Connect with us

Politica

Românii o vor pe Laura Codruța Koveși la Cotroceni – sondaj IMAS

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Potrivit datelor din BAROMETRU EUROPA FM din luna aprilie, 47% dintre participanții la sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, cred că Laura Codruța Koveși ar trebui să candideze pentru funcția de președinte al României, dacă nu devine procuror-șef european.

În ce priveşte alegerile prezidenţiale, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare, actualul şef al statului s-ar afla pe primul loc: are 42,7%, de două ori şi ceva mai mult decât următorul candidat: Călin Popescu Tăriceanu, de la ALDE, 18,3%.

Pe locul 3 s-ar situa Victor Ponta, de la Pro România: 14,5 procente.

Iar 10 sau mai puţine procente ar avea – în ordine descrescătoare – Dacian Cioloş (10%), Liviu Dragnea (8,7), Dan Barna (2,5), Eugen Tomac (2,2) şi Kelemen Hunor (1.2).

De menţionat că – până acum, singurul care şi-a exprimat intenţia de a candida la prezidenţiale este actualul şef al statului.

PNL, pe primul loc în intenția de vot a românilor cu drept de vot pentru Parlamentul European

Dacă alegerile europarlamentare ar avea loc acum, liberalii ar câştiga cele mai multe voturi – arată BAROMETRU EUROPA FM pentru luna aprilie realizat de IMAS, la comanda Europa FM.

Este pentru a doua lună la rând când PNL depăşeşte PSD în intenţiile de vot – cu aproape 4 procente, adunând mai mult de un sfert din opţiunile electoratului care anunţă că se prezintă la vot în luna aprilie: 25,6% pentru PNL.

PSD are 21,7%, iar pe locul al treilea se clasează Alianţa 2020, formată din USR şi PLUS, formaţiunea lui Dacian Cioloş, cu 16,4% – într-o scădere cu mai mult de un procent faţă de luna martie.

Cresc însă, în preferinţele alegătorilor Pro-România – formaţiunea condusă de Victor Ponta: 11,7%, UDMR si PMP: 5,6%.

În timp ce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, mai pierde jumătate de procent faţă de luna trecută şi ajunge la 12,2%.

Iată și cifrele:

Sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, a fost facut intre 12 si 25 aprilie, prin telefon. Au raspuns 1.010 persoane cu varsta de peste 18 ani.

Eroarea sondajului este de:+/- 3.1%.

Comments

comments

Politica

Alianța Național Țărănistă și-a lansat candidatul la Primăria Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Alianța Național Țărănistă și-a anunțat, astăzi, candidatul la Primăria Constanța. Acesta este Tudorel Chesoi, vicepreședinte la nivel național și președinte al Organizației Județene Constanța a Aliantei Național Țărăniste. La conferința presă prilejuită de lansarea candidaturii lui Chesoi au mai participat președintele Alianței, avocatul Radu Ghidău, Alexandra Pătrașcu, secretar organizația ANT Constanța, Octavian Țacu, vicepreședinte ANT Constanța, Taner Gazi, prim-vicepreședinte ANT Constanța și Claudiu Iamandi – vicepreședinte.

„După aproape 30 de ani de politică și vreo 12 de consilier local și județean, consider că sunt destul de capabil să aduc un plusvaloare Constanței. Deviza campaniei este rezumată în câteva cuvinte: curățenie – spații verzi – gigacalorie ieftină. Sunt primele trei puncte ale programului nostru pentru Constanța și pot fi dezvoltate. Constanța arată destul de rău, e un oraș gri și este un lucru pe care îl regret sincer, pentru că mă întristează să văd cum alte orașe din România înfloresc, deși au posibilități mult mai reduse“, a spus Chesoi.

Liderul ANT a vorbit de nevoia construirii unei noi centuri în afara orașului, având în vedere că fosta centură, Aurel Vlaicu, este acum un bulevard integrat în municipiul Constanța. Fostul consilier local Tudorel Chesoi spune că ideea este perfect realizabilă și are efecte benefice pentru traficul auto din Constanța. El dorește înființarea unei inel de circulație care să facă legătura între bulevardele IC Brătianu și Tomis, de la fostul sediu al Registrului Auto Român și până la nodul rutier din zona centrului comercial Tom – Carrefour. Artera propusă ar prelua o parte semnificativă din traficul intens de pe bulevardul Aurel Vlaicu și ar prelua traficul greu. Chesoi spune că Aurel Vlaicu nu mai este de mult timp centura orașului, întrucât în zonă s-au construit centre comerciale, iar în momentul de față se construiesc ansambluri rezidențiale. Așadar, vorbim de o zonă în care se îmbină încă funcțiunile vechi, industriale, cu funcțiunile mai noi, comerciale și rezidențiale. Însă industria este deja pe picior de retragere din zonă.

Tudorel Chesoi a reamintit că în mandatul de consilier din perioada 2012 – 2016 a inițiat mai multe proiecte de hotărâre, dar care nu au fost luate în seamă de actualul primar, iar ele zac în prezent în sertarele Primăriei. Unul dintre aceste proiecte face referire la diminuarea impozitului pentru clădirile nerezidențiale pentru 4.000 de IMM-uri, impozite care fuseseră majorate de 20 de ori. De departe, cel mai important proiect pe care Tudorel Chesoi l-a inițiat, în 2016, a fost privind transformarea punctelor termice în centrale termice pe gaz, pentru că sunt foarte multe persoane cu venituri mici care și-au pierdut apartamentele din cauza prețului mare al gigacaloriei.

„Proiectul meu este foarte simplu de implementat și prevede ca cele 154 de puncte termice din Constanța să poată fi transformate în centrale termice de cartier, iar în acest fel se închide robinetul cu pierderi de la CET. În acest fel, apa caldă va fi furnizată la un preț foarte mic“, a spus Chesoi.

Mai multe detalii despre proiect puteți citi aici:

Gigacaloria care ne arde la buzunare. De ce refuză Făgădău reforma sistemului centralizat de termoficare

Un alt proiect pe care Tudorel Chesoi l-a inițiat, dar care nu a fost pus în aplicare se referă la înființarea unui centru pentru victimele violenței în familie. De asemenea, Chesoi a mai cerut în 2016 eliminarea taxei de debranșare pe care o percepe RADET. El consideră această taxă ca fiind imorală și abuzivă.

„Voi insista să le punem în aplicare aceste proiecte, pentru că sunt în avantajul constănțenilor“, a subliniat Tudorel Chesoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Constanța. PMP și-a prezentat candidații la primăriile din județ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Organizației Județene Constanța a anunțat, în această seară, candidații formațiunii la funcțiile de primar din mai multe localități. În cadrul unei întâlniri la care au mai participat președintele PMP, Eugen Tomac, și secretarul general al partidului, Ioana Constantin, liderul PMP-iștilor constănțeni, Claudiu Palaz, i-a prezentat pe cei care vor intra în lupta electorală de la alegerile locale. Acesta a spus că PMP are 42 de organizații funcționale în acest moment.

Candidații PMP la primăriile județ, stabiliți până acum, sunt:

Adamclisi – Viorel Păun

Agigea – Medgid Melec

Băneasa – Leonard Chiciu

Cerchezu – Marin Tudoran

Cernavodă – Marian Sava

Cobadin – Mariana Chiper

Corbu – Vasile Polteanu

Costinești – Dumitru Jeanu

Ciocârlia – Marian Grigoriu

Cumpăna – Virgil Senopol

Dobromir – Ionuț Leontin Ivana

Eforie – Ionuț Anghel (fost consilier PNL)

Limanu – Nicolae Crăciun

Lipnița – Gelu Cercel

Lumina – Ana Maria Ciocan

Mangalia – Mihai Crăciun

Megdigia – Iasemin Agi-Murat

Mereni – Vasile Simonca

Mihail Kogălniceanu – Iorganda Hristu

Mihai Viteazu – Dănuț Geamănu

Murfatlar – Vlădoi Ion

Negru Vodă – Iani Petcu

Năvodari – Costel Dumitrașcu

Pecineaga – Mihaela Gabriela Gârlău

Poarta Albă – Viorel Ailinci

Seimeni – Radu Vulpe

Valu lui Traian – Viorel Țugurel

Vulturu – Viorel Țigău

„Cred în dumneavoastră și cred că vom aduce un plus la numărul de aleși ai PMP. Indiferent ce vi se va transmite, Claudiu Palaz e corect cu dumneavoastră, nu vă va vinde niciodată. Nu i-am vândut și nu i-am pus pe tarabă pe niciunul din consilierii mei. Am ținut la ei, pentru că maieul e mai aproape decât cămașa. Astăzi dovedim că suntem o forță, azi PMP are funcții în administrația locală, parlamentară, județeană. În acestă campanie nu vom menaja pe cineva dacă suntem atacați. Numărul primăriilor PMP va fi mult mai mare în 2020 decât în 2016. Sunt un partener de care îmi doresc să se țină cont”, a declarat Claudiu Palaz.

Prezentarea candidaților a fost precedată de o conferință de presă la care au luat parte Eugen Tomac, Ioana Constantin și Claudiu Palaz.

„Regretăm că anul acesta fost sacrificat proiectul cu alegerea primarului în două tururi pentru că PMP a susținut acest demara politic, revenirea alegerilor în două tururi, cetățenii au șansa să îl aleagă pe cel mai bun. Este o eroare politică că s-a renunțat la acest mecanism, dar acum ne aflăm pe ultima sută de metri să mai facem ceva. PMP este pregătit oricând de orice discuții cu orice partid politic. Nu ne temem pe alegerile anticipate, în urma alegerilor europarlamentare de anul trecut prin scorul obținut am putut merge și eu și Traian Băsescu în Parlamentul European. La ora actuală PMP are 2500 de candidați pentru primăriile județene, avem o armată pregătită”, a declarat Eugen Tomac.

De asemenea acesta a spus că PMP își propune să ajungă al treilea partid ca număr de aleși locali.

„Dorim să schimbăm lucrurile, susținem alegrile în două tururi, prezența într-un tur de scrutin înseamnă prezența scăzută la vot. La nivel local nu există interes din partea primarilor în ceea ce înseamnă educație, că tot spunea Eugen Tomac despre educație”, a spus Ioana Constantin.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Mircea-Titus Dobre acuză RAEDPP și Primăria Constanța de…„drăgnisme“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul de Constanța al Pro România, Mircea-Titus Dobre, pune la zid conducerea Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța (RAEDPP) Constanța, după ce aceasta a declarat că vrea să valorifice din punct de vedere financiar terenul pe care sunt situate galeriile Soveja, adică să fie ridicat un spațiu comercial de către o firmă privată.

„Am luat act de declarațiile conducerii RAEDPP în care ne-a spus foarte clar că pe acel teren (unde sunt în prezent Galeriile Soveja, n.r.) trebuie să fie spații comerciale. De ce? Pentru că au niște oferte de la anumiți agenți economici, după cum au declarat cei de la RAEDPP. Suntem la piață cu terenurile municipalității? Nu știam că acestea se tranzacționează ca la piață. Eu cred că trebuie să înțeleagă că nu ne mai jucăm cu terenurile municipalității. Punct. Trebuie să ne oprim cu această tranzacționare și cu valorificarea terenurilor din punct de vedere financiar. Această conducere a Primăriei trebuie să se oprească cu valorificarea terenurilor din punct de vedere financiar. Valorificarea terenurilor trebuie să se facă și în alt mod, pentru că trebuie să creștem calitatea vieții. Uitați-vă ce se întâmplă la Brașov. Este al treilea oraș din România în ceea ce privește poluarea. Ce se întâmplă, transformăm totul în spații comerciale, pentru că trebuie să avem venituri pe ele? NU!“, a afirmat deputatul.

Mircea-Titus Dobre a spus că face un apel la toți consilierii locali, „absolut toți, că sunt de la PSD, PNL, PMP sau independentul Popescu“, să inițieze de urgență un proiect de hotărâre prin care terenul pe care sunt situate Galeriile Soveja să fie luat de la RAEDPP și trecut la municipalitate, iar aceasta să înțeleagă că acolo trebuie să fie amenajat un parc.

„Și este simplu de realizat, chiar dacă primarul spus, cu ironie, că acest proiect al Pro România a fost realizat în 24/72 de ore. Noi am făcut acel proiect să venim în sprijinul cetățenilor. Nu am fost nici aroganți și nici ironici cum este dânsul (Făgădău, n.r.), ci am venit cu o soluție. Eu cred că primarul ar trebui să-i între be pe cetățenii din zonă să spună ce își doresc în spațiul respectiv. Noi am fost și i-am întrebat pe cei din zona Soveja și au spus clar că nu își doresc încă un spațiu comercial. Această teroare a spațiilor comerciale trebuie să înceteze și să se înțeleagă că, pentru creșterea calității vieții, trebuie să realizăm și alte lucruri, nu doar centre comerciale, care sunt foarte multe, inclusiv în zona Galeriilor Soveja. Trebuie să ne gândim la copii și acolo să avem un parc. Trebuie să ne gândim la o sistematizare a zonei, pentru că, prin retragere cu 644 mp, se pot realiza două benzi pe sens pe strada Ștefăniță Vodă. Sunt necesare și acele două corpuri de parcare subterane, dar putem să înțelegem și să acceptăm că, dacă Primăria nu are atâția bani și nu vrea să depună proiectul pe o axă în ceea ce privește mobilitatea, atunci o investiție de 900.000 de euro, după o evaluare făcută de noi cu specialiști, ar fi necesar pentru a se realiza un parc. Culmea este cei de la RAEDPP vor ca în locul Galeriilor Soveja să fie ridicat un spațiu comercial, în condițiile puțin mai jos avem o piață mare plus un Mall.“, a punctat Mircea Dobre.

Educația și sănătatea, „copiii săraci ai bugetului Primăriei Constanța“

Parlamentarul Pro România a criticat inclusiv bugetul municipiului Constanța din acest an. El a spus că dacă un stat care vrea să performeze, să fie normal și funcțional, trebuie să investească în primul rând în educație, sănătate și siguranță națională.

„După cum știți, în bugetul Primărie Constanța, educația este pe poziția a șasea ca și alocare bugetară, siguranța este pe poziția a 9-a, iar sănătatea este pe poziția a 10-a. Nu este posibil ca bugetul unui municipiu reședință de județ cum este Constanța, educația și sănătatea să fie pe șase, respectiv pe 10. Atunci, cum vrem să crească nivelul calității vieții în Constanța? Ceea ce se întâmplă la Primăria Constanța nu sunt decât „drăgnisme“. Nu înseamnă că dacă suntem pe o funcție aia e moșia noastră. Și eu am fost ministru, dar aia nu a fost moșia mea. Gata, era Dragnea a dispărut. Unii au rămas cu vechile metehne. Un exemplu de „drăgnism“ la Constanța este ceea ce vor să facă autoritățile în zona Galeriilor Soveja. Terenurile municipalității nu sunt la cheremul cuiva, indiferent că el conduce o instituție publică. Regia Autonomă “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța este în subordinea Consiliului Local Constanța, acolo nu faci tu ce vrei“, a spus Dobre.

Amintim că parlamentatul Pro România a propus ca în locul Galeriilor Soveja să fie amenajat un parc, locuri de joacă, spații pietonale și o parcare subterană de peste 600 de locuri. Mai multe detalii puteți citi aici: https://www.ordinea.ro/pericol-de-hypermarket-la-galeriile-soveja-deputatul-mircea-dobre-vine-cu-o-alta-solutie/

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: