Connect with us

Administratie

Scandal monstru între primarul Constanței și reprezentanții elevilor, cu amenințări și plângeri penale. Miza: bursele elevilor!

Published

on

A fost scandal în toată regula, astăzi în ședința Consiliului Local Constanța pe teama acordării burselor școlare pentru anul. S-a lăsat cu amenințări de plângeri penale atât din partea asociațiilor de elevi, cât și din partea primarului Vergil Chițac. Totul a plecat de la propunerea edilului de a acordat burse de ajutor social, în valoare de 250 de lei, pentru elevii din învățământul preuniversitar în semestrul I al anului școlar 2020 – 2021. În total sunt acordate 3.746 de burse. Chițac a spus că acordat doar bursele sociale pentru că vin sărbătorile de iarnă.

Pe de altă parte, asociațiile de elevi au spus că hotărârea este ilegală, în condițiile în care legea prevede să fie acordate toate categoriile de bursă: de merit, studiu, sociale și performanță. După un schimb de replici, s-a ajuns la situația ca cele două părți să se amenințe cu plângeri penale.

În final, proiectul propus de primarul Chițac a fost respins pentru că inițiativa a fost votată doar de consilierii locali ai PNL, iar aleșii PSD și USR fie s-au abținut fie au votat împotrivă. Au fost 9 voturi pentru, 3 împotrivă și 14 abțineri.

Într-un final, primarul Chițac a dat asigurări că Primăria va căuta toate soluțiile necesare pentru acordarea tuturor categoriilor de bursă. El a spus că trebuie mai întâi stabilită sursa finanțării acestora și a solicitat reprezentanții elevilor să vină la discuții chiar de mâine.

Amintim că, Asociația Elevilor din Constanța a acuzat, printr-un comunicat de presă transmis luni, că primarul Vergil Chițac vrea să taie bursele de merit ale elevilor în ședința consiliului local din 15 decembrie.

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm atitudinea noii administrații locale privind situația burselor elevilor din Municipiul Constanța, astfel, elevii olimpici, dar și cei care au o medie generală mare sau au probleme financiare sunt lăsați fără sprijinul autorităților. AEC a transmis la finalul lunii noiembrie o solicitare primăriei în care atrăgea atenția cu privire la întârzierea nejustificată a burselor pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Constanța. Ca răspuns, primăria a menționat faptul că hotărârea privind bursele va fi adoptată în prima ședință din luna decembrie. Luni, 14 decembrie a.c., pe site-ul municipalității a fost publicat proiectul privind acordarea burselor elevilor pentru semestrul I al anului școlar 2020-2021, hotărâre unde sunt precizate doar cuantumul și numărul burselor de ajutor social.

Conform Legii educației, elevii au dreptul de a beneficia de burse de merit, performanță, studiu și ajutor social, fiecare dintre acestea având un scop individual: primele două de a stimula performanța școlară, iar ultimele două de a interveni în sprijinul elevilor aflați în risc de abandon școlar. Situația este cu atât mai gravă, cu cât Constanța este unul din orașele unde lupta pentru a obține respectarea legii și implicit a burselor pentru elevi a fost punctul de plecare al tuturor demersurilor Asociației Elevilor din Constanța. Amintim faptul că cel mai mare grad de respectare a prevederilor legale privind bursele ܈școlare îl găsim în județul Constanța, unde 30% dintre unitățile administrativ-teritoriale acordă toate tipurile de burse școlare, acest lucru având un impact negativ în condițiile în care Constanța ar rămâne singurul Municipiu reședință de județ care nu acordă burse de merit, de studiu și de performanță. La 5 ani după ce AEC a obținut acordarea tuturor celor 4 tipuri de burse, este de neacceptat faptul că primarul municipiului Constanța nu respectă dreptul elevilor de a beneficia de acestea și renunță în mod voit la a stimula performanța școlară a elevilor prin burse de merit, studiu și performanță. Soluția optimă pentru a remedia problema în cel mai scurt timp posibil, ar fi ca la ședința din data de 15 decembrie 2020, Vergil Chițac, cât și consilierii locali, să amendeze actualul proiect și să prevada sumele aferente acordării și celorlalte tipuri de burse prevăzute în legislația actuală, astfel încât banii să ajungă la elevi înainte de sărbătorile de iarnă. Așadar, solicităm ferm Primarului Municipiului Constanța, Vergil Chițac și întregului Consiliu Local, să  stabilească numărul și cuantumul burselor de merit, de studiu și de performanță, pentru a respecta legea și a nu lăsa elevii fără banii care li se cuvin.“, se arată în comunicat AEC.

“Foarte multe familii depind de banii primiți de pe urma burselor, fie că vorbim de cea de merit, de studiu sau de performanță. Adoptarea hotărârii a întârziat în mod nejustificat și ne arătăm dezamăgiți de acțiunile noului primar. Problema trebuie rezolvată în așa fel încât banii să ajungă la elevii înainte de Crăciun. Nu vom accepta ca unul din drepturile fundamentale ale elevilor, pentru care AEC a depus eforturi ani la rândul, să fie călcate în picioare.” -Andreea-Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Vom reveni cu amănunte!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta