Connect with us

Administratie

România împrumută 177 milioane de euro să construiască… penitenciare

Publicat

la

Guvernul intenționează să contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un împrumut în valoare de 177 milioane euro, în vederea construirii a două noi penitenciare. Finalizarea proiectelor este prevăzută peste 6 ani, la un cost total de peste 221 miliaone euro și cu un rezultat de 1.900 de locuri noi de detenție.

Construcția a două penitenciare noi a fost prevăzută în Calendarul de măsuri 2018–2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, pronunțată de CEDO la 25 aprilie 2017. În urmă cu un an, Guvernul a aprobat prin memorandum un acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de până la 223 milioane euro, în vederea sprijinirii proiectului ”Investiţii în infrastructura penitenciarelor”.

Ca urmare a acestei solicitări, BDCE a realizat o evaluare a proiectului propus și, în urma misiunilor efectuate în România, a reevaluat suma necesară pentru implementarea proiectului și a perioadei necesare pentru implementare. Astfel, în noiembrie 2018, Consiliul deadministrație al BDCE a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de doar 177 milioane euro, în perioada imediat următoare fiind prevăzută a se desfăşura negocierea Acordului-cadru de împrumut aferent.

Proiectul include următoarele patru componentele (sub-proiecte):

– Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în Berceni, județulPrahova;

–  Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în Unguriu, județul Buzău;

–  Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare în Pantelimon, județul Ilfov;

–  Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în Rodbav, județul Brașov.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, având ca data limită de tragere a împtumutului 31 mai 2025. Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane euro (excluzînd taxele şi impozitele datorate pe teritoriul României), conform următoarelor surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 177 milioane euro (reprezentând cca. 80% din costultotal net) şi contribuţia României în valoare de 44,5 milioane euro (sumă ce va fi alocată de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Justiției și transferată Administrației Naționale a Pentineciarelor). Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României.

BDCE acordă împrumuturi pe o perioadă de până la 20 ani, din care până la 5 ani perioadă de graţie, pentru fiecare tranşă disponibilizată din împrumut. Dobânda percepută poate fi fixă sau variabilă, la care se adaugă o marjă. Termenii financiari (dobânda, maturitatea etc.) se convin între părţi la momentul efectuării fiecărei trageri din împrumut, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, ceea ce permite gestionarea prudentă a acesteia, fiecare tranşă fiind considerată un subîmprumut.

Guvernul va mandata reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției și  Administrației Naționale a Penitenciarelor să negocieze acordul de împurmut.

Cei aflați la guvernare au anunțat în repetate rânduri că în țara noastră este nevoie de această… investiție. Încă din 2015, Guvernul a alocat câte 500.000 lei pentru două studii de prefezabilitate, în vederea construirii a două peniteniciare, la standarde europene, cu capacitate de 1.000 de locuri, în municipiul Caracal și în comuna Berceni, județul Prahova. Doi ani mai târziu, în 2017, Ministerul Justiției a comandat din nou studiul de fezabilitate destinat construirii penitenciarului din Berceni, Prahova. Eventuala respectare a termenului de finalizare, în 2025, va însemna o durată de 10 ani de la luarea deciziei până la terminarea construcției unui nou pentineciar. (sursa: profit.ro)

 

Comments

comments

Administratie

Fiecare elev din comuna Lumina va primi un cadou de la Moș Crăciun

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Lumina a informat pe Facebook că, în cadrul evenimentului de inaugurare a “Orășelului Copiilor” situat în Parcul Central din localitate, primarul Dumitru Chiru a anunțat că fiecare elev din localitate va primi un cadou de la Moș Crăciun.

„Pe lângă surprizele dulci de care au avut parte de 1 decembrie, elevii de la Școala Gimnazială din Lumina și preșcolarii de la Grădinița din localitate vor fi invitați, după un program deja stabilit cu conducerile unităților de învățământ, în parcul central din localitate pentru a primi un cadou cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. Această acțiune loc are loc la inițiativa primarului comunei Lumina și nu a implicat alocarea de fonduri de la Bugetul Local al Comunei, fiind posibilă și cu sprijinul generos al celor de au decis sa sponsorizeze oferirea de cadouri elevilor din localitate.“, notează Primăria Lumina.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să cheltuiască 135.000 de lei pentru dezinfecția sediilor instituțiilor din subordine

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț prin care vrea să achiziționeze servicii de dezinfecție în sediile instituției. Valoarea contractului este estimată la 112.665 de lei, fără TVA, sau 134.071 de lei cu TVA. Atribuirea achiziției se va face pe baza criteriului – prețul cel mai scăzut. Termenul limită pentru primirea de oferte este de  13 decembrie, ora 23:59. În total, Primăria vrea să dezinfecteze 6.438 de metri pătrați din care sediul central al Primăriei din bulevardul Tomis nr. 51 – 2.058, Centrul de informare din strada Ecaterina Varga 24 mp, Sediul de stare civilă din strada Mihail Eminescu – 870 mp, Evidența Persoanelor din City Mall – 400 mp, Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din strada Mihăileanu – 892 mp, Direcția Tehnic Administrativ și Organizare din strada Cuza Vodă – 613 mp, Direcția Generală Poliția Locală din strada Amzacea – 1.410 mp, Campusul Social Henri Coandă – 59 mp, Adăpostul pentru câini fără stăpân din strada Vârful cu Dor – 112 mp. Durata contractului este de șase luni, iar în această perioadă trebuie făcute 25 de acțiuni de dezinfecție.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție, șoferi! Poliția Locală a ridicat zeci de mașini de pe carosabil: respectarea regulilor de circulație nu este opțională!

Publicat

la data de

Scris de

Respectarea regulilor de circulație nu este opțională, le transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța șoferilor care nu respectă prevederile legialției rutiere. Astfel, polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice au desfășurat zilele trecute o acțiune pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale în zonele și locurile în care este interzisă oprirea/staționarea vehiculelor.

Într-o singură zi, polițiștii locali au aplicat 95 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare de 25.950 lei și 180 puncte de penalizare, se arată în documentul de presă.

De asemenea, au fost ridicate 20 de autovehicule de pe partea carosabilă a drumului public.

“Mașinile au fost depozitate în parcul auto situat în municipiul Constanța, strada Caraiman, nr.1 și pot fi ridicate doar după ce proprietarii au achitat taxele prevăzute prin HCLM 399/2018: tarif ridicare mașini – 450 de lei, tarif transport mașini – 120 de lei, tarif depozitare mașini/zi – 60 de lei. Programul de restituire este non-stop. Încă o dată, Poliția Locală Constanța atrage atenția asupra importanței respectării regulilor de circulație. Le mulțumim tuturor celor care ne-au semnalat problemele întâlnite și îi rugăm să facă în continuare acest lucru la numărul de telefon: 0241.484.205 sau 0341.922 – Dispecerat- Direcția Generală Poliția Locală”, precizează conducerea administrației municipiului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: