Connect with us

Actual

România și China, pași importanți pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, ieri, cu o delegaţie oficială din China, condusă de liderul Partidulul Comunist Liu Yunshan. Una dintre temele aflate pe agenda întâlnirii a constituit-o reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, despre care prim-ministrul a anunțat că există perspective de colaborare cu partenerii chinezi pentru construcţia lor, urmare a discuțiilor purtate cu partenerii chinezi.

“Avem în România oportunităţi de investiţii şi un mediu de afaceri prietenos şi predictibil. Avem toate elementele necesare pentru un schimb mai activ între ţările noastre, în domeniul comercial, al energiei, infrastructurii şi al producţiei. Potenţialul de investiţii al Chinei este impresionant. Suntem încântaţi să beneficiem de experienţa Chinei în domeniul transporturilor şi să atragem investiţii care să producă în România pentru piaţa chineză, dar şi pentru cea din Uniunea Europeană”, a transmis premierul României.

De asemenea, șeful Executivului român a menţionat ca perspectivele de colaborare dintre România și China, la care a făcut referire, sunt concrete, că partenerii chinezi sunt serioși existând posibilitatea înființării unei curse aeriene directe Bucureşti-Beijing şi potenţialul portului Constanţa de a funcţiona ca hub comercial important între Asia şi Europa.

Astăzi, președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a participat la evenimentul “Dialogul partidelor politice China — țările Europei Centrale și de Est 2017”, organizat de PSD la Palatul Parlamentului că “Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice.”

“Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaște înălțimea cerului. În opinia mea, Europa și China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaște beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre țările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se țină seamă în mod serios și care trebuie respectată. În mod cert, dezvoltarea Chinei a influențat semnificativ dinamica economică mondială din ultimele două decenii. Așadar, China reprezintă un partener de nădejde pentru Europa, iar eu consider că Europa Centrală și de Est reprezintă poarta cooperării economice și comerciale dintre cele două continente cu cei doi piloni importanți ai săi: China, pe de o parte, și Uniunea Europeană, de cealaltă parte”, a susținut Dragnea.

Potrivit acestuia, în plan bilateral, România are o cooperare susținută cu Republica Populară Chineză, iar țara noastră este interesată în primul rând de consolidarea interacțiunilor economice și comerciale, precum și de menținerea tendinței de creștere a exporturilor românești spre această țară.

Independență energetică

Centrala din Cernavodă are două reactoare nucleare funcţionale, dotate cu tehnologie canadiană Candu. Cele două reactoare au fost puse în funcţiune în 1996 şi 2007 şi produc aproape 20% din necesarul de electricitate al României. Construirea a două noi reactoare ar presupune costuri evaluate la 6,4 miliarde de euro, conform specialiștilor din domeniul energetic. Acest proiectul a început încă din anul 2006, cu parteneri europeni, care s-au retras din proiect invocând inclusiv implicarea Chinei în proiect, situaţie considerată de unii investitori “incompatibilă” cu evalurile iniţiale.

În anul 2014, în calitate de vicepreședinte al Senatului României și partener de negociere cu partea chineză, senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga, anunța că negocierile purtate de autoritățile române și chineze privind finalizarea lucrărilor de construire a unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclear-Electrică (CNE) Cernavodă (sud-est) vor fi finalizate prin încheierea unui contract în acest sens, partea chineză urmând să investească peste 5 miliarde de euro în acest proiect. De asemenea, tot senatorul Moga explica atunci că, prin punerea în funcțiune a reactoarelor 3 și 4 ale CNE Cernavodă, sistemul național energetic va avea un plus de 1.500 megawați, ceea ce înseamnă independență energetică.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Amplă acțiune a polițiștilor pe drumul dintre Constanța și Tulcea.

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 19 martie a.c, polițiștii  structurilor de poliție rutieră din cadrul  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța și cei ai Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, în baza planul de acțiune comun, au desfășurat activități pentru pentru creșterea siguranței în trafic.

Scopul acțiunii a fost prevenirea accidentelor rutiere pe DN 22, precum și conștientizarea participanților la trafic cu privire la pericolul la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație.

Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au acționat, prin așezarea radarelor în cascadă, pe DN 22, pentru depistarea şoferilor care, prin deplasarea cu o viteză excesivă, pun în pericol siguranţa participanţilor la trafic.

În urma acțiunii, polițiștii rutieri din cadrul Serviciului Rutier Constanța au aplicat 121 de sancțiuni contravenționale, dintre care 108 la nerespectarea regimului legal de viteză.

Totodată, au fost reținute 8 permise de conducere și au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Donare de sânge în localitatea 23 August, organizată de voluntari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un grup de voluntari  din localitatea  23 August, organizeaza sâmbătă, 23 martie,  o acțiune de donare de sânge, în colaborare cu  Centrul  Regional  de  Transfuzii  Sanguine  Constanța, primăria comunei 23 August și școala gimnazială ”George Coșbuc” din localitate.

Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din localitatea 23 August  și localitățile învecinate  care  doresc să  îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.

Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcție de evaluarea medicală) cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HiV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.

Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență  cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Cu  3  zile  înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: – 7 tichete de masă pentru produse alimentare,  – o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari și  – decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/ reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Doritorii sunt așteptați sâmbătă la Școala gimnazială George Coșbuc din localitatea 23 August, între orele 8.39 și 13.30, cu un act de identitate asupra lor.     

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Video) Un autoturism s-a răsturnat la intrarea în Medgidia! Sunt două victime

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, la intrarea în Medgidia dinspre Valea Dacilor a avut loc un accident rutier soldat cu rănirea gravă a două persoane.

Potrivit apelului telefonic dat la numărul de urgență 112, un autoturism s-ar fi răsturnat într-un șanț și ar fi două victime. La fața locului se deplasează de urgență echipaje de intervenție pentru a acorda primul ajutor răniților.

Știre în curs de actualizare.

Update: Potrivit Serviciului de Ambulanță, în urma acestui accident o tânără de 17 ani se află în comă, cu traumatism cranio cerebral și a fost întubată, iar cea de-a doua victimă, un bărbat în vârstă de 28 de ani, are traumatism cranio cerebral, traumatism de coloană cervicală și abdominal și este conștient. Ambele victime sunt din Medgidia.

Update2: Biroul de presă al IPJ Constanța precizează că șoferul emana halenă alcoolică, așa că a fost transportat la spital unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Potrivit primelor detalii, el a pierdut control volanului. Aceeași sursă a precizat că tânăra de 17 ani a fost transportată la Spitalul Județean Constanța în stare gravă.

Video: Alpha Media

Două persoane au fost rănite după ce un autoturism s-a răsturnat într-un șant la ieșire din Medgidia spre Valea Dacilor.

Publicată de Alpha Media pe Marţi, 19 martie 2019

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: