Connect with us

Administratie

Scandal la Cernavodă. USR protestează că Primăria vrea să vândă un teren din centrul orașului

Tatian Iorga

Publicat

la

Membrii USR Cernavodă au protestat, astăzi, în stradă față de intenția Primăriei din localitate de a scoate la vânzare unui teren situat la intersecția străzii Unirii cu Crișan și care, potrivit celor de la USR, este spațiu verde. Reprezentanții USR spun că, astăzi, au fost în stradă pentru a vedea opinia cetățenilor despre vânzarea terenului.

„Nu există dubii, cetățenii vor ca terenul să rămână în continuare spaţiu verde și sunt împotriva vânzării către privat. Acest lucru s-a concretizat prin semnarea în tabelul din anexa petiției susținute de USR Cernavodă. Vom fi în stradă și zilele următoare.“, se arată în mesajul celor de la USR.

Cei de la USR acuză Primăria Cernavodă că intenţionează să scoată la vânzare un teren din zona ZERO a orașului. Terenul situat în imediata vecinătate a fântânii arteziană din prelungirea podului Sf. Maria, aflat în patrimoniul Orașului Cernavodă, va fi scos la vânzare către zona privată, notează cei de la USR. Filiala USR Cernavodă se opune vehement înstrăinării terenului, susţinând cu tărie că acest teren trebuie să rămână bun de utilizare comună al tuturor cetăţenilor orașului.

„Este regretabil că până acum terenul nu a fost amenajat și pus în valoare, dar încă nu este prea târziu. Prin poziţionarea sa, terenul este ideal pentru construirea unui parc care să conţină un monument simbolic pentru oraș. Noi, cetăţenii orașului, venind către casă pe podul peste canal, trebuie să beneficiem de o imagine care să ne facă mândri că locuim în Cernavodă, iar cei care tranzitează localitatea să fie surprinși de o priveliște care să reprezinte armonia orașului în care locuim. Primăria trebuie să continuie proiectul de înfrumusețare pe care l-a început cu construirea fântânii arteziană, apoi iluminarea podului Sf. Maria. În contrast, utilizarea terenului de către mediul privat în interes propriu ar putea afecta profund imaginea orașului.“, notează cei de la USR.

USR-iștii amintesc că în ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 “Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare” a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local.

„Deși iniţial părea o cauză pierdută, reprezentanţii USR Cernavodă împreună cu reprezentanţii locatarilor din vecinătatea terenului și câţiva consilieri de bună credinţă au provocat o dezbatere pe subiect finalizată cu respingerea proiectului. În acest fel, pentru moment, procedura de vânzare a fost blocată.“, se arată într-o postare pe Facebook.

Terenul în suprafaţă de 900 mp, are o formă dreptunghiulară cu o latură mare de 56 m și latură mică de 15 m, fiind retras de la strada Unirii cu 6 m (trotuar + spaţiu verde). USR notează că, potrivit Planului Urbanistic General PUG aprobat prin HCL 242/2014 în UTR “V3” și certificatului de urbanism nr. 28191/02.09.2019, terenul este destinat pentru subzone spaţii verzi publice, parcuri, grădini. De asemenea, imobilul teren face parte din Registrul local al spaţiilor verzi inventariat în anul 2016 conform Ordinului nr. 1549/2008 prin care au fost aprobate Normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi.

„Prin Hotarârea Consiliului Local 226/31.10.2016, terenul în suprafaţă de 900 mp a fost atestat la UAT Cernavodă, și este identificat cu număr cadastral și carte funciară 103681, destinaţia fiind în “mod eronat” schimbată în “curţi construcţii”, în contradicţie cu PUG care prevede spaţii verzi publice! În ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local, valoarea terenului fiind estimată la suma incredibil de mică de 19,5 Euro/mp. Primul motiv al vânzarii terenului fiind aducerea de venituri la Bugetul Local, mai precis 83763 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma cheltuită de Primărie cu iluminatul festiv din această iarnă (iluminatul festiv ne-a costat 636417 RON). O propunere de proiect este crearea unui Parc Central prin unirea parcului din str. Unirii cu parcul din str. Crișan, parc care să conţină un monument reprezentativ pentru Cernavodă, spaţiu verde, loc de joacă (deja existent), fântâna arteziană (renovarea cele existentă), Centru de Informare și Promovare Turistică, etc.“, mai spun cei de la USR.

În replică, Marian Iordache, consilierul primarului orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, a declarat pentru Ordinea.ro că protestele celor de la USR sunt inutile. Asta deoarece proiectul privind vânzarea terenului în cauză nu mai este de actualitate.

„Din moment ce a fost respins la vot, nu va mai fi supus aprobării Consiliului Local“, a subliniat Iordache.

Comments

comments

Administratie

Măsuri împotriva îmbolnăvirilor. Școlile și grădinițele din Constanța, dotate cu dezinfectanți

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță, că unitățile de învățământ din Constanța au fost dotate cu dezinfectanți și covorașe, pentru prevenirea riscului de îmbolnăvire la copii.

„Încă de la sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a acordat sumele necesare pentru achiziția de materiale igienico-sanitare la toate unitățile de învățământ din oraș. Din acești bani au fost achiziționate covorașe, dispensere, substanțe dezinfectante, precum și soluțiile necesare împiedicării răspândirii virusurilor de sezon. Aceste materiale au fost instalate la toate intrările și ieșirile din unitățile de învățământ, astfel încât să fie luate toate măsurile necesare pentru protecția copiilor, a personalului și a părinților care îi însoțesc pe cei mici. Facem apel către conducerile unităților de învățământ, precum și către cadrele didactice pentru a-i educa, a-i sfătui și a-i învăța pe copii să le folosească și să respecte cu strictețe măsurile igienico-sanitare, astfel încât să diminuăm, pe cât posibil, riscul îmbolnăvirilor cu afecțiuni respiratorii, în special gripă. Medicii specialiști recomandă părinților să fie atenți la igiena celor mici iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria a preluat rețeaua de termie de la CET. Popa de la RADET se plânge de starea proastă a țevilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a reușit să preia de la Electrocentrale Constanța (CET) rețeaua primară de termoficare, pentru care a plătit aproximativ 2 milioane de lei. De la 1 ianuarie, rețeaua de termoficare este în administrarea RADET, care a preluat de la CET și 38 de oameni ce lucrează la întreținerea conductelor. Cum rețeaua este foarte veche, de mai bine de 40 de ani, evident și problemele sunt mari. Directorul RADET Constanța, Liviu Popa, a declarat pentru Ordinea.ro că, de la 1 ianuarie și până astăzi, angajații RADET au avut aproximativ 20 de intervenții asupra rețelei preluate.

„Sunt zile în care avem și câte 4, 5 sau 6 avarii. Lucrăm la foc continuu pentru a nu înregistra pierderi mari. Chiar acum aveam o avarie mare pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu“, a spus Popa.

Directorul RADET a dat ca exemplu strada Unirii, unde zile trecute s-a intervenit pentru o avarie, dar s-au descoperit la fața locului alte trei. Ordinea.ro a relatat în urmă cu două zile că pe strada Unirii, în dreptul grădiniței nr. 45, a apărut o avarie a RADET. Un constănțean a atras atenția asupra faptului că lucrarea este efectuată pe o stradă, care a fost recent asfaltată. Constănțeanul a mai spus că, anul trecut, în zonă au fost efectuate nu mai puțin de 20 de intervenții, iar problema nu pare să se rezolve prea curând. Contactat telefonic, dispeceratul RADET a confirmat, la vremea respectivă, că echipele lor intervin pe strada Unirii la conductele preluate de la CET.

Rețeaua va fi modernizată

Amintim că, municipalitatea va depune un proiect pentru obținerea de fonduri europene în vederea modernizarea și redimensionării rețelei de transport a energiei termice preluate de la CET. Modernizarea rețelei însemnă redimensionarea tuturor magistralelor, instalarea unui sistem de pompare a agentului termic în lanț și a unor senzori care să detecteze eventualele probleme.

„Proiectul, în situația în care va fi aprobat, el trebuie să se finalizeze în etape, pentru că în integralitate nu are cum să se finalizeze, până la încheiere actualului exercițiu financiar cu fonduri structurale. Adică, cu alte cuvinte, până în 2022, cel mult cu o prorogare până în 2023“, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă.

O nouă companie – CT Heat & Energy

Tot primarul a precizat că municipalitatea are în vedere să înființeze o nouă companie a orașului în domeniul enerigie. Aceasta se va numi „CT Heat & Energy“ și care va avea cuprins în statul său atât procesul de transport și distribuție a energiei termice, cât și cel de producție. Cu alte cuvinte, municipalitatea dorește înființarea unei societăți, care să facă ceea ce fac acum CET și RADET. Bineînțeles că, în primă fază, noua companie se va ocupa doar de transportul energiei termice. Pe măsură ce lucrurile vor evolua, noua societate va prelua și distribuția de la RADET.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PMP îi cere prefectului să analizeze funcționarea CL Agigea: “Cine este primarul Maricel să-și permită asemenea abuzuri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Jurnaliștii Ordinea.ro au arătat, într-un articol în exclusivitate semnat de jurnalistul Adrian Cârlescu faptul că, la Agigea, Consiliul Local funcționează, de două mandate, cu doi consilieri în minus față de forma legală.

Detaliile anchetei Ordinea.ro le puteți analiza aici:

Cum și-a prigonit baronul PSD-ist din Agigea opozanții. Consiliul local funcționează ilegal, cu doi consilieri în minus

“Cine este primarul Maricel să-și permită asemenea abuzuri?”

Astăzi, conducerea Partidului Mișcarea Populară Constanța a depus un memoriu la Instituția Prefectului Județului Constanța prin care solicită DE URGENȚĂ clarificarea modului de constituire și funcționare a Consiliului Local Agigea.

“Este inadmisibil ca într-o perioadă în care ne dorim transparența administrațiilor locale, CL Agigea să funcționeze șchiopătând fără 2 consilieri locali pe motiv că nu a vrut primarul Măricel Cârjaliu Cristian! Cum se poate să ai o asemenea abordare ca edil în condițiile în care acei oameni au primit votul cetățenilor din comuna Agigea și au fost trimiși să le reprezinte interesele în acel consiliu? Cine este primarul Măricel să-și permită asemenea abuzuri și nicio instituite a statului să nu se sesizeze? De ce prefecții care au fost din 2016 până azi au acoperit un asemenea abuz? Cer public prefectului George Niculescu să dispună urgent un control în vederea lămuririi situației existente la Agigea”, precizează Claudiu Iorga Palaz, președintele PMP Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: