Connect with us

Administratie

Scandal la Cernavodă. USR protestează că Primăria vrea să vândă un teren din centrul orașului

Tatian Iorga

Publicat

la

Membrii USR Cernavodă au protestat, astăzi, în stradă față de intenția Primăriei din localitate de a scoate la vânzare unui teren situat la intersecția străzii Unirii cu Crișan și care, potrivit celor de la USR, este spațiu verde. Reprezentanții USR spun că, astăzi, au fost în stradă pentru a vedea opinia cetățenilor despre vânzarea terenului.

„Nu există dubii, cetățenii vor ca terenul să rămână în continuare spaţiu verde și sunt împotriva vânzării către privat. Acest lucru s-a concretizat prin semnarea în tabelul din anexa petiției susținute de USR Cernavodă. Vom fi în stradă și zilele următoare.“, se arată în mesajul celor de la USR.

Cei de la USR acuză Primăria Cernavodă că intenţionează să scoată la vânzare un teren din zona ZERO a orașului. Terenul situat în imediata vecinătate a fântânii arteziană din prelungirea podului Sf. Maria, aflat în patrimoniul Orașului Cernavodă, va fi scos la vânzare către zona privată, notează cei de la USR. Filiala USR Cernavodă se opune vehement înstrăinării terenului, susţinând cu tărie că acest teren trebuie să rămână bun de utilizare comună al tuturor cetăţenilor orașului.

„Este regretabil că până acum terenul nu a fost amenajat și pus în valoare, dar încă nu este prea târziu. Prin poziţionarea sa, terenul este ideal pentru construirea unui parc care să conţină un monument simbolic pentru oraș. Noi, cetăţenii orașului, venind către casă pe podul peste canal, trebuie să beneficiem de o imagine care să ne facă mândri că locuim în Cernavodă, iar cei care tranzitează localitatea să fie surprinși de o priveliște care să reprezinte armonia orașului în care locuim. Primăria trebuie să continuie proiectul de înfrumusețare pe care l-a început cu construirea fântânii arteziană, apoi iluminarea podului Sf. Maria. În contrast, utilizarea terenului de către mediul privat în interes propriu ar putea afecta profund imaginea orașului.“, notează cei de la USR.

USR-iștii amintesc că în ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 “Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare” a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local.

„Deși iniţial părea o cauză pierdută, reprezentanţii USR Cernavodă împreună cu reprezentanţii locatarilor din vecinătatea terenului și câţiva consilieri de bună credinţă au provocat o dezbatere pe subiect finalizată cu respingerea proiectului. În acest fel, pentru moment, procedura de vânzare a fost blocată.“, se arată într-o postare pe Facebook.

Terenul în suprafaţă de 900 mp, are o formă dreptunghiulară cu o latură mare de 56 m și latură mică de 15 m, fiind retras de la strada Unirii cu 6 m (trotuar + spaţiu verde). USR notează că, potrivit Planului Urbanistic General PUG aprobat prin HCL 242/2014 în UTR “V3” și certificatului de urbanism nr. 28191/02.09.2019, terenul este destinat pentru subzone spaţii verzi publice, parcuri, grădini. De asemenea, imobilul teren face parte din Registrul local al spaţiilor verzi inventariat în anul 2016 conform Ordinului nr. 1549/2008 prin care au fost aprobate Normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi.

„Prin Hotarârea Consiliului Local 226/31.10.2016, terenul în suprafaţă de 900 mp a fost atestat la UAT Cernavodă, și este identificat cu număr cadastral și carte funciară 103681, destinaţia fiind în “mod eronat” schimbată în “curţi construcţii”, în contradicţie cu PUG care prevede spaţii verzi publice! În ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local, valoarea terenului fiind estimată la suma incredibil de mică de 19,5 Euro/mp. Primul motiv al vânzarii terenului fiind aducerea de venituri la Bugetul Local, mai precis 83763 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma cheltuită de Primărie cu iluminatul festiv din această iarnă (iluminatul festiv ne-a costat 636417 RON). O propunere de proiect este crearea unui Parc Central prin unirea parcului din str. Unirii cu parcul din str. Crișan, parc care să conţină un monument reprezentativ pentru Cernavodă, spaţiu verde, loc de joacă (deja existent), fântâna arteziană (renovarea cele existentă), Centru de Informare și Promovare Turistică, etc.“, mai spun cei de la USR.

În replică, Marian Iordache, consilierul primarului orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, a declarat pentru Ordinea.ro că protestele celor de la USR sunt inutile. Asta deoarece proiectul privind vânzarea terenului în cauză nu mai este de actualitate.

„Din moment ce a fost respins la vot, nu va mai fi supus aprobării Consiliului Local“, a subliniat Iordache.

Comments

comments

Administratie

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, trimis în judecată pentru fals intelectual

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, spun procurorii.

Conform datelor existente la acest moment, dosarul este o urmare a disjungerii cauzei nr. 596/P/2018 dispusă prin ordonanţa din data de 09.06.2020.

În cadrul acestei anchete, prin ordonanța din data de 10.06.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, precum și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul VRABIE VALENTIN, prin prisma infracțiunii de fals intelectual, prev. de art.321 Cod penal, iar prin ordonanța din data de 17.06.2020 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în mod corespunzător in raport de respectivul inculpat. În temeiul dat de art. 328-329 Cod procedură penală, art. 315 alin 2 lit. C c.pr.penala si al art. 272 si urm. Cod procedură penală, procurorul Teodor Nita a dispus trimiterea în judecată a inculpatului – VRABIE VALENTIN, primar al Municipiului Medgidia, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prev. de art.321 Cod penal. In plus, Judecătorul de Cameră Preliminară a inaintat propunerea de desfiinţare totală a documentului fals – certificat fiscal nr. 8577/20.06.2019, precum și a actelor subsecvente, autentificate, respectiv: actul de dezmembrare nr. 3148 și actul de dare în plată nr. 3149, ambele din 19.07.2019 – B.N.P. Tragone George.

Dosarul a fost inaintat Judecatoriei Medgidia, însoțit de un exemplar din rechizitoriu pentru comunicare către inculpat.

NOTĂ! Dosarul este înregistrat sub numărul 4326/2562020.

INFO! Valentin Vrabie este membru al Partidului Național Liberal, este primarul municipiului Medgidia din anul 2016, atunci când a candidat independent.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Techirghiol. Au început lucrările de racordare a orașului la rețeaua de gaz

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La Techirghiol au început lucrările de racordare a localității la rețeaua de gaze. Cu această ocazie, Primăria a organizat o conferință de presă la care au participat mai multe personalități, printre care se numără președintele prefectul județului Constanța, George Niculescu, președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, senatorul Nicolae Moga, consilierul județean PNL, Marian Crușoveanu. Primarul orașului Techirghiol, Iulian Soceanu a declarat, cu această ocazie, că reţeaua de gaze din Techirghiol va avea peste 41 de kilometri, iar în acest an vor fi realizați 10 kilometri de rețea, urmând ca în etapa a doua să fie realizată diferența de 31 de kilometri. Edilul a spus că proiectul a demarat în 2016 și pe care atât administrația locală, cât mai ales locuitorii și agenții economici din Techirghiol îl așteaptă de ani de zile. Soceanu a spus că „a fost nevoie de trei ani pentru a putea finaliza tot ceea ce înseamnă documentație necesară acestui proiect, trei ani în care, angajații Primăriei Techirghiol au depus toate eforturile pentru ca documentația aferentă proiectului să fie impecabilăׅ“.

“Este un bun prilej să mulțumesc celor care ne-au sprijinit în această perioadă pentru a rezolva cât mai rapid partea legată de documentaţie. Consiliul Judeţean Constanţa, Prefectura Constanţa, Agenţia de Mediu, Oficiului de Cadastru, ANRE, ENEL, RAJA. Nu în ultimul rând, aș dori să mulțumesc senatorului Nicolae Moga, care a făcut toate demersurile astfel încât partea de legislație care ne-a permis să organizăm licitația, să fie adoptată cât mai repede. Când vine vorba despre interesul unei comunități nu trebuie să existe culoare politică, şi acest lucru a fost dovedit prin pașii care s-au făcut în acest proiect. De asemenea, trebuie să știți că succesul acestui proiect nu este doar al meu, ci al tuturor celor care au contribuit, astfel încât, astăzi noi să putem vorbi despre ultima etapa în realizarea reţelei de distribuţie a gazelor naturale în Techirghiol. În final doresc să mulţumesc locuitorilor oraşului Techirghiol, pentru că au avut răbdare cu acest proiect, pe care mi l-am asumat în faţa lor în 2016, şi care acum este atât de aproape de realitate”, a declarant primarul oraşului Techirghiol, Iulian Constantin Soceanu.

Proiectul are o valoare de peste 10,3 milioane de lei, fără TVA, din care contribuţia autorităţii locale este de peste 5,5 milioane de lei, iar cea a concesionarului este de peste 4,8 milioane de lei, sume care nu includ TVA.

„Mă bucur să fiu prezent la lansarea acestui proiect, care va aduce un plus de confort pentru locuitorii din Techirghiol. Implementarea și extinderea rețelelor de gaz, electrică sau, în viitor, energia regenerabilă este vitală pentru o comunitate cum este cea de la Techirghiol. Îmi doresc să avem rețele de gaz în toate localitățile din județ. O astfel de facilitate atrage și investitori, iar bunăstarea locuitorilor depinde în mare măsură și de aportul mediului privat“, a declarat prefectul George Niculescu.

„Gazul nu are culoare politică și așa este. Este un proiect important pentru acest oraș important al României, un oraș cu potențial foarte mare. Cel mai important lucru este că acest oraș va fi racordat la rețeaua de gaz. Noi trebuie să facem astfel încât să nu mai depindem de alții, din toate punctele de vedere. Îmi aduc aminte că în primul mandat de senator, 2008 – 2012, orașul Mangalia, racordat în prezent la rețeaua de gaz, era alimentat cu alt combustibil, iar locuitorii mureau de frig în case. De acolo a plecat și ambiția mea de a face ca tot litoralul, și numai, să fie alimentat la rețeua de gaz.“, a spus Moga.

„Evenimentul de azi întărește faptul că se poate să fi aproape de oameni, să le rezolvi problemele și să construiești o comunitate. Îl felicit pe primarul Soceanu care a transformat o promisiune electorală în realitate. Oamenii se pot bucura de o viață normală și de confort atunci când autoritățile își fac treaba. Această rețea de gaze va ajuta generațiilor viitoare și dă o altă perspectivă de dezvoltare a localității“, a afirmat Huțucă.

Reprezentantul firmei Megaconstruct, cea care va introduce rețeaua de gaze în Techirghiol, Cătălin Ivan, a declarat că, la nivelul județului Constanța societatea pe care o reprezintă are un volum de investiții de peste 10 milioane de euro și a realizat proiecte de alimentare cu gaze în localitățile Mangalia, 23 August, Costinești și Limanu. Cătălin Ivan a spus că lucrările de la Techirghiol sunt estimate la 13 milioane de lei și vor fi finalizate în aproximativ doi ani.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Atenție, șoferi! Se asfaltează carosabilul pe un tronson al bulevardului Tomis

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Echipele SC Confort Urban SRL vor acționa în această noapte pe porțiunea delimitată de strada Poporului și strada Nicolae Iorga a bulevardului Tomis. Se va turna primul strat de asfalt pe benzile de circulație situate lângă axul drumului. După ce se va așterne stratul de binder, carosabilul va fi îmbrăcat în asfalt de tip MASF, specific drumurilor cu trafic rutier intens.

Pentru buna desfășurare a intervențiilor, circulația autovehiculelor va fi restricționată alternativ, pe câte un sens de mers, în intervalul orar 19:00 – 05:00.

Lucrările de asfaltare vor continua și mâine noapte, cu aceleași restricții de trafic.

Constănțenii care locuiesc sau tranzitează zona respectivă sunt rugați să NU își parcheze autoturismele pe trotuar sau pe carosabil.

Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zona în care se efectuează lucrări. (comunicat de presă Primăria municipiului Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: