Connect with us

Politica

Reacția lui Kovesi după decizia CCR: „Nu vreau repunerea în funcție și nici bani. E o victorie a Justiției“

Tatian Iorga

Publicat

la

Fostul procuror al DNA Laura Codruța Kovesi a comentat în această seară, la Europa FM, decizia CEDO în privința sa. Ea a afirmat că a luptat pentru principiu și a spus că nu vrea bani sau repunerea în funcție.

„Dacă aș fi cerut bani, statul român trebuie să plătească, adică cetățenii români. Ceea ce s-a întâmplat în cazul meu nu trebuie sa se mai repete, CCR nu trebuie să se mai pronunțe, nu aștept scuze de la nimeni. E o victorie a sistemului de justiție, procurori și judecători care s-au exprimat public împotriva unor modificări legislative trebuie să beneficieze de această decizie. E o decizie cadru, care va fi viitoarea bază a procurorilor din România.“, a spus Kovesi.

Ea a afirmat că ce zice fostul ministru al Justiției (Tudorel Toader, cel care a cerut demiterea sa, n.r.) nu e relevant. Ea afirmat că s-a simțit hărțuită.

Situația a fost comentată și de deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, care a pus tunurile pe CCR.

„Politrucul Valer Dorneanu ar trebui să se retragă din funcția de judecător al Curții Constituționale. Decizia Curții Europeane a Drepturilor Omului, care îi dă dreptate doamnei Laura Codruța Kövesi, îl descalifică definitiv și îl face nedemn pentru a mai ocupa această înaltă demnitate. Oricum, CEDO consfințește ceea ce era clar demult – faptul că, în realitate, Dorneanu nu este altceva decât un combinagiu de conjunctură care a întins de Constituție ca de o gumă de mestecat, după cum i-au dictat patronii lui politici, alde Dragnea, Nicolicea, Iordache, Cazanciuc sau Șerban Nicolae. Ce ar mai fi de spus și ce scuze ar mai putea invoca președintele CCR, când CEDO arată clar că motivele invocate pentru a se justifica revocarea lui Kövesi din funcția de procuror-șef DNA erau incompatibile cu principiile menținerii independenței sistemului judiciar? Domnule Dorneanu, să știți că v-ați umplut de rușine! Înțeleg că ați declarat că nu aveți „niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic”. Nu sunt surprins. Nimicul și nimicnicia vă caracterizează. Ați intrat și ați călcat pe marmura albă a Curții Constituționale cu bocancii plini de noroi politic și, se pare, tot așa vreți să ieșiți. Totuși, dacă mai aveți vreo urmă de demnitate, luați-vă de mână cu foștii dumneavoastră colegi, tovarășii Nicolicea și Iordache, faceți-vă autocritica în ședința de partid și dați-vă împreună demisiile! Nu știu dacă partidul o să vă fie recunoscător, dar românii, cu siguranță, vă vor fi. USR este primul partid care, de ani buni, susține că avem nevoie de o reformă constituțională și, implicit, de o nouă modalitate de numire a judecătorilor constituționali. Decizia CEDO Kövesi vs România ne arată cu și mai mare claritate acest lucru. În ceea ce mă privește, voi milita până în pânzele albe pentru modificarea Constituției, astfel încât mecanismele statului de drept și independența justiției să nu mai poată fi blocate vreodată de asemenea personaje.“, a scris Stelian Ion.

În 2018, CCR a constatat, cu majoritate de voturi,  existenta unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. În 9 iulie, Klaus Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Barna insistă cu eliminarea adresei din cartea de identitate: „Rupem această condiţionare de a deţine proprietăţi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vicepremierul Dan Barna a explicat, în această seară, că propunerea ca adresa să fie eliminată de pe cartea de identitate vizează simplificarea lucrurilor, nu complicarea lor.  „Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta”, a afirmat Barna, explicând că se propune doar să nu mai existe condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu. Liderul USR afirmă că totul se rezolvă prin modificarea unei legi, deşi în realitate există zeci de legi care se referă la dovada domiciliului prin cartea de identitate.

”Oamenii vor continua să-şi păstreze adresa, nu are nicio legătură una cu alta. Ceea ce propunem noi este să rupem această legătură care mai este în puţine state (…) această condiţionare de a deţine proprietăţi sau de a te lua cineva în spaţiu (…) această birocraţie este nenecesară în realitate pentru că identitatea nu trebuie să fie condiţionată de proprietatea unei locuinţe”, a declarat Dan Barna, la Digi24.

Barna spune că identitatea persoanei este definită de CNP şi de celelalte elemente, iar din august vor exista oricum noi cărţi de identitate.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Vot în Camera Deputaților. Directorii școlilor cu predare în limba maghiară, numiți cu avizul UDMR

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputații au adoptat, astăzi, o propunere legislativă care introduce în legea educației naționale obligația cunoașterii limbii minorității pentru directorii școlilor cu predare în limba minorității respective, iar numirea respectivilor directori se va face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României. În urma consultării va fi necesar un aviz scris. Legea nu prevede dacă avizul este consultativ sau obligatoriu. Inițiativa a fost adoptată, în plen, după un amendament introdus la propunerea deputatului UDMR Szabo Odon.

Textul amendamentului adoptat în plen:

„Directorul exercită conducerea executivă a unității de învățământ. În cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, directorul are obligația cunoașterii limbii respective. În cazul unităților de învățământ cu secții de predare în limbile minorităților naționale, unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii respective. În aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizației care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităților naționale. În cazul liceelor și seminariilor teologice, consultarea se face și cu reprezentanții cultului respectiv. În ambele cazuri, în urma consultării, este necesar avizul scris, respectiv avizul/ binecuvântarea în cazul cultelor”.

În raportul comisiei pentru învățământ, introducerea acestor prevederi nu este motivată. Legea merge la Senat, în calitate de for decizional.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Candidatul UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului ar ataca o OUG pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Fabian Gyula, candidatul UDMR pentru funcția de Avocat al Poporului, a declarat, astăzi, că pensiile speciale pentru magistrați nu pot fi eliminate, în urma deciziei CCR.

“Jurispudența Curții Cosntituționale în acest domeniu este clară în favoarea magistraților. În ceea ce privește răspunsul mai nuanțat și magistrații sunt persoane fizice care au drepturi și libertăți”,a declarat Fabian Gyula.

Întrebat ce valoare are pensia sa specială, Fabian Gyula a precizat: “Nu este o pensie specială, ci o pensie de serviciu. Raportat la pensia medie este pensia mare. Peste 10.000 de lei”.

Acesta a afirmat astăzi, la audierile din Comisiile Juridice, că ar ataca la Curtea Constituţională o eventuală ordonanţă de urgenţă pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale magistraţilor.

Fabian Gyula are susținerea partidelor din coaliție pentru funcția de Avocat al Poporului.

Sursa B1

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: