Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Roman de la Lumina ar putea să termine ce-a început. 500.000 de euro pentru clienţii avocatului Haşotti

Published

on

Fostul primar din Lumina, Ioan Roman, implicat în retrocedarea ilegală a carierei de piatră de la Sibioara, se luptă în aceste zile să ocupe din nou scaunul de edil-şef al comunei sale. Dacă planul său va avea sorţi de izbândă, Roman va putea termina ce-a început în anul 2006: să predea amplasamentul retrocedat ilegal clienţilor lui Haşotti şi să achite acestora cota parte din despăgubirea de 500.000 de euro stabilită în sarcina Primăriei Lumina şi a Prefecturii Constanţa.

O dublă retrocedare, începută în 2005

Ionel_Hasotti-300x162În anul 2005, două septuagenare reprezentate convenţional de avocatul Ionel Haşotti s-au prezentat la Primăria lui Ioan Roman pentru a revendica 20 de hectare de teren din cariera firmei Somaco Construct SRL Constanţa. Acestea susţineau că autorul lor, Nicolae Sandu Tudorancea, ar fi plătit taxe pentru acel teren până în anul 1950, deşi el decedase, în realitate, în anul 1942. Legea interzicea în mod expres retrocedarea terenurilor afectate exploataţiilor miniere. Însă Roman s-a făcut tot timpul că  nu ştie de existenţa carierei. În mod paradoxal, primarul s-a făcut că nu ştie nici faptul că toate drepturile lui Nicolae Sandu Tudorancea fuseseră deja retrocedate către urmaşii urmaşilor săi, ulterior anului 1991. Practic, în faţa sa se afla o tentativă de dublă retrocedare. Toate probele arată că neştiinţa lui Roman era o vrăjeală. Acesta cunoştea foarte exact situaţia carierei Somaco, întrucât firma în cauză punea la dispoziţia comunei cantităţi anuale de piatră în vederea consolidării drumurilor, iar parte din documentele realizate între părţi erau semnate chiar de el. De asemenea, proprietarul firmei, Grigore Comănescu, ctitorise o biserică în Lumina şi una în Sibioara, iar în anul 2007 avea să primească titlul de cetăţean de onoare al comunei (vezi aici hotărârea). Roman i-l acordase cu zâmbetul pe buze. În timp ce îl îmbrăţişa pe omul de afaceri şi îi mulţumea pentru aportul adus la dezvoltarea comunei, acest personaj duplicitar tocmai îi băga, plastic vorbind, cuţitul în spate.

Roman s-a înţeles cu fratele şefului său

La momentul decernării acelui titlu, pensionarele lui Ionel Haşotti se judecau cu reprezentantul Comisiei Locale de fond funciar Lumina şi cu cei de la Prefectura Constanţa, pentru solicitarea lor de retrocedare. În cadrul procesului, Roman s-a înţeles cu Ionel Haşotti să aducă un expert de la Brăila. Nici nu era greu să se înţeleagă, având în vedere că şeful lui Roman era chiar fratele avocatului, în speţă numitul Puiu Haşotti, preşedintele PNL Constanţa şi vicepreşedintele Senatului României. Departe de noi să afirmăm că acest lucru i l-ar fi cerut Puiu Haşotti, dar omeneşte vorbind, cum ar fi putut acest Roman să supere familia şefului său? Cerută explicit sau mai degrabă nu, înţelegerea tot a funcţionat, şi încă bine. Ca dovadă, expertul adus din alt judeţ a fost aprobat de instanţă. Acesta s-a prezentat la Primăria Lumina, pentru a vizualiza terenul alături de Roman şi de juristul Primăriei. Ce teren i-a arătat Roman expertului e greu de spus, de vreme ce acesta nu a consemnat în raportul pe care l-a întocmit atunci nicio carieră în exploatare, niciun utilaj, niciun paznic al incintei zdravăn păzite datorită depozitului de explozibili folosiţi în activitatea minieră.

Advertisement

De asemenea, în timpul procesului, acelaşi Roman a ascuns instanţei de judecată informaţiile al căror depozitar era: că drepturile lui Tudorancea mai fuseseră retrocedate, că terenul era în folosinţa legală a companiei Somaco Construct şi făcea obiectul unei licenţe miniere exclusive, emise chiar de Guvernul României. Dar Haşotti a minţit cu gura lui că pe teren nu este nicio carieră şi că n-ar fi sub acest aspect nicio oprelişte de la retrocedare. După ce uitase atâtea lucruri, Roman a uitat, din nou, să-l contrazică. În anul 2008, Tribunalul Constanţa a dispus prin hotărâre definitivă retrocedarea terenului, deşi legea interzicea acest lucru. Minciuna lui Haşotti şi  omisiunile lui Roman fuseseră argumentele decisive.

Roman uitase şi un teren pe malul mării, de 612 hectare, care era al localnicilor din Lumina

[pdf-embedder url=”http://img.ordinea.ro/uploads/2016/05/Roman-terenuri-Mamaia-Sponte.pdf”]

În 2008, acest personaj duplicitar a reuşit să-i enerveze atât de tare pe sătenii lui, încât aceştia l-au trimis acasă. Individul omisese să atace o hotărâre a Oficiului de Cadastru care trasmitea un teren de 612 hectare din administrarea comunei Lumina, în cea a oraşului Năvodari. Era vorba de un teren care se afla pe malul mării, în zona localităţii Mamaia-Sat. Având în vedere că sătucul în cauză aparţinuse în perioada interbelică de comuna Lumina, după revoluţie terenurile din jurul său au fost arondate tot la Lumina, ca localitatea să poată retroceda aceste suprafeţe către cetăţenii ei, care le deţinuseră între cele două războaie mondiale. De astfel de retrocedări în beneficiul localnicilor nu-şi amintise nimeni de la Primărie. Căci factorii de decizie de acolo aveau în cap să retrocedeze terenurile oamenilor, fără ca măcar să-i anunţe în acest sens, aşa cum i se întâmplase lui Grigore Comănescu. Procesul în care se judecaseră primarul din Lumina cu fratele şefului său, a rămas necunoscut localnicilor şi chiar funcţionarilor din Primărie, întrucât Roman ceruse ca actele de procedură să se comunice doar la biroul unui avocat din Constanţa. Din acest motiv, omul de afaceri a aflat de hotărârea referitoare la cariera sa, dintr-o întâmplare, în anul 2009, deşi până atunci tot continua să livreze piatră Primăriei, iar Roman tot continua să-l declare cetăţean de onoare.

Terenul retrocedat nu se mai exploatează, dar clientele lui Haşotti aşteaptă 500.000 de euro de la Primărie

Advertisement

Elena-Mitrofan-cu-margeleClientele avocatului Haşotti nu au fost puse în posesia amplasmentului minier nici până în clipa de faţă, deoarece patrulaterul hotărât spre retrocedare se suprapune, pe alocuri, peste şase proprietăţi private, cu titluri de proprietate anterioare şi perfect legale. Cu toate acestea, Ionel Haşotti a obţinut o hotărâre judecătorească prin care firma Somaco Construct SRL a fost obligată să sisteze operaţiunile extractive pe terenul retrocedat ilegal. Apoi, avocatul a mai obţinut o altă hotărâre, de dată recentă, care le dă clientelor sale dreptul să primească 500.000 de euro cu titlul de despăgubire pentru lipsa de folosinţă a terenului minier… pe care-l retrocedaseră pe considerentul că nu este minier. Această sumă fabuloasă, care este o consecinţă a omisiunii lui Roman şi a minciunii dovedite a lui Haşotti, ar urma să fie suportată, în solidar, de Primăria Lumina şi Prefectura Constanţa. Deşi de-a lungul anilor, Ionel Haşotti a întreprins aproape neîntrerupte de a obţine punerea în posesie a clientelor sale, anul acesta s-a oprit în loc. În povestea nostră nu se mai întâmplă nimic… cu singura excepţie că uitucul care a contribuit la crearea acestei stări de fapt se pregăteşte să redevină primar. Evident, tot de la partidul fratelui mai mare al avocatului Haşotti.

 

 

.

 

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions