Connect with us

Actual

Scandal la Mangalia! Mutarea Şcolii 5 scoate în stradă elevii Colegiului Economic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În urmă cu câteva zile, pe site-ul primăriei din Mangalia era postat un text potrivit căruia va fi depus un proiect cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10, Obiectiv Specific 10.2 ”Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”, care vizează construcția unei unități de învățământ preuniversitar.

Prin acest proiect, se precizează în comunicat, se dorește edificarea unei clădiri care va deservi Colegiul Economic din Mangalia. Locația pe care se va ridica noua clădire este situată în vecinătatea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”. Noua clădire va conține săli de curs și laboratoare dotate modern, birouri administrative, amfiteatru și bibliotecă etc.

Reprezentanții municipalității au decis că este necesar să se construiască o unitate de învățământ la standarde europene, unde cadrele didactice și elevii Colegiului Economic să își desfășoare activitatea, în cele mai bune condiții. Actualul spațiu al Liceului Economic ar urma să fie relocat Școlii ”Gala Galaction” pentru rezolvarea problemelor legate de supraaglomerarea sălilor de curs și învățământul în două schimburi.

„Prin această măsură, vom putea organiza cursuri într-un singur schimb, atât pentru clasele primare, cât și pentru cele gimnaziale. Vom amenaja o cantină școlară, unitatea noastră putând primi autorizație sanitară de funcționare. De asemenea, vom crea un spațiu de festivități, iar sala de gimnastică va rezolva problema orelor de educație fizică ținute, actualmente, în condiții improprii”, a declarat consilierul local Sorin Mihai, profesor la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia.

Până la finalizarea proiectului de investiții privind noua clădire a Liceului Economic, elevii acestei unității școlare vor susține cursurile într-o clădire special amenajată, din curtea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”.

„În această incintă, există 22 de săli de clasă, față de 19 săli existente în actuala clădire a Liceului Economic. Așadar, această mutare avantajează atât elevii Școlii ”Gala Galaction”, dar și pe cei ai Liceului Economic. Folosirea eficientă a acestui spațiu poate face ca programul Colegiului să nu se mai desfășoare în 3 schimburi, ci numai în 2″, a mai spus profesorul Sorin Mihai.

Potrivit autorităților locale, Colegiul Economic va primi în administrare, în aceeași locație, încă un corp de clădire, unde s-ar putea amenaja laboratoarele și alte săli pentru studii practice.

Iniţial nu am acordat prea mare atenţie acestui proiect al primăriei dar ulterior, văzând cât s-au aprins spiritele celor direct implicaţi, am luat legătura cu mai multă lume pentru a afla dedesubturile acestuia.

Potrivit consilierului Leonard Tănase, şcoala nr. 5, Gala Galaction are o problemă reală de spaţiu. El cunoaşte foarte bine situaţia, dat fiind că ambii săi copii sunt elevi aici.

“Este o problemă veche la această şcoală. Elevii învaţă în două ture, dimineaţa şi după amiaza în două clădiri separate, una care este la sensul giratoriu, iar cea de-a doua la geamie, care este extrem de veche. Noi am avansat o soluţie încă din anul 2013 şi am propus construirea unei şcoli, o construcţie cu aproximativ 20 de clase. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, preţul construcţiei s-ar ridica la 384 euro/mp, aşadar întreaga şcoală ar costa în jur de 800.00 – 900.000 de euro. Numai că primăria nu vrea să construiască, ci să renoveze o clădire. Mutarea pe care vor să o facă este deranjantă pentru elevii Liceului Economic, care ar fi nevoiţi să înveţe în nişte cămine de nefamilişti.”, ne-a spus Leonard Tănase.  

Elevii de la Liceul Economic s-au strâns azi în faţa liceului. Una dintre eleve, a scris următoarele cuvinte pe pagina sa de facebook:

“Nu vrem să renunţăm la liceul nostru. Eu am crescut 4 ani în acest liceu, nu pot să fiu de acord cu mutarea acestuia la pod, deoarece acea cladire este groaznică, iar în cazul unui cutremur sau unui incendiu va fi #colectiv2.

În acest liceu noi am investit mult, atât pe plan material cât şi pe plan emoţional. Sunt dezamagită de oraşul acesta şi de faptul că, în loc să se facă ceva frumos, este distrus pe zi ce trece …Consider că este nedrept ceea ce se întâmplă, am aşteptat cu orele în faţa liceului pentru a ne exprima opinia, dar se pare că nu suntem luaţi în seamă.#nu #renuntam
Dacă tot vor să mute şcoala 5 (n.r. – Gala Galaction), să o mute la pod, la saturn , în neptun, unde vor ei, dar nu este bine să fie dezechilibrat un întreg liceu pentru o şcoală generalaă, unde consider că nu îţi faci atâtea amintiri pe câte îţi faci la liceu.
La liceu capeţi mult mai multe cunoştinte, spre exemplu: în afară de materiile pe care ni le predau profesorii şi rămânem în cap cu informaţii ce ne atrag atenţia, primim şi educatia de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi.

În acest liceu am învăţat de la mai mulţi profesori câte un lucru folositor pentru comportamentul şi gândirea mea, iar acum pentru faptul că, emoţional ţin la acest liceu, mi se pare normal să luptăm tot mai mulţi pentru a ne păstra stabilitatea.”

Adevărul este că elevii de la Liceul Economic au o reacţie absolut firească, de apărare. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla în zilele viitoare.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Accident rutier la Olimp! Trei persoane au fost rănite

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, pe DN 39, într-o curbă din apropierea intersecției cu drumul spre stațiunea Olimp, a avut loc un eveniment rutier grav, în care a fost implicată o familie.

Potrivit Serviciului de Ambulanță Constanța, au fost trei victime – mama, tata și fiica lor  – care sunt conștiente.

Mama se simte bine și a refuzat consultația, tatăl – care era și șoferul mașinii –  a suferit un atac de panică iar fiica a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul Județean Constanta deoarece are un traumatism la umărul stâng.

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bunuri de aproape 3 milioane de lei, descoperite în portul Constanța Sud Agigea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii   vamali de la Biroul Vamal Constanța Sud au descoperit în Portul Constanţa Sud Agigea, în două containere sosite din China, articole de încălțăminte și jucării în valoare de peste 2.870.000 lei, susceptibile a fi contrafăcute.

În data de 19.10.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza analizei de risc, împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat un control amănunțit la un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială de pe raza municipiului București. Astfel, la cercetări s-a stabilit că administratorul societăţii comerciale este un cetăţean chinez, în vârstă de 33 de ani, având reședința pe raza județului Ilfov.

De asemenea, în urma controlului au fost descoperite 5.760 perechi de încălţaminte susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute, a căror valoare, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la suma totală de 2.803.210 lei.

Totodată, în data de 18.10.2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu lucrătorii vamali au efectuat, în baza analizei de risc controlul amănunțit la un container sosit din China, având ca destinatar o societate comercială de pe raza municipiului București, al cărei administrator este un cetăţean român, în vârstă de 51 de ani, care are domiciliul pe raza municipiului București.

În urma controlului, au fost descoperite 7.740 jucării (mașinuțe, cărți de colorat și jocuri creative) susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, a căror valoare, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, se ridică la suma totală de 70.700 lei.

Bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către lucrătorii vamali, iar poliţiştii de frontieră efectuează în ambele cazuri cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

”Metoda Accidentul”: Un infractor a spus că este medic la spitalul din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

La data de 18 octombrie a.c., în jurul orei 03.00, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 82 de ani, din municipiul Constanţa, cu privire la faptul că a fost apelată pe telefonul fix, de către un bărbat necunoscut, care s-a recomandat ca fiind doctor la Spitalul Județean din Constanța, informând-o că fiica sa ar fi suferit un accident și este la spital. În discuție a intervenit și o voce feminină care s-a recomandat fiica sa.

Ulterior, bărbatul i-a solicitat o sumă de bani pentru transportarea persoanei accidentate la spitalul Floreasca din București, prin intermediul elicopterului SMURD.
Femeia și-a dat seama că poate fi victima unei înșelăciuni şi a întrerupt convorbirea telefonică.
Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă pentru identificarea autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.

RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR CONSTĂNȚENI

Pentru a conştientiza populaţia, cu precădere persoanele de vârsta a III-a, cu privire la riscul la care se expun când au încredere în persoane necunoscute şi le oferă sume de bani, în schimbul aşa-ziselor ,,rezolvări de probleme cauzate de accidentele rutiere”, precizăm încă o dată faptul că în cazul unor accidente cuvictime NU trebuie să se ofere sub nicio formă sau pretext sume de bani.

Este foarte important pentru cetăţeni să cunoască faptul că în nici un caz de accident rutier reprezentanţii instituţiilor publice nu solicită bani pentru a rezolva o speţă de natură penală.

Se recomandă ca în astfel de cazuri, în care cetăţenii sunt sunaţi şi li se solicită diferite sume de bani telefonic, pentru “rezolvarea unor accidente rutiere, să se apeleze imediat la 112 sau la Poliţie, pentru a se verifica dacă fiul, fiica, ruda, rudele au fost implicate într-un accident rutier.

Astfel, poliţiştii pot interveni pentru prevenirea comiterii unor înşelăciuni, iar persoanele care intenţionează să comită astfel de fapte să fie identificate, depistate şi trase la răspundere penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: