Connect with us

Actual

S-a prăbuşit colectorul de pe strada Nehoiului din Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la

În data de 4 martie 2020, în urma unei sesizări, echipele de intervenție RAJA s-au deplasat pe strada Nehoiului din municipiul Constanța, stradă pe care se află pozat colectorul cu diametrul de 800 mm, ce pleacă de la stația de pompare SP3 la Stația de Epurare Constanța Sud.

În urma primelor săpături efectuate, la o adâncime de peste 5 metri, s-a constatat că acest colector este prăbușit pe o lungime de aproximativ 20 de metri. Imediat, conform Legii nr. 107/1996 – Legea Apelor și OUG 195/2005 privind Protecția Mediului, au fost informați Direcția Apelor Dobrogea – Litoral, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului Constanța.

Inițial, echipele de intervenție au încercat să remedieze conducta, fără a fi necesară deversarea pe conducta de siguranță ce pleacă de la stația de pompare SP3. În urma decopertării zonei, în zilele de 04 – 05 martie și în dimineața zilei de 06 martie 2020, s-a constatat că tot pe strada Nehoiului, colectorul este prăbușit pe încă o lungime de aproximativ 50 de metri. În consecință, pentru a se remedia avaria, s-a luat decizia pentru înlocuirea colectorului pe o lungime de 80 de metri. Având în vedere debitul mare de apă, dar și tronsonul avariat, respectându-se toți pașii legali, s-a început deversarea pe conducta de siguranță. Apa care pleacă de la stația de pompare SP3 este preepurată cu treapta mecanică și tratată cu o substanță clorigenă la nivelul stației.

Colectorul prăbușit are o vechime de peste 50 de ani și deservește zonele Gară, Peninsulară, Centrală, Abator, Far, Km 4 și parțial Poarta 6.

În datele de 06 și 07 martie 2020 s-au continuat excavațiile, s-au efectuat sprijinirile de maluri și s-au făcut epuizmentele pentru deblocarea provizorie a zonelor prăbușite, asanându-se permanent zona afectată. În data de 08 martie 2020, la locul intervenției a fost adusă conducta nouă, necesară pentru înlocuire, și s-a început îmbinarea tronsoanelor.

Pentru efectuarea lucrărilor în regim de siguranță, cu sprijinul Poliției Rutiere, se va închide circulația pe strada Nehoiului, pe tronsonul delimitat de intersecțiile cu străzile Plopilor și Viorelelor. Zona este împrejmuită și semnalizată corespunzător.

Totodată, pentru diminuarea debitului de descărcare pe conducta de siguranță, se încearcă realizarea unei soluții provizorii de evacuare a apelor în conducta ce duce la stația de epurare Constanța Sud.

“Ținând cont de lungimea colectorului, adâncimea de pozare, dar și debitul mare de apă, preconizăm că lucrările de reparații vor dura aproximativ 10 zile, în condițiile în care nu vor apărea alte probleme.

Menționăm că, pe lângă tratarea mecanică a apei deversate și aplicarea unei dezinfecții prin clorinare, se monitorizează permanent cantitativ și calitativ zona de descărcare și se urmărește zilnic evoluția parametrilor, prin probe de analiză a apei.”, precizează Biroul de presă al RAJA SA.

Comments

comments

Actual

Constanța. Se reabilitează carosabilul pe străzile Hatman Luca Arbore și Mihai Viteazu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Echipele SC Confort Urban SRL au acționat astăzi cu utilaje pentru frezarea zonei carosabile pe strada Hatman Luca Arbore, între strada Comarnic și strada Meșterul Manole. Carosabilul a fost decopertat pentru a fi recondiționat. Lucrările vor continua joi și vineri, cu restricții de trafic parțiale, în intervalul orar 07:30 – 16:00.

Din această noapte încep lucrările de asfaltare pe tronsonul delimitat de bulevardul Mamaia și bulevardul Ferdinand al străzii Mihai Viteazu, circulația autovehiculelor fiind restricționată total, pe porțiunea pe care se lucrează, de miercuri, 21 octombrie până vineri, 23 octombrie, între orele 19:30 – 05:00.

Reamintim că în perioada 21 – 23 octombrie 2020, autobuzele care deservesc liniile 42, 44, 51, 48 și 101 vor circula pe traseu deviat în intervalul orar 19:30 – 05:00, după cum urmează:

– LINIA 42:

– sens de deplasare spre Poarta 2: bd. Tomis – bd. Mamaia – str. I.G. Duca – bd. Ferdinand – str. Mihai Viteazu – Poarta 2;

– sens deplasare spre Tomis Nord: Poarta 2: str. Mihai Viteazu – bd. Ferdinand- str. Mircea cel Bătrân – bd. Mamaia – bd. Tomis;

– LINIILE 44 și 51:

– sens de deplasare spre Poarta 1: str. I.G. Duca – bd. Ferdinand- str. Mihai Viteazu – Poarta 1;

– sens de deplasare spre Casa de Cultură:  Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand – str. I.G.Duca;

– LINIA 48:

– sens deplasare spre Palas: Poarta 2 – str. Traian – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand;

– LINIA 101:

– sens deplasare spre Zona Industrială: Poarta 1 – str. Traian – str. Negru Vodă -str. Mircea cel Bătrân – bd. Ferdinand.

Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

Participanţii la trafic sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se efectuează lucrări. (comunicat de presă Primăria Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Sâmbătă noaptea România trece la ora de iarnă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Sâmbătă noaptea, România va trece la ora de iarnă, iar ceasurile vor fi date cu o oră înapoi. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Anul acesta ar putea fi ultimul în care România mai trece la ora de iarnă. Decizia de renunțare la schimbarea orei depinde de fiecare stat în parte și ar putea intra în vigoare din 2021.

În vara anului 2018, Comisia Europeană a organizat o consultare publică pe această temă și a primit 4,6 milione de răspunsuri, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul oricărei consultări publice organizate de CE. Mai precis, 84% au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei.

Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anii 1970. Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naționale divergente în materie de schimbări ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi militari români au fost răniți în Afganistan

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Doi militari din cadrul Batalionului 191 Protecția Forței „Golden Lions” au fost răniți miercuri, 21 octombrie, în Afganistan, în jurul orei 19.30, ora României, în timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate, în urma unui atac cu dispozitiv exploziv improvizat.

Militarii români se deplasau cu un convoi de autovehicule MRAP (Mine Resistant Ambush Protected / autovehicule rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor), în regiunea Kandahar. Dispozitivul exploziv s-a declanșat la trecerea ultimului autovehicul din coloană. În urma exploziei, au fost răniți sergentul Gabriel Czifrak și caporalul clasa a II-a Iosif Ioan Reman.

Militarii din patrulă au aplicat procedurile standard prevăzute de regulile de angajare, asigurând zona și acționând de urgență pentru acordarea primului ajutor militarilor răniți și evacuarea întregului echipaj al vehiculului afectat de explozie către Spitalul Militar ROL-2 din Baza Aeriană Kandahar, unde cei doi militari răniți, aflați în stare stabilă, beneficiază de tratament medical de specialitate. Ceilalți trei membri ai echipajului sunt evaluați medical, conform cerințelor standard aplicabile în aceste situații.

Militarii arădeni au fost dislocați în teatrul de operații din Afganistan în luna august, pentru o misiune de șase luni.

Foto: Facebook MApN

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: