Connect with us

Administratie

Scandal la Cernavodă. USR protestează că Primăria vrea să vândă un teren din centrul orașului

Tatian Iorga

Publicat

la

Membrii USR Cernavodă au protestat, astăzi, în stradă față de intenția Primăriei din localitate de a scoate la vânzare unui teren situat la intersecția străzii Unirii cu Crișan și care, potrivit celor de la USR, este spațiu verde. Reprezentanții USR spun că, astăzi, au fost în stradă pentru a vedea opinia cetățenilor despre vânzarea terenului.

„Nu există dubii, cetățenii vor ca terenul să rămână în continuare spaţiu verde și sunt împotriva vânzării către privat. Acest lucru s-a concretizat prin semnarea în tabelul din anexa petiției susținute de USR Cernavodă. Vom fi în stradă și zilele următoare.“, se arată în mesajul celor de la USR.

Cei de la USR acuză Primăria Cernavodă că intenţionează să scoată la vânzare un teren din zona ZERO a orașului. Terenul situat în imediata vecinătate a fântânii arteziană din prelungirea podului Sf. Maria, aflat în patrimoniul Orașului Cernavodă, va fi scos la vânzare către zona privată, notează cei de la USR. Filiala USR Cernavodă se opune vehement înstrăinării terenului, susţinând cu tărie că acest teren trebuie să rămână bun de utilizare comună al tuturor cetăţenilor orașului.

„Este regretabil că până acum terenul nu a fost amenajat și pus în valoare, dar încă nu este prea târziu. Prin poziţionarea sa, terenul este ideal pentru construirea unui parc care să conţină un monument simbolic pentru oraș. Noi, cetăţenii orașului, venind către casă pe podul peste canal, trebuie să beneficiem de o imagine care să ne facă mândri că locuim în Cernavodă, iar cei care tranzitează localitatea să fie surprinși de o priveliște care să reprezinte armonia orașului în care locuim. Primăria trebuie să continuie proiectul de înfrumusețare pe care l-a început cu construirea fântânii arteziană, apoi iluminarea podului Sf. Maria. În contrast, utilizarea terenului de către mediul privat în interes propriu ar putea afecta profund imaginea orașului.“, notează cei de la USR.

USR-iștii amintesc că în ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 “Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare” a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local.

„Deși iniţial părea o cauză pierdută, reprezentanţii USR Cernavodă împreună cu reprezentanţii locatarilor din vecinătatea terenului și câţiva consilieri de bună credinţă au provocat o dezbatere pe subiect finalizată cu respingerea proiectului. În acest fel, pentru moment, procedura de vânzare a fost blocată.“, se arată într-o postare pe Facebook.

Terenul în suprafaţă de 900 mp, are o formă dreptunghiulară cu o latură mare de 56 m și latură mică de 15 m, fiind retras de la strada Unirii cu 6 m (trotuar + spaţiu verde). USR notează că, potrivit Planului Urbanistic General PUG aprobat prin HCL 242/2014 în UTR “V3” și certificatului de urbanism nr. 28191/02.09.2019, terenul este destinat pentru subzone spaţii verzi publice, parcuri, grădini. De asemenea, imobilul teren face parte din Registrul local al spaţiilor verzi inventariat în anul 2016 conform Ordinului nr. 1549/2008 prin care au fost aprobate Normele tehnice pentru elaborarea Registrului local al spaţiilor verzi.

„Prin Hotarârea Consiliului Local 226/31.10.2016, terenul în suprafaţă de 900 mp a fost atestat la UAT Cernavodă, și este identificat cu număr cadastral și carte funciară 103681, destinaţia fiind în “mod eronat” schimbată în “curţi construcţii”, în contradicţie cu PUG care prevede spaţii verzi publice! În ședinţa din data de 31.10.2019, Consiliul Local Cernavodă a votat pentru vânzarea terenului către mediul privat. În data de 16.12.2019 Proiectul de hotărâre privind aprobarea raportului de evaluare a terenului sus menţionat a fost pe ordinea de zi a ședinţei ordinară a Consiliului Local, valoarea terenului fiind estimată la suma incredibil de mică de 19,5 Euro/mp. Primul motiv al vânzarii terenului fiind aducerea de venituri la Bugetul Local, mai precis 83763 lei, ceea ce reprezintă 13% din suma cheltuită de Primărie cu iluminatul festiv din această iarnă (iluminatul festiv ne-a costat 636417 RON). O propunere de proiect este crearea unui Parc Central prin unirea parcului din str. Unirii cu parcul din str. Crișan, parc care să conţină un monument reprezentativ pentru Cernavodă, spaţiu verde, loc de joacă (deja existent), fântâna arteziană (renovarea cele existentă), Centru de Informare și Promovare Turistică, etc.“, mai spun cei de la USR.

În replică, Marian Iordache, consilierul primarului orașului Cernavodă, Liviu Negoiță, a declarat pentru Ordinea.ro că protestele celor de la USR sunt inutile. Asta deoarece proiectul privind vânzarea terenului în cauză nu mai este de actualitate.

„Din moment ce a fost respins la vot, nu va mai fi supus aprobării Consiliului Local“, a subliniat Iordache.

Comments

comments

Administratie

Scandal între Primăria Constanța și Asociația pentru Pescuit „Albatrosul”. Vezi care e motivul!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că, în timpul desfășurării campaniei de curățenie inițiate de Primăria Municipiului Constanța, lucrătorii Direcției Gestionare Servicii Publice și reprezentanții operatorului de salubritate au identificat în Portul Tomis cantități însemnate de deșeuri. Terenul aparține municipalității, acesta s-a întors în patrimoniul orașului Constanța, conform Deciziei Înaltei Curți de Justiție și Casație nr. 32/2019. Primăria afirmă că o parte din acest teren este ocupată abuziv fără a deține niciun contract de Asociația pentru Pescuit, Agrement și Scufundări Autonome în Marea Neagră „Albatrosul”, motiv pentru care Direcția Generală Poliția Locală i-a notificat să facă demersurile pentru a intra în legalitate. Situația s-a perpetuat de-a lungul anilor din cauza faptului că terenul a fost în proprietate privată, iar municipalitatea nu a putut întreprinde demersurile necesare pentru a elibera și igieniza terenul. Zona a fost ecologizată de reprezentanții municipalității.

„Reprezentanții Direcției Generale Poliția Locală au adus la cunoștință asociației faptul că un teren aparținând domeniului public al UAT Constanța poate fi ocupat, conform OUG 57/2019 privind Codul Administrativ, motiv pentru care reprezentanții asociației au fost rugați fie să elibereze terenul, fie să se îndrepte către direcția de resort din cadrul Primăriei pentru a intra în legalitate. Amplasarea pe domeniul public a oricăror obiecte se realizează în urma încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare, închiriere sau concesiune.“, spune Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Primăria impune un regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștinta publică, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, proiectul de hotărâre cu privire la Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța. Proiectul de hotărâre poate fi consultat, începând cu data de 24.11.2020, pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare:

– la sediul Primăriei municipiului Constanţa situat în bd. Tomis, nr. 51, birou 122;

– pe site-ul instituţiei www.primaria-constanta.ro, la secțiunea „De interes public – Transparenţă Decizională pe Legea 52/2003 – Informare și consultare publică”.

„Până la data de 14.12.2020 se pot trimite în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de hotărâre supus dezbaterii publice. Propunerile, sugestiile sau opiniile se vor transmite în scris prin poştă la sediul Primăriei Municipiului Constanţa din Bd. Tomis nr. 51, cam. 122, sau prin e-mail la adresa agenti.economici@primaria-constanta.ro. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0241/488136, persoană de contact inspector Mihaela Iordache. Materialele transmise vor purta menţiunea Recomandare la Proiectul de hotărâre referitor la Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța.“, informează Primăria.

Sursa foto: Facebook

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța anunță primele rezultate ale campaniei de curățenie: 104 tone de deșeuri colectate

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța anunță că s-a încheiat curățenia și în cea de-a doua zonă de intervenție. Echipele Direcției Gestionare Servicii Publice și ale Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Constanța, ale operatorului de salubrizare Polaris M Holding, ale firmelor care au contract de întreținere a spațiilor verzi, precum și persoanele care beneficiază de venitul minim garantat au acționat în cartierele Tomis III, Tomis Nord, Badea Cârțan, Anadalchioi. După trei zile de curățenie, rezultatele sunt:

  • 104 tone de deșeuri colectate
  • Peste 1 tonă de detergent biodegradabil concentrat folosit
  • 210 metri cubi de apă folosiți pentru spălarea străzilor și a trotuarelor
  • 56 de terenuri private verificate
  • 187 de agenți economici verificați
  • 14 șantiere verificate
  • Au fost aplicate 29 de sancțiuni în valoare de 9.300 de lei
  • Au fost emise 60 de somații pentru autovehiculele abandonate

„De astăzi, acțiunea de ecologizare și igienizare s-a mutat în altă zonă de intervenție- Tomis II, Faleză Nord, Delfinariu, Stadion, astfel încât nicio stradă nicio stradă nu va fi omisă. Meritam un oraș curat, verde, sănătos, dar numai printr-un efort comun îl putem avea. Păstrați curățenia! Aruncați gunoiul în locurile special amenajate și nu la întâmplare sau pe lângă acestea!“, notează Primăria într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: