Connect with us

Administratie

Scandal la Cernavodă. USR protestează că Primăria vrea să vândă un teren din centrul orașului

Publicat

la

Membrii USR Cernavodă au protestat, astăzi, în stradă față de intenția Primăriei din localitate de a scoate la vânzare unui teren situat la intersecția străzii Unirii cu Crișan și care, potrivit celor de la USR, este spațiu verde. Reprezentanții USR spun că, astăzi, au fost în stradă pentru a vedea opinia cetățenilor despre vânzarea terenului.

„Nu există dubii, cetățenii vor ca terenul să rămână în continuare spaţiu verde și sunt împotriva vânzării către privat. Acest lucru s-a concretizat prin semnarea în tabelul din anexa petiției susținute de USR Cernavodă. Vom fi în stradă și zilele următoare.“, se arată în mesajul celor de la USR.

Cei de la USR acuză Primăria Cernavodă că intenţionează să scoată la vânzare un teren din zona ZERO a orașului. Terenul situat în imediata vecinătate a fântânii arteziană din prelungirea podului Sf. Maria, aflat în patrimoniul Orașului Cernavodă, va fi scos la vânzare către zona privată, notează cei de la USR. Filiala USR Cernavodă se opune vehement înstrăinării terenului, susţinând cu tărie că acest teren trebuie să rămână bun de utilizare comună al tuturor cetăţenilor orașului.

„Este regretabil că până acum terenul nu a fost amenajat și pus în valoare, dar încă nu este prea târziu. Prin poziţionarea sa, terenul este ideal pentru construirea unui parc care să conţină un monument simbolic pentru oraș. Noi, cetăţenii orașului, venind către casă pe podul peste canal, trebuie să beneficiem de o imagine care să ne facă mândri că locuim în Cernavodă, iar cei care tranzitează localitatea să fie surprinși de o priveliște care să reprezinte armonia orașului în care locuim. Primăria trebuie să continuie proiectul de înfrumusețare pe care l-a început cu construirea fântânii arteziană, apoi iluminarea podului Sf. Maria. În contrast, utilizarea terenului de către mediul privat în interes propriu ar putea afecta profund imaginea orașului.“, notează cei de la USR.

USR-iștii amintesc că în ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 “Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare” a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local.

„Deși iniţial părea o cauză pierdută, reprezentanţii USR Cernavodă împreună cu reprezentanţii locatarilor din vecinătatea terenului și câţiva consilieri de bună credinţă au provocat o dezbatere pe subiect finalizată cu respingerea proiectului. În acest fel, pentru moment, procedura de vânzare a fost blocată.“, se arată într-o postare pe Facebook.

Terenul în suprafaţă de 900 mp, are o formă dreptunghiulară cu o latură mare de 56 m și latură mică de 15 m, fiind retras de la strada Unirii cu 6 m (trotuar + spaţiu verde). USR notează că, potrivit Planului Urbanistic General PUG aprobat prin HCL 242/2014 în UTR “V3” și certificatului de urbanism nr. 28191/02.09.2019, terenul este destinat pentru subzone spaţii verzi publice, parcuri, grădini. De asemenea, imobilul teren face parte din Registrul local al spaţiilor verzi inventariat în anul 2016 conform Ordinului nr. 1549/2008 prin care au fost aprobate Normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi.

„Prin Hotarârea Consiliului Local 226/31.10.2016, terenul în suprafaţă de 900 mp a fost atestat la UAT Cernavodă, și este identificat cu număr cadastral și carte funciară 103681, destinaţia fiind în “mod eronat” schimbată în “curţi construcţii”, în contradicţie cu PUG care prevede spaţii verzi publice! În ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local, valoarea terenului fiind estimată la suma incredibil de mică de 19,5 Euro/mp. Primul motiv al vânzarii terenului fiind aducerea de venituri la Bugetul Local, mai precis 83763 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma cheltuită de Primărie cu iluminatul festiv din această iarnă (iluminatul festiv ne-a costat 636417 RON). O propunere de proiect este crearea unui Parc Central prin unirea parcului din str. Unirii cu parcul din str. Crișan, parc care să conţină un monument reprezentativ pentru Cernavodă, spaţiu verde, loc de joacă (deja existent), fântâna arteziană (renovarea cele existentă), Centru de Informare și Promovare Turistică, etc.“, mai spun cei de la USR.

În replică, Marian Iordache, consilierul primarului orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, a declarat pentru Ordinea.ro că protestele celor de la USR sunt inutile. Asta deoarece proiectul privind vânzarea terenului în cauză nu mai este de actualitate.

„Din moment ce a fost respins la vot, nu va mai fi supus aprobării Consiliului Local“, a subliniat Iordache.

Comments

comments

Administratie

Scandal la Târgul de Crăciun din Parcul Arheologic. Mai multe persoane s-au încăierat cu forțele de ordine

Publicat

la data de

Scris de

Scandal la Târgul de Crăciun din Constanța, amenajat în Parcul Arheologic. Un grup restrâns de bărbați și femei a provocat în urma cu câteva momente un scandal teribil în parcul Arheologic din Constanța. Oamenii nu au ținut cont de copiii care se aflau în târgul de Crăciun și au forțat gardurile montate de autorități, au dărâmat o parte dintre ele și s-au încăierat cu forțele de ordine.

„Nu au ținut cont de nimic în încercarea lor disperată de a intra în Târgul de Craciun fără a avea certificatul verde. Nu i-au împiedicat nici privirile speriate ale copiilor prezenți în parc și nici lacrimile acestora. În timp ce ei provocau acest circ și forțau gardurile, constănțenii responsabili așteptau în ordine sa intre în parc. Forțele de ordine au intervenit în câteva momente și liniștea a fost restabilită. Din păcate, ceea ce se anunța o seară de poveste,  s-a terminat cu lacrimi în ochi pentru copiii martori la acest eveniment.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(VIDEO) Chițac NU știe dacă tariful gigacaloriei este corect. Caragheorghe (USR): „Uneori rămânem siderați de discursul primarului“

Publicat

la data de

Scris de

Prețul gigacaloriei a sărit în aer, în această toamnă, în două reprize. În primă fază, în luna septembrie, tariful gigacaloriei a fost majorat de la 590 de lei la 1.034 de lei, iar luna trecută a fost majorat din nou la de la 1.034 de lei la 1.330 de lei. Primarul Chițac a motivat aceste creșteri spunând că e de vină ba pierderile pe rețea, ba din cauza majorărilor de tarife la energie. De ce a crescut prețul gigacaloriei? Nici măcar primarul Constanței, Vergil Chițac, nu are un răspuns exact. Liderul consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe, a declarat că l-a auzit personal pe primarul Chițac într-o intervenție la Digi 24 spunând că nu știe dacă tariful gigacaloriei este corect și că „este nevoie de un audit care să determine acest lucru“.

„Uneori rămânem siderați de discursul primarului Vergil Chițac, care dă dovadă nu doar de lipsă de consecvență în declarații, dar se pare că, mai nou, plagiază ideile altora atunci când îi convine, mai ales în intervenții televizate.

Consilierii locali USR Constanța au solicitat realizarea unui audit intern în cadrul RADET (actuala Termoficare Constanța), care să clarifice care este prețul real al gigacaloriei. Deși a obținut votul consilierilor, demersul s-a lovit de reacția de scepticism a primarului Chițac, care, practic, l-a catalogat ca fiind inutil. Chiar ne acuza de populism atunci când spuneam că nu vedem de ce trebuie sa suporte constănțenii o creștere a prețului gigacaloriei pentru mizeriile ascunse sub covor în ultimii ani.

Astăzi, 3 decembrie, în cadrul unei intervenții televizate la Digi 24, domnul primar a declarat că nu știe dacă tariful gigacaloriei este corect și că „este nevoie de un audit care să determine acest lucru“. Nu exclud și posibilitatea ca domnul primar să fi cântărit mai bine situația și acum să fie de acord cu noi, însă fair-play era să precizeze faptul că, atât ideea unui audit la RADET, cât și dispoziția de primar emisă înaintea începerii ședinței CL din 26 noiembrie este un demers al consilierilor USR Constanța.“, a declarat Dumitru Caragheorghe.

Sursa video: Digi 24

De altfel, primarul Chițac se milogește la Guvern pentru să îi dea bani cu care să subvenționeze gigacaloria în această iarnă.

În cadrul, ședinței Consiliului Local Constanța de la finele lunii trecute a avut loc o discuție între primarul Vergil Chițac și liderul consilierilor locali ai USR, Dumitru Caragheorghe pe tema fundamentării prețului gigacaloriei. Pe de o parte, Caragheorghe i-a cerut primarului efectuarea unui audit la societatea de termoficare a orașului privind prețul gigacaloriei, iar pe de altă parte, Chițac a spus că „garantează că auditul nu va scoate la lumină niciun fel de neregulă.“

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

(Galerie foto) Primăria Năvodari amenajează un teren de sport cu suprafață sintetică

Publicat

la data de

Scris de

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a anunțat că autoritatea locală amenajează un teren de sport cu suprafață sintetică, pe strada Macului.

„Așa cum am promis, pe strada Macului construim un teren de sport cu suprafață artificială, după ce în prealabil am finalizat amenajarea unui loc de joacă în aceeași locație. Copiii și tinerii din zonă au nevoie de spații propice și funcționale pentru petrecerea timpului liber într-un mod cât mai plăcut! În imediata apropiere, vom construi o parcare și vom amenaja spații verzi!“, a spus primarul Chelaru.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: