Connect with us

Actual

Schimbarea care-i lasă pe profesori fără salarii, la început de an

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că şcolile au primit înştiinţare de amânare a datei de salariu, ea solicitând public ca salariile profesorilor să fie plătite la timp. ”Salariile profesorilor sunt amânate la plată din cauza nepriceperii guvernului PSD! Şcolile au primit o înştiinţare din partea Inspectoratelor prin care se stabileşte data de salariu pe 14 ale lunii, nu 9 cum era până în prezent. Această amânare poate fi prelungită”, arată Raluca Turcan pe Facebook. Ea spune că acest lucru s-a întâmplat deoarece în luna decembrie PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit că salariile profesorilor nu vor mai fi plătite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educaţiei Naţionale. Turcan aminteşte că o lege similară a fost semnată de Liviu Dragnea şi votată în Camera Deputaţilor, însă OUG 90/2017 a grăbit acest proces de centralizare! Prin urmare, şcolile au o dublă subordonare. ”În acest moment, autorităţile locale nu ştiu cine este ordonatorul de credite şi din ce buget trebuie plătite salariile. Şcolile sunt instituţii publice de interes local, bugetul lor este aprobat în şedinţă de Consiliu Local, în acelaşi timp cu bugetul local. Astfel, Consiliul Local a fost pus în situaţia de a aproba nişte bugete ale şcolilor care să includă şi salariile profesorilor, sume de care bugetul local nu dispune. Nu a fost prevăzut şi cum vor fi plătite acestea, neexistând norme de aplicare ale legii. Aparent, acum există doi ordonatori de credite – fapt nemaiîntâlnit. Un serviciu public nu poate să fie în acelaşi timp centralizat şi descentralizat”, subliniază prim-vicepreşedintele PNL.

Ce spune Petrică Miu, inspector școlar județean Constanța?

L-am sunat pe inspectorul școlar județean al ISJ Constanța, Petrică Miu, pentru a vedea cum stau lucrurile în județul nostru vizavi de întârzierea plății salariilor cadrelor didactice. Iar el ne-a răspuns, cu seninătate, că a fost sunat de mulți colegi, nu doar astăzi, ci și ieri și în zilele trecute. ”M-au sunat mai mulți profesori că nu și-au primit salariile. Unii dintre ei primeau mai devreme banii, pe 6, 7 sau 8 ale lunii. Depindea cum are bani primăria care făcea plata. Iar acum, că nu le-au venit banii și deja suntem în data de 9 m-au întrebat ce se întâmplă. Și le-am spus și lor ceea ce vă spun și d-voastră: din acest an, dispare Primăria din discuție. Dacă Primăria făcea plățile salariilor până acum, din această lună banii vin la inspectorat direct de la buget, prin intermediul Ministerului Educației Naționale. La inspectorate, ziua de salariu este data de 14. Cum transferul salariilor școlilor se face prin noi, prin inspectoratele școlare, la fel vor primi banii și cadrele didactice. Deja am primit finanțarea pentru salariile lunii decembrie 2017 și vineri vom face viramentele iar oamenii vor primi luni salariile.”, ne-a explicat Petrică Miu, inspector școlar județean.

De ce nu știu profesorii?

O parte dintre profesori cunosc foarte bine aceste schimbări. Câțiva dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că aveau informațiile referitoare la aceste modificări încă din luna noiembrie a anului trecut. Ce-i drept, le știau la nivel de zvonuri. Alții, însă, nu aveau idee despre acestea. Reamintim că de-abia în luna decembrie PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit că salariile profesorilor nu vor mai fi plătite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educaţiei Naţionale. Așa că dezamăgirea celor care nu și-au primit salariile a fost colosală. Mulți aveau de făcut diferite plăți ce nu suportau amânare, rate etc. Nu s-a făcut vreo dezbatere pe marginea acestui subiect, nu s-a discutat în detaliu. Rămâne de văzut ce va fi în viitor și cum vor reacționa cadrele didactice. Pentru că nu este sigur că salariile nu vor întârzia. Ca o glumă, luna aceasta data de 14 pică într-o zi de duminică, când nu se vor face plăți. Așa că, de la început va fi cel puțin o zi întârziere în plata salariilor… Știam că există un forum al profesorilor pe care ne imaginam că au fost postate aceste schimbări. Dar nu! Nici vorbă să se ocupe cineva de acest subiect. Însă pe forumul dedicate cadrelor didactice, era o postare care spunea că salariile vor fi date după noua metodologie.  ”Asta ca să știm de ce s-a dat vacanța de iarnă până pe 14 Ianuarie… Puteau măcar să ne anunțe din timp lichelele decidente! Dar SINDICATUL chiar nu a știut nimic să ne fi prevenit? ”

Ce aveți de făcut în acest sens?

Pe pagina Vivid Education, destinată  tot cadrelor didactice, se dau sfaturi și se vorbește despre acestă schimbare. Iată despre ce este vorba: 1. Evidențierea salariilor aferente lunii decembrie 2017: acestea se vor înregistra în contabilitate, la data de 31.12.2017, pe sursa de finanțare buget de stat 01A. – Buget de Stat (soldurile conturilor de salarii 421, 423, 427, 428, 431, 437 şi 444 vor cuprinde sumele statelor de plată a lunii decembrie 2017, cu plata în luna ianuarie 2018). 2. Unitățile de învățământ care nu au în Fişa Entității Publice şi sector/ sursa 01 A – finanțare de la buget de stat, să completeze şi să depună în FOREXEBUG, Fişa Entității Publice şi cu sursa de finanțare 01A, Buget de Stat. 3. Printr-un Ordin de Ministru, se va modifica data plății salariilor, urmând ca toate unitățile de învățământ să aibă ca dată de plată a salariilor, ziua de 14 a lunii, sau în intervalul 13-15 ale lunii. 4. Pentru plata salariilor lunii decembrie 2017, acum, în luna ianuarie 2018, încă nu e bugetul aprobat de MEN. 5. Până la aprobarea acestuia de către MEN, trebuie să vă pregătiți 1/12 din ultiumul buget aprobat la titlul 10 cheltuieli de personal de către primării/consiliul județean. 6. În acest buget NU se includ cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, respectiv articolul bugetar 10.01.15.  Cheltuielile cu naveta cadrelor didactice se vor suporta în continuare din bugetele consiliilor locale/consiliului județean. 7. Unitățile de învățământ care, în cursul lunii decembrie 2017 nu au reuşit să mai achite Hotărâri Judecătoreşti, din sumele primite suplimnetar, NU vor înregistra în contabilitate aceste sume.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Un şofer beat s-a răsturnat cu maşina în apropiere de Lumina

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN 22, în afara localității Lumina. Este vorba despre un autoturism  care s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Ajunşi la locul evenimentului rutier, poliţiştii l-au testat pe conducătorul auto cu aparatul etilotest. A rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, aşa că şoferul a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a bărbatului de 60 de ani, care se afla singur în autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier MORTAL în Lazu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 18.00,  pe DN 39, în localitatea Lazu a avut loc un grav accident rutier. Potrivit ISU Constanţa, un pieton a fost spulberat de un TIR, pe trecerea de pietoni.

La faţa locului s-au deplasat de urgenţă echipaje de prim ajutor, respectiv un SAJ 2, din partea Serviciului de Ambulanţă, dar şi poliţişti.

Bărbatul, în vârstă de aproximativ 60 -70 de ani, a fost declarat decedat.

Ştire în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Prognoza meteo. Cum va fi vremea până în data de 6 decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie a fost postată estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 23 noiembrie – 6 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Prima parte a intervalului va fi caracterizată de o vreme în general mai rece decât normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 4…8 grade, mai scăzute în zonele de câmpie şi depresionare unde ceaţa va persista şi cu valori minime negative, în general de -4…0 grade. În perioada 29 noiembrie – 02 decembrie, încălzirea semnificativă a vremii va determina valori peste cele climatologic specifice, cu 8…12 grade ziua şi 2…5 grade noaptea, mediat regional. Ulterior, este estimat un regim termic apropiat de cel obişnuit la începutul lunii decembrie, mai ales în privinţa maximelor diurne, urmând ca în unele nopţi să fie o vreme relativ rece. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 29 noiembrie, iar în cea de-a doua săptămână temporar vor fi posibile precipitaţii în general slabe.

CRIŞANA

Vremea va fi rece în primele zile ale intervalului – dimineaţa şi noaptea în toată regiunea, iar pe parcursul zilelor în special în zonele joase (unde vor persista nebulozitatea stratiformă şi ceaţa), astfel că media maximelor va fi de 3…6 grade, iar a minimelor de -5…-1 grad. Între 29 noiembrie şi 02 decembrie, temperaturile vor fi în creştere apreciabilă, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie regională de 8…12 grade ziua şi 2…5 grade noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice în marea lor majoritate în jurul celor normale pentru prima decadă a lunii decembrie, însă cu unele nopţi posibil mai reci. În perioada 28 – 29 noiembrie va ploua local, iar în cea de-a doua săptămână temporar probabilitatea pentru precipitații în general slabe va fi relativ ridicată.

TRANSILVANIA

Prima parte a perioadei de referinţă va fi caracterizată de o vreme rece în cursul nopţilor şi al dimineţilor, cu medii ale temperaturilor minime de -8…-4 grade şi ger în zonele depresionare din estul regiunii, unde se vor înregistra valori sub -10 grade; maximele vor oscila între 0…2 grade în zonele joase unde ceaţa va persista şi 7…9 grade în cele de relief mai înalt. Între 29 noiembrie şi 2 decembrie se va resimţi o încălzire a vremii ce se va concretiza prin medii de temperatură de 7…12 grade ziua şi -2…2 grade noaptea (cu valori uşor mai mici în depresiunile perimontane şi intramontane). Estimările prognostice indică pentru ultimele zile din interval un regim termic în jurul celui specific la începutul lunii decembrie. În prima parte a intervalului, regimul pluviometric va fi deficitar, în jurul datei de 30 noiembrie local vor fi ploi slabe, apoi temporar vor fi condiţii pentru precipitaţii.

MARAMUREŞ

Până în data de 28 noiembrie, vremea va fi rece în cursul nopţilor şi al dimineţilor când vor fi, în medie, -6…-3 grade, iar maximele termice se vor situa în jurul celor normale, respectiv 6…7 grade. Între 29 noiembrie şi 2 decembrie va urma o încălzire a vremii, ce se va resimţi cu precădere la valorile nocturne, care vor deveni preponderent pozitive, de 0…2 grade, iar amiezele vor înregistra 9…11 grade, mediat regional. Ulterior, estimările prognostice indică un regim termic apropiat de cel normal la începutul lunii Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată după data de 29 noiembrie, însă regimul pluviometric se va menţine în general deficitar pe tot parcursul intervalului de referinţă.

MOLDOVA

Valorile termice vor fi în scădere, de la o medie de 7…8 grade în primele 3 zile ale intervalului, la o medie de 4…5 grade în 28 noiembrie. După zilele de 29 și 30 noiembrie, când media maximelor va fi în jur de 7 grade, până în ultima zi a celor două săptămâni, această medie va rămîne destul de scăzută și va fi cuprinsă între 2 și 5 grade. Nopțile vor deveni și ele reci, raportat la normalul termic al perioadei, cu o medie a acestora de -2…0 grade, ușor mai ridicată, spre 2 grade, doar în 24 noiembrie și în intervalul 30 noiembrie-02 decembrie. Probabilitatea de precipitații va fi redusă în prima săptămână, dar începând cu 29 noiembrie va fi în creștere, astfel încât se pot semnala temporar precipitații slabe, pe arii restrânse.

DOBROGEA

În primele 4 zile ale intervalului, media maximelor va fi de 7…8 grade, iar a minimelor de 0…3 grade. Între 27 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în creştere, caracterizând o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, cu o medie regională de 10…13 grade, ziua şi 3…6 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice în jurul celor normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 7…8 grade și ale minimelor de 2…4 grade. În prima săptămână ploile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala temporar ploi slabe, pe arii restrânse.

MUNTENIA

În prima săptămână vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal, media maximelor va scădea treptat de la 9 la 6 grade, iar a minimelor se va situa între -2 și 0 grade. Între 29 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în ușoară creştere, cu o medie regională de 8…10 grade, ziua şi 0…3 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…8 grade și ale minimelor de -1…2 grade. În prima săptămână precipitațiile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala local și temporar, fiind în general slabe.

OLTENIA

În prima săptămână vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal, media maximelor va scădea treptat de la 9 la 5 grade, iar a minimelor se va situa, în general, între -2 și 0 grade. Între 29 noiembrie şi 01 decembrie, temperaturile vor fi în ușoară creştere, cu o medie regională de 7…9 grade, ziua şi 0…3 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de referinţă, sunt estimate valori termice apropiate de cele normale pentru începutul lunii decembrie, respectiv medii ale maximelor de 5…7 grade și ale minimelor de -1…2 grade. În prima săptămână precipitațiile vor fi cu totul izolate, dar după 29 noiembrie probabilitatea lor de apariției va fi în creștere, astfel încât se pot semnala local și temporar, fiind în general slabe.

LA MUNTE

Temperaturile maxime se vor menține în general pozitive în toată perioada celor două săptămâni, cu o medie cuprinsă între 0 și 7 grade, valorile mai mari fiind de așteptat în intervalul 26-28 noiembrie. Nopțile însă vor fi reci, cu o medie a minimelor termice de -5…-3 grade, ușor mai ridicată, dar tot sub pragul de îngheț, în intervalul 26 noiembrie-01 decembrie. Până pe 28 noiembrie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă, dar în intervalul 29 noiembrie-01 decembrie aria precipitațiilor în general slabe va cuprinde cea mai mare parte a zonei montane, iar ulterior acestea vor avea un caracter temporar și o mai mică extindere.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: