Connect with us

Societate

Purtarea măştii în timpul orelor de sport ar putea fi eliminată. Ce spune ministrul Educației

Publicat

la

Sorin Cîmpeanu a anunţat, miercuri, că vrea să fie eliminată purtarea obligatorie a măştii în timpul orelor de educaţie fizică. Ministrul Educaţiei a precizat că vrea ca România să urmeze exemplul din Luxemburg, unde “portul măştii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează ora, nu şi în timpul orei de educaţie fizică”.

Cîmpeanu a precizat că este posibil ca în curând purtarea măştii în timpul orelor de sport să fie eliminată. Ministrul Educaţiei a adus în discuţie practicile altor state europene care nu solicită purtarea obligatorie a măştii de protecţie în timpul desfăşurării orelor de educaţie fizică.

„În această dimineaţă am cerut o situaţie cu privire la practicile europene. Austria nu solicită purtarea măştii în timpul orelor de educaţie fizică. Belgia nu solicită. Bulgaria nu solicită. Estonia nu solicită. Finlanda nu solicită. Suedia nu solicită. Franţa, spre exemplu, nu solicită, dar are precizarea că orele de sport se derulează exclusiv în spaţii exterioare. Luxemburg solicită purtarea măştii de la vestiar până la locul în care se derulează activităţile fizice şi mai apoi după încheirea orei de sport. Portul măştii este obligatoriu de la locul în care s-au desfăşurat activităţile fizice la vestiar”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a spus că în Europa există o singură regiune dintr-o ţară în care purtarea măştii este obligatorie la ora de sport.

„Am găsit un singur exemplu în Europa într-o regiune din Italia, în regiune Veneto, în care se solicită purtarea măştilor în timpul orelor de educaţie fizică şi acolo decizia este în curs de actualizare. Informare este venită de la Bruxelles şi este oficială”, a explicat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Educaţiei a menţionat că va propune Ministerului Sănătăţii modificarea ordinului comun, în aşa fel încât în şcolile din România să fie adoptat modelul din Luxemburg.

„Va face obiectul discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei susţinând această regulă, precum în Luxemburg. Portul măştii este obligatoriu de la vestiar până la locul în care se derulează ora, nu şi în timpul orei de educaţie fizică. Vom avea şi puncte de vedere medicale. Cei cu specialitatea în medicină sportivă sunt în măsură să ne aducă argumente pentru a luat decizia corectă de a modifica ordinul comun”, a conchis Sorin Cîmpeanu.

În contextul redeschiderii şcolilor, Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii care participă la cursuri în scenariul verde vor purta masca de protecţie inclusiv la orele de educaţie fizică, el explicând că aceasta este una dintre cerinţele specialiştilor din domeniul sanitar. (sursa: România TV)

Comments

comments

Societate

Spitalul Județean Constanța, premiat pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu AVC

Publicat

la data de

Scris de

Secția Clinică Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”  Constanța a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels, categoria „AUR”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC).

”De la sfârșitul anului 2018, de când derulăm programul de tromboliză și până în prezent, am efectuat aproape 200 de trombolize.  În majoritatea cazurilor evoluția a fost favorabilă iar pacienții noștri au acum o viață aproape de normalitate și asta datorită implicării întregii echipe din secția de Neurologie  dar și a colegilor din zona de Urgență și de la Radiologie. Distincția primită este defapt o recunoaștere a muncii de echipă, o dovadă a faptului că împreună putem  face mult bine!”, a precizat conf. univ. dr. Any Docu Axelerad, medic șef de secție.

Doar 11 unități medicale din țara noastră au fost premiate de către Organizația Europeană de Stroke  în acest an, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța fiind una dintre ele.  Participarea la astfel de acțiuni le oferă medicilor posibilitatea de a identifica cele mai bune practici și de a împărtăși cunoștințe care îi vor ajuta să implementeze cele mai bune și noi  tratamente în domeniu.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța susține inovația și ia în permanență toate măsurile astfel încât unitatea medicală să fie pregătită non stop să acorde asistenţă în cazurile de atac vascular cerebral și să aducă la cele mai înalte standarde tratamentul necesar acestei categorii de pacienți.”, a menționat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității medicale.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) A murit celebrul compozitor grec Vanghelis

Publicat

la data de

Scris de

Vangelis Papathanassiou, cunoscut publicului internațional ca „Vangelis”, a murit marți la vârsta de 79 de ani, transmite ekathimerini.com, citat de digi24.ro.

Compozitorul a devenit cunoscut cel mai bine după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul „Carele de foc” („Chariots of Fire”) și pentru compunerea muzicii la filmul „Blade Runner”, regizat de Ridley Scott.

El a mai compus muzică pentru filme ca „Revolta de pe Bounty” („The Bounty”) și „1492: Cucerirea paradisului” („1492: Conquest of Paradise”).

Vangelis a murit marţi seara, potrivit agenţiei de presă elene ANA, care a citat un anunţ al biroului avocaţilor artistului, fără a preciza cauza decesului, conform Agerpres.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Grup de Luptă al NATO în România. Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană la Capu Midia

Publicat

la data de

Scris de

Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.

Constituirea grupurilor de luptă (Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria) se înscrie în setul mai larg de măsuri adoptate de NATO pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe termen mediu și lung, ca urmare a conflictului militar declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance („Spearhead”) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României.

Totodată, Franțaa va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia.

BGFP va conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și, implicit, la creșterea securității spațiului euro-atlantic pe flancul estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de reacție în contextul crizei din regiunea Mării Negre.

Foto: Facebook MApN

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: