Connect with us

Politica

Ramona Dinu (USR): “Turismul românesc are nevoie de o nouă abordare economică”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Ramona Dinu, senator USR de Constanța, consideră că turismul românesc are nevoie de o nouă abordare economică. Parlamentarul constănțean este de părere că, deși țara noastră are un potențial turistic uriaș, aceste nu este exploatat suficient și a fost ignorat “cu bună știință” de toate guvernările. Ramona Dinu transmite, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, faptul că România se situează la coada clasamentului la nivel european, după țări precum Bulgaria, Polonia, Slovenia. Pentru a schimba lucrurile, parlamentarul constănțean a luat în calcul organizarea de dezbateri pentru noi abordări pentru promovarea turismului românesc.

Iată mesajul senatoarei Ramona Dinu:

“România are un potențial turistic uriaș care, din păcate, nu este exploatat suficient și a fost ignorat cu bună știință de toate guvernările. Valoarea turismului românesc este de 2,3 miliarde de dolari, adică puțin peste 1% din PIB. Din punct de vedere al performanței turismului, România se situează la coada clasamentului la nivel european, după țări precum Slovenia, Bulgaria, Polonia sau Ungaria. Iar asta se întâmplă pentru că suntem deficitari la capitole esențiale precum calitatea resursei umane, infrastructura de transport aerian și rutier, infrastructura serviciilor turistice. Vă invit în perioada următoare să dezbatem împreună noi abordări care să sprijine fructificarea potențialului economic al turismului românesc!”

De asemenea, senatorul USR susține că pe termen scurt este nevoie să se stimuleze turismul intern și este necesară o cercetare privind experiența și satisfacția vizitatorilor străini, precum și măsurarea intenției de revizitare.

“Sunt încrezătoare că vom identifica soluții atât la nivelul USR, dar și împreună cu reprezentanții asociațiilor din turism, cu operatori și inclusiv cu cei care doresc să contribuie la proiectul Turism — O nouă abordare economică. Voi iniția dezbateri publice la nivelul parlamentului iar concluziile vor sta la baza unor initiative legislative”, a mai declarat inițiatorul proiectului.

Doar în primul trimestru din 2017, numărul românilor care au ales destinații turistice în afara țării a fost dublu față de cel al străinilor care au vizitat țara noastră. Exportăm turiști, iar acest lucru afectează economia națională. Problema cu care ne confruntăm este că România nu este suficient de atractivă pentru turiștii străini. și aceasta se datorează indiferenței și incompeteneți în a promova adevăratele valori turistice ale României. În plus, sunt multe cazuri în care standardele naționale sau internaționale nu sunt respectate în cadrul unităților de primire, iar acest fapt afectează în mod negativ activitățile turistice.

Conform aceluiași proiect, obiectivul pe termen lung trebuie să urmărească dezvoltarea imaginii de țară pe patru coordonate: autenticitate, ospitalitate, securitate și sustenabilitatea mediului. Numai în acest fel, susține inițiatorul proiectului, putem vorbi despre promovarea experienței unice oferite de turismul românesc la nivel internațional, cu beneficii economice pentru bugetul național.

Mai mult decât atât, senatorul USR propune ca obiectiv pe termen mediu dezvoltarea unui portofoliu de forme de turism autentic românesc, mai exact, stabilirea unui portofoliu de propuneri unice de vânzare în contextul turismului global.

În Senat, Dinu Nicoleta Ramona este Vicepreședintele Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică și membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital. În această calitate, senatorul USR este implicată în dezvoltarea unui cadru legislativ coerent care să sprijine dezvoltarea turismului național, astfel încât acest domeniu economic să devină unul dintre motoarele de creștere sustenabilă a economiei naționale în următorii ani.

Comments

comments

Politica

Mai mulți bugetari vor primi un stimulent financiar de risc

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți angajați din domeniul asistenței sociale și comunitare care au fost izolați la locul de muncă în perioada stării de urgență ar putea primi un stimulent financiar de risc. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„În ceea ce privește acordarea stimulentului de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare implicat în îngrijirea persoanelor vulnerabile pe perioada pandemiei, i-am asigurat pe reprezentanţii CNSRL că ministerul susţine acordarea acestuia pentru angajaţii care au fost izolaţi la locul de muncă în perioada stării de urgenţă, cu posibilitatea decontării acestei sume din fonduri europene”, a precizat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că primele modificări la Legea salarizării personalului din sistemul public îi vor viza pe angajaţii cei mai dezavantajaţi din punct de vedere al riscurilor profesionale.

“Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice şi acordarea stimulentului de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare pe perioada stării de urgenţă sunt principalele subiecte pe care le-am abordat în cursul întâlnirii de astăzi cu reprezentanţii CNSRL Frăţia. Grupul de lucru constituit în cadrul Ministerului Muncii a început deja să contureze primele propuneri de corectare a legii. În etapa următoare, proiectul va intra în dezbatere cu toate categoriile socio-profesionale vizate. Varianta care va integra observaţiile partenerilor noştri de dialog va fi ulterior trimisă către Parlament şi supusă dezbaterilor. Tocmai în ideea eliminării inechităţilor din sistemul public de salarizare, primii beneficiari ai modificărilor la lege vor fi categoriile profesionale cele mai dezavantajate din punctul de vedere al veniturilor şi riscului muncii prestate”, a notat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii le-a transmis sindicaliştilor că legislaţia salarizării şi a pensiilor trebuie să creeze predictibilitate inclusiv pentru stat.

“Nu în ultimul rând, le-am transmis reprezentanţilor sindicatelor convingerea mea că legislaţia în materie de pensii şi salarii, pe care încercăm să o reaşezăm acum pe principii de echitate, trebuie să creeze predictibilitate atât din punctul de vedere al beneficiarilor, cât şi al statului. Am mai stabilit împreună să avem întâlniri periodice pentru a discuta subiectele de interes pentru diferitele categorii de angajați, precum și măsurile și proiectele inițiate de Ministerul Muncii”, a subliniat Raluca Turcan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Creşterea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, scrie Agerpres.

“Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi.

“Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare – n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a menţionat Raluca Turcan.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul Cîțu, împrumut de 508,9 milioane de lei de la bănci. Vezi cu ce dobândă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 508,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 165 de luni, la un randament mediu de 3,27% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 543,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: