Conecteaza-te cu noi

Administratie

RAJDP. Consiliul de Administrație a aprobat negocierea și semnarea noului contract colectiv de muncă

Published

on

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța anunță că, în ședința din 8 februarie, membrii Consiliului de Administrație provizoriu al RAJDP au aprobat negocierea și semnarea noul Contract Colectiv de Muncă, „document ce reglementează, în mod unitar, drepturile şi obligațiile reciproce ce îi revin atât angajatorului, cât și salariaților, privind promovarea unor relații de muncă echitabile, de natură să asigure protecția socială a salariaților şi diminuarea până la eliminarea conflictelor de muncă.“

„După o negociere deschisă şi constructivă, precum şi o analiză amănunțită a tuturor posibilităților de îmbunătățire a acestei convenții scrise, pârțile semnatare, respectiv Sindicatul Drumuri Județene Constanța, în calitatea sa de reprezentat al salariaților unității, şi RAJDP Constanța, în calitate de angajator, au convenit asupra unor serii de aspecte necesare bunei funcționări a unității, dar mai ales care aduc mai multă susținere activității angajaților, astfel încât aceștia să aibă o activitate performantă și eficientă.

Astfel, conform noului contract, angajații cu vechime în munca mai mare de 5 ani, vor beneficia de 2 zile in plus de concediu de odihna față de vechiul C.C.M.. De asemenea, salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare (aşa cum sunt definite în legislația în vigoare), nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii in vârsta de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihna suplimentar de 3 zile. Totodată, va fi acordat un ajutor social salariatului pentru nașterea sau adopția fiecărui copil.

În ceea ce privește acordarea unor cadouri în bani sau în natură, acestea vor fi negociate de comun acord de către Angajator şi Sindicat, cu încadrarea în suma maximă neimpozabilă reglementată de Codul fiscal, fiind acordate în funcție de situația şi disponibilitățile financiare ale Regiei, în următoarele cazuri: cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori ai salariaților cu ocazia Zilei de 1 Iunie și Crăciunului, salariatelor cu ocazia Zilei de 8 Martie, salariaților cu ocazia Sărbătorilor de Paști, a Sărbătorilor de Crăciun, precum şi cu ocazia Zilei Drumarului.

Angajatorul va acorda lunar angajaților, tichete de masă în valoare de 30 lei/zi lucrătoare. În cazul în care valoarea tichetelor de masa se va modifica, pârțile se vor întâlni in termen de maxim 30 de zile de la publicarea prevederilor legale prin care se modifica valoarea acestora, pentru a discuta despre creșterea valorii tichetelor de masa acordate angajaților Regiei.

De asemenea, pentru personalul care lucrează în condiții deosebite (deszăpezire, lucrări de asfaltare), în scopul asigurării unei alimentații adecvate, angajatorul poate acorda suplimentar, în funcție de fondurile disponibile în bugetul de venituri şi cheltuieli, ajutoare sub formă de bani, dar nu mai mult decât valoarea unui tichet de masa/zi/salariat. În perioade cu temperaturi mai mari de 35o C, angajatorul va asigura pentru salariații care lucrează în aceste condiții, minimum 1,5 litri de apa minerala, îmbuteliată, iar la temperaturi mai mici de minus 20o C se va acorda ceai cald.

Pe de altă parte, în situația in care, prin legislația fiscala ulterioară datei încheierii prezentului CCM, vor interveni modificări de natură să influențeze cuantumul salariului net, partenerii sociali au convenit posibilitatea reluării negocierilor cu privire la reconfigurarea componenței şi cuantumului salariului de bază brut, astfel încât să se reducă impactul diminuării salariului net asupra salariaților Regiei. Noul salariu de bază brut se va negocia în raport cu valoarea contribuțiilor sociale și impozitului astfel intervenite, iar ulterior se va efectua corecția aferentă a grilei salariale daca legea devine definitivă.

Personalul care realizează sau participă direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea Regiei, la activități cu caracter deosebit, efectuează lucrări cu caracter excepțional sau exercită un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de muncă, poate beneficia de gradații de merit. Acestea se pot acorda la propunerea fundamentată și motivată în scris a șefului ierarhic superior, cu consultarea Sindicatului, după analiza și aprobarea Directorului General. Premiile se acordă prin act administrativ aprobat de Directorul General. În funcție de performanța obținută se pot acorda lunar gradații de merit, cu condiția ca suma lunară acordată pentru toți salariații premiați să fie în procent de maxim 5% din cheltuielile cu salariile de bază ale lunii precedente, dar nu mai mult de 75.000 lei/luna/salariați premiați.

Nu în ultimul rând, conform noului C.C.M., angajatorul poate încheia asigurări de viață colective, pentru salariații cu contract individual de muncă, dacă există posibilitate financiară în acest sens.

De menționat este faptul că, pe tot parcursul negocierilor purtate a existat o deschidere şi o colaborare foarte bună cu Sindicatul Drumuri Județene constanța, structură nou înființată, care reprezintă 270 de angajați din totalul de 310 ai regiei.

Pe lângă stimularea evidentă a salariaților regiei, aceste noi beneficii, cu siguranță, vor atrage în echipa noastră, noi oameni calificați și motivați să lucreze în cadrul companiei.

Documentul, intrat în vigoare cu data de 01 aprilie 2023, poate fi consultat în integralitate, accesând următorul link: https://rajdpct.ro/informatii-publice/contract-colectiv-de-munca/.“, se arată în comunicatul RAJDP.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions