Connect with us

Actual

Pușcării pline, inclusiv cu copii sub 18 ani! Au comis și omoruri!

Maria Ionescu

Publicat

la

Despre sistemul penitenciar din România am mai scris! Nu intrăm acum în detalii privind supraaglomerarea sau cum decurge viața zilnică în închisori. Este atât de grea încât e mai bine să nu știți. Numai că pentru asta trebuie să fiți suficient de inteligenți și corecți, încât să nu ajungeți acolo. Dacă e posibil, nici măcar în vizită, pentru că și asta vă poate marca pe viață.  Prin natura meseriei mele, am fost de mai multe ori în incinta penitenciarului Poarta Albă, iar ceea ce am văzut acolo a fost aproape inimaginabil. Nu mă refer la condițiile dificile, la faptul că în anumite situații dormeau câte doi deținuți în pat. Dar este greu de imaginat cum e să trăiești cu mai mulți oameni necunoscuți în aceeași celulă, cum e să-ți faci nevoile în aceeași celulă și cum decurg zilele și nopțile în aceeași celulă! Astăzi voi scrie despre miile de tineri, cu vârsta de sub 21 de ani care își duc viața în acest fel aproape incredibil.

32 de tineri sunt condamnați pentru omor!

Am încercat de mai multe ori să-mi dau seama ce anume i-a detereminat pe cei închiși să comită faptele care i-au trimis în închisoare. Și să nu vă imaginați că sunt doar furturi sau tâlhării. Nu, din nefericire sunt și crime comise de către aceștia. Din ce cauză au fost comise e greu de precizat – diferă de la situație la situație. Unele au avut la bază consumul de alcool, altele consumul de droguri iar altele s-au întâmplat pur și simplu. La momentul scrierii acestui material trebuie să vă spun că datele pe care le avem sunt proaspete, de la finele lunii ianuarie a anului curent. În închisorile din țara noastră se aflau atunci, și nu cred că s-au schimbat lucrurile în 3 săptămâni, 27.250 de pușcăriași. Dintre aceștia, 392 au vârsta sub 18 ani, iar 1231 sunt între 18 și 21 de ani. Vă dați seama că toți acești tineri și-au marcat întreaga existență. Mulți dintre ei nu vor mai ajunge în spatele gratiilor dar, cu siguranță, vor fi unii care își vor face carieră din a fi pușcăriași. Dar iată care sunt faptele pe care le-au comis: 32 de tineri cu vârsta SUB 18 ani sunt condamnați pentru omor, 10 dintre ei sunt închiși pentru omor calificat și unul pentru ucidere din culpă. Ce a fost în mintea acestor copii este dificil de explicat. Probabil nici ei nu știu cum anume au ajuns în această situație tragic. Firește că sunt mulți închiși din cauza comiterii infracțiunii de viol (39) – oare de ce nu au fost educați? Nici de hoți nu ducem lipsă – 111 sunt închiși pentru furt calificat, dar sunt și tineri care au comis tâlhării (44) sau tâlhării calificate (137). Din păcate, așa stau lucrurile în țara noastră – cu toate că există multe alte țări din lume în care pușcăriile sunt arhipline. Dar, pe de altă parte mă gândesc la legislația din țările arabe, unde poți să fii împușcat pentru comiterea anumitor fapte sau poti rămâne schilod pe viață pentru altele.

Ce se poate face?

Nu știu ce este de făcut, ce măsuri radicale s-ar putea lua în România pentru a scădea numărul deținuților. Dar cred că educația are un rol esențial! Și în copilăria noastră se întâmplau o mulțime de nenorociri și erau închisorile pline. Dar parcă lucrurile nu stăteau ca acum. Parcă mulțimea era mai conștientă de însemnătatea faptelor ei. Sunt convinsă că și multitudinea de filme horror dă idei anumitor persoane. Dar nici producerea acestor pelicule nu poate fi interzisă. Singura soluție care ne rămâne – și care nu știu când ar putea fi aplicată – ar fi să ne preocupăm mai mult de viitorul copiilor noștri, să îi învățăm importanța respectării învățăturilor celor 7 ani de acasă și, mai ales, să existe aceste învățături. Cred că mulți dintre români omit să-și educe copii din simplul motiv că ei, la rândul lor, sunt needucați. Dar singura noastră speranță este să rămânem optimiști!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Percheziții într-un dosar de furt calificat. Doi bărbați au fost reținuți

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Doi bărbați din județul Constanța au fost reținuți sub acuzația comiterii infracțiunii de furt calificat.

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța au identificat 3 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 28 de ani, bănuiți de comiterea faptei.

Din cercetări a reieșit faptul că, la data de 4 martie a.c., bărbații ar fi pătruns în incinta unei societăți comerciale din Murfatlar, de unde ar fi sustras 12 acumulatori de la utilajele de tip excavator, 100 de metri liniari de cablu de sudură cu patru fire, precum și mai multe piese metalice.

La data de 7 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, polițiști din cadrul S.R.P.T., cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale al I.P.J. Constanța, au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, ocazie cu care au fost descoperite bunuri cu valoare probatorie.

De asemenea, polițiștii au recuperat 600 de kilograme de fier (piese metalice provenite de la utilajele agricole), pe care bărbații l-ar fi predat la un centru de deșeuri fier vechi.

Doi dintre bărbați sunt cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, aceștia fiind reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi au fost prezentați instanței de judecată, care a admis măsura arestului preventiv pentru unul dintre bărbați, respectiv măsura controlului judiciar pentru celălalt.

Cel de-al treilea bărbat este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! A fost eliminată restricția de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca. Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

Info Background Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat, la 29 ianuarie 2021, acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de compania AstraZeneca. Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a evaluat datele privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului și a recomandat prin consens acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de punere pe piață. Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea

campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Năvodari. Un tânăr a fost înjunghiat în abdomen

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în orașul Năvodari a avut loc un conflict în urma căruia un bărbat a fost înjunghiat la nivelul abdomenului.

Militarii ISU Constanța au fost solicitați, prin apel 112, să intervină pe strada Mării,  nr. 24 din Năvodari, unde avusese loc un scandal în urma căruia un tânăr a fost lovit cu cuțitul de către colegul său de apartament.

La fața locului au ajuns rapid echipaje de intervenție pentru acordarea primului ajutor.

Tânărul înjunghiat, care are 17 ani – a fost preluat conștient, cooperant, de către un echipaj Saj B 2 pentru a fi transportat la unitatea spitalicească.

Agresorul său are 20 de ani și urmează a fi audiat.

Update: Oficial din partea IPJ Constanța.

Astăzi, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că o persoană ar fi fost înțepată cu un obiect tăietor – înțepător, în incinta unui bloc din orașul Năvodari.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre o victimă, un minor de 17 ani, care a fost transportat la spital în stare conștientă. Acesta urmează a fi examinat medico-legal.

Presupusul agresor, în vârstă de 20 de ani, a fost condus la sediul Poliției orașului Năvodari pentru audieri.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: