Connect with us

Politica

Românii SCAPĂ de dosarul cu șină! Primăriile, obligate să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație

Published

on

dosar cu sina

E lege! Primăriile, obligate și ele să nu mai ceară copii legalizate sau copii după acte emise de administrație. Dosarul cu șină, interzis complet. Formulare electronice și xerox gratuit, în orice serviciu public.

Autorităţilor locale le va fi aplicată interdicția, valabilă acum doar pentru administrația centrală, de a solicita cetățenilor sau firmelor copii legalizate sau copii după acte emise de către alte instituții publice, centrale sau locale, precum și de persoane juridice de drept privat cu statut de utilitate publică sau autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică. De asmenea, nicio instituție publică nu va mai avea dreptul să solicite ”dosar cu șină” sau orice fel de dosar, conform unui proiect de lege promulgat acum de președintele Iohannis.

De asemenea, toate instituțiile publice sunt obligate să pună la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit, nu doar în format fizic pe hârtie, ci şi electronic, pe website-ul propriu, modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate. Totodată, instituţiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Obligația e valabilă și pentru operatorii privați care prestează servicii publice.

Guvernul a cerut un timp de pregătire pentru ca autoritățile să se adapteze la noile prevederi, astfel că noua lege va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României.

De la toate aceste prevederi au fost exceptate însă autoritățile administrației publice locale, astfel că serviciile primăriilor solicită în continuare copii legalizate după anumite documente, precum cele întocmite la notariat, sau copii după acte emise de administrația publică centrală.

foto cu rol ilustrativ

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!