Connect with us

Actual

Romatom: Asocierea dintre opririle CNE Cernavodă şi accidentul de la Cernobîl este imposibil de susţinut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Forumul Atomic Român a prezentat în această seară o poziţie oficială faţă de situaţia opririlor neplanificate ale Centralei Nuclearo Electrice de la Cernavodă din perioada 25-29 martie a.c. Iată comunicatul lor de presă:

ROMATOM înţelege preocuparea publica fata de opririle neplanificate ale Unitatilor 1 si 2 CNE Cernavoda si reducerea de putere a Unitatii 2 din perioada 25-29 martie 2018, insa din punct de vedere tehnic si al securitatii nucleare, dorim sa facem urmatoarele precizari:

  1. Opririle neplanificate pot fi de mai multe feluri: (i) deconectari automate ale reactorului ca urmare a interventiei sistemelor de oprire rapida sau (ii) opriri controlate ca urmare a deciziei conservative a operatorilor, la identificarea unor parametri care depasesesc conditiile standard si (iii) opriri controlate, preventive, datorate necesitatii efectuarii unor lucrari de remediere sau de mentenanta corectiva. Deciziile de oprire controlata se iau in conformitate cu normele si procedurile de securitate nucleara aplicabile in astfel de situatii. Reducerea de putere poate aparea tot din necesitatea efectuarii unor lucrari de remediere, insa reactorul ramane in permanenta conectat la retea cu totalitatea functiilor de securitate nucleara asigurate.
  2. Ca si practica la nivel international in industrie, se estimeaza anual un numar de ore de opriri neplanificate care sunt bugetate in vederea echilibrarii productiei si onorarii contractelor de livrare a energiei electrice fiind specifice oricarui tip de reactor si, la nivel international, sunt anuntate in aceeasi maniera in care procedeaza Nuclearelectrica.
  3. Desi au fost doua opriri neplanificate si o reducere de putere intr-o perioada foarte scurta de timp, ceea ce genereaza o stare de preocupare la nivel public, din punct de vedere al securitatii nucleare, riscului pentru personal, populatie si mediul inconjurator, aceste evenimente nu au un impact negativ asupra categoriilor mentionate mai sus.
  4. Romatom este convinsa ca Nuclearelectrica, prin expertii sai, implementeaza toate masurile necesare reducerii frecventei unor astfel de evenimente, compania fiind printre cei mai siguri producatori de energie nucleara la nivel global.
  5. Opririle neplanificate nu pot fi incadrate pe Scala Internationala a Evenimentelor Nucleare (INES) a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica de la Viena, unde nivelul 0 (cel mai scazut) se refera exclusiv la deviatii, opririle de la CNE Cernavoda nefacand parte din aceste categorii.

In mod nefericit, opririle recente de la CNE Cernavoda au fost asociate in mod eronat conditiilor premergatoare care au condus la   accidentul de la Cernobil. Aceasta asociere este imposibila din punct de vedere tehnic din urmatoarelelor considerente:

  1. a) Diferentele dintre reactoarele de tip CANDU (tehnologie utilizata la Cernavoda) si RBMK (cum a fost cel de la Cernobil) sunt fundamentale. Apararea in adancime specifica reactoarelor CANDU inseamna de fapt o abordare fundamentala a securitatii nucleare din perspectiva proiectului, constructiei, operarii.
  2. b) In cazul reactoarelor CANDU, exista 4 sisteme speciale de securitate: doua sisteme independente, redundante si diferite constructiv de oprire rapida, sistemul de racire la avarie a zonei active a reactorului si sistemul anvelopei.
Caracteristica CANDU RBMK
Anvelopa de protectie Anvelopa de protectie Fara anvelopa de protectie
Sisteme de oprire -2 sisteme (bare absorbante si injectie de lichid)

-2 secunde ca timp de actiune

-Independente, redundante

-1 singur sistem de oprire cu bare

-10 secunde timp de actiune

-eficienta acestuia depinde de starea reactorului

Moderator Apa grea Grafit
  1. c) Cauza de baza a accidentului de la Cernobil a fost o deficienta de proiectare a sistemului de oprire care in conditiile efectuarii unui experiment nefericit, ceea ce nu este cazul la CNE Cernvoda, a introdus o crestere necontrolata a reactivitatii urmata de topirea zonei active si initierea accidentului atat de mediatizat.
  2. d) In cazul reactorului RBMK, sistemul de oprire si sistemul de control nu erau independente, existand asadar posibilitatea ca sisteme cheie de securitate sa fie ignorate si operate prin ajustari manuale ale sistemului de control. In cazul reactoarelor de tip CANDU, cele doua sisteme sunt independente, actionand in mod automat la iesirea din parametrii normali de operare.
  3. e) Reactorul de la Cernobil nu avea anvelopa de protectie, iar factorul cheie in eliberarea majora de radioactivitate in mediu a fost energia rezultata din arderea grafitului, moderator specific tipului reactorului RBMK. Reactoarele CANDU au sistem de anvelopare si retinere a produsilor radioactivi, fiind proiectate pentru a face fata unui accident sever  iar moderatorul utilizat este apa grea.

Asadar, orice asociere intre opririle neplanificate sau reducerile de putere ale Unitatilor 1 si 2 CNE Cernavoda  si cauzele accidentului de la Cernobil este imposibil de sustinut prin argumente tehnice si de operare, Romatom recomandand prudenta si o documentare riguroasa in tratarea acestor subiecte in spatiul public.

“Nuclearelectrica actioneaza in stricta conformitate cu procedurile de securitate nucleara si sunt convins ca aceste opriri, desi fara impact major de securitate nucleara, sunt analizate pentru a se asigura ca astfel de evenimente sa nu se mai repete. In industria nucleara se invata continuu din experienta, iar odata investigate cauzele, se iau toate masurile pentru evitarea reaparitiei acestora. Trebuie inteles ca aceste opriri nu sunt un risc asupra securitatii nucleare, nu reprezinta incidente sau accidente, ele fiind sunt pur si simplu evenimente tehnice care necesita oprirea reactorului.”– Teodor Chirica, Presedinte Onorific al Romatom.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Aterizare forțată pe aeroportul Mihail Kogălniceanu! Vezi câți pasageri erau la bordul avionului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, mai multe echipaje de pompieri, poliție și SMURD s-au deplasat de urgență spre aeroportul Mihail Kogălniceanu pentru a acorda asistență – dacă s-ar fi impus – pasagerilor unei nave care a aterizat forțat.

Este vorba despre un avion Boeing, care aparține companiei ariene Blue Air, care făcea cursa Larnaca (Cipru) – Otopeni.

Potrivit datelor pe care le avem, la bord se aflau 108 persoane, 1 bebeluș, 6 membri ai echipajului.

Avionul avea probleme cu flapsurile.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În această noapte, eclipsă totală de lună

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O eclipsă totală de Lună va avea loc în această noapte, 20 spre 21 ianuarie, şi va fi vizibilă şi în România, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, citat de Mediafax, eclipsa de Lună care se va produce  este una totală. Luna va intra complet în umbra Pământului. Maximul se produce la ora 07.12 dimineaţa, când Luna se află foarte aproape de orizontul de nord-vest, cu aproape o oră înainte să răsară Soarele. Fenomenul va putea fi observat pe jumătate, până în jurul orei 08.00, Luna apunând când încă este eclipsată.

Eclipsa începe la ora 04.36, când Luna întră în penumbra Pământului, însă vom putea vedea schimbări pe discul acesteia, de când începe să intre în umbră, de la ora 05.34. Atunci Luna se va afla înspre vest, nu foarte sus, la doar 20 de grade înălţime faţă de orizont. Partea cea mai spectaculoasă a fenomenului este faza de totalitate, când Luna se află în umbră, discul acesteia fiind mai întunecat decât de obicei. Totalitatea începe la ora 06.41 şi are maximul la 07.12, terminându-se la ora 07.43. Toate aceste faze sunt vizibile din România, cu Luna poziţionată foarte aproape de orizont.

Pentru ţara noastră, Luna apune în jurul orei 08.00, mai devreme în est şi mai târziu în vest, dar vom putea vedea cum începe discul acesteia să iasă din umbra Pământului.

Culoarea – nuanţe de la portocaliu la cărămiziu – pe care o căpătă satelitul natural al Terrei în momentul în care trece prin umbra Pământului a făcut ca fenomenul să mai fie cunoscut în media ca ”lună sângerie”.

”Termenul de «lună sângerie» nu e folosit decât de presă. Noi spunem «eclipsă». Puteţi să spuneţi şi că se face luna ca un ficat proaspăt. Măcar e un termen românesc, folosit în cronici, pe vremuri. E portocalie, uneori e maronie, e roşiatică-roz, e prea uşor să spui că e sângerie”, a declarat pentru Mediafax Adrian Şonka, astronom şi muzeograf la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

În România, următoarea şi singura eclipsă de Lună care va mai fi vizibilă anul acesta şi care va fi parţială va avea loc pe 16 iulie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: (Video): Tânărul care a provocat accidentul mortal, dus la audieri la poliția Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, tânărul care a provocat accidentul rutier mortal din această dimineață, în urma căruia două persoane și-au pierdut viața, a fost dus la audieri la poliția Constanța.

Imediat după producerea dramaticului eveniment rutier, tânărul care l-a provocat a fost dus la Spitalul județean Constanța pentru  investigații medicale.

După audieri se va decide dacă va fi cercetat în stare de arest preventiv.

Precizăm faptul că la testarea cu alcootestul s-a stabilit că șoferul vinovat de producerea acestui dramatic eveniment rutier se afla sub influența băuturilor alcoolice, adică avea 0.61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Update: În urmă cu puțină vreme, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul Poliției. Mâine va fi prezentat parchetului constănțean cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea următoarelor infracțiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Constanța:Tragedie pe șosea! Doi tineri și-au pierdut viața într-un accident! Unul dintre șoferi era beat

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: