Connect with us

Societate

Săptămâna viitoare are loc Festivalul DbutanT 2020 – ediția a V-a

Maria Ionescu

Publicat

la

Săptămâna viitoare, între 19 și 25 octombrie, Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe și Teatrul de Stat Constanța prezintă Festivalul DbutanT 2020 – ediția a V-a.

Încă de la prima ediție, din 2016, DbutanT s-a afirmat ca singurul eveniment de artă teatrală la nivel național, care vine în sprijinul exclusiv al debutanților din domeniu, actori, regizori, scenografi, coregrafi, oferindu-le prilejul de a se face remarcați, de a realiza producții noi în regim de colaborare sau de a deveni angajați permanenți. Ajuns deja la cea de-a V-a ediție, DbutanT continuă să fie o importantă rampă de lansare pentru tinerii absolvenți ai diferitelor specialități din domeniul teatrului.

După lupta cu virusul care a speriat întreaga lume, oamenii duc acum o bătălie cu efectele la nivel economic pe care pandemia le-a produs. În România, unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate este cel cultural. Multe festivaluri mari au fost amânate pentru anul viitor, atât din cauza imposibilității de a mai ajunge la un număr mare de spectatori, cât și din lipsa resurselor financiare. Festivalul-Concurs DbutanT, organizat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care la edițiile anterioare s-a bazat în mod deosebit pe finanțarea AFCN, a fost la rândul său la un pas de a fi amânat după ce, anul acesta, nu a fost selectat pentru acordarea de sprijin financiar.

În tot acest context, în care lipsa resursei financiare se resimte foarte acut, Teatrul de Stat Constanța, având un sprijin permanent și vital în această perioadă, din partea autorităților locale, a decis să ofere un extrem de important ajutor, devenind coproducător al acestei ediții. Astfel, în acest an, Festivalul DbutanT va fi rodul colaborării a două instituții de cultură (TEATRUL „ANDREI MUREȘANU” SFÂNTU GHEORGHE și TEATRUL DE STAT CONSTANȚA) care refuză categoric să renunțe la promovarea tinerelor talente – mai ales acum când, în anumite localități, viața artistică riscă să se apropie cu pași vertiginoși de un posibil colaps – și se încăpățânează să depășească orice obstacole, formând o echipă nouă.

(Imagine din spectacolul Tapetul galben)

Prin urmare, Festivalul-Concurs DbutanT, care se va desfășura în perioada 19 – 25 octombrie și va premia actorul ca personalitate complexă și polivalentă, va avea un nou concept. Din cele 27 spectacole înscrise, echipa de selecție a desemnat opt spectacole, în care joacă actori ce vor intra în concurs.

După ezitări generate de evoluția pandemiei și de schimbările reglementărilor legale, după ce a fost programat și anulat, Festivalul DbutanT 2020 a fost din nou programat și se va desfășura săptămâna viitoare, de luni până duminică, în condiții de siguranță maximă și cu respectarea tuturor regulilor impuse pentru limitarea pandemiei. De luni 19 octombrie și până joi 22 octombrie patru dintre cele opt spectacole selecționate vor avea reprezentații live, pe scena Teatrului de Stat din Constanța, dar toate cele opt vor putea fi urmărite și online, de publicul din întreaga țară, pe paginile de Facebook ale celor două teatre organizatoare: https://www.facebook.com/teatruldestatconstanta și https://www.facebook.com/DbutanT/

După primele zile de festival juriul va alege cinci actori, care se vor deplasa la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Aici, în perioada 23-25 octombrie, se va desfășura Finala DbutanT, care va consta în prezentarea unui repertoriu individual, iar juriul va desemna câștigătorii. Marele premiu va fi anunțat în data de 25 octombrie și va fi acordat ex-aequo: doi tineri actori vor fi premiați de către cele două teatre coproducătoare.

(Imagine din spectacolul Povești corecte politic)

Juriul de anul acesta este format din directori de teatre și regizori importanți, astfel încât toți actorii aflați în competiție să fie remarcați de potențiali angajatori: Gelu Colceag (regizor, director Teatrul Mic București), Radu Apostol (regizor), Florin Toma (actor, director Teatrul „Fani Tardini” Galați, Ovidiu Caița (regizor, director artistic Teatrul de Nord Satu Mare), Vava Ștefănescu (coregraf, director Centrul Național al Dansului București). Toți membrii juriului vor susține masterclass-uri online, în cadrul festivalului.

Programul live al Festivalului DbutanT, pe scena Teatrului de Stat Constanța:

Luni, 19 octombrie, ora 19.00

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Marți, 20 octombrie, ora 19.00

„Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Miercuri, 21 octombrie, ora 19.00

„(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Joi, 22 octombrie, ora 19.00

„A fost odată în ’46” după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Biletele vor putea fi achiziționate fie online, prin platforma www.mystage.ro, fie de la casa de bilete a Teatrului de Stat Constanța – Bulevardul Ferdinand Nr. 11.

Programul difuzărilor online, pe paginile Facebook ale Teatrului de Stat Constanța și Teatrului „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe:

Luni, 19 octombrie, ora 16:00:

„Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, coordonator Lector universitar doctor Ioana Barbu, producător UNATC București

Luni, 19 octombrie, ora 19:00:

„O viață normală” de Norbert Boda, regia Norbert Boda – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca

Marți, 20 octombrie, ora 16:00:

„Tapetul galben” de Charlotte Perkins Gilman, regia Sebastian Marina – independent

Marți, 20 octombrie, ora 19:00:

„Povești corecte politic de speriat copiii” după James Finn Garner, regia Andrea Gavriliu – producător Facultatea de Teatru și Film, UBB, Cluj-Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 16:00:

„(In)corect”, regia și dramaturgia: Leta Popescu – producător Reactor de creație și experiment Cluj Napoca

Miercuri, 21 octombrie, ora 19:00:

(Imagine din spectacolul ”Jocuri în curtea din spate”)

„Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu – producător Teatrul de Stat Constanța

Joi, 22 octombrie, ora 16:00:

„A fost odată în ’46” după Leonid Zorin, regia Adrian Neacșu – producător Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Joi, 22 octombrie, ora 19:00:

„Săraci”, adaptare de Rareș Budileanu după Lucy Thurber, regia Rareș Budileanu, producător Asociația Incubator Treishpe și Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

(FOTO) Fregata ”Regina Maria”, escală de 3 zile în portul Aksaz din sudul Turciei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Fregata „Regina Maria” face o escală de trei zile, pentru refacerea capacității de luptă, în portul Aksaz din sudul Turciei, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie. Nava militară românească are la bord un elicopter Puma Naval și un detașament de Forțe pentru Operații Speciale (FOS) și desfășoară misiuni de monitorizare a traficului maritim și de descurajare a activităților ilegale pe flancul sudic al NATO, fiind integrată în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), până la data de 23 noiembrie.

Gruparea navală SNMG-2, alcătuită din fregata „Álvaro de Bazán” (Spania), nava de reaprovizionare „Patino” (Spania), fregata „Gaziantep” (Turcia) și fregata românească, operează în bazinul estic al Mediteranei și reprezintă efortul NATO de asigurare a securității colective a Alianței, pe flancul sudic. Anul acesta, fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe ale României pus la dispoziția NATO și participă pentru ce-a de-a treia dată la misiunile SNMG-2.

Forțele Navale Române contribuie cu personal și platforme navale de luptă la implementarea măsurilor NATO de consolidare a posturii de descurajare şi de apărare, la granițele maritime și fluviale din sud-estul Alianței, întărind statutul țării noastre de furnizor de securitate, prin misiunile executate de către marinarii militari români.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cutremur de 7 grade în largul Mării Egee. Orașe din Turcia și Grecia, grav afectate

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Un puternic cutremur, de 7 grade pe scara Richter, a fost înregistrat astăzi în Marea Egee și a creat panică atât în Turcia, cât și în Grecia.

Cutremurul s-a produs în jurul orei locale 13.50 și s-a simțit cel mai puternic de-a lungul coastei turcești a Mării Egee și în regiunea Marmara, din nord-vestul țării.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a scris pe Twitter că șase clădiri s-au prăbușit în două districte ale provinciei Izmir.

Cutremurul, care s-a produs în largul mării,  la o adâncime de 16,5 km, a fost resimțit și în insulele grecești.  Mass-media din Grecia a precizat că locuitorii din Samos și din alte insule au fugit din case. Tot aici autoritățile au emis alertă de tsunami. Locuitorii au fost rugați să stea cât mai departe de țărm.

Știre în curs de actualizare.

Update: Bilanțul provizoriu arată că au fost rănite 120 de persoane în Turcia și alte 4 și-au pierdut viața.

Update2: Autoritățile turce au precizat că seismul a avut magnitudinea de 6,7 pe scara Richter.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care o mie în Istanbul. În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.

Imagine din Izmir. Anadoly Agency.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SPIT Constanța: Autorizația de circulație tramă stradală, obligatorie la controalele în trafic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța aduce la cunoștința persoanelor fizice și juridice care dețin utilaje/autovehicule concepute și construite pentru transportul de materiale de construcții/de alte mărfuri care achită taxa de tramă stradală, faptul că este obligatoriu să obțină și autorizația de circulație pentru vehiculele pentru care s-a efectuat plata.

Conform H.C.L. nr. 138/2019, conducătorul vehiculului este obligat să prezinte  organelor de control în trafic autorizația de circulație în original, valabilă la data efectuării verificării. Este exceptată de la această regulă situația în care autorizația de circulație a fost obținută online. Circulația fără a deține autorizație valabilă sau neprezentarea acesteia la solicitarea persoanelor abilitate să efectueze controlul constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța recomandă contribuabililor, mai ales în această perioadă, folosirea mijloacelor de plată electronice, situație în care autorizația de circulație aferentă plății taxei este eliberată online, fără a fi necesară deplasarea la ghișeele agențiilor fiscale.

Pentru plata în numerar sau prin intermediul cardului bancar sau plata efectuată prin ordin de plată,  eliberarea autorizației se efectuează doar la ghișeele agențiilor fiscale, conducătorul vehiculului fiind obligat să prezinte, la solicitarea organelor de control, autorizația de circulație în original obținută în acest mod.

Taxa de tramă stradală poate fi plătită în numerar și la stațiile OMV Petrom prin serviciul Westaco Express și la magazinele Inmedio, din municipiul Constanța, situații în care eliberarea autorizației se efectuează pe loc, în momentul efectuării plății.

Serviciul Public de Impozite și Taxe amintește constribuabililor că plățile online pot fi efectuate foarte ușor,  pe site-ul www.spit-ct.ro, accesând din Meniu secțiunea „Servicii Online – Plata amenzi/alte taxe – Fără autentificare – Plată alte taxe” completând datele solicitate (CNP/CUI, nume și prenume/denumire societate, adresă de domiciliu/sediu, localitate, județ, e-mail, tipul taxei, datele mijlocului de transport) sau Cu autentificare în aplicația e-Tax, situații în care autorizația de circulație este transmisă pe adresa de e-mail a persoanei fizice/juridice solcitante, aceste situații fiind exceptate de la prezentarea în original a autorizației de circulație.

Pentru obținerea dreptului de utilizator și a parolei în aplicația E-tax vă îndrumăm să accesați link-ul https://etax.spit-ct.ro/Autentificare.aspx#tabCerereDeInscriere.

Menționăm că pentru verificarea autenticității autorizațiilor de circulație emise, SPIT a implementat pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, butonul “Verifică Document Emis – Autorizații Circulație” din cadrul secțiunii „Servicii Online”.

Comunicat SPIT Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: