Connect with us

Actual

S-a prăbuşit colectorul de pe strada Nehoiului din Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la

În data de 4 martie 2020, în urma unei sesizări, echipele de intervenție RAJA s-au deplasat pe strada Nehoiului din municipiul Constanța, stradă pe care se află pozat colectorul cu diametrul de 800 mm, ce pleacă de la stația de pompare SP3 la Stația de Epurare Constanța Sud.

În urma primelor săpături efectuate, la o adâncime de peste 5 metri, s-a constatat că acest colector este prăbușit pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Imediat, conform Legii nr. 107/1996 – Legea Apelor și OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, au fost informați Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Inițial, echipele de intervenție au încercat să remedieze conducta, fără a fi necesară deversarea pe conducta de siguranță ce pleacă de la stația de pompare SP3. În urma decopertării zonei, în zilele de 04 – 05 martie și în dimineața zilei de 06 martie 2020, s-a constatat că tot pe strada Nehoiului, colectorul este prăbușit pe încă o lungime de aproximativ 50 de metri. În consecință, pentru a se remedia avaria, s-a luat decizia pentru înlocuirea colectorului pe o lungime de 80 de metri. Având în vedere debitul mare de apă, dar și tronsonul avariat, respectându-se toți pașii legali, s-a început deversarea pe conducta de siguranță. Apa care pleacă de la stația de pompare SP3 este preepurată cu treapta mecanică și tratată cu o substanță clorigenă la nivelul stației.

Colectorul prăbușit are o vechime de peste 50 de ani și deservește zonele Gară, Peninsulară, Centrală, Abator, Far, Km 4 și parțial Poarta 6.

În datele de 06 și 07 martie 2020 s-au continuat excavațiile, s-au efectuat sprijinirile de maluri și s-au făcut epuizmentele pentru deblocarea provizorie a zonelor prăbușite, asanându-se permanent zona afectată. În data de 08 martie 2020, la locul intervenției a fost adusă conducta nouă, necesară pentru înlocuire, și s-a început îmbinarea tronsoanelor.

Pentru efectuarea lucrărilor în regim de siguranță, cu sprijinul Poliției Rutiere, se va închide circulația pe strada Nehoiului, pe tronsonul delimitat de intersecțiile cu străzile Plopilor și Viorelelor. Zona este împrejmuită și semnalizată corespunzător.

Totodată, pentru diminuarea debitului de descărcare pe conducta de siguranță, se încearcă realizarea unei soluții provizorii de evacuare a apelor în conducta ce duce la stația de epurare Constanța Sud.

“Ținând cont de lungimea colectorului, adâncimea de pozare, dar și debitul mare de apă, preconizăm că lucrările de reparații vor dura aproximativ 10 zile, în condițiile în care nu vor apărea alte probleme.

Menționăm că, pe lângă tratarea mecanică a apei deversate și aplicarea unei dezinfecții prin clorinare, se monitorizează permanent cantitativ și calitativ zona de descărcare și se urmărește zilnic evoluția parametrilor, prin probe de analiză a apei.”, precizează Biroul de presă al RAJA SA.

Comments

comments

Actual

Cutremur în această dimineață, în România. Vezi ce magnitudine a avut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, 15 august, la ora 5.28.53 (ora locală a României), s-a produs în Zona Seismică Vrancea, în județul Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3,9, la adâncimea de 128 km.

Intensitatea cutremurului a fost II.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 59 km E de Brașov, 66 km N de Ploiești, 120 km N de București, 126 km S de Bacău, 131 km V de Brăila, 133 km V de Galați, 136 km NE de Pitești, 173 km E de Sibiu, 185 km N de Ruse, 208 km SV de Iași.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. O șoferiță a ieșit cu mașina în decor. Patru persoane au fost rănite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Patru persoane au fost rănite ușor în urma unui accident care a avut loc în cursul zilei de azi, în jurul orei 18.20 în județul Constanța.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, o femeie de 35 de ani a condus un autoturism pe DJ 224, dinspre municipiul Medgidia către localitatea Tortoman și, ajungând la km. 2+600 de metri, pe fondul neadaptării vitezei într-o curbă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a părăsit partea carosabilă, oprindu-se pe câmp.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătoarei auto, precum și a pasagerilor din autoturism, doi copii în vârstă de 9 și 10 ani, precum și un bărbat de 35 de ani.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ziua Marinei, într-un context atipic. Președintele Iohannis vine mâine la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Anul acesta, tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române merge mai departe într-un context atipic, adaptat condițiilor impuse de pandemia provocată de noul coronavirus SARS-CoV-2.

Ediția din anul 2020 a Zilei Marinei Române este consacrată aniversării a 160 de ani de la înființarea Marinei Militare moderne. Spre deosebire de alți ani, când Forțele Navale Române organizau cel mai mare spectacol naval din țara noastră, atât pe mare la Mangalia și Constanța, pe Dunăre la Brăila și Tulcea, precum și în alte orașe porturi, anul acesta evenimentul este prezentat la o scară mai restrânsă, care păstrează, totuși, câteva elemente tradiționale.

La Constanța, va fi organizată sâmbătă, 15 august, o ceremonie militară și religioasă, în interiorul portului militar, care va începe la ora 9.55, cu întâmpinarea președintelui Klaus Iohannis, iar după trecerea în revistă a gărzii de onoare, la ora 10.00, este programat ceremonialul ridicării Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, odată cu intonarea imnului de stat și cu executarea a 21 de salve de tun. În continuare, va fi oficiat serviciul religios, care va fi urmat de alocuțiunea președintelui țării.

După ceremonia din portul militar, marinarii vor prezenta Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2020” (FNR-20), care se va desfășura în acvatoriul portului Constanța și în rada exterioară a acestuia. Exercițiul va debuta cu secvențele de combatere a migrației transfrontaliere realizate de Garda de Coastă, urmate de acțiunile scafandrilor de luptă de distrugere a dispozitivelor de cercetare submarină. În larg, navele aflate în dispozitivul fix vor respinge atacul aviației inamice cu sistemele de artilerie de la bord. Protagoniștii acestei secvențe sunt fregata „Regina Maria”, fregata „Mărășești”, nava purtătoare de rachete „Lăstunul”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, iar rolul inamicului va fi jucat de aparatele de zbor ale forțelor navale și aeriene române. Pentru această secvență demonstrativă, vor fi folosite aproximativ 1.200 de unități de muniție.

FNR-20 continuă cu un exercițiu demonstrativ de căutare și atac asupra unui submarin inamic. Conform scenariului, un avion militar de patrulare și cercetare francez (MPA Atlantique) va intercepta un submarin inamic în proximitatea portului Constanța și va transmite coordonatele acestuia unui elicopter Puma Naval, care va lansa o geamandură radio-hidro-acustică și o torpilă antisubmarin.

Demonstrațiile de pe mare se încheie cu defilarea navelor militare. Echipajele navelor participante vor prezenta onorul oficialităților ambarcate la bordul fregatei „Regina Maria” și al navei purtătoare de rachete „Lăstunul”, după care vor defila, în apropierea țărmului, de la Constanța până la Midia, oferind salutul lor publicului care se va afla pe faleza din Constanța sau pe plajele din Constanța, Mamaia și Năvodari. Defilarea navelor va începe la ora 11.30, de la sud la nord, după care navele vor rămâne ancorate în raionul maritim din zona Cazinoului din Constanța.

La Brăila și Tulcea, sunt planificate sâmbătă, 15 august, de la ora 10.00, scurte ceremonii de ridicare a Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, după care acestea vor defila în formație, pe Dunăre, până la ora 11.00. La București, este planificată o ceremonie restrânsă în Parcul „Regele Mihai I”, unde va fi ridicat Pavilionul, iar după oficierea unui serviciu religios va fi citit Ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, afacerilor interne și transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor, privind sărbătorirea Zilei Marinei Române, și se vor depune coroane de flori.

La Mangalia, ceremonia va fi organizată în interiorul portului militar, unde, după ridicarea Pavilionului, Geacului și a Marelui Pavoaz, va fi citit ordinul comun al miniștrilor de resort și va oficiat un serviciu religios.

Defilarea navelor va fi deschisă de fregata „Mărășești”, urmată de corveta turcească TCG „Heybeliada”, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava hidrografică maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian”, dragorul maritim 25 „Locotent Lupu Dinescu”, nava Gărzii de Coastă „Ştefan cel Mare” și nava „Apollo” a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

În timpul defilării, navele vor fi survolate de elicopterele Forțelor Navale Române, elicoptere de luptă și aeronave F-16 și MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române, o aeronavă americană de patrulare P-8 Poseidon și o aeronavă franceză de cercetare MPA Atlantique.

După apusul soarelui, Ziua Marinei Române se va încheia cu aprinderea pavoazului electric la navele de pe mare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: