclusiv în cooperare cu autoritățile judiciare din Serbia, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în traficul internațional de droguri ce formează obiectul acestui dosar.

”Acțiunea a beneficiat de sprijinul IGPF, scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Tulcea și Constanta.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”, precizează Biroul de presă al DIICOT.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: