Connect with us

Actual

Rusia a cerut retragerea forțelor NATO din România. Iohannis a convocat CSAT

Published

on

Războiul bate la ușă după ce negocierile dintre SUA și Rusia nu dau niciun rezultat. Ministerul de Externe rus a anunțat, astăzi, cerut ca garanție de securitate retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria. Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO că blocul își va opri expansiunea și va reveni la granițele sale din 1997. Joe Biden a respins însă posibilitatea retragerii trupelor din România și Bulgaria, ba mai mult, președintele Statelor Unite a declarat că va crește prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia atacă Ucraina.

La rândul său, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al NATO, a spus că nu există nicio modalitate de a negocia configurația NATO în interiorul țărilor.

„Răspunsul nostru a fost și rămâne la fel de clar și de transparent: nu există în niciun fel o modalitate de a negocia, de a compromite postura militară a NATO pe teritoriul țărilor NATO. Este treaba NATO unde și în ce configurație, în funcție de nevoile de securitate, ne așezăm prezența militară în țările NATO. Nu este problema Federației Ruse, așa cum noi nu spunem Federației Ruse unde să își pună sau să nu își pună propriile forțe pe teritoriul său.

Ca urmare a noilor informații, preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), din cauza conflictului Ucraina-Rusia.

“Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la:

  • Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
  • Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței”, se arată într-o informare a Administraţiei Prezidenţiale.

Decizia preşedintelui României vine după ce, astăzi, şefii departamentelor diplomatice din Rusia și Statele Unite, Serghei Lavrov și Anthony Blinken, au purtat discuții care au avut loc la hotelul President din centrul Genevei.“

Comments

comments