Connect with us

Actual

Schimbarea care-i lasă pe profesori fără salarii, la început de an

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că şcolile au primit înştiinţare de amânare a datei de salariu, ea solicitând public ca salariile profesorilor să fie plătite la timp. ”Salariile profesorilor sunt amânate la plată din cauza nepriceperii guvernului PSD! Şcolile au primit o înştiinţare din partea Inspectoratelor prin care se stabileşte data de salariu pe 14 ale lunii, nu 9 cum era până în prezent. Această amânare poate fi prelungită”, arată Raluca Turcan pe Facebook. Ea spune că acest lucru s-a întâmplat deoarece în luna decembrie PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit că salariile profesorilor nu vor mai fi plătite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educaţiei Naţionale. Turcan aminteşte că o lege similară a fost semnată de Liviu Dragnea şi votată în Camera Deputaţilor, însă OUG 90/2017 a grăbit acest proces de centralizare! Prin urmare, şcolile au o dublă subordonare. ”În acest moment, autorităţile locale nu ştiu cine este ordonatorul de credite şi din ce buget trebuie plătite salariile. Şcolile sunt instituţii publice de interes local, bugetul lor este aprobat în şedinţă de Consiliu Local, în acelaşi timp cu bugetul local. Astfel, Consiliul Local a fost pus în situaţia de a aproba nişte bugete ale şcolilor care să includă şi salariile profesorilor, sume de care bugetul local nu dispune. Nu a fost prevăzut şi cum vor fi plătite acestea, neexistând norme de aplicare ale legii. Aparent, acum există doi ordonatori de credite – fapt nemaiîntâlnit. Un serviciu public nu poate să fie în acelaşi timp centralizat şi descentralizat”, subliniază prim-vicepreşedintele PNL.

Ce spune Petrică Miu, inspector școlar județean Constanța?

L-am sunat pe inspectorul școlar județean al ISJ Constanța, Petrică Miu, pentru a vedea cum stau lucrurile în județul nostru vizavi de întârzierea plății salariilor cadrelor didactice. Iar el ne-a răspuns, cu seninătate, că a fost sunat de mulți colegi, nu doar astăzi, ci și ieri și în zilele trecute. ”M-au sunat mai mulți profesori că nu și-au primit salariile. Unii dintre ei primeau mai devreme banii, pe 6, 7 sau 8 ale lunii. Depindea cum are bani primăria care făcea plata. Iar acum, că nu le-au venit banii și deja suntem în data de 9 m-au întrebat ce se întâmplă. Și le-am spus și lor ceea ce vă spun și d-voastră: din acest an, dispare Primăria din discuție. Dacă Primăria făcea plățile salariilor până acum, din această lună banii vin la inspectorat direct de la buget, prin intermediul Ministerului Educației Naționale. La inspectorate, ziua de salariu este data de 14. Cum transferul salariilor școlilor se face prin noi, prin inspectoratele școlare, la fel vor primi banii și cadrele didactice. Deja am primit finanțarea pentru salariile lunii decembrie 2017 și vineri vom face viramentele iar oamenii vor primi luni salariile.”, ne-a explicat Petrică Miu, inspector școlar județean.

De ce nu știu profesorii?

O parte dintre profesori cunosc foarte bine aceste schimbări. Câțiva dintre cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că aveau informațiile referitoare la aceste modificări încă din luna noiembrie a anului trecut. Ce-i drept, le știau la nivel de zvonuri. Alții, însă, nu aveau idee despre acestea. Reamintim că de-abia în luna decembrie PSD a aprobat OUG 90/2017 prin care a stabilit că salariile profesorilor nu vor mai fi plătite din bugetele locale, ci prin Ministerul Educaţiei Naţionale. Așa că dezamăgirea celor care nu și-au primit salariile a fost colosală. Mulți aveau de făcut diferite plăți ce nu suportau amânare, rate etc. Nu s-a făcut vreo dezbatere pe marginea acestui subiect, nu s-a discutat în detaliu. Rămâne de văzut ce va fi în viitor și cum vor reacționa cadrele didactice. Pentru că nu este sigur că salariile nu vor întârzia. Ca o glumă, luna aceasta data de 14 pică într-o zi de duminică, când nu se vor face plăți. Așa că, de la început va fi cel puțin o zi întârziere în plata salariilor… Știam că există un forum al profesorilor pe care ne imaginam că au fost postate aceste schimbări. Dar nu! Nici vorbă să se ocupe cineva de acest subiect. Însă pe forumul dedicate cadrelor didactice, era o postare care spunea că salariile vor fi date după noua metodologie.  ”Asta ca să știm de ce s-a dat vacanța de iarnă până pe 14 Ianuarie… Puteau măcar să ne anunțe din timp lichelele decidente! Dar SINDICATUL chiar nu a știut nimic să ne fi prevenit? ”

Ce aveți de făcut în acest sens?

Pe pagina Vivid Education, destinată  tot cadrelor didactice, se dau sfaturi și se vorbește despre acestă schimbare. Iată despre ce este vorba: 1. Evidențierea salariilor aferente lunii decembrie 2017: acestea se vor înregistra în contabilitate, la data de 31.12.2017, pe sursa de finanțare buget de stat 01A. – Buget de Stat (soldurile conturilor de salarii 421, 423, 427, 428, 431, 437 şi 444 vor cuprinde sumele statelor de plată a lunii decembrie 2017, cu plata în luna ianuarie 2018). 2. Unitățile de învățământ care nu au în Fişa Entității Publice şi sector/ sursa 01 A – finanțare de la buget de stat, să completeze şi să depună în FOREXEBUG, Fişa Entității Publice şi cu sursa de finanțare 01A, Buget de Stat. 3. Printr-un Ordin de Ministru, se va modifica data plății salariilor, urmând ca toate unitățile de învățământ să aibă ca dată de plată a salariilor, ziua de 14 a lunii, sau în intervalul 13-15 ale lunii. 4. Pentru plata salariilor lunii decembrie 2017, acum, în luna ianuarie 2018, încă nu e bugetul aprobat de MEN. 5. Până la aprobarea acestuia de către MEN, trebuie să vă pregătiți 1/12 din ultiumul buget aprobat la titlul 10 cheltuieli de personal de către primării/consiliul județean. 6. În acest buget NU se includ cheltuielile cu naveta cadrelor didactice, respectiv articolul bugetar 10.01.15.  Cheltuielile cu naveta cadrelor didactice se vor suporta în continuare din bugetele consiliilor locale/consiliului județean. 7. Unitățile de învățământ care, în cursul lunii decembrie 2017 nu au reuşit să mai achite Hotărâri Judecătoreşti, din sumele primite suplimnetar, NU vor înregistra în contabilitate aceste sume.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cadavrul unui bărbat a fost recuperat din Dunăre, în apropiere de Topalu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, militarii ISU Constanța au fost solicitați să intervină pe Dunăre, în apropierea localității Topalu, unde un pescar a observat un cadavru.

La fața locului s-au deplasat 7 pompieri cu o barcă, o autospecială de interventie și un echipaj SMURD.

Trupul neînsuflețit al bărbatului – în vârstă de aproximatriv 50 de ani – a fost adus la mal și a fost preluat de către polițiștii de la Transporturi.

Până în acest moment, nu a fost identificat.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Militarii români se retrag din Afganistan. Primul contingent a ajuns ieri în țară

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă.

Potrivit Biroului de presă al MApN, finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri delegătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Comerțul ambulant cu păsări, suspendat în toată țara. A reapărut gripa aviară!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În contextul apariției unei situații epidemiologice veterinare, generată de răspândirea virusului influenței aviare (gripa aviară), subtipul H5N8, la păsările dintr-o exploatare avicolă comercială din județul Mureș, localitatea Ungheni, CNSU, prin Centrul Național de Combatere a Bolilor, a transmis în toate județele că, începând de astăzi, 8 mai, se dispun următoarele măsuri:
– se suspendă organizarea și desfășurarea comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile din țară;
– se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe teritoriul României, pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

De asemenea, prin dispoziția comună a secretarului de stat MAI, chestor general de poliție Bogdan Despescu și a șefului DSU, dr. Raed Arafat, au fost decise, printre altele, următoarele:
– inspectoratele de poliție, jandarmerie și pentru situații de urgență vor acționa cu dispozitive instituite pentru prevenirea/gestionarea corespunzătoare a situațiilor de risc. De asemenea, desfășoară, alături de personalul din cadrul ANSVSA, activități de verificare, în trafic, a autovehiculelor care transportă păsări, dar și în locațiile de desfacere/comercializare a produselor cu risc de transmitere a gripei aviare;
– Inspectoratul General al Poliției de Frontieră desfășoară, prin structurile din subordine, verificări și controale la mijloacele de transport în punctele de trecere a frontierei de stat, pentru identificarea produselor din carne de pasăre și subsecvente.

„Vom coordona și sprijini eforturile autorităților, în ceea ce privește controalele și dispunerea de măsuri, pentru că vorbim despre o situație potențial periculoasă pentru gospodăriile în care sunt crescute păsări. E drept, prima situație a apărut la sute de kilometri de județul nostru, dar asta nu înseamnă că vom aștepta, fără să luăm măsuri preventive. Ne aducem aminte cu toții cât de gravă a fost situația în 2005-2006 și, sunt sigur că, dacă vom avea acțiuni de prevenție, gospodăriile din județul nostru vor fi ferite de pericol. Astfel, am dispus deja ca zonele cunoscute pentru organizarea târgurilor și oboarelor informale să fie monitorizate, vom avea filtre pe arterele din județ care sunt frecventate de comercianții care nu au toate avizele. De asemenea, DSVSA Constanța va monitoriza toți crescătorii de păsări și va asigura trasabilitatea tuturor transporturilor și mișcărilor de animale. Totodată, polițiștii de frontieră vor împiedica pătrunderea pe teritoriul național a produselor neconforme, iar organele MAI, prin patrule mixte, vor monitoriza, din teren, situația”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: