Societate
RAEDPP, controale la imobilele din fondul locativ de stat

Societate
Au trecut 44 de ani de la cutremurul din 1977

În urmă cu 44 ani, în seara zilei de 4 martie 1977, la ora 21.22, în zona Vrancea s-a produs un puternic seism, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter (7,4 grade pe scara bazată pe moment seismic), care a afectat mai multe judeţe din România. Cutremurul a durat 55 de secunde și a fost resimțit în aproape toată regiunea balcanică. Urmările au fost devastatoare, la nivelul întregii ţări înregistându-se circa 11.300 de răniţi şi aproximativ 35.000 de locuinţe prăbuşite. Aproximativ 1.500 de oameni şi-au pierdut viaţa.
Cel mai grav afectate au fost sudul țării, capitala și estul țării, județele Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea. Numeroase clădiri din Buzău, Ploiești, Craiova, Alexandria, Focșani, Iași, Bârlad, Vaslui și alte localități au suferit avarii grave.
Numai în Bucureşti s-au prăbuşit peste 33 de clădiri şi blocuri mari. A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit România în secolul al XX-lea, din punct de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.
Printre personalitățile care și-au pierdut viața atunci, s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei românești; cântăreața de muzică ușoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneț, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafița. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani. Alte personalități ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu și Viorica Vizante; actrița Eliza Petrăchescu; pianistul și compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul și istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreața Filofteia Lăcătușu; scenograful Liviu Popă; fizicianul Florin Ciorăscu.
Foto: Historia.ro
Comments
Societate
Polaris M Holding Constanța preia GRATUIT deșeurile voluminoase. Vedeți unde puteți suna

În cursul zilei de azi, reprezentanții companiei Polaris M Holding au precizat că se preiau gratuit deșeurile voluminoase de pe raza municipiului Constanța.
Constănțenii pot solicita ridicarea gratuită a deșeurilor voluminoase la numerele de telefon 0241 548 600 / 549 030 – dispecerat salubrizare Polaris.
Ce sunt deșeurile voluminoase?
Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide, de dimensiuni mari pe care le generăm ocazional.
Putem colecta gratuit deșeuri precum: obiecte de mobilier – uși, dulapuri, canapele, paturi, saltele, fotolii, obiecte sanitare – căzi, vase de toaleta, lavoare, echipamente electrice și electrocasnice – frigidere, televizoare, calculatoare, cuptoare cu microunde etc.
Cu ce sunt transportate?
Deșeurile voluminoase sunt încărcate si transportate cu autoutilitare. Aceste deșeuri nu pot fi preluate cu sistemele obișnuite de colectare (autogunoiere) datorită dimensiunii lor.
”Cu o simplă programare telefonică puteți evita abandonarea deșeurilor pe spațiul public și aglomerarea platformelor pentru deșeuri.
Menționăm că abandonarea deșeurilor pe spațiul public constituie contravenție și se pedepsește conform legii.
Împreună putem păstra curățenia orașului!”, precizează reprezentanții companiei Polaris M Holding.
Comments
Societate
Peste 100 de elevi din municipiul Constanța, beneficiarii unui proiect european pentru prevenirea abandonului școlar

158 de copii ai Școlii Gimnaziale Dimitrie Știubei (învățământ preșcolar, primar și gimnazial) care beneficiază de sprijin pentru prevenirea abandonului școlar și pentru creșterea accesului și participării la educația timpurie au primit rechizite în cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru o viață mai bună“. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, cod MySMIS: 114654 și este derulat de Primăria Municipiului Constanța în parteneriat cu Liceul Teoretic “Decebal”.
Copiii de grădiniță au primit ghiozdane conținând creioane colorate, acuarele, pensule, blocuri de desen și plastilină. Celor de la ciclul primar li s-au oferit în plus, excluzând plastilina, caiete, penare, stilouri, creioane, radiere și ascuțitoare, iar cei de la gimnaziu au mai primit și o trusă de geometrie.
Mai mult decât atât, în cadrul proiectului preșcolarii participă săptămânal la ședințe cu un psihopedagog școlar, care va încerca să le stimuleze sensibilitatea estetică, dezvoltarea emoțională, dezvoltarea personală, gândirea creativă și intuiția, iar elevii de la clasele primare și cei de la gimnaziu vor fi ajutați să-și facă temele. Toţi copiii incluşi în program și care merg în această perioadă la școală primesc şi mese calde până la finalul proiectului.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată studiată, prin sprijinirea integrării socio-economice a 600 de persoane din comunitatea marginalizată rezidentă în zona de intervenție delimitată de străzile Soveja, Ștefăniță Vodă, Zmeurei și Badea Cârțan.
În cadrul proiectului sunt utilizate măsuri integrate de îmbunătățire a nivelului de educație în rândul preșcolarilor și elevilor romi și neromi, de stimulare a capacității de inserție profesională a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și a celor care intenționează să demareze o activitate pe cont propriu, precum și de creștere a accesului la servicii sociale și de asistență medicală de înaltă calitate.
Proiectul are valoare totală de 11.971.625,55 lei, din care 10.119.696,72 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European, 1.583.488,31 lei valoare totală eligibilă nerambursabilă din bugetul național și 268.440,52 lei contribuția beneficiarului.
Proiectul se derulează pe o perioadă de 36 de luni, în intervalul 16 februarie 2018 – 15 februarie 2021. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)
Comments
-
Politica2 zile ago
Elena Udrea, ÎNCHISOARE CU EXECUTARE în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009
-
Administratie3 zile ago
Protocol între Primăria Constanța și Garda de Mediu. Amenzi uriașe și confiscarea mașinii pentru cei care aruncă deșeurile la întâmplare
-
Politicao săptămână ago
Ministrul Educației dă LIBER la oferit mărțișoare și flori de 1 și 8 martie
-
Actual3 săptămâni ago
Polițiștii Gărzii de Coastă au descoperit icre, motorină și un borcan cu bani, îngropat în pământ
-
Exclusiv3 săptămâni ago
EXCLUSIV. Hectare întregi din lacul Siutghiol, transformate din pix în terenuri agricole
-
Administratie3 săptămâni ago
Consilierul local Adriana Câmpeanu, noul președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța
-
Politica4 săptămâni ago
Proiect MApN: Poliția Militară va avea drepturi asupra populației civile
-
Politica2 zile ago
Chițac, despre condamnările Elenei Udrea și Ioanei Băsescu: „Am o părere de rău la ce li se întâmplă“