Astăzi, 23 februarie, Direcția Hidrografică Maritimă ”Comandor Alexandru Cătuneanu” a împlinit 97 de ani la înființarea primei structuri specializate în domeniul hidrografiei maritime din România, cu misiunea de a asigura toate condițiile optime necesare navigației în zona litoralului românesc de la Marea Neagră și pe Dunăre.
Cu acest prilej, Forțele Navale Române au marcat momentul prin intrarea în serviciul Direcției Hidrografice Maritime a șalupei de cercetare hidrografică „Ocean 2”.
Botezul navei a avut loc ieri, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait. Acesta acordat și pavilionul României.
Șalupa de cercetare hidrografică ”Ocean 2” și tehnica de la bord vor oferi sprijinul pentru mărirea bazei de date hidrografice și oceanografice, precum și pentru investigarea și înțelegerea schimbărilor climatice și poluarea mării. Prin îndeplinirea acestor obiective, se va menține nivelul ridicat de contribuție la creșterea siguranței navigației în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române.
”Noua capabilitate tehnică a Direcției Hidrografice a fost proiectată și construită în șantierul naval „Feratto” din Italia și face parte dintr-un contract de achiziție a două șalupe de cercetare, aceasta și „Ocean 1”, care a intrat în serviciul Forțelor Navale Române în anul 2021.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al Forțelor Navale.
În cei 97 de ani de activitate, Direcția Hidrografică Maritimă a furnizat sprijinul specializat pentru navele românești și străine, care au navigat în partea de vest a Mării Negre, și a editat o gamă diversă de hărți de navigație și de alte produse specifice, pentru asigurarea siguranței navigației, pe Dunăre și în Marea Neagră, în zona de responsabilitate a României.
De asemenea, la data de 23 februarie este marcată, în țara noastră, și Ziua Hidrografilor Militari, ca o recunoaștere a contribuției aduse de acești profesioniști la dezvoltarea hidrografiei maritime.
Foto: Forțele Navale Române