Connect with us

Administratie

PUZ pe un teren din Dosarul Retrocedărilor, aprobat cu scandal. Un bloc cu șapte nivele ar putea răsări în zona 3 Papuci

Tatian Iorga

Publicat

la

Cetățenii din Cartierul Faleză Nord, din zona plajei 3 Papuci, au suferit o înfrângere usturătoare în ședința Consiliului Municipal Constanța. Oamenii s-au opus vehement aprobării unui PUZ potrivit căruia un investitor, Valentin Florin-Mihai, intenționează să ridice un bloc cu șapte etaje, pe o suprafață de 500 mp. Grație voturilor acordate de consilierii PSD și a consilierului independent Victor Constantin, Planul Urbanistic Zonal, care a fost realizat de proprietarul terenului, a fost aprobat în ședința CLM.  Este a doua încercare a investitorului de a trece acest PUZ, după ce, în ședința din luna octombrie, cetățenii din Faleză Nord s-au mobilizat și au reușit să-i convingă pe consilierii PNL și PMP să respingă planul controversat. Atunci, Ordinea.ro nota că istoricul situației este absolut bulversant. Terenul cu pricina pe care ar urma să fie ridicat blocul face obiectul dosarului retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, în luna februarie a acestui an, că acest teren trebuie să ajungă înapoi la municipalitate. Culmea este că, tot referitor la acest teren, instanța constănțeană a stabilit că Valentin Florin-Mihai are tot dreptul de a i se aproba un PUZ pentru zona respectivă. PUZ-ul reglementează atât terenul pe care se va construi blocul, cât și amenajările din jur. Mai mult, tot instanța de judecată din Constanța a obligat Primăria și Consiliul Local să aprobe Planul Urbanistic Zonal.

În această situație, vorbim de două sentințe ale instanței care se bat cap în cap. Pe de o parte, instanța supremă spune că terenul respectiv din Faleză Nord a fost retrocedat ilegal, iar pe de altă parte, instanţa de la Constanța, notează că investitorul Valentin Florin-Mihai, care a cumpărat ulterior terenul retrocedat ilegal și căruia nu i se contestă dreptul la proprietate, are dreptul de avea un PUZ.

La ședința precedentă, primarul Decebal Făgădău susținea că este vorba de un teren ”din dispoziția anulată de instanță; vorbim de retrocedări.”. Edilul nu a suflat o vorbă atunci despre faptul că terenurile din dispozițiile de retrocedare ale lui Radu Mazăre anulate de instanța penală trebuiau recuperate de municipalitate. În schimb, a clamat faptul că nu poate face nimic, pentru că ”investitorul” are un titlu de proprietate valid și o sentință civilă care obligă Consiliul Local să-i adopte PUZ-ul exact ”conform solicitării lui”.

La fel ca în octombrie, cetățenii din zona 3 Papuci au fost prezenți la ședința de azi și au întrebat conducerea Primăriei: de unde a cumpărat ”Investitorul” terenul? Răspunsul a venit de la viceprimarul Dumitru Babu: ”Asta nu este treaba mea“. Același răspuns l-a oferit și Făgădău la ședința din octombrie: „Astăzi, dânsul are un titlu de proprietate. Nu mă interesează de unde.”. „Măi să fie! Păi de ce are ”investitorul” un titlu încă valid de proprietate? Nu cumva din pasivitatea dlui Făgădău de a pune în executare sentința penală din Dosarul Retrocedărilor? Nu cumva din cauză că nu a făcut nimic pentru recuperarea terenurilor retrocedate penal?“, nota Ordinea.ro.

Ceea ce s-a întâmplat astăzi la ședința de Consiliu Local a fost ireal. A fost o dispută dusă pe trei fronturi: cetățenii din Faleză Nord, pe de o parte, investitorul și avocata sa, pe de altă parte, și aleșii puterii – în altă parte. Aceștia din urmă au încercau să justifice de ce trebuie aprobat PUZ-ul. S-au lansat cuvinte dure și injurii. Înainte de supunerea la vot a proiectului privind aprobarea PUZ, au fost o serie de luări de cuvânt. Primul care a intervenit a fost investitorul Valentin Florin-Mihai. Acesta a explicat de ce trebuie aprobat PUZ-ul realizat de el.

„Dețin terenul din 2005, iar din 2007 am demarat acțiunile pentru a cere Primăriei să facă PUZ-ul. Nereușind, în 2014 am demarat un proces în instanță prin care am cerut acest lucru. În 2016, prin sentința definitivă, am obținut acest drept și a rămas definitivă tot printr-o sentință civilă. Prin această sentință civilă, practic, primarul și municipiul Constanța au fost obligați să inițieze PUZ-ul, iar Consiliul Local să îl adopte. Dar, pentru că nu s-a întâmplat așa, am fost obligat să demarez eu PUZ-ul și am reușit, după ce am întâmpinat numeroase piedici birocratice. Trebuie să vă spun că această zonă va fi dezvoltată foarte frumos și va fi o emblemă pentru Constanța. Prin acest PUZ se reglementează atât terenul pe care îl dețin eu cât și zona, se vor face parcări publice și se vor face locuri de joacă pentru copii și spații verzi. Consider că nu puteți nesocoti hotărârea instanței. Este o sentință definitivă. Dacă aveți obiecțiuni, vă aștept în instanță. Hotărârea instanței obligă Primăria, primarul și Consiliul Local să adopte PUZ-ul. Nu există altă variantă“, a spus Valentin Florin-Mihai, cel care a solicitat aprobarea de către Consiliul Local a PUZ-ului.

Au urmat la cuvânt reprezentanții locatarilor celor cinci asociații de proprietari din Faleză Nord.

„În primul rând, acest teren a trecut din proprietate publică în proprietate privată printr-o dispoziție de primar (a lui Radu Mazăre, n.r.)care este considerată ilegală de Înalta Curte de Casație și Justiție și anulată. În al doilea rând, amintesc faptul că toți locatarii din cele cinci asociații de proprietari din zonă și-au exprimat ferm opinia că nu își doresc un astfel de imobil construit acolo, lucru care ar aglomera foarte tare zona. În al treilea rând, aș vrea să fac o trimite la dezastrul natural care s-a întâmplat în Albania și unde s-a constat că numărul foarte mare de victime este din cauza construcțiilor în apropierea plajelor, cum este și cazul despre care vorbim azi“, a declarat un cetățean din zona Faleză Nord.

Un alt cetățean a dat citire unui răspuns de la Ministerul Apelor și Pădurilor, instituție căreia cetățenii din Faleză Nord i-a cerut o opinie: „S-a constatat că suprafața de teren care face obiectul petiției se suprapune cu domeniul public al statului, faleza Mării Negre, în proporție de 70%“. Același cetățean a mai dat citire unei adrese de la Inspectoratul de Stat în Construcții, în care se precizează că aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu, aferent imobilului care face obiectul proiectului de hotărâre, s-a făcut cu încălcarea prevederilor Legii 350/2001, aflată în vigoare la data aprobării PUD.

Un alt cetățean a adus în discuție dispoziția Înaltei Curți de Casație, care dat sentința în dosarul privind retrocedările de terenuri considerate ilegale din Constanța, Mamaia, plajă și faleză.

„În februarie 2019 a fost emisă o decizie a ICCJ, definitivă și irevocabilă, și care spune că retrocedările au fost ilegale și că aceste terenuri revin în proprietatea Primăriei. Prin urmare, având în vedere aceste lucruri, PUZ-ul de care discutăm nu are obiectul muncii, pentru că aceste terenuri vor reveni la Primărie. Nu înțelegem de ce Primăria promovează cu atâta fervoare acest PUZ, este chiar dubios din punctul nostru de vedere. Cazul ne determină să facem o plângere la DNA pentru fals și uz de fals și pentru abuz în serviciu, plecând de la notarii care au făcut transferul de proprietate și care au modificat din pix destinația terenurilor. Mergem mai departe. Anumiți funcționari din Primăria Constanța au emis certificatul de urbanism și au modificat destinația terenurilor, astfel încât să le convină viitorilor proprietari, iar de unde era spațiu verde și spații de joacă s-a ajuns la clădiri și garduri. Asta este un caz tipic pentru DNA și să fiți convinși că vom face această plângere penală“, a declarat cetățeanul.

Președintele de ședință al CLM Constanța, Teodor Patrichi, le-a replicat cu aroganță cetățenilor din zona Faleză Nord că „nu pot să țină Primăria Constanța ostatică pentru a vă lupta dumneavoastră pe cale legală cu Tribunalul și Înalta Curte de Casație“. Patrichi le-a mai transmis cetățenilor că dacă își asumă toate daunele și penalitățile care vor rezulta în urma nepunerii în aplicare a sentinței de instanță care oblică CLM să aprobe PUZ-ul, proiectul va fi retras de pe ordinea de zi.

Făgădău, acuzat că a introdus PUZ-ul din Faleză Nord „noaptea, ca hoții“

Consilierul arogant de la PSD a fost pus la punct imediat de o doamnă, Mîrț, locatar în Faleză Nord, care i-a reproșat că și-a bătut joc de zona respectivă.

„Primarul Făgădău a promis una când a candidat și a făcut alta. Când a venit în 2016 pe faleză cu doi din staff-ul dumnealui a văzut cum arată faleza. Vreau să-l întreb pe primar: ați fost în zona 3 Papuci și ați văzut dezastrul de acolo? Că toți boschetarii și toți țiganii au făcut tot felul de colibe și tot felul de mizerii acolo? Și vreau să vă mai întreb ceva, domnule primar. Ne uităm zilnic pe programul Primăriei și am rămas stupefiați că miercuri la ora 17.00 era anunțată această ședință, dar ordinea suplimentară cu acest proiect nu apărea. Țin să cred că vi se potrivește acea expresie „noaptea, ca hoții“. După ora 19.00 a apărut această listă suplimentară. E normal? În fiecare zi, noi chiar trebuie să stăm cu bunghiul pe Primărie să vedem ce prosti faceți?“, a spus Mîrț.

Teodor Patrichi (PSD), atitudine golănească: „lăsați microfonul ăla, că nu e făcăleț“

Femeia a intrat apoi într-un dialog cu viceprimarul Dumitru Babu, care a intervenit pentru a-i lua apărarea șefului său. În momentul în care femeia a spus că beneficiarul PUZ ar trebui să spună de unde a cumpărat terenul, Babu a întrebat-o pe femeie de ce nu-l întreabă pe beneficiar și că nu e treaba Primărie să stabilească de unde a cumpărat Valentin Florin-Mihai. În replică cetățeanul i-a transmis lui Babu că e treaba Primăriei să afle adevărul în acest caz și să vadă că s-au făcut lucruri ilegale.

„În ceea ce priveşte acest teren, nu a venit nimeni cu el în traistă să-l planteze la malul mării. Nici Strutinsky (Sorin Strutinsky, om de afaceri și prieten al lui Radu Mazăre, n.r.), nici Mazăre. Ce, credeți că nu știm cum a apărut acest teren în mâna dumnealui (a lui Valentin Florin-Mihai, n.r.)?“, a mai spus Mîrț, care a fost întreruptă, de această dată, de consilierul PSD Teodor Patrichi, care a avut o replică golănească: „lăsați microfonul ăla, că nu e făcăleț“.

Avocat: „Nimeni nu poate lua terenul clientului meu. E un drept la proprietate garantat de Constituție“

În conflict a intervenit și avocata investitorului Valentin Florin-Mihai, Dalila Damgalin, care spus că omul de afaceri Valentin Florin-Mihai are dreptul la acest PUZ, deoarece a fost stabilit printr-o decizie a instanței.

„Primarul și consiliul local, ca să fie foarte clar pentru toată lumea, că nu vine aicea fiecare să țipe și să conteste un drept de proprietate, care este garantat prin Constituție, inclusiv forurile europene. Cu acest drept de proprietate, clientul meu poate să obțină, de la dumneavoastră, din buzunarele dumneavoastră, penalități, pe care le va suporta bugetul local. Pentru că există o hotărâre judecătorească definitivă. Vorbim de un teren, proprietate, înscris în cartea funciară, astfel încât, având în vedere garantarea acestui drept de proprietate, nimeni nu îi poate lua terenul clientului meu“, a spus avocatul Dalila Damgalin.

În această dispută oarbă, a intervenit din nou femeia din Faleză Nord, care i-a reproșat primarului că își schimbă atitudinea și mimează că îi pasă de cetăţeni, pentru că a văzut că 70% dintre locuitorii au votat cu altcineva la alegerile prezidențiale. Încercarea primarului Făgădău de a oferi o replică, după ce a întrebat retoric dacă poate să zică și el ceva, a fost tăiată scurt de femeie, care a spun un categoric NU, ceea ce a stârnit amuzamentul întregii săli. Iritat de îndrăzneala femeii de a-l pune la punct, primarul Făgădău a cerut forțelor de ordine să o evacueze, dacă nu se linişteşte.  Mai mult, primarul Constanței a amenințat-o pe femeia că o dă în judecată dacă îl mai face hoț, referindu-se la expresia „noaptea, ca hoții“. În continuare, Făgădău a încercat să se disculpe și să spună că, practic, el a fost obligat de instanță să introducă pe ordinea de zi acest proiect de hotărâre privind aprobarea PUZ-ului din Faleză Nord. Edilul Constanței a mai spus că el plătește o amendă în nume propriu pentru că nu a lăsat investitorul să facă ce dorește. Făgădău a afirmat că dacă proiectul nu va fi aprobat, va cere instanței să constate că el a inițiat proiectul Consiliului local. În plus, cu o atitudine arogantă, Făgădău  a spus că și-a câștigat dreptul de a vorbi în Consiliul Local.

Înainte de supunerea la vot, consilierii PNL și PMP au propus două amendamente. Consilierii PMP au propus ca pentru terenul care a generat PUZ-ul să nu se elibereze autorizație de construire decât după obținerea unei hotărâri definitive privind legalitatea titlului de proprietate. La rândul lor, consilierii PNL au propus ca aprobarea PUZ-ului să se facă cu respectarea regimului de înălțime al zonei. Ambele amendamente au fost respinse la vot. Și în aceste două aspecte a intervenit viceprimarul Dumitru Babu, care s-a plâns că aleșii riscă să plătească amenzi dacă nu respectă decizia instanței privind aprobarea PUZ-ului în forma propusă de investitor.

Secretarul Primăriei Constanța, Marcela Enache, a intervenit și ea în cauză și a spus că terenul care face obiectul discuțiilor privind PUZ-ul face parte din sentința penală din februarie. Tot ea a mai spus că, pe de altă parte, există și o sentință care obligă autoritatea locală să aprobe PUZ-ul.

În sala de ședințe a CLM Constanța a fost prezent și deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, care a luat cuvântul și a atras atenția asupra unor aspecte juridice.

„Problema e spinoasă și este o situația delicată și a CLM și a primarului. Sunt două situații care se bat cap în cap. Nu se știa că terenul a fost dobândit în mod ilegal. O soluție poate fi deschiderea unui proces de revizuire, astfel încât prima sentința să fie desființată de o altă instanță“, a spus Stelian Ion, care a fost întrerupt de mai multe ori de același viceprimar Babu și care a avut un limbaj suburban la adresa deputatului.

Într-un final, proiectul privind aprobarea PUZ elaborat în temeiul sentinței civile nr. 63/2016 rămasă definitivă, inițiator Valentin-Florin Mihai, a fost aprobat cu 15 voturi „pentru“, 14 ale PSD și unul al fostului membru al PNL Victor Constantin. Restul de 11 consilieri locali, 7 de la PNL, 3 de la PMP și consilierul independent Andrei Popescu, s-au abținut. În acel moment, oamenii le-au spus consilierilor PSD și primarului Decebal Făgădău să le fie rușine și că răzbunarea locală va fi la vot.

 

Comments

comments

Administratie

Primăria Constanța, lucrări de igienizare în zona CET

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin Serviciul de Igienă Publică și societatea de salubrizare a orașului desfășoară astăzi o acțiune de igienizare a domeniului public în zona CET.

Echipele de lucrători, împreună cu beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat strâng gunoaiele dintre blocuri, salubrizează domeniul public, igienizează, deratizează și dezinfectează platformele supraterane de deșeuri.

Încurajăm constănțenii să depună deșeurile în locurile special amenajate, iar cei care observă persoane ce aruncă gunoaiele pe domeniul public să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241484205-Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Prefectura Constanța dispune verificarea avizelor pentru șantierul de lângă „Lupoaică“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ca urmare a tuturor demersurilor întreprinse de societatea civilă din Constanța, Prefectura Județului Constanța a dispus verificarea, încă de săptămâna trecută, a tuturor avizelor pentru șantierul din proximitatea statuii Lupa Capitolina, se arată într-un comunicat al prefectului George Niculescu.

„Această verificare întreprinsă de George Niculescu, Prefectul Județului Constanța, are drept rol realizarea unui raport cu privire la avizele obținute în vederea autorizării construcției precum și realizarea unui plan de acțiuni, împreună cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța și cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a identifica un set de măsuri pentru conservarea vestigiilor locale. Acest raport va fi publicat și pus la dispoziția constănțenilor pentru a susține abordarea transparentă pe care noul prefect al Județului Constanța a impus-o încă de la preluarea mandatului, la finalul anului trecut.

Pentru lucrările de pe Bulevardul Tomis, numărul 49A, care au obținut autorizație de construcție numărul 1552/18.09.2019 și aviz de la Ministerul Culturii înregistrat cu numărul 702/23.04.2019, precum și aviz de descărcare arheologică cu numărul de înregistrare 3/2017, eliberat de Direcția Județeană pentru Cultură Constanța cu numărul de înregistrare 103/13.03.2017, Prefectura Județului Constanța lucrează îndeaproape cu instituțiile abilitate. Obiectivul acestor eforturi comune este de a-i asigura pe constănțeni că se iau toate măsurile necesare pentru a fi protejat patrimoniul constănțean.

Astfel, astăzi la ora 17:00, Prefectul Județului Constanța a avut o ședință de lucru cu directorul Muzeului de Istorie Națională și de Arheologie, Sorin Colesniuc, cu directorul Direcției Județene de Cultură, Magdalena Tiță, alături de arheologul Aurel Mototolea. Obiectivul ședinței de lucru a fost de a evalua toți pașii necesari astfel încât constănțenii să poată avea acces la toate informațiile corecte și necesare în vederea informării corecte a opiniei publice. Pe această cale, au fost reiterate concluziile specialiștilor din 2016, când, în urma, excavațiilor arheologice, au fost ridicate din zona cercetată toate obiectele de interes patrimonial, fragmentele rămase neprezentând valoare materială sau patrimonială.

„Încă de la preluarea mandatului de prefect, am subliniat importanța transparenței și corectitudinii în ceea ce privește modalitate de comunicare cu cetățenii. Am înțeles acest rol ca un vot de încredere și tocmai de aceea, orice îi preocupă pe constănțeni, automat devine prioritate pentru Prefectura Județului Constanța. Obiectivul meu cu acest demers este a oferi tuturor celor care sunt interesați de cronologia avizelor și oportunitatea acestora, o imagine de ansamblu. Este important să operăm cu date și nu cu emoții și este important să punem interesul pentru patrimoniu, istorie și tradiție mai presus de orice interes și atacuri electorale. Mă voi implica activ în a aduce lumină asupra acestui caz și îi asigur pe toți locuitorii Constanței că această speță va deschide o amplă dezbatere publică despre dezvoltările sustenabile și conservarea arheologică și îmi voi îndrepta atenția asupra tuturor cazurilor cu precedent comun unde mă aștept ca Primăria Municipiului Constanța, emitentul autorizație de construcție, să fie deschisă să comunice și implicată, trecând peste modul de lucru al administrațiilor precedente, pentru că doar cu o administrație modernă și centrată pe nevoile cetățenilor vom putea să reclădim Constanța”, se arată în comunicatul Prefecturii.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Se schimbă schimbarea! Preşedinții de CJ nu vor mai fi aleși uninominal

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La loc comanda. Guvernul Orban pregătește o Ordonanță de Urgență prin care vrea să revină la alegerea președinților de Consilii Județene din rândul consilierilor județeni și nu prin votul direct al cetățenilor, așa cum impusese fostul Guvern condus de Viorica Dăncilă. În acest sens, Ministerul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care șefii de CJ vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și prin votul acestora, notează România TV.

„Alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de „supra-primar””, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Ordonanța urmează să intre în perioada următoare spre aprobare în ședința de guvern, mai arată sursa citată.

Amintim că în luna iunie a anului trecut, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia președinții de consilii județene urmau să fie aleși prin vot uninominal. Opoziția a criticat atunci Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență. Inclusiv președintele Klaus Iohannis a intervenit pe subiect, prin purtătorul de cuvânt de atunci, Mădălina Dobrovolschi, precizând că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: