Connect with us

Actual

Pușcării pline, inclusiv cu copii sub 18 ani! Au comis și omoruri!

Maria Ionescu

Publicat

la

Despre sistemul penitenciar din România am mai scris! Nu intrăm acum în detalii privind supraaglomerarea sau cum decurge viața zilnică în închisori. Este atât de grea încât e mai bine să nu știți. Numai că pentru asta trebuie să fiți suficient de inteligenți și corecți, încât să nu ajungeți acolo. Dacă e posibil, nici măcar în vizită, pentru că și asta vă poate marca pe viață.  Prin natura meseriei mele, am fost de mai multe ori în incinta penitenciarului Poarta Albă, iar ceea ce am văzut acolo a fost aproape inimaginabil. Nu mă refer la condițiile dificile, la faptul că în anumite situații dormeau câte doi deținuți în pat. Dar este greu de imaginat cum e să trăiești cu mai mulți oameni necunoscuți în aceeași celulă, cum e să-ți faci nevoile în aceeași celulă și cum decurg zilele și nopțile în aceeași celulă! Astăzi voi scrie despre miile de tineri, cu vârsta de sub 21 de ani care își duc viața în acest fel aproape incredibil.

32 de tineri sunt condamnați pentru omor!

Am încercat de mai multe ori să-mi dau seama ce anume i-a detereminat pe cei închiși să comită faptele care i-au trimis în închisoare. Și să nu vă imaginați că sunt doar furturi sau tâlhării. Nu, din nefericire sunt și crime comise de către aceștia. Din ce cauză au fost comise e greu de precizat – diferă de la situație la situație. Unele au avut la bază consumul de alcool, altele consumul de droguri iar altele s-au întâmplat pur și simplu. La momentul scrierii acestui material trebuie să vă spun că datele pe care le avem sunt proaspete, de la finele lunii ianuarie a anului curent. În închisorile din țara noastră se aflau atunci, și nu cred că s-au schimbat lucrurile în 3 săptămâni, 27.250 de pușcăriași. Dintre aceștia, 392 au vârsta sub 18 ani, iar 1231 sunt între 18 și 21 de ani. Vă dați seama că toți acești tineri și-au marcat întreaga existență. Mulți dintre ei nu vor mai ajunge în spatele gratiilor dar, cu siguranță, vor fi unii care își vor face carieră din a fi pușcăriași. Dar iată care sunt faptele pe care le-au comis: 32 de tineri cu vârsta SUB 18 ani sunt condamnați pentru omor, 10 dintre ei sunt închiși pentru omor calificat și unul pentru ucidere din culpă. Ce a fost în mintea acestor copii este dificil de explicat. Probabil nici ei nu știu cum anume au ajuns în această situație tragic. Firește că sunt mulți închiși din cauza comiterii infracțiunii de viol (39) – oare de ce nu au fost educați? Nici de hoți nu ducem lipsă – 111 sunt închiși pentru furt calificat, dar sunt și tineri care au comis tâlhării (44) sau tâlhării calificate (137). Din păcate, așa stau lucrurile în țara noastră – cu toate că există multe alte țări din lume în care pușcăriile sunt arhipline. Dar, pe de altă parte mă gândesc la legislația din țările arabe, unde poți să fii împușcat pentru comiterea anumitor fapte sau poti rămâne schilod pe viață pentru altele.

Ce se poate face?

Nu știu ce este de făcut, ce măsuri radicale s-ar putea lua în România pentru a scădea numărul deținuților. Dar cred că educația are un rol esențial! Și în copilăria noastră se întâmplau o mulțime de nenorociri și erau închisorile pline. Dar parcă lucrurile nu stăteau ca acum. Parcă mulțimea era mai conștientă de însemnătatea faptelor ei. Sunt convinsă că și multitudinea de filme horror dă idei anumitor persoane. Dar nici producerea acestor pelicule nu poate fi interzisă. Singura soluție care ne rămâne – și care nu știu când ar putea fi aplicată – ar fi să ne preocupăm mai mult de viitorul copiilor noștri, să îi învățăm importanța respectării învățăturilor celor 7 ani de acasă și, mai ales, să existe aceste învățături. Cred că mulți dintre români omit să-și educe copii din simplul motiv că ei, la rândul lor, sunt needucați. Dar singura noastră speranță este să rămânem optimiști!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un bărbat beat a vrut să se arunce de pe un bloc din Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Azi-noapte, în jurul orei 02.00, polițiști din cadrul Secției 5 au fost sesizați, prin apel 112, despre faptul că o persoană ar tulbura ordinea și liniștea publică și ar amenința că se va arunca de pe terasa unui bloc din municipiul Constanța.

La fața locului au ajuns negociatori din cadrul IPJ Constanța, care l-au convins pe bărbatul de 28 de ani să renunțe la gestul său.

Surse demne de încredere au precizat, sub protecția anonimatului, că tânărul se afla  sub influența băuturilor alcoolice și era supărat ca a fost sancționat pentru nerespectarea măsurilor privind carantinarea municipiului Constanța.

Bărbatul în cauză a fost preluat de un echipaj al ambulanței și transportat la Spitalul Județean Constanța pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier MORTAL la intrarea în localitatea Topraisar

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.10, la intrarea în localitatea Topraisar din județul Constanța a avut loc un grav accident rutier soldat cu decesul unei persoane și cu rănirea gravă a altor două. Tragicul eveniment rutier s-a produs pe DN38, la ieșirea din Topraisar spre Movilița, între două autoturisme.

Potrivit Biroului de presă al Serviciului de Ambulanță Constanța, este vorba despre o persoană care a murit pe loc, una care este inconștientă și una conștientă.

Știre  în curs de actualizare.

Update: Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la acest accident au intervenit pompierii Stației Tuzla cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță smurd B dar și două echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanță.

”La fața locului au fost găsite 3 victime încarcerate în cele doua autoturisme implicate în accident. Au fost extrase persoanele, iar două dintre acestea au fost transportate la spital. Cea de-a treia prezenta leziuni incompatibile cu viața, medicii declarând decesul acesteia.”, a precizat Anca Chiriță, din partea Biroului de presă al ISU Constanța.

Potrivit reprezentanților SAJ Constanța, bărbatul care a decedat avea 29 de ani și era din județul Hunedoara. Ceilalți doi au 20, respectiv 50 de ani și sunt din județul Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Patru navigatori, printre care și un român, au fost răpiți în Golful Guineei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Patru navigatori (doi filipinezi, un rus și un român) au fost răpiți în ultimul atac de piraterie din Golful Guineei care a implicat un tanc petrolier.

Apele maritime din vestul Africii rămân periculoase pentru navigație.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, alături de organizațiile navigatorilor din toată lumea reunite sub ITF, consideră că zona Golfului Guineea tebuie securizată cât mai urgent din acest punct de vedere.

”Pirateria este un real pericol pentru navigatori și nu de puține ori aceste atacuri barbare au dus la pierderea vieții a mai multor navigatori, în ciuda faptului că aceste rapiri vizează direct un scop material, acela de a obține sume de bani din partea răpitorilor.”, precizează reprezentanții SLN. 

Atacul asupra tancului Agisilaos, navă înregistrată în Insulele Marshall, a fost raportat ieri seară, pe 29 noiembrie 2020, în timp ce aceasta se afla în marș, la 5 mile marine de la marginea de vest a Golfului Guineei și la 22 de mile marine la vest de Togo.

Echipajul navei a încercat să evite îmbarcarea prin manevre evazive, dar nu a avut succes. Petrolierul ar fi avut la bord 23 de membri în echipaj înainte de incident, inclusiv cetățeni ruși, români și filipinezi.

Nava se află acum în siguranță cu restul echipajului la bord. Autoritățile au fost notificate.

”Acesta este cel de-al 24-lea incident de răpire confirmat în apele Golfului Guineei în 2020, cu 122 de echipaje răpite de pe nave, arată datele din Dryad. Atacul este raportat în spatele unui șir de răpiri reușite în zonă în ultima lună.”, precizează reprezentanții Sindicatului Liber al Naviagatorilor. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: