Connect with us

Politica

SCANDAL în Parlament pe Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Tatian Iorga

Publicat

la

A fost zarvă mare în Parlament pe seama cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru completarea articolului 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Este vorba de un act normativ inițiat anul trecut de PSD și care prevedea ca lucrările care se declară de interes național sau de interes local să se încadreze la lucrări de interes public major, întrucât acestea sunt indispensabile în cadrul politicilor fundamentale ale tării în domeniul asigurării infrastructurii locale și naționale. Pe de o parte, cei de la USR au sărit ca arși spunând că Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, votată azi în Parlament, este abuzivă și va distruge râurile din țară. USR-iștii spun că legea este scrisă cu dedicație pentru mafia de microhidrocentrale din România.

„Ce presupune legea concret? Va permite să se dea acord de mediu pentru construcții hidroenergetice inclusiv în situațiile în care există impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate. O lege cu un potențial devastator pentru mediul înconjurător și habitatele naturale. În plus, încalcă în mod flagrant directive europene și decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Amintim că mafia microhidrocentralelor a distrus o parte din râuri și astfel am ajuns în procedură de infringement. Argumentul PSD că nu se pot construi hidrocentrale în absența legii actuale este fals. Se pot construi și, totodată, să se respecte mediul.“, spun cei de la USR.

Uniunea notează că a venit cu soluție. Adică cu un amendament, prin deputatul de Constanța, Stelian Ion, pe care președintele de ședință Florin Iordache nici nu l-a lăsat să-l susțină. USR a precizat că va ataca la Curtea Constituțională acest proiect nociv care va distruge râurile și habitatele naturale din țara noastră.

„Proiect legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură“

De partea cealaltă, susținătorii proiectului susțin că este posibil să apară și abuzuri, dar care pot fi stopate prin reglementările în vigoare. Printre cei care au susținut inițiativa se numără și deputatul PMP Marius Pașcan. Acesta a pledat de la tribuna Camerei Deputaților pentru proiectul legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură, drumuri importante, prelungirea unor rețele de alimentare cu energie electrică, apă sau gaze naturale.

„Aceste investiții de importanță majoră sunt adeseori blocate injust prin acțiunile ostile ale unor organizații nonguvernamentale sau terți care acționează în judecată unități ale administrației publice locale. Procesele se întind pe perioade foarte îndelungate blocând neavenit dezvoltarea și voința majoritară a comunităților locale. În foarte multe cazuri, primăriile sau consiliile județene au câștig de cauză în respectivele procese la nivelul instanțelor de judecată dar, între timp, au pierdut finanțările pentru respectivele proiecte și, în realitate, între cinci și zece ani, chiar mai mult, în ce privește realizarea acelor proiecte de dezvoltare reprezentând un interes major pentru comunitate. Această situație nu mai poate continua! Legislația ambiguă de la o instanță la alta conduce nemijlocit la blocarea unor proiecte de dezvoltare, la promovarea unor investiții în infrastructură, în extinderea rețelelor de apă, canal, electrice și gaz și care duc la blocaje majore în administrația publică locală.“, a spus Pașcan.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților (ca urmare a cererii de reexaminare), rezultat vot pentru=178, contra=111, abțineri=4, nu au votat=1

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Politica

Răzvan Filipescu (PRO România): „Avem localități cu 0% promovabilitate la evaluarea națională. Șeful CJC e preocupat de alte probleme“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, Răzvan Filipescu, îl critică șeful CJC, Horia Țuțuianu, pentru faptul că se îngrijește mai degrabă de alte probleme în loc să se preocupe de rezultatele de la evaluarea națională. Filipescu spune că rezultatele de la evaluarea națională arată o mare problemă în ceea ce privește nivelul de dezvoltare și educație la nivelul județului.

„Este inadmisibil ca în 2020 să avem localități cu zero la sută promovabilitate, așa cum avem la Dumbrăveni, la Râmnicul de Jos (care aparține de comuna Cogealac), Făurei (Băneasa) și Dobromir, sau să avem o rată de promovabilitate extrem de mică, cum este la Alimanu – 8%, Seimeni – 14%, General Scărișoreanu – 11%, Pantelimon – 12% ori o promovabilitate cuprinsă între 20 și 25% cum este la Mircea Vodă, Lipnița, Deleni, Poarta Albă  sau Cerchezu. Asta denotă o lipsă de preocupare atât a primarilor, cât și a președintelui CJC, pentru că atunci când avem asemenea cazuri ar trebui ca ei să facă front comun și să vină cu soluții pentru dezvoltarea educației. Vorbim aici de un sistem de burse care se poate organiza, de un parteneriat între Consiliul Județean și primării organizarea de cursuri after-school la nivelul comunităților, de digitalizare. Sunt multe probleme pe care eu le-am discutat cu colegii mei din comunele respective și pe care le vom introduce în proiectele noastre politice și am garanția că se vor implementa.“, a spus Răzvan Filipescu.

Candidatul PRO România la șefia CJC a punctat că ar fi vrut să vadă de la actualul președinte al CJC o dezbatere publică pe acest subiect al educației, pentru că privește viitorul nostru, viitorul copiilor noștri.

„Vă dați seama că nivelul educației este strâns corelat cu nivelul de dezvoltare economică, pentru că nivelul de educație este însoțit, din păcate, și de o rată de abandon și de o lipsă de investiții din zona respectivă. Riscăm ca o mare parte din județul Constanța să devină dependentă de agricultură“, a punctat Răzvan Filipescu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Laptop sau tabletă pentru fiecare elev și profesor. Iohannis a promulgat legea

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea prin care Ministerul Educaţiei va asigura fiecărui elev sau cadru didactic un laptop sau o tabletă, conectate la Internet. Dispozitivele vor fi acordate la cerere. Actul normativ vizează completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011.

“Ministerul Educaţiei şi Cercetării asigură elevilor şi profesorilor infrastructura necesară constând în dispozitive şi acces la internet pentru accesarea Bibliotecii Şcolare Virtuale, Platformei şcolare de e-learning şi a altor platforme educaţionale agreate”, prevede legea, conform Agerpres.

De asemenea, legea prevede că Ministerul Educaţiei asigură la cerere fiecărui cadru didactic şi fiecărui cadru didactic şi fiecărui elev un laptop sau o tabletă, conectat la internet pentru a putea participa la cursurile organizate prin şcoala online (e-learning).

Sursa: România TV

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dobre de la PRO România îl critică pe Făgădău pentru că a tăiat tichetele de vacanță angajaților din Primărie

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PRO România la Primăria Constanța, deputatul Mircea-Titus Dobre, a criticat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, o serie de decizii luate la ultima ședință a Consiliului Local Municipal. Dobre a spus că decizia de a tăia tichetele de vacanță pentru angajații administrației publice locale este o bătaie de joc la adresa acestora.

„După cum se știe, eu sunt inițiatorul Ordonanței de Urgență privind voucherele de vacanță, în momentul în care eram ministrul Turismului. Am considerat că acestere vouchere nu sunt doar pentru cei care trebuie să beneficieze de ele din punctul de vedere al banilor încasați, și aici mă refer la operatorii economici, ci și din punct de vedere social, pentru cei din sistemul public. Înainte de apariția acestor tichete de vacanță, noțiunea de vacanță nu prea mai exista în zona publică, pentru că cei mai mulți din sectorul public își petreceau concediul mai mult pe acasă. Ideea a fost ca cei care vor avea aceste vouchere de vacanță să plece de acasă, pentru că de fiecare dată îi chema șeful la muncă. O chestiune care nu era corectă. Eu nu am mai auzit ca o instituție publică din România să taie voucherele de vacanță, inclusiv la nivelul administrației publice locale. Și nu înțeleg de ce Primăria, prin primar, a decis acest lucru. Trebuie să vină cu mai multe explicații.“, a spus Dobre.

Deputatul a criticat și faptul că, în afară de voucherele de vacanță, s-a anulat și posibilitatea ca angajații Primăriei să-și mărească veniturile prin susținea examenului de grad.

„Am înțeles că s-a tăiat și partea de a se da examene pentru creșterea gradului. Asta înseamnă că sunt blocate salariile la nivelul municipalității, chiar tăiate ținând cont de faptul că se refuză să se mai acorde și acel spor. Parcă în ultimii trei ani știm că actualul primar se lăuda că are excedent bugetar?! Acum să înțelegem că este într-o gaură foarte mare și explicația a fost pentru că au fost cheltuielile privind acest COVID?“, a subliniat Dobre.

Sursa: facebook.com/ProRomaniaCta

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: