Connect with us

Actual

Scandalul șezlongurilor. Se încearcă rezolvarea problemelor de pe litoral

Tatian Iorga

Publicat

la

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral anunță că a luat act de protestul organizat de Grupul de Dialog și Bună Convețuire Constanța și Grupul Civic ”Baricada Verde” și a invitat reprezentanții celor două organizații la o discuție privind motivele protestului.

„În urma dialogului între reprezentanții ABADL și a celor două organizații au fost aduse la cunoștință nemulțumirile protestatarilor, printr-un document scris care a fost înregistrat la Apele Române. Principalele probleme abordate se referă la modul de exploatare turistică a plajelor, precum și a verificărilor/controalelor efectuate de către inspectorii A.B.A.D.L. Problemele reclamate de către participanții la protest sunt:

–           suprafața de plajă destinată șezlongurilor și suprafața de plajă pentru plaja pe nisip;

–           respectarea zonei de intervenție de 5 m de la linia apei;

–           modul și atribuțiile de desfășurarea a activității de inspecție.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a informat liderii celor două organizații prezente la discuții  despre atribuțiile care revin fiecărei instituții, atribuții ce derivă din actele normative în vigoare.

Reamintim că  Administrația Națională APELE ROMÂNE prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.DL) are calitatea de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă și a închiriat plaja în condițiile H.G. nr. 241/2006 și Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat.

Activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră în competența mai multor instituții, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitățile ce se pot desfășura pe plajă, și anume:

–           Ministerul Administrației și Internelor;

–           Ministerul Turismului;

–           Ministerul Apelor și Pădurilor prin A.N. Apele Române

–           Garda Națională de Mediu;

–           Autorități ale administrațiilor publice locale;

Pentru neconformitățile constatate la verificările pe teren, fiecare instituție aplică sancțiunile contravenționale conform competențelor ce le revin conform reglementărilor legale. Conform adresei transmise, în luna august 2017, de Comisia Europeana-Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane, plajele nou create pot fi închiriate având în vedere că Proiectul de Reabilitare a litoralului românesc s-a încheiat, respectiv Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus raportul final de închidere a proiectului. Având în vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a exista restricții, dar cu respectarea normelor legale în vigoare la această dată privind exploatarea turistica a plajelor“, se arată într-un comunicat al ABADL.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța: Pentru a se distra, un copil a apelat 112 și a spus că e sechestrat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, 22 august a.c., în jurul orei 20:30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Rasova au fost sesizaţi prin intermediul Serviciului Naţional Unic Apeluri de Urgenţă 112 de către o persoană, care a reclamat faptul că ar fi fost sechestrată și se află în localitatea Rasova din județul Constanța.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că apelul a fost făcut de către un minor, de 12 ani, care se afla la bunici, împreună cu tatăl său, în satul Cochirleni din județul Constanța.

Minorul a recunoscut, în prezența familiei, faptul că ar fi apelat la 112 pentru a se distra. Tatăl copilului a fost sancționat contravențional cu amendă, în valoare de 500 de lei, conform Legii nr.61/1991 R.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța: 15 incendii de vegetație uscată în ultimele 48 de ore

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mulți cetăţeni care locuiesc la țară şi-au făcut un obicei de a-şi igieniza terenurile şi grădinile, prin arderea vegetaţiei uscate, resturilor vegetale şi a miriştii, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efecuează aceste arderi.

Acesta este motivul pentru care, în ultimele 48 ore, au fost înregistrate 15 incendii de acest fel.

Biroul de presă al ISU Constanța atrage atenția că trebuie înţeles faptul că aceste incendii pot pune în pericol viaţa, bunurile materiale şi mediul şi pot afecta traficul rutier sau feroviar, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.

Pentru prevenirea şi reducerea incendiilor de vegetaţie, reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa vă reaminteşte măsurile obligatorii ce se impun la arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

  • este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt;
  • nu se utilizează focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • zona de ardere se izolează faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole vecine prin executarea de fâşii arate;
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locurile special amenajate ori pe terenuri pregătite;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • se va asigura supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după încetarea acesteia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

(Foto) Medicii militari au depus jurământul pe platoul Academiei Navale din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

„Jur credinţă patriei mele România. Jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii. Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Acestea au fost cuvintele rostite în cursul zilei de azi,  23 august, de medicii militari, chemaţi în activitate în rândul ofiţerilor, în perioada 2018-2019, în faţa contraamiralului de flotilă Mihai Panait, comandantul Flotei, a comandanţilor de unităţi de marină, a rudelor şi prietenilor adunați pe platoul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

Jurământul militar este un moment deosebit în viaţa fiecărui tânăr a cărui destin este legat de cariera militară.

Ceremonia depunerii jurământului militar a avut loc la două zile de la aniversarea a 157 de ani de când a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, prin semnarea, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a Înaltului Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862, ziua de 21 august fiind recunoscută ca Ziua Medicinei Militare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: