Connect with us

Politica

Raluca Turcan: “În materie de pensii, sistemul este zdruncinat rău”

Published

on

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că sistemul de pensii este ”zdruncinat” și că Guvernul intenționează să majoreze pensiile de la 1 ianuarie 2022 cu șase la sută. Turcan a mai declarat că, până la finalul anului viitor, dosarele de pensii vor trece în sistem digital.

”În materie de pensii, sistemul este zdruncinat rău. O spun ca fiică de părinți pensionari care văd și ei inechitatea care există în momentul de față în sistemul de pensii și  anume că oameni cu pregătire similară, cu vechime egală, cu contribuție egală au pensie diferită în funcție de  momentul în care au ieșit la pensie. Lucrul acesta am început să îl pregătim pentru corectare. Am făcut o analiză, dupp care am pus pe masă niște soluții. Soluțiile țintesc spre reducerea inechităților care există în sistemul publicde pensii, spre ancorarea pensiilor în contributivitate astfel încât să nu mai avem parte nici de procese câștigate de oameni în instanță după ce oamenii sunt puși pe drumuri și în același timp sistemul să fie just. Asta înseamnă o bază legală”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3.

Turcan a mai declarat că dosarele de pensii vor fi trecute în sistem digital.

”În paralel am realizat că sistemul merge foarte greu. Este format din 5 milioane de  dosare de pensii din care două treimi sunt în formate digitale greoaie și o treime în format de dosar cu șină. Și atunci am spus că aceste dosare trebuie să intre într-o bază de date. Pentru lucrul acesta era legislație din 2019. Nimeni nu și-a pus problema să digitalizeze. Și atunci am spus, băgăm toate datele în format digital, luăm în calcul inclusiv indicatori noi de contributivitate astfel încât atunci când terminăm legea să putem face recalcularea pensiilor automat. Avem 1.400.000 de dosare de pensii digitalizate în doar nouă luni de zile. Ne propunem ca până la finalul anului 2022 să fie digitalizat întregul sistem”, a afirmat Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Ministrul Muncii a declarat, de asemenea, că cea mai mică pensie din România este de 800 de lei, iar cea mai mare de 70.000 de lei.

”Faptul că noi facem această muncă ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani nu înseamnă să punem paranteze la nevoia oamenilor de a avea venituri mai mari și atunci până ce finalizăm acest proces rămâne în vigoare legea actuală și pensiile se indexează. Unde este problema? Că în România avem cea mai mică pensie de aproximativ 800-900 de lei și avem pensii și de 70.000 de lei. În momentul în care nu recuci inechitățile și indexezi așa cum este legea în vigoare, înseamnă că vor crește cu același procent și pensiile mici și pensiile mari”, a declarat Turcan.

sursa: profit.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!