Actual

Scandal la Mangalia! Mutarea Şcolii 5 scoate în stradă elevii Colegiului Economic

apr. 26, 2018 Maria Ionescu

În urmă cu câteva zile, pe site-ul primăriei din Mangalia era postat un text potrivit căruia va fi depus un proiect cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa 10, Obiectiv Specific 10.2 ”Creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic și învățare pe tot parcursul vieții”, care vizează construcția unei unități de învățământ preuniversitar.

Prin acest proiect, se precizează în comunicat, se dorește edificarea unei clădiri care va deservi Colegiul Economic din Mangalia. Locația pe care se va ridica noua clădire este situată în vecinătatea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”. Noua clădire va conține săli de curs și laboratoare dotate modern, birouri administrative, amfiteatru și bibliotecă etc.

Reprezentanții municipalității au decis că este necesar să se construiască o unitate de învățământ la standarde europene, unde cadrele didactice și elevii Colegiului Economic să își desfășoare activitatea, în cele mai bune condiții. Actualul spațiu al Liceului Economic ar urma să fie relocat Școlii ”Gala Galaction” pentru rezolvarea problemelor legate de supraaglomerarea sălilor de curs și învățământul în două schimburi.

„Prin această măsură, vom putea organiza cursuri într-un singur schimb, atât pentru clasele primare, cât și pentru cele gimnaziale. Vom amenaja o cantină școlară, unitatea noastră putând primi autorizație sanitară de funcționare. De asemenea, vom crea un spațiu de festivități, iar sala de gimnastică va rezolva problema orelor de educație fizică ținute, actualmente, în condiții improprii”, a declarat consilierul local Sorin Mihai, profesor la Școala ”Gala Galaction” din Mangalia.

Până la finalizarea proiectului de investiții privind noua clădire a Liceului Economic, elevii acestei unității școlare vor susține cursurile într-o clădire special amenajată, din curtea Liceului Tehnologic ”Ion Bănescu”.

„În această incintă, există 22 de săli de clasă, față de 19 săli existente în actuala clădire a Liceului Economic. Așadar, această mutare avantajează atât elevii Școlii ”Gala Galaction”, dar și pe cei ai Liceului Economic. Folosirea eficientă a acestui spațiu poate face ca programul Colegiului să nu se mai desfășoare în 3 schimburi, ci numai în 2″, a mai spus profesorul Sorin Mihai.

Potrivit autorităților locale, Colegiul Economic va primi în administrare, în aceeași locație, încă un corp de clădire, unde s-ar putea amenaja laboratoarele și alte săli pentru studii practice.

Iniţial nu am acordat prea mare atenţie acestui proiect al primăriei dar ulterior, văzând cât s-au aprins spiritele celor direct implicaţi, am luat legătura cu mai multă lume pentru a afla dedesubturile acestuia.

Potrivit consilierului Leonard Tănase, şcoala nr. 5, Gala Galaction are o problemă reală de spaţiu. El cunoaşte foarte bine situaţia, dat fiind că ambii săi copii sunt elevi aici.

“Este o problemă veche la această şcoală. Elevii învaţă în două ture, dimineaţa şi după amiaza în două clădiri separate, una care este la sensul giratoriu, iar cea de-a doua la geamie, care este extrem de veche. Noi am avansat o soluţie încă din anul 2013 şi am propus construirea unei şcoli, o construcţie cu aproximativ 20 de clase. Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale, preţul construcţiei s-ar ridica la 384 euro/mp, aşadar întreaga şcoală ar costa în jur de 800.00 – 900.000 de euro. Numai că primăria nu vrea să construiască, ci să renoveze o clădire. Mutarea pe care vor să o facă este deranjantă pentru elevii Liceului Economic, care ar fi nevoiţi să înveţe în nişte cămine de nefamilişti.”, ne-a spus Leonard Tănase.  

Elevii de la Liceul Economic s-au strâns azi în faţa liceului. Una dintre eleve, a scris următoarele cuvinte pe pagina sa de facebook:

“Nu vrem să renunţăm la liceul nostru. Eu am crescut 4 ani în acest liceu, nu pot să fiu de acord cu mutarea acestuia la pod, deoarece acea cladire este groaznică, iar în cazul unui cutremur sau unui incendiu va fi #colectiv2.

În acest liceu noi am investit mult, atât pe plan material cât şi pe plan emoţional. Sunt dezamagită de oraşul acesta şi de faptul că, în loc să se facă ceva frumos, este distrus pe zi ce trece …Consider că este nedrept ceea ce se întâmplă, am aşteptat cu orele în faţa liceului pentru a ne exprima opinia, dar se pare că nu suntem luaţi în seamă.#nu #renuntam
Dacă tot vor să mute şcoala 5 (n.r. – Gala Galaction), să o mute la pod, la saturn , în neptun, unde vor ei, dar nu este bine să fie dezechilibrat un întreg liceu pentru o şcoală generalaă, unde consider că nu îţi faci atâtea amintiri pe câte îţi faci la liceu.
La liceu capeţi mult mai multe cunoştinte, spre exemplu: în afară de materiile pe care ni le predau profesorii şi rămânem în cap cu informaţii ce ne atrag atenţia, primim şi educatia de care avem nevoie în viaţa de zi cu zi.

În acest liceu am învăţat de la mai mulţi profesori câte un lucru folositor pentru comportamentul şi gândirea mea, iar acum pentru faptul că, emoţional ţin la acest liceu, mi se pare normal să luptăm tot mai mulţi pentru a ne păstra stabilitatea.”

Adevărul este că elevii de la Liceul Economic au o reacţie absolut firească, de apărare. Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla în zilele viitoare.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!