Connect with us

Politica

Remus Negoi (USR): „PNL și-ar fi dorit să fim aliniați precum bobocii în spatele rățoiului Chițac“

Tatian Iorga

Publicat

la

Liberalii au aruncat negocierile cu USR la gunoi. A dispărut orice fărâmă de șansă a ca PNL și USR să formeze o alianță redutabilă la Constanța pentru a înlătura putere PSD, care conduce municipiul reședință de județ de 20 de an. Ultimele discuții dintre PNL și liderii USR au avut loc ieri. De fapt, a fost un dans al pinguinului între cele părți și care nu a avut nicio finalitate. Președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi spune că liberalii i-au tratat de sus și că cei de la PNL și-ar fi dorit ca USR și PLUS să fie aliniate precum bobocii în spatele rățoiului Chițac.

„Am fost invitați astăzi (ieri, n.r.) la o discuție cu Bogdan Huțucă și Vergil Chițac, pentru a avea de unde ne-ntoarce. Nu a fost vorba despre o negociere în adevăratul sens al cuvântului, am fost invitați la discuții ca să ni se repete, de pe o poziție de superioritate, că nimic nu s-a schimbat și că PNL Constanța va merge pe ideea de a avea candidați proprii pentru Primăria Constanța și pentru președinția Consiliului Județean, fără a lua în calcul un tandem propus de noi, format din USR-PLUS la primăria Constanța (susținut de PNL) și PNL la președinția Consiliului Județean Constanța (susținut de USR-PLUS). Așa cum am mai spus, jocurile sunt făcute în PNL Constanța cu ordin de la București, nu mai contează sondajele care arată că, în eventualitatea unui candidat unic din partea unei alianțe PNL-USR-PLUS, candidatul Stelian Ion ar avea potențialul cel mai mare să-l învingă pe Decebal Făgădău. Vom continua lupta noastră pentru depesedizarea orașului și județului și vom duce o campanie la firul ierbii, stradă cu stradă.“, a spus Negoi.

Președintele Organizației Județene Constanța a PNL, deputatul Bogdan Huțucă, spune de partea cealaltă că a pledat pentru rațiune și maturitate politică, în ideea de a contura o alianță puternică, prin care să spulberăm orice speranță a PSD-ului că poate prinde vreun mandat.

„Am proiectat întâlnirea de astăzi cu reprezentații USR ca pe un parteneriat politic pe termen lung, o soluție pentru deceniul următor. Am tot sperat ca, la masa negocierilor, să pot discuta cu parteneri care pot pune Constanța în primul rând. Dar constat că sunt lideri moi, care s-au urcat pe niște procente și șantajează public, nu doar PNL-ul, ci și pe constănțeni. Încă o dată, au demonstrat că le este frică de responsabilitate. Ei rămân buni doar la lozinci. Pe parcursul acestei campanii, vom ignora mesajele liderilor USR, care nu vor avea alt rol decât acela de a perturba scena politică locală. La Constanța este nevoie de un primar puternic și de un Consiliu local solid, astfel încât să reușim să reconstruim acest oraș. Dezideratul meu și al candidatului partidului nostru este acela de a câștiga Primăria Constanța, indiferent de capcanele, piedicile sau provocările de care ne vom lovi. Eu am convingerea că alegătorii USR vor căuta soluția câștigătoare la Constanța și, în loc să sprijine un candidat fără șansă, cu siguranță se vor orienta bine. În aceste alegeri, PNL rămâne singurul partid care are o misiune clară, aceea de a învinge PSD și de a reda demnitatea acestui oraș, pentru că toate cercetările sociologice indică acest trend…Vergil Chițac este singurul care îl poate învinge pe candidatul PSD, în ciuda tuturor aroganțelor celor de la USR și a etichetelor de care sunt capabili. De astăzi, avem linia trasată: un Stelian Ion care se bate pentru locul 2 și Vergil Chițac, care se luptă pentru câștigarea Primăriei Constanța.“, a afirmat Huțucă.

Deși cele două partide au spus că nu a fost vorba de o negociere pe funcții, de fapt, surele Ordinea.ro afirmă că cei de la PNL i-au tratat cu superioritate pe cei de la USR și le-au cerut să susțină candidații PNL la Primăria Constanța (Vergil Chițac) și Consiliul Județean Constanța (Mihai Lupu). Sursele noastre spun că cei de la USR le-au propus liberalilor să îl susțină pe Stelian Ion la funcția de primar al Constanța, iar la rândul lor să îl susțină pe reprezentantul PNL la funcția de președinte al CJ Constanța. Cum liberalii nici nu au vrut să audă de propunerile USR-iștilor, iată că alianța dintre PNL și USR este de domeniul istorie, iar cele două partide vor merge pe drumuri separate, spre avantajul electoral al primarului PSD Decebal Făgădău.

Huțucă bagă bățul prin gardul alianței USR-PLUS

Și, dacă nu a reușit să îi alinieze pe cei de la USR în spatele lui Vergil Chițac, liberalii încearcă acum să ademenească pe cei de la PLUS, actualii parteneri de alianță ai celor de la USR.

„Invitație către partidul Plus Constanța. În primul rând, vreau să îmi cer scuze față de reprezentanții Plus, pe care, involuntar, am omis să îi invit la întâlnirea de miercuri, 22 iulie. Vă invit, cu toată deschiderea, să luați parte la discuțiile referitoare la proiectul ”Constanța, în următorul deceniu. Constanța 2030”. În continuare, sunt convins că opoziția constănțeană are mulți oameni de calitate, tineri pregătiți, care pot demonstra că se poate face politică și altfel.“, se arată în mesajul lui Huțucă pentru cei de la PLUS.

Comments

comments

Politica

USR și PLUS au fuzionat la Năvodari. Vicele CJ Constanța Petre Enciu, ales președinte

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Adunarea Generală a membrilor USR-PLUS din Năvodari și-a ales noua conducere. Votul membrilor l-a desemnat președinte de filială pe Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța. El va conduce un Birou local format din Ana Listarf, Oana Dima, Cristian Bălașa Dan (vicepreședinte şi consilier local), Valentin Sterpu (vicepreședinte), Andrei Toxin și Ștefan Antonaru (consilier local).

„Angajamentele pe care mi le-am asumat în fața colegilor mei şi a năvodărenilor vizează lupta pentru mai mult spațiu verde, lupta împotriva haosului urbanistic şi salvarea turismului, atât cât se mai poate salva. Mamaia Nord s-a dezvoltat greşit până acum. Investițiile în rezidențial reprezintă cel mai mare păcat comis turismului de la malul mării, făcând din Mamaia Nord un tărâm al turismului la negru vara şi un oraş fantomă iarna. Dar nu e totul pierdut, singura speranță rămânând terenul fostei tabere de copii. Aici putem lucra pentru blocarea investițiilor lacome în spații de cazare sau locuit şi restricționarea destinației zonei strict pentru obiective de turism balnear, care să funcționeze tot timpul anului. Avem soluții şi idei şi pentru infrastructura de transport, educație şi sănătate şi mă bazez foarte mult pe ideile şi energia colegilor mei cu care sunt sigur că voi forma o echipă puternică.“, a declarat Petre Enciu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalul Alexandru Muraru le-a cerut socialiștilor europeni să oprească o colaborare între PSD și AUR

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Între PSD și PNL a izbucnit un scandal imens după ce deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentat special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei, a solicitat, astăzi, intervenția socialiștilor europeni pentru a opri colaborarea dintre PSD și AUR. Muraru susține că „este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când PSD ar pregăti și vota o moțiune de cenzură alături de un partid extremist, de factură neo-fascistă.”

De partea cealaltă, PSD spune că nu are niciun proiect politic cu AUR. Purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Radu Oprea, a susţinut că Alexandru Muraru ar trebui “să îşi vadă de treaba lui” şi să nu mai trimită scrisori politice cu antetul Guvernului.

„Dacă ar fi într-adevăr curios, ar studia cum votează reprezentanţii AUR în comisiile parlamentare, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, şi în plen şi ar constata, probabil, cu surprindere pentru domnia sa, că, de cele mai multe ori sau de foarte multe ori, votează cu Puterea. Mai ales în comisii. Aşa că nu acesta este un subiect”, a declarat Oprea, pentru AGERPRES.

El a adăugat că PSD va negocia cu toate forţele politice din Parlament pentru a obţine susţinerea pentru moţiunea de cenzură pe care urmează să o iniţieze.

Surse: Digi24, stiripesurse.ro

Sursa foto: 24-ore.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Primarii, parlamentarii și miniștrii pot cumula pensiile și salariile. Cum explică ministrul Raluca Turcan

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primarii, parlamentarii sau miniștrii pot cumula pensia cu salariul potrivit unei excepții din proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani și elimină cumulul pensiei cu salariul la bugetari. Mai exact, persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție, sunt exceptate de la interdicția de a cumula pensia cu salariul. De ce? Pentru a respecta o decizie a Curții Constituționale, a spus Ministrul Muncii.

Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern prevede la articolul 6 câteva categorii de persoane pentru care prevederile legii care ar interzice pensia cu salariul nu se aplică, respectiv

 • a) persoanelor alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție;
 • b) persoanelor care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • c) personalului didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora în condițiile Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
 • d) pensionarilor încadrați în gradul III de invaliditate;
 • e) membrilor Academiei Române;
 • f) asistenților personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • g) asistenților maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
 • h) îngrijitorilor la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Altfel spus, președintele României, miniștrii, parlamentarii, primarii, judecătorii CCR, care ori sunt aleși ori au mandate clare prevăzute în Consituția României vor putea în continuare să cumuleze pensia cu salariul.
De ce?

 • “A fost o discuție și nu putem interveni peste mandate definite de Constituție. Asta este o problemă pe care o avem și de aceea sunt exceptate. Sunt exceptați doar cei aleși și cei cu mandate definite în Constituție.
 • Nu putem să intervenim pe un mandat în derulare. Asta este decizia juristilor. Dacă în Parlament poate să treacă printr-un amendament peste aceasta prevedere a Consituției, vom vedea. Varianta adoptată de noi în Guvern este cea cu aviz de la Ministerul Justiției și toate avizele au fost de acord că aceasta este forma legala și constituționala. Dacă în Parlament se găsește o altă soluție voi fi de acord.”, a declarat miercuri premierul Florin Cîțu.

Cu detalii a venit și Ministrul Muncii, Raluca Turcan:

 • “Acest proiect are la bază pe de o parte o decizie a CEDO în cazul Ionel Pamfile împotriva României în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că măsura interzicerii cumulului pensiei cu salariul urmărește un scop legitim și respectă justul echilibru între interesele generale ale comunității și protecția drepturilor fundamentale ale indivizilor, precum și faptul că în domeniul social statul poate să dispună de o marjă mai largă de apreciere.
 • De asemenea, proiectul respectă și decizia Curții Consituționale nr. 1414/2009, care a reținut că nicio dispoziție constituțională nu împiedică legiuitorul să reglementeze opțiunea oferită salariaților de a continua activitatea în condițiile suspendării plății pensiilor.
 • Proiectul a fost adoptat azi în ședința de Guvern și va pleca spre Parlament în procedură de urgență și are toate premisele de a fi adoptat în această sesiune parlamentară.”, a spus Raluca Turcan.

Întrebată de ce un bugetar obișnuit nu va putea cumula pensia cu salariul, iar un primar va putea, Raluca Turcan a făcut trimitere din nou la Constituție.

 • “O să răspund într-un mod retoric. Își dorește cineva ca Guvernul sau Parlamentul să mimeze reforme? Răspunsul este evident – nu. Pentru a nu mima reforme este important ca orice text legislativ să fie constitutional. Atâta timp cât în Constituție este garantat dreptul de a fi ales pentru orice persoană și există niște mandate definite de Constituție, dacă noi am fi venit cu un text contrar atunci textul ar fi fost de departe neconstituțional, așa cum am fost martori la mai multe proiecte normative care ulterior au fost declarate neconstituționale și oamenii au rămas doar cu amăgirea.”, a declarat Raluca Turcan.

Într-adevăr în Decizia 1414/2009, judecătorii CCR au decis următoarele:

 • “Examinând textele de lege criticate, precum şi cap. IV al legii, în ansamblul său, Curtea constată mai întâi că acestea nu pot viza persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres în Constituţie. Astfel, Legea fundamentală stabileşte în mod expres durata mandatului persoanelor care ocupă unele funcţii publice de autoritate, iar încetarea acestui mandat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei privind exprimarea opţiunii cu privire la suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei, în condiţiile art. 18-20 din legea criticată, este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale arătate.
 • Ca urmare, numai în măsura în care reglementarea prevăzută în cap. IV al legii nu se referă la aceste categorii de persoane, soluţia legislativă adoptată de legiuitor în privinţa reglementării cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, după caz, asimilate salariilor, este în concordanţă cu prevederile constituţionale”, se arată în decizia CCR.

Întrebată dacă cineva care ar vrea să muncească peste vârsta 70 de ani, ar putea să cumuleze pensia cu salariul, Raluca Turcan a declarat că:

 • “Interzicerea cumulului pensie cu salariu este valabilă doar pentru sistemul public, deci pentru cei care activează în sistemul public. Pe toate legile speciale este permisă doar activitatea până la 70 de ani. În sectorul privat oricine poate să lucreze după 70 de ani și de asemenea în sectorul privat poți să cumulezi pensia cu salariul.”, a declarat Raluca Turcan. (sursa: hotnews.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: