Connect with us

Actual

România în 2021: Spitale nu construim, dar ne împrumutăm să facem… pușcării noi

Published

on

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, vineri, că va demara procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru două închisori care vor fi construite în judeţele Prahova şi Vrancea, după ce în şedinţa de Guvern de miercuri au fost adoptate hotărârile pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi. Conform unor date cuprinse într-un comunicat al ANP, transmis Agerpres, Potrivit unui comunicat al ANP, după elaborarea proiectelor tehnice şi a detaliilor de execuţie, se va iniţia procedura de licitaţie publică pentru contractarea lucrărilor. Procedurile de licitaţie publică se vor posta şi în Jurnalul European de Achiziţii Publice.

Penitenciarul Berceni din judeţul Prahova va avea 1.000 de locuri cu regim de maximă siguranţă şi închis, iar Penitenciarul Unguriu, care va fi construit în judeţul Vrancea, va avea 900 de locuri cu regim semideschis şi deschis. Proiectele sunt finanţate printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

De asemenea, prin intermediul aceluiași document, construirea celor două penitenciare se înscrie în demersurile planificate pentru perioada 2020 – 2025 şi urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru persoanele private de libertate, prin reducerea supraaglomerării şi asigurarea respectării celor mai bune practici internaţionale referitoare la infrastructură şi regim de detenţie.

Cele două obiective sunt prevăzute în Memorandumul adoptat de Guvern în noiembrie 2020 privind aprobarea Planului de acţiune pentru perioada 2020 – 2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveş şi alţii împotriva României, precum şi a hotărârilor pronunţate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României.

Pentru infractori, da. Pentru bolnavi, ba.

Demersul construirii de penitenciare cu mii de locuri este vine ca o bombă, în condițiile în care românii ard în spitalele mult prea vechi și improprii cerințelor actuale, dar pentru care nimeni nu ia nicio măsură. Numai în 2020 și anul acesta știm bine câți pacienți și-au pierdut viața în incendii provocate de condițiile dezastruoase din unitățile medicale din România. De asemenea, mai știm și infecțiile precum și bolile cu care pacienții au plecat din spitalele din România, multe dintre ele depășite de orice stardard de funcționare.

De zeci de ani, fiecare Guvern care a trecut pe la Palatul Victoria a promis unități medicale noi, regionale ori reabilitarea clădirilor vechi. Din păcate, promisiunile au rămas iar bolnavii zac și își duc bolile în adevărate bombe cu ceas, unele care pot exploda oricând. Din păcate, în prea puține dintre spitalele din România au fost efectuate lucrări de întreținere și / sau dotare…

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!