Conecteaza-te cu noi

Politica

SCANDAL în Parlament pe Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Published

on

A fost zarvă mare în Parlament pe seama cererii președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Legii pentru completarea articolului 5 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. Este vorba de un act normativ inițiat anul trecut de PSD și care prevedea ca lucrările care se declară de interes național sau de interes local să se încadreze la lucrări de interes public major, întrucât acestea sunt indispensabile în cadrul politicilor fundamentale ale tării în domeniul asigurării infrastructurii locale și naționale. Pe de o parte, cei de la USR au sărit ca arși spunând că Legea privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, votată azi în Parlament, este abuzivă și va distruge râurile din țară. USR-iștii spun că legea este scrisă cu dedicație pentru mafia de microhidrocentrale din România.

„Ce presupune legea concret? Va permite să se dea acord de mediu pentru construcții hidroenergetice inclusiv în situațiile în care există impact negativ semnificativ asupra ariilor naturale protejate. O lege cu un potențial devastator pentru mediul înconjurător și habitatele naturale. În plus, încalcă în mod flagrant directive europene și decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene. Amintim că mafia microhidrocentralelor a distrus o parte din râuri și astfel am ajuns în procedură de infringement. Argumentul PSD că nu se pot construi hidrocentrale în absența legii actuale este fals. Se pot construi și, totodată, să se respecte mediul.“, spun cei de la USR.

Uniunea notează că a venit cu soluție. Adică cu un amendament, prin deputatul de Constanța, Stelian Ion, pe care președintele de ședință Florin Iordache nici nu l-a lăsat să-l susțină. USR a precizat că va ataca la Curtea Constituțională acest proiect nociv care va distruge râurile și habitatele naturale din țara noastră.

„Proiect legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură“

Advertisement

De partea cealaltă, susținătorii proiectului susțin că este posibil să apară și abuzuri, dar care pot fi stopate prin reglementările în vigoare. Printre cei care au susținut inițiativa se numără și deputatul PMP Marius Pașcan. Acesta a pledat de la tribuna Camerei Deputaților pentru proiectul legislativ menit să deblocheze realizarea unor lucrări de infrastructură, drumuri importante, prelungirea unor rețele de alimentare cu energie electrică, apă sau gaze naturale.

„Aceste investiții de importanță majoră sunt adeseori blocate injust prin acțiunile ostile ale unor organizații nonguvernamentale sau terți care acționează în judecată unități ale administrației publice locale. Procesele se întind pe perioade foarte îndelungate blocând neavenit dezvoltarea și voința majoritară a comunităților locale. În foarte multe cazuri, primăriile sau consiliile județene au câștig de cauză în respectivele procese la nivelul instanțelor de judecată dar, între timp, au pierdut finanțările pentru respectivele proiecte și, în realitate, între cinci și zece ani, chiar mai mult, în ce privește realizarea acelor proiecte de dezvoltare reprezentând un interes major pentru comunitate. Această situație nu mai poate continua! Legislația ambiguă de la o instanță la alta conduce nemijlocit la blocarea unor proiecte de dezvoltare, la promovarea unor investiții în infrastructură, în extinderea rețelelor de apă, canal, electrice și gaz și care duc la blocaje majore în administrația publică locală.“, a spus Pașcan.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților (ca urmare a cererii de reexaminare), rezultat vot pentru=178, contra=111, abțineri=4, nu au votat=1

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions