Conecteaza-te cu noi
SEAS

Politica

România cumpără rachete antitanc Javelin. O achiziție în valoare de 80 de milioane de dolari

Published

on

racheta antitanc

SUA au aprobat vânzarea către România a celebrelor sisteme de rachete ghidate antitanc Javelin, devenite cunoscute mai ales pe parcursul războiului din Ucraina, unde au fost numite “Sfânta Javelin”.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) a Statelor Unite ale Americii anunță că pe 12 decembrie a notificat Congresul american cu privire la vânzarea a 263 de rachete de tip Javelin FGM-148F și 26 de sisteme de lansare Javelin, către România.

Contractul este estimat de SUA la circa 80 de milioane de dolari, potrivit Hotnews.

DSCA anunță că Guvernul României a solicitat achiziționarea a două sute șaizeci și trei (263) de rachete Javelin FGM-148F și a douăzeci și șase (26) de unități de lansare Javelin (LWCLU). În achiziție vor fi incluse și antrenamentul și formarea militarilor, alte elemente de asistență tehnică, precum și muniție de antrenament.

Sistemul FGM-148 Javelin este un sistem portabil de rachete anti-tanc – un lansator ușor ce poate fi cărat și lansat de către un singur soldat.

Javelin este printre cele mai moderne sisteme mobile anti-tanc dezvoltate de SUA. E un sistem fire-and-forget, adică soldatul alege ținta, o fixează și după ce trage se poate ascunde, fără să fie nevoit să stea să ghideze racheta până la țintă.

Rachetele Javelin se ghidează singure printr-un senzor infraroșu și au o rază de acțiune între 2,5 și 4 km, în funcție de configurația lansatorului. Lansatorul sistemului este refolosibil după lansare.

Capul de luptă al rachetelor are două focoase practic, primul menit să lovească și să anihileze orice tip de blindaj reactiv (exploziv), iar al doilea pentru a penetra blindajul de la bază.

Rachetele Javelin pot adopta un profil de atac de sus în jos, practic după lansare se ridică mult deasupra țintei și cade peste partea de sus, unde de obicei blindajul e mai subțire la tancuri.

În momentul de față Armata Română se bazează în principal pe sistemul portabil de rachete antitanc Spike, însă numărul acestor unități nu este suficient de ridicat încât să ajungă la toate unitățile de luptă. În plus, sistemele Spike sunt folosite și pe tehnică mecanizată (MLI-84M Jderul), dar și pe elicopterele IAR-330 PUMA SOCAT.

sursa foto: digi24.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions