Connect with us

Administratie

Scandal la Cernavodă. USR protestează că Primăria vrea să vândă un teren din centrul orașului

Tatian Iorga

Publicat

la

Membrii USR Cernavodă au protestat, astăzi, în stradă față de intenția Primăriei din localitate de a scoate la vânzare unui teren situat la intersecția străzii Unirii cu Crișan și care, potrivit celor de la USR, este spațiu verde. Reprezentanții USR spun că, astăzi, au fost în stradă pentru a vedea opinia cetățenilor despre vânzarea terenului.

„Nu există dubii, cetățenii vor ca terenul să rămână în continuare spaţiu verde și sunt împotriva vânzării către privat. Acest lucru s-a concretizat prin semnarea în tabelul din anexa petiției susținute de USR Cernavodă. Vom fi în stradă și zilele următoare.“, se arată în mesajul celor de la USR.

Cei de la USR acuză Primăria Cernavodă că intenţionează să scoată la vânzare un teren din zona ZERO a orașului. Terenul situat în imediata vecinătate a fântânii arteziană din prelungirea podului Sf. Maria, aflat în patrimoniul Orașului Cernavodă, va fi scos la vânzare către zona privată, notează cei de la USR. Filiala USR Cernavodă se opune vehement înstrăinării terenului, susţinând cu tărie că acest teren trebuie să rămână bun de utilizare comună al tuturor cetăţenilor orașului.

„Este regretabil că până acum terenul nu a fost amenajat și pus în valoare, dar încă nu este prea târziu. Prin poziţionarea sa, terenul este ideal pentru construirea unui parc care să conţină un monument simbolic pentru oraș. Noi, cetăţenii orașului, venind către casă pe podul peste canal, trebuie să beneficiem de o imagine care să ne facă mândri că locuim în Cernavodă, iar cei care tranzitează localitatea să fie surprinși de o priveliște care să reprezinte armonia orașului în care locuim. Primăria trebuie să continuie proiectul de înfrumusețare pe care l-a început cu construirea fântânii arteziană, apoi iluminarea podului Sf. Maria. În contrast, utilizarea terenului de către mediul privat în interes propriu ar putea afecta profund imaginea orașului.“, notează cei de la USR.

USR-iștii amintesc că în ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 “Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare” a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local.

„Deși iniţial părea o cauză pierdută, reprezentanţii USR Cernavodă împreună cu reprezentanţii locatarilor din vecinătatea terenului și câţiva consilieri de bună credinţă au provocat o dezbatere pe subiect finalizată cu respingerea proiectului. În acest fel, pentru moment, procedura de vânzare a fost blocată.“, se arată într-o postare pe Facebook.

Terenul în suprafaţă de 900 mp, are o formă dreptunghiulară cu o latură mare de 56 m și latură mică de 15 m, fiind retras de la strada Unirii cu 6 m (trotuar + spaţiu verde). USR notează că, potrivit Planului Urbanistic General PUG aprobat prin HCL 242/2014 în UTR “V3” și certificatului de urbanism nr. 28191/02.09.2019, terenul este destinat pentru subzone spaţii verzi publice, parcuri, grădini. De asemenea, imobilul teren face parte din Registrul local al spaţiilor verzi inventariat în anul 2016 conform Ordinului nr. 1549/2008 prin care au fost aprobate Normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi.

„Prin Hotarârea Consiliului Local 226/31.10.2016, terenul în suprafaţă de 900 mp a fost atestat la UAT Cernavodă, și este identificat cu număr cadastral și carte funciară 103681, destinaţia fiind în “mod eronat” schimbată în “curţi construcţii”, în contradicţie cu PUG care prevede spaţii verzi publice! În ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local, valoarea terenului fiind estimată la suma incredibil de mică de 19,5 Euro/mp. Primul motiv al vânzarii terenului fiind aducerea de venituri la Bugetul Local, mai precis 83763 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma cheltuită de Primărie cu iluminatul festiv din această iarnă (iluminatul festiv ne-a costat 636417 RON). O propunere de proiect este crearea unui Parc Central prin unirea parcului din str. Unirii cu parcul din str. Crișan, parc care să conţină un monument reprezentativ pentru Cernavodă, spaţiu verde, loc de joacă (deja existent), fântâna arteziană (renovarea cele existentă), Centru de Informare și Promovare Turistică, etc.“, mai spun cei de la USR.

În replică, Marian Iordache, consilierul primarului orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, a declarat pentru Ordinea.ro că protestele celor de la USR sunt inutile. Asta deoarece proiectul privind vânzarea terenului în cauză nu mai este de actualitate.

„Din moment ce a fost respins la vot, nu va mai fi supus aprobării Consiliului Local“, a subliniat Iordache.

Comments

comments

Administratie

Costin Răsăuțeanu: „Grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru că a fost adoptată în afara legii!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor locali din Constanța ai PSD, Costin Răsăuțeanu, a reacționat după acuzele că a votat cot la cot cu PNL pentru menținerea hotărârii Consiliului Local privind obligativitatea asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi și amenajarea de spații pentru depozitarea deșeurilor reciclabile. Răsăuțeanu spune că grupul PSD a solicitat abrogarea HCL 77/2021 pentru ca a fost adoptată în afara legii, însă acest lucru „nu a interesat pe nimeni!“.

„Aspectele de nelegalitate sunt dovedite de OG 21/2002 modificată și completată de legea 273/2020 care spune foarte clar la articolul 12, respectiv articolul 13, că obiectivele vizănd buna gospodărire, întreținere, curățenie și înfrumusețare a localităților pot fi realizate integral sau parțial, prin contribuția directa a cetățenilor și se face cu aprobarea locuitorilor prin REFERENDUM LOCAL! LEGEA spune asta! LEGEA! La un regulament aprobat fără respectarea pașilor legali orice amendament este în afara legii! Populism! Degeaba încercați să reparați o greșeala colosală pe care ați făcut-o votând acest regulament abuziv. USR și PNL au făcut posibil ca acest regulament să existe!

Hotărârea 77/2021 trebuie abrogată! Urgent! Avem asociații de proprietari din care fac parte pensionari, cu pensii modeste și nu chiar în putere. Este sub orice critică să acceptam așa ceva. În prima varianta ați încălcat legea. De aceea nu am votat! Acum perseverați  în ridicol! Trebuie să consultam asociațiile de proprietari, operatorii economici, cetățenii, instituțiile publice. O astfel de decizie trebuie luată #împreună cu cetățenii. Vom demara intălniri cu reprezentanții asociaților de proprietari. Constanța are nevoie de un regulament pentru gospodărirea orașului, dar trebuie lucrat atent și echilibrat! Nu vă ascundeți neputința în obligații pe care le ordonați cetățenilor!

Este treaba Primăriei să facă treabă!“, a spus Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PNL și PSD au votat umăr la umăr în CLM: „Cetățenii, OBLIGAȚI în continuare să întrețină spațiile verzi și să construiască ghenele de ambalaje“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PNL și PSD și-au dat mâna în Consiliul Local Constanța și au respins astăzi, proiectul înaintat de USR-PLUS privind modificarea regulamentului de gospodărire. În favoarea proiectului au votat doar aleșii USR-PLUS (9 voturi), împotrivă au fost aleșii PNL (9 voturi), iar consilierii PSD (7 voturi) s-au abținut. Drept urmare, proiectul a picat, astfel că rămâne în vigoare regulamentul prin care cetățenii vor fi OBLIGAȚI de Primărie să tundă iarba din jurul blocurilor, să toaleteze copacii și să construiască, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile.

„Consilieri PNL și PSD consideră că cetățenii trebuie să facă treaba Primăriei Constanța. Propunerea noastră a fost asociațiile de proprietari să nu întrețină spațiile verzi(domeniu public) din jurul blocului și să nu amenajeze europubele pentru colectarea selectivă. Este datoria Primăriei Constanța. Punct. Și nu spunem noi asta, ci legea.“, a spus Cătălin Iacob, consilier local.

În ciuda votului de azi, consilierii locali ai USR-PLUS din Constanța rămân ferm pe poziții și îi cer în continuare primarului Chițac să nu oblige asociațiile de proprietari să-și întrețină spațiile verzi și să amenajeze, pe banii proprii, ghene de colectare separată a deșeurilor reciclabile. Cei de la USR-PLUS spun că pot exista discuții amiabile cu asociațiile de proprietari, dar pe poziții de forță, așa cum procedează Horia Constantinescu, director în cadrul Primăriei și unul dintre principalii colaboratori ai lui Chițac.

Citește și:

O ilegalitate a Primăriei Constanța și miza ei financiară. Ghenele de ambalaje puse în cârca asociațiilor de locatari

USR-PLUS: „NU E LEGAL să obligi asociațiile de proprietari să tundă iarba de pe spațiul public“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primarul inculpat de la Agigea împarte pungi ca să scape de Referendum

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Primarul PSD-ist din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a profitat de sărbătoarea Înălțării Domnului pentru a încerca să recupereze o parte din popularitatea pierdută în satul Lazu, în contextul în care opozanții săi de la celelalte partide au convins o mare parte din localnicii de aici să semneze pentru inițierea referendumului de demitere a edilului. Cîrjaliu a participat la hramul bisericii din localitate, iar cu această ocazie a pus mâna pe microfon și a încercat să se facă simpatic în localitatea care îl antipatizează în mod special. De asemenea, edilul PSD-ist a împărțit credincioșilor pungi cu alimente. Un montaj cu cele mai bune momente ale acțiunii a fost realizat chiar de edil și postat pe contul său de Facebook (vedeți AICI). 

Localnicii din Lazu au resentimente față de primarul comunei Agigea, care i-a mințit în mod repetat de-a lungul timpului cu privire la intenția sa de a trage rețea de canalizare. Promisiunile datează încă din anul 2008, din campania electorală în care Maricel Cîrjaliu a reușit să convingă electoratul din comună să-l voteze ca primar. La fiecare ciclu electoral, Maricel a reîncălzit ciorba promisiunilor. În realitate, edilul nu a fost interesat câtuși de puțin de branșarea satului Lazu la rețeaua de canalizare, pentru a avea motive să atribuie fără licitație contracte anuale de vidanjare către Asus Service SRL, o firmă controlată de contabila fostelor sale firme, Elisabeta Magdalena Andrei. Firmele există în mare parte și acum, de contabilitatea lor se ocupă aceeași persoană, însă Maricel s-a retras oficial din ele.

În urmă cu doi ani, după ce presa locală a relatat despre afacerea prin care contabila vidanja fosele din Lazu și banii publici din bugetul local, Maricel le-a trimis localnicilor câte un chestionar în care îi întreba dacă sunt de acod sau nu cu realizarea rețelei de canalizare. Populația locală a receptat demersul primarului ca pe un gest de sfidare. Tot în sensul unei sfidări a fost interpretat și gestul lui Maricel, care a anulat la începutul acestui an licitația (prima de acest tip) pentru atribuirea contractului de vidanjare, în contextul în care o companie din București s-a înscris la procedură și avea șanse reale să câștige contractul cu o ofertă mai bună. Ca urmare a acestei isprăvi, localnicii au fost lipsiți de subvenția pentru vidanjare. 

Nemulțumirile localnicilor sunt mari și din pricina faptului că în vatra nouă a satului mai toate străzile sunt de pământ, iar câinii fără stăpân umblă pe ulițe în haite, atacând în unele cazuri trecătorii. 

În mod cert, lăzenilor li s-a umplut paharul, iar din acest motiv au fost extrem de receptivi în a semna inițiativa consilierilor de la partidele non-PSD de demitere a primarului prin referendum. De când cu strângerea de semnături, Maricel Cîrjaliu nu ratează nicio ocazie pentru a-și denigra oponenții și pentru a încerca să pară simpatic și de treabă. Maricel s-a urcat pe tractor și a pus și mâna pe mătură. Iar acum împarte pachete pe la biserici, cu speranța că va reuși să-i convingă pe alegători să-l lase să-și termine mandatul câștigat la limită, la o diferență de doar 31 de voturi față de contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR.  

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: