Connect with us

Politica

SCANDAL în Parlament pe Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost zarvă mare în Parlament pe seama cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru completarea articolului 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Este vorba de un act normativ inițiat anul trecut de PSD și care prevedea ca lucrările care se declară de interes național sau de interes local să se încadreze la lucrări de interes public major, întrucât acestea sunt indispensabile în cadrul politicilor fundamentale ale tării în domeniul asigurării infrastructurii locale și naționale. Pe de o parte, cei de la USR au sărit ca arși spunând că Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, votată azi în Parlament, este abuzivă și va distruge râurile din țară. USR-iștii spun că legea este scrisă cu dedicație pentru mafia de microhidrocentrale din România.

„Ce presupune legea concret? Va permite să se dea acord de mediu pentru construcții hidroenergetice inclusiv în situațiile în care există impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate. O lege cu un potențial devastator pentru mediul înconjurător și habitatele naturale. În plus, încalcă în mod flagrant directive europene și decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Amintim că mafia microhidrocentralelor a distrus o parte din râuri și astfel am ajuns în procedură de infringement. Argumentul PSD că nu se pot construi hidrocentrale în absența legii actuale este fals. Se pot construi și, totodată, să se respecte mediul.“, spun cei de la USR.

Uniunea notează că a venit cu soluție. Adică cu un amendament, prin deputatul de Constanța, Stelian Ion, pe care președintele de ședință Florin Iordache nici nu l-a lăsat să-l susțină. USR a precizat că va ataca la Curtea Constituțională acest proiect nociv care va distruge râurile și habitatele naturale din țara noastră.

„Proiect legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură“

De partea cealaltă, susținătorii proiectului susțin că este posibil să apară și abuzuri, dar care pot fi stopate prin reglementările în vigoare. Printre cei care au susținut inițiativa se numără și deputatul PMP Marius Pașcan. Acesta a pledat de la tribuna Camerei Deputaților pentru proiectul legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură, drumuri importante, prelungirea unor rețele de alimentare cu energie electrică, apă sau gaze naturale.

„Aceste investiții de importanță majoră sunt adeseori blocate injust prin acțiunile ostile ale unor organizații nonguvernamentale sau terți care acționează în judecată unități ale administrației publice locale. Procesele se întind pe perioade foarte îndelungate blocând neavenit dezvoltarea și voința majoritară a comunităților locale. În foarte multe cazuri, primăriile sau consiliile județene au câștig de cauză în respectivele procese la nivelul instanțelor de judecată dar, între timp, au pierdut finanțările pentru respectivele proiecte și, în realitate, între cinci și zece ani, chiar mai mult, în ce privește realizarea acelor proiecte de dezvoltare reprezentând un interes major pentru comunitate. Această situație nu mai poate continua! Legislația ambiguă de la o instanță la alta conduce nemijlocit la blocarea unor proiecte de dezvoltare, la promovarea unor investiții în infrastructură, în extinderea rețelelor de apă, canal, electrice și gaz și care duc la blocaje majore în administrația publică locală.“, a spus Pașcan.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților (ca urmare a cererii de reexaminare), rezultat vot pentru=178, contra=111, abțineri=4, nu au votat=1

Comments

comments

Politica

Sute de foști parlamentari, miniștri și premieri își cer în instanță pensiile speciale înapoi

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Câteva sute de foști parlamentari vor să își recupereze în instanță pensiile speciale. Printre aceștia se numără foști premieri, miniștri, dar și importanți lideri politici. Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleșcanu sau Vasile Blaga sunt doar câteva exemple.

Potrivit documentelor consultate pe portal.just.ro, aceștia au dat în judecată secretariatele generale ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a-și recupera pensiile. Înainte de eliminarea pensiilor speciale, făcută de Parlament în luna februarie, peste 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă, scrie digi24.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mesajul lui Huțucă în bătălia internă pentru supremație: „Lupta nu trebuie dusă dincolo de linia roșie“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pe cine va susține PNL Constanța la șefia partidului? Asta e întrebarea la care mulți liberali constănțeni așteaptă un răspuns. Liderul liberalilor constănțeni, deputatul Bogdan Huțucă, a postat un mesaj pe Facebook în care spune că nu trebuie dusă lupta internă dincolo de o linie roșie.

„Partidul Național Liberal a fost mereu puternic atunci când am fost cu toții împreună, când am avut cu toții același scop și același ideal. Acest lucru a fost valabil și acum 100 de ani când am făcut Marea Unire, dar și în ultimii ani, când am trecut împreună prin două crize globale complicate, criza sanitară și criza economică.

Modul în care am gestionat aceste crize mi-a confirmat încă o dată de ce membrii Partidului Național sunt atât de mândri de partidul lor. Într-un context extrem de dificil am asigurat pentru țară o guvernare liberală care a început în toamna anului 2019 și care continuă cu succes și astăzi.

Avem în fața noastră un nou Congres, o nouă ocazie să ne arătăm susținerea pentru o echipă sau alta, o nouă ocazie să decidem drumul pe care va merge Partidul Național Liberal.

În campania electorală internă ce va urma se vor face cu siguranță declarații mai mult sau mai puțin contondente. Așa se întâmplă mereu, așa se va întâmpla și acum. Oamenii se vor poziționa în tabere diferite, e absolut normal să fie așa. Totuși, în actuala cursă internă nu trebuie să uităm că atunci când am fost împreună, atunci când am vâslit cu toții în aceeași direcție, atunci lucrurile au fost bune atât pentru Partidul Național Liberal cât și pentru România. De aceea, cred că nu trebuie să ducem această luptă internă dincolo de o linie roșie. Acest lucru nu va ajuta nici Partidul Național Liberal și nici România. Indiferent de rezultatul Congresului ce va avea loc pe 25 septembrie, avem obligația de a rămâne împreună și de a consolida și întări marea familie liberală.

Echipa care va câștiga la Congres trebuie să fie echipa Partidului Național Liberal și echipa României. Doar așa vom fi siguri că împreună vom putea asigura o lungă și prosperă guvernare liberală. Doar așa vom fi siguri că vom reuși măcar să ne apropiem de măreția liderilor liberali din urmă cu un secol. Doar așa vom fi siguri că România este pe mâini bune.“, a spus Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul USR Remus Negoi vrea urgentarea plantării de perdele forestiere în județul Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că în toamna acestui an va fi înaintată o inițiativă legislativă prin care se da posibilitatea trecerii mai ușoare a unor terenuri din domeniul privat în domeniul de interes public în vederea înființării de perdele forestier. Negoi spune că trebuie creată o legislație mai permisivă prin care statul să poată intra mai ușor în posesia unor terenuri și pe care să poată fi plantate perdele forestiere. Evident, spune Negoi, oamenii trebuie să fie despăgubiți pentru terenurile cedate la valoarea pieței.

„Lipsa perdelelor forestiere are efecte negative şi asupra agriculturii, iar judeţul nostru a devenit una dintre cele mai aride zone din ţară. Studiile arată că perdelele forestiere sporesc producţia agricolă cu peste 35%.“, spune Negoi.

El atrage atenția că, având doar 29,52% suprafață împădurită (conform IFN), România este departe de media țărilor din UE (43%), iar Constanța se află în topul judeţelor cu o suprafață împădurită foarte redusă, sub 10%.

Negoi afirmă că refacerea terenurilor degradate ajută la recuperarea biodiversităţii, iar pădurile absorb emisiile de carbon care generează efectul de încălzire globală.

„Prin programul nostru de guvernare urmărim stoparea tăierilor ilegale, prin lansarea DNA-ului Pădurilor, și transparentizarea pieței lemnului, propunem declanșarea unui program multianual de împădurire a terenurilor degradate care sunt optime pentru vegetația forestieră şi ne dorim profesionalizarea administrației silvice. Este de dorit să se atingă un ritm de împădurire anual care să facă posibilă acoperirea cu păduri a aproximativ 40% din suprafața terestră a României, până în 2050. Creșterea treptată a capacității de împădurire se potate realiza prin atragerea de fonduri europene, prin fonduri private și prin alocări bugetare.“, a mai spus senatorul de Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: