Connect with us

Actual

RAJA oprește apa în orașul Murfatlar

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Pentru remedierea unei avarii la conducta de alimentare cu apă potabilă cu diametrul de 400 mm din incinta Stațiunii Experimentale Viticole din Murfatlar, SC RAJA SA a fost nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile astăzi, 08 decembrie 2017, în intervalul orar 09,00 – 17,00. Sunt afectați de lipsa apei potabile toți consumatorii din orașul Murfatlar.
“Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că echipele de intervenție care execută lucrările de reparații vor face tot posibilul pentru finalizarea intervențiilor și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp”, transmit reprezentanții Regiei de Apă prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Actual

Sorin Strutinsky, condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv, astăzi, de Curtea de Apel Constanța definitiv la zece ani și opt luni de închisoare cu executare. În primă fază, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Sorin Strutinsky la 7 ani şi 4 luni de închisoare pentru trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare a banilor. Strutinsky este un apropiat și fost partener de afaceri a lui Radu Mazăre, fost primar al Constanței, și Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța.

Iată dosarul:

2 martie 2015
Nr. 376/VIII/3
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului STRUTINSKY GABRIEL-SORIN, om de afaceri, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– patru infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată;
– instigare la săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;
– instigare la săvârșirea a două infracțiuni de spălare a banilor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În cursul anului 2009, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la un denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunțător, în baza a trei contracte încheiate cu D.A.D.L. (Direcția Apelor Dobrogea Litoral). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor D.A.D.L. și asupra Ministrului Mediului de la acea vreme, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului către societatea comercială respectivă. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, în perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății reprezentate de denunțător, în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de suspect, respectiv S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., SC NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și S.C. CDS PROJECT S.R.L.

2. În perioada 2009 – 2012, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență i-a determinat pe reprezentanții societății denunțătorului și pe cei ai S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A., S.C. MEHMETOGLU S.R.L., S.C. NEFERMIN S.R.L., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L. și S.C. CDS PROJECT S.R.L. să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile.

3. De asemenea, în perioada 2009 – 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanții acelorași societăți să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani, din patrimoniul societății beneficiare a banilor publici în patrimoniul următoarelor societăți:
-465.184,63 lei, 430.500 lei în patrimoniul S.C. NEW HOME CONSTRUCT S.A.,
-125.315 lei, 161.106,10 lei, în patrimoniul S.C. MEHMETOGLU S.R.L.,
-40.000 lei, 40.000 lei, 4.000 lei, în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
-15.476,44 lei, în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
-5.376 lei, în patrimoniul S.C. NEFERMIN S.R.L.

În acest mod, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

4. În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la același denunțător, o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeași societate reprezentată de denunțător, în baza unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța (extinderea unei dane din portul Constanța). În schimbul sumelor de bani pretinse, acesta, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata banilor, în baza contractului. Pe parcursul desfășurării activității infracționale, după ce societatea beneficiară a contractului de lucrări a încasat suma de aproximativ 5.000.000 lei, denunțătorul a renegociat, în data de 11.01.2015, cu Strutinsky Gabriel Sorin, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei, la 400.000 lei.

5. În cursul anului 2012, Strutinsky Gabriel Sorin a pretins de la denunțător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeași societate (ca parte a unui consorțiu de firme), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (lucrări de întreținere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră și pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului. Consorțiul de firme din care făcea parte societatea denunțătorului a încasat prețul lucrărilor executate (12.744.039 lei și TVA aferentă de 3.058.569,53 lei), în baza contractului anterior menționat. Ulterior, în baza pretinderii inițiale, Strutinsky Gabriel Sorin a primit de la denunțător, suma de 605.886,80 lei, banii fiind virați din conturile bancare ale societății denunțătorului în conturile bancare ale societăților comerciale indicate de către cel prim menționat, respectiv S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., S.C. CDS PROJECT S.R.L., S.C. CLASSIC S.R.L. și S.C. NEW OPEN SECTOR S.A. De asemenea, Strutinsky Gabriel Sorin a primit, în numerar, și suma 25.000 euro, urmând ca diferența de încasat – în cuantum de 112.000 lei, să fie achitată în cursul anului 2015.

6. În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin, urmărind obținerea foloaselor pretinse anterior, ca obiect al infracțiunii de trafic de influență, i-a determinat pe reprezentanții societăților menționate să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăților corespondente și justificarea acestora în evidențele contabile ale societăților comerciale.

7. În perioada 2013 – 2014, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanții societăților comerciale să efectueze, în mod repetat, operațiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat bani din patrimoniul firmei denunțătorului, după cum urmează:
– 36.800 lei în patrimoniul S.C. SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI S.A., – 103.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L., – 35.600,40 lei în patrimoniul S.C. CDS PROJECT S.R.L.
– 29.981,28 lei în patrimoniul S.C. CLASSIC S.R.L.
– 124.000 lei în patrimoniul S.C. PANEL BUILDING SYSTEM S.R.L.,
– 159.588 lei, în patrimoniul S.C. NEW OPEN SECTOR S.A.,
– 116.917,12 lei către S.C. CDS PROJECT S.R.L.,
În acest fel, banii au fost reintroduși în circuitul civil, cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

8. În cursul anului 2013, același inculpat a pretins suma de aproximativ 1.600.000 euro de la denunțător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunțătorului (parte a unui consorțiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța (modernizare ecluze – echipamente și instalații). În schimbul sumelor de bani pretinse, Strutinsky Gabriel Sorin, prevalându-se de influența exercitată asupra funcționarilor C.N. Administrația Canalelor Navigabile S.A. Constanța, a promis că îi va determina să respecte obligațiile contractuale asumate, referitoare la plata prețului, față de consorțiul respectiv. În anul 2015, Strutinsky Gabriel Sorin a mai pretins și suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și măsurile asigurătorii dispuse asupra bunurilor mobile și imobile (în valoare totală de 1.305.912 lei și 6.844 euro), proprietatea inculpatului STRUTINSKY GABRIEL-SORIN, până la concurența sumei de 1.892.844,97 lei.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.“, se arăta într-un comunicat al DNA.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(VIDEO) Accident rutier mortal între Amzacea și Pecineaga

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 11.15, în județul Constanța a avut loc un accident rutier în urma căruia un autoturism a căzut într-un canal.

Evenimentul s-a produs între localitățile Amzacea și Pecineaga. Din primele informații, nu au fost persoane încarcerate.

Au intervenit pompierii Secției Mangalia cu o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD, elicopterul SMURD și o ambulanță Saj.

La fața locului au fost găsite două victime neîncarcerate. S-a acționat rapid pentru acordarea primului ajutor medical. Din păcate, medicii au fost nevoiți să declare decesul unui bărbat de aproximativ 33 de ani.  Un alt bărbat a fost preluat de elicopter și transportat la spital cu multiple traumatisme.

Știre în curs de actualizare.

Autoturism căzut în canal, între Amzacea și Pecineaga

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

CEARTĂ între PSD și PNL pe banii județului. Alocările către primării, amânate din nou

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

A ieșit sântei, astăzi, la ședința Consiliului Județean Constanța, unde s-au împărțit banii județului, proveniți din cote defalcate din impozitul pe venit in anul 2020 și din sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2020. Nemulțumiți de modul cum actuala conducere a CJC a împărțit banii, liberalii au propus un amendament prin care erau reîmpărțiți o parte din banii alocați către primării. În fapt, consilierii liberali au spus că repartizările nu sunt echilibrate și au venit cu propria listă prin care se împart banii celor 70 de primării din județul Constanța. Pentru că social-democrații nu au acceptat propunerea liberalilor, între cele două părți a ieșit un scandal monstru, cu acuze și jigniri de o parte și cealaltă. În cele din urmă, inițiatorul proiectelor privind repartizările de fonduri, Horia Țuțuianu, a luat decizia de a retrage proiectele de pe ordinea de zi.

În primul proiect, Țuțuianu propusese repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit in anul 2020 pentru susținerea programelor de dezvoltare locala, pentru susținerea programelor de infrastructura care necesita cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat si din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale

În acest caz, se remarcă alocarea către Primăria condusă de Decebal Făgădău a nu mai puțin de 2 MILIOANE DE LEI. De asemenea, Primăria Năvodari, condusă de Florin Chelaru (PSD) era planificată să primească un milion de lei.

Iată sumele propuse spre alocare

CONSTANȚA 2.000.000 de lei

MANGALIA 100.000 de lei

MEDGIDIA 100.000 de lei

MURFATLAR 550.000

CERNAVODĂ 400.000 de lei

EFORIE 200.000 de lei

HÂRŞOVA 300.000 de lei

NĂVODARI 1.000.000 de lei

NEGRU VODĂ 300.000 de lei

OVIDIU 450.000 de lei

TECHIRGHIOL 600.000 de lei

23 AUGUST 500.000 de lei

ADAMCLISI 200.000 de lei

AGIGEA 500.000 de lei

ALBEŞTI 250.000 de lei

ALIMAN 150.000 de lei

AMZACEA 250.000 de lei

BẢNEASA 400.000 de lei

BĂRĂGANU 400.000 de lei

CASTELU 1.000.000 de lei

CERCHEZU 350.000 de lei

CHIRNOGENI 400.000 de lei

CIOBANU 500.000 de lei

COBANU 500.000 de lei

CIOCARLIA 400.000 de lei

COBADIN 150.000 de lei

COGEALAC 400.000 de lei

COMANA 150.000 de lei

CORBU 150.000 de lei

COSTINEȘTI 150.000 de lei

CRUCEA 350.000 de lei

CUMPANA 650.000 de lei

CUZA VODĂ 200.000 de lei

DELENI 450.000 de lei

DOBROMIR 350.000 de lei

DUMBRĂVENI 400.000 de lei

LIPNIȚA 300.000 de lei

LUMINA 150.000 de lei

MIHAIL KOGALNICEANU 600.000 de lei

MIHAI VITEAZU 150.000 de lei

MIRCEA VODA 400.000 de lei

MERENI 466.000 de lei

NICOLAE BẶLCESCU 450.000 de lei

OLTINA 150.000 de lei

OSTROV 400.000 de lei

PANTELIMON 200.000 de lei

PECINEAGA 500.000 de lei

PEŞTERA 350.000 de lei

POARTA ALBĂ 200.000 de lei

RASOVA 200.000 de lei

SẮCELE 200.000 de lei

SALIGNY 450.000 de lei

SARAIU 500.000 de lei

SEIMENI 300.000 de lei

SILIŞTEA 350.000 de lei

TÂRGUŞOR 150.000 de lei
TOPALU 150.000 de lei

TOPRAISAR 400.000 de lei

TORTOMAN 350.000 de lei

TUZLA 450.000 de lei

VALU LLUI TRAIAN 1.300.000 de lei

VULTURU 400.000 de lei

TOTAL JUDET 27.316.000 de lei

 

Cel de-al doilea proiect de hotărâre viza repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2020, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. În total, au fost alocați aproximativ 16 milioane de lei. Și în acest caz, remarcăm faptul că cele mai mari sume sunt primite de administrații conduse de PSD. Spre exemplu, mai mult din jumătate din cele 16 milioane de lei, 8.716.000 de lei a fost alocat Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri, instituție aflată în subordinea CJC și condusă de un PSD-ist. O altă sumă mare, peste un milion de lei o primește și Primăria Limanu, condusă de PSD-istul Daniel Georgescu.

Iată sumele alocate din defalcate din T.V.A. pe anul 2020

Albești 250.000 drumuri comunale

Amzacea 500.000 de lei drumuri comunale

Băneasa 500.000 de lei drumuri comunale

Băraganu 350.000 de lei drumuri comunale

Cerchezu 500.000 de lei drumuri comunale

Chirnogeni 450.000 de lei drumuri comunale

Ciocarlia 400.000 de lei drumuri comunale

Deleni 300.000 de lei drumuri comunale

Ghindărești 750.000 de lei drumuri comunale

Limanu 1.100.000 de lei drumuri comunale

Lipnita 500.000 de lei drumuri comunale

Pantelimon 300.000 drumuri comunale

Peștera 500.000 drumuri comunale

Târgușor 500.000 drumuri comunale

Topalu 450.000 drumuri comunale

RAJDP 8.716.000 de lei drumuri județene

Total: 16.066.000 de lei.

Cele două proiecte de hotărâre vor fi repuse pe ordinea de zi într-o ședință viitoare a CJC, după ce vor fi analizate propunerile PNL.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: