Conecteaza-te cu noi

Administratie

România împrumută 177 milioane de euro să construiască… penitenciare

Published

on

Guvernul intenționează să contracteze de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un împrumut în valoare de 177 milioane euro, în vederea construirii a două noi penitenciare. Finalizarea proiectelor este prevăzută peste 6 ani, la un cost total de peste 221 miliaone euro și cu un rezultat de 1.900 de locuri noi de detenție.

Construcția a două penitenciare noi a fost prevăzută în Calendarul de măsuri 2018–2024 pentru soluționarea supra-aglomerării carcerale și a condițiilor de detenție, în executarea hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, pronunțată de CEDO la 25 aprilie 2017. În urmă cu un an, Guvernul a aprobat prin memorandum un acord de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în valoare de până la 223 milioane euro, în vederea sprijinirii proiectului ”Investiţii în infrastructura penitenciarelor”.

Ca urmare a acestei solicitări, BDCE a realizat o evaluare a proiectului propus și, în urma misiunilor efectuate în România, a reevaluat suma necesară pentru implementarea proiectului și a perioadei necesare pentru implementare. Astfel, în noiembrie 2018, Consiliul deadministrație al BDCE a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de doar 177 milioane euro, în perioada imediat următoare fiind prevăzută a se desfăşura negocierea Acordului-cadru de împrumut aferent.

Proiectul include următoarele patru componentele (sub-proiecte):

Advertisement

– Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în Berceni, județulPrahova;

–  Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în Unguriu, județul Buzău;

–  Construirea unei instituții de pregătire profesională pentru personalul din penitenciare în Pantelimon, județul Ilfov;

–  Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în Rodbav, județul Brașov.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, având ca data limită de tragere a împtumutului 31 mai 2025. Costul total net estimat al proiectului este de 221,5 milioane euro (excluzînd taxele şi impozitele datorate pe teritoriul României), conform următoarelor surse de finanţare: împrumutul BDCE în valoare de 177 milioane euro (reprezentând cca. 80% din costultotal net) şi contribuţia României în valoare de 44,5 milioane euro (sumă ce va fi alocată de la bugetul de stat în bugetul Ministerului Justiției și transferată Administrației Naționale a Pentineciarelor). Contribuţia României se va majora cu valoarea taxelor şi impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul României.

Advertisement

BDCE acordă împrumuturi pe o perioadă de până la 20 ani, din care până la 5 ani perioadă de graţie, pentru fiecare tranşă disponibilizată din împrumut. Dobânda percepută poate fi fixă sau variabilă, la care se adaugă o marjă. Termenii financiari (dobânda, maturitatea etc.) se convin între părţi la momentul efectuării fiecărei trageri din împrumut, în funcţie de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, ceea ce permite gestionarea prudentă a acesteia, fiecare tranşă fiind considerată un subîmprumut.

Guvernul va mandata reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției și  Administrației Naționale a Penitenciarelor să negocieze acordul de împurmut.

Cei aflați la guvernare au anunțat în repetate rânduri că în țara noastră este nevoie de această… investiție. Încă din 2015, Guvernul a alocat câte 500.000 lei pentru două studii de prefezabilitate, în vederea construirii a două peniteniciare, la standarde europene, cu capacitate de 1.000 de locuri, în municipiul Caracal și în comuna Berceni, județul Prahova. Doi ani mai târziu, în 2017, Ministerul Justiției a comandat din nou studiul de fezabilitate destinat construirii penitenciarului din Berceni, Prahova. Eventuala respectare a termenului de finalizare, în 2025, va însemna o durată de 10 ani de la luarea deciziei până la terminarea construcției unui nou pentineciar. (sursa: profit.ro)

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions