Conecteaza-te cu noi

Actual

S-a schimbat legea privind deţinerea armelor de foc! Vedeţi ce noi reglementări există

Published

on

De la începutul anului, Poliția Română, prin structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, a anulat dreptul de deținere, respectiv port și folosire al armelor în 536 de cazuri. Peste 200 de amenzi au fost date celor care nu au respectat condițiile privind regimul armelor și munițiilor sau vânătorii, iar dosare penale au fost întocmite în urma constatării a 860 de infracțiuni. Din prima zi a anului, până la finalul lunii februarie, polițiștii de la structurile Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități ce au vizat respectarea condițiilor de desfășurare a vânătorii și combaterea deținerii ilegale de arme. Pentru combaterea faptelor de braconaj și a deținerii ilegale a armelor au fost organizate și efectuate 772 de acțiuni, printre care și verificări privind îndeplinirii condițiilor de păstrare a armelor.

Zeci de sancţiuni aplicate

Au fost depistate 860 de infracțiuni și indisponibilizate, în vederea confiscării, 143 de arme. În urma abaterilor constatate, polițiștii au aplicat 242 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproape 170.000 de lei. Poliția Română, prin structurile de Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, notifică titularii permiselor de armă, cu privire la aspecte ce țin de valabilitatea permisului de armă, prin scrisoare cu confirmare de primire, scrisoare recomandată, poștă electronică, telefonic, încheindu-se în acest sens un proces-verbal sau prin verificări acasă. În primele două luni ale anului a fost anulat dreptul de deținere, respectiv port și folosire al armelor în 536 de cazuri.

Extrem de important de ştiut

Advertisement

La data de 29 ianuarie 2018, în Monitorul Oficial al României – Partea I, nr. 83 și 83 bis  a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, precum și Anexa la hotărâre, act ce a intrat în vigoare la data de 28 februarie 2018. Astfel, au fost aduse unele modificări legislației, dar și unele aspecte de noutate: Persoanele fizice sau juridice nu au voie să dețină sau să folosească armele de foc lungi, letale, a căror muniție dezvoltă o energie cinetică la gura țevii ce depășește 10000 Jouli. Sunt interzise deținerea, portul și folosirea de către persoanele juridice a armelor utilitare cu țeavă lungă, în activități de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor, cu excepția societăților specializate de pază.

Anunţaţi Poliţia dacă împrumutaţi arma

Dacă ați împrumutat arma de vânătoare unei persoane autorizate, aveți obligaţia ca, în termen de 2 zile lucrătoare, să informați poliția. În caz contrar, riscați o amendă între 501-1000 lei. Depunerea permisului de vânătoare, în original și în copie, este obligatorie, în vederea autorizării pentru procurarea armelor letale de vânătoare, în cazul în care se solicită acordarea dreptului de deținere, precum și a carnetului de membru vânător, în original și în copie, în cazul se solicită acordarea dreptului de port și folosire a acestor arme. Armele letale și munițiile acestora trebuie să le păstrați, la domiciliul sau la reședința menționată în permisul de armă, în dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate în perete sau în pardoseală, încuiate și asigurate, astfel încât să nu permită accesul persoanelor neautorizate. Armele letale, cu excepția celor cu destinația apărare și pază, se păstrează neîncărcate cu muniție.

Cât durează pregătirea în domeniul armelor şi muniţiilor?

Colecţionarii de arme pot fi autorizaţi, la cerere, să transporte şi să folosească armele deţinute în colecţie în vederea participării la manifestări culturale, artistice sau istorice, organizate de instituţii sau organizaţii cu atribuţii în domeniu. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor este de 80 de ore. Durata pregătirii teoretice și practice, în cadrul cursului de instructor în poligonul de tragere este de 720 de ore. Certificatul de absolvire își pierde valabilitatea dacă se constată că persoanei i-a fost anulat dreptul de deținere sau port și folosire a armelor, cu anumite excepții. În situația în care la data expirării valabilității permiselor de armă, titularul care are suspendat dreptul de deţinere, respectiv de port și folosire al armelor, este obligat ca, în termen de 3 luni de la data încetării acestei măsuri, să depună la organul de poliție competent documentele necesare prelungirii valabilității permiselor de armă. De asemenea, noua normă mai prevede unele schimbări în ceea ce privește atestatul de instructor sau călătoria cu arme în străinătate sau introducerea armelor în ţară.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions