Connect with us

Societate

RAEDPP, controale la imobilele din fondul locativ de stat

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a continuat și în această perioadă controalele la imobilele din fondul locativ de stat, pe care le are în administrare.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că mulți dintre locatari nu au respectat prevederile contractuale. Printre neregulile descoperite se numără întreținerea defectuoasă a spațiilor, pricinuirea de stricăciuni locuințelor, dar și faptul că unii dintre chiriașii Regiei nu au achitat cu rea-credință chiria, sau prin comportamentul lor au făcut imposibilă conviețuirea pentru alți locatari. Potrivit prevederilor contractuale, în cazul suprafețelor locative cu destinația de locuință, chiriașii pot modifica sau pot aduce îmbunătățiri imobilelor numai cu acordul scris și în condițiile stabilite de RAEDPP Constanța. Nerespectând această clauză, unii dintre ei au înlăturat elementele de rezistență ale clădirilor, periclitând astfel integritatea structurală a imobilelor.

„Avem un caz deosebit de grav, în care unul dintre chiriași a îndepărtat buiandrugul de la intrarea în spațiu – acel element de rezistență orizontal peste golul de ușă, fapt ce a dus la surparea intrării. O altă problemă cu care ne confruntăm este cea a construcțiilor ridicate abuziv. Mai mulți chiriași au construit diverse extinderi și anexe improvizate fără a avea acordul RAEDPP Constanța și fără o autorizație de construcție. Spre exemplu, și-au mansardat locuințele cu construcții ușoare, realizate din orice fel de materiale au avut la îndemână, care au devenit adevărate focare de infecție”, a precizat directorul RAEDPP Constanța, domnul Florin Gheorghe.

În consecință, Regia a demarat procedura de corespondență cu Serviciul Disciplină în Construcții și Afișajul Stradal din cadrul Poliției Locale Constanța. După caz, unii dintre chiriașii Regiei care nu au respectat prevederile contractuale au fost anunțați că li se vor rezilia contractele, iar ceilalți au fost notificați că, pentru a li se prelungi contractele de închiriere, trebuie să aducă locuințele la condiții bune de exploatare, prin efectuarea de lucrări de igienizare a spațiilor deținute. În caz contrar, și în cazul celor din urmă, RAEDPP Constanța va proceda la întocmirea documentațiilor în vederea formulării de acțiuni în instanțele de judecată, având ca obiect evacuarea din imobile.

Precizăm faptul că RAEDPP are dreptul să verifice modul în care chiriașii respectă obligațiile asumate prin contract cu privire la folosirea și întreținerea locuințelor pe care le are în administrare, chiriașii având obligația de a permite accesul reprezentanților Regiei pentru a efectua aceste verificări. (comunicat de presă RAEDPP)

Comments

comments

Societate

Au trecut 44 de ani de la cutremurul din 1977

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu 44 ani, în seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22, în zona Vrancea s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazată pe moment seismic), care a afectat mai multe judeţe din România. Cutremurul a durat 55 de secunde și a fost resimțit în aproape toată regiunea balcanică.  Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite. Aproximativ 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Cel mai grav afectate au fost sudul țării, capitala și estul țării, județele Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.

Numai în Bucureşti s-au prăbuşit peste 33 de clădiri şi blocuri mari. A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit România în secolul al XX-lea, din punct de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.

Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci, s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești; cântăreața de muzică ușoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafița. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalități ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante; actrița Eliza Petrăchescu; pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul și istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreața Filofteia Lăcătușu; scenograful Liviu Popă; fizicianul Florin Ciorăscu.

Foto: Historia.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Polaris M Holding Constanța preia GRATUIT deșeurile voluminoase. Vedeți unde puteți suna

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, reprezentanții companiei Polaris M Holding au precizat că se preiau gratuit deșeurile voluminoase de pe raza municipiului Constanța.

Constănțenii pot solicita ridicarea gratuită a deșeurilor voluminoase la numerele de telefon 0241 548 600 / 549 030 – dispecerat salubrizare Polaris.

Ce sunt deșeurile voluminoase? 

Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide, de dimensiuni mari pe care le generăm ocazional.

Putem colecta gratuit deșeuri precum: obiecte de mobilier – uși, dulapuri, canapele, paturi, saltele, fotolii, obiecte sanitare  – căzi, vase de toaleta, lavoare, echipamente electrice și electrocasnice – frigidere, televizoare, calculatoare, cuptoare cu microunde etc.

Cu ce sunt transportate? 

Deșeurile voluminoase sunt încărcate si transportate cu autoutilitare. Aceste deșeuri nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare (autogunoiere) datorită dimensiunii lor.

”Cu o simplă programare telefonică puteți evita abandonarea deșeurilor pe spațiul public și aglomerarea platformelor pentru deșeuri.

Menționăm că abandonarea deșeurilor pe spațiul public constituie contravenție și se pedepsește conform legii.

Împreună putem păstra curățenia orașului!”, precizează reprezentanții companiei Polaris M  Holding.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Peste 100 de elevi din municipiul Constanța, beneficiarii unui proiect european pentru prevenirea abandonului școlar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

158 de copii ai Școlii Gimnaziale Dimitrie Știubei (învățământ preșcolar, primar și gimnazial) care beneficiază de sprijin pentru prevenirea abandonului școlar și pentru creșterea accesului și participării la educația timpurie au primit rechizite în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru o viață mai bună“. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, cod MySMIS: 114654 și este derulat de Primăria Municipiului Constanța în parteneriat cu Liceul Teoretic “Decebal”.

Copiii de grădiniță au primit ghiozdane conținând creioane colorate, acuarele, pensule, blocuri de desen și plastilină. Celor de la ciclul primar li s-au oferit în plus, excluzând plastilina, caiete, penare, stilouri, creioane, radiere și ascuțitoare, iar cei de la gimnaziu au mai primit și o trusă de geometrie.

Mai mult decât atât, în cadrul proiectului preșcolarii participă săptămânal la ședințe cu un psihopedagog școlar, care va încerca să le stimuleze sensibilitatea estetică, dezvoltarea emoțională, dezvoltarea personală, gândirea creativă și intuiția, iar elevii de la clasele primare și cei de la gimnaziu vor fi ajutați să-și facă temele. Toţi copiii incluşi în program și care merg în această perioadă la școală primesc şi mese calde până la finalul proiectului.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată studiată, prin sprijinirea integrării socio-economice a 600 de persoane din comunitatea marginalizată rezidentă în zona de intervenție delimitată de străzile Soveja, Ștefăniță Vodă, Zmeurei și Badea Cârțan.

În cadrul proiectului sunt utilizate măsuri integrate de îmbunătățire a nivelului de educație în rândul preșcolarilor și elevilor romi și neromi, de stimulare a capacității de inserție profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a celor care intenționează să demareze o activitate pe cont propriu, precum și de creștere a accesului la servicii sociale și de asistență medicală de înaltă calitate.

Proiectul are valoare totală de 11.971.625,55 lei, din care 10.119.696,72 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, 1.583.488,31 lei valoare totală eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 268.440,52 lei contribuția beneficiarului.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în intervalul 16 februarie 2018 – 15 februarie 2021. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: