Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

Răzvan Filipescu, vicepreședintele APAD: „Este clar că Dobrogea are nevoie de irigații, pentru a nu mai depinde de natură“

Published

on

După o perioadă lungă de secetă, ploile din ultimele săptămâni s-au dovedit a fi „mană cerească“ pentru agricultură. Potrivit datelor comunicate de ANM, luna noiembrie 2023 este a-II-a lună cea mai ploioasă din 1961 până în prezent, după luna noiembrie a anului 1966 (96.9 l/mp). Potrivit Ministerului Agriculturii, zona Dobrogea înregistrează un record sub aspectul cantității medii de precipitații în această lună, valoarea de 128.7 l/mp căzută în perioada 1-26 noiembrie 2023 fiind cea mai ridicată valoare din istorie, depășind recordul anterior de 88.9 l/mp din noiembrie 1975. Sursa menționată punctează că, în intervalul 1 – 16 noiembrie 2023 cantitatea medie de precipitații în regiunea Dobrogea a fost de 11.6 l/mp, față de o medie lunară de 34.8 l/mp.

Despre importanța cantității de precipitații căzute în Dobrogea și beneficiile pentru agricultură a vorbit și Răzvan Filipescu, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) și consilier județean în Constanța. Acesta a declarat pentru Ordinea.ro că, ușor tardive, dar extrem de necesare, aceste ploi permit răsărirea grâului. Filipescu spune că este clar că zona noastră are nevoie de irigații, pentru a nu mai depinde de natură.

„Ploile din ultimele trei săptămâni, deși însoțite de fenomene extreme, au salvat pentru moment agricultura constănțeană. Veneam după cea mai lungă perioada de secetă, nu mai plouase din iunie 2023, iar faptul că plouat pe o perioadă lungă, și chiar “mocănește”, cum se spune în popor, a permis refacerea parțială a rezervei de apa în sol. S-au acumulat între 150 și 200 de litri, în funcție de zonă, necesarul anual pentru grâu fiind de minim 280 – 300 litri în zona noastră. Ușor tardive, dar extrem de necesare, pentru că s-a pierdut momentul optim de răsărire, de exemplu azi grâul trebuia să fie deja înfrățit însă abia răsare, aceste ploi permit răsărirea și poate chiar înfrățitul.

Să sperăm că avem o iarnă normală, fără înghețuri târzii, geruri extreme (sub -20°) și avem nevoie de ploi în lunile aprilie – mai.

Este clar că zona noastră are nevoie de irigații, pentru a nu mai depinde de natură, avem o infrastructura de irigații moștenită ce acoperă marea parte a județului dar este nevoie să ni se aloce fonduri.

În ciuda tuturor eforturilor pe care noi fermieri sau asociație de producători agricoli le depunem, ne așteptam ca Ministerul Agriculturii să aloce sume mai consistente. Din câte știu, proiectul de la Nicolae Bălcescu – Medgidia este deja adjudecat, dar multe sunt însă blocate, la stadiul de avizare, realizare DALI sau urmează să fie urcate în SICAP pentru licitații, însă întârzie din cauza alocărilor de fonduri etc.

Cred că este nevoie urgentă ca și decidenții politici, parlamentari de Constanța, să se lupte pentru agricultura dobrogeană și tocmai de aceea voi avea o serie de întâlniri cu unii dintre aceștia în perioada următoare.“, a declarat Răzvan Filipescu, care este și liderul filialei Constanța a  partidului PRO România. 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions