Actual
Se anunță proteste în Federația ”Solidaritatea Sanitară”

Actual
Vaccinul “Moderna”, administrat în România de la 1 februarie

Pentru informarea opiniei publice și în vederea bunei gestionări și desfășurări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Grupul de comunicare al CNCAV face următoarele precizări:
Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.
Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).
Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.
În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.
Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.
Precizăm că pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare. Vaccinarea continuă pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.
CNCAV a transmis o informare către toate centrele de vaccinare privind aceste măsuri, precum și Procedura privind vaccinarea cu dozele Moderna, astfel încât ambele vaccinuri să fie utilizate în strictă conformitate cu caracteristicile fiecărui tip de vaccin pentru populația planificată.
Vă asigurăm că CNCAV și toate instituțiile implicate în organizarea și desfășurarea campaniei de vaccinare depun cu toată responsabilitatea eforturi pentru ca fiecare persoană programată să beneficieze de vaccin.
Comments
Actual
Constanța. Doi bărbați au fost reținuți pentru că au furat bucăți de cale ferată

În cursul zilei de ieri, 26 ianuarie, polițiști din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare și Navale Medgidia au fost sesizați despre faptul că s-ar fi sustras componente de la calea ferată, de pe podul feroviar ce leagă municipiul Medgidia de localitatea Negru-Vodă.
La fața locului, polițiștii de la transporturi au găsit două atelaje hipo, iar pentru că ocupanții acestora au refuzat să oprească la semnal, polițiștii au efectuat un foc de avertisment în plan vertical.
Persoanele în cauză au fost identificate, fiind vorba despre 2 bărbați, de 38, respectiv 47 de ani, și 2 minori, bănuiți că ar fi sustras componente de cale ferată.
La fața locului au fost identificate 6 bucăți de contrașină de cale ferată.
Cei 2 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, aceștia fiind cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.
Comments
Actual
Ninge în județul Constanța. Drumuri închise și sute de persoane blocate în mașini

Începând cu ora 10.00 la nivelul judeţului Constanta a fost activat Centrul Judetean de Conducere și Coordonare a Intervenției Constanța, la sediul ISU Constanța. Ceea ce înseamnă că : – a fost operaționalizată Grupa operativă la ISU Constanța; – a fost transmis mesaj ro-alert privind închiderea drumurilo; – au fost transmise informările și avertizările meteo către UAT-uri și instituțiile publice din județ; – a fost dispusă instituirea permanenței la primării; – au fost dispuse măsuri de asigurare a spațiilor de cazare pentru persoanele aflate în dificultate; – menținerea în stare de operaționalitate a tuturor mijloacelor de intervenție aparținând instituțiilor cu competența și atribuții de intervenție în astfel de situații de urgență; – administratorii drumurilor naționale și județene au asigurat că au în bazele de deszăpezire toate utilajele prevăzute în planuri, atât cele proprii cât și cele prevăzute prin contract și stocurile de material antiderapant și soluții chimice.
Încă de ieri au fost identificate femeile gravide aflate la termen și s-a luat legatura cu medicii care le au în evidență și au fost aduse la spital persoanele dializate. La ora actuală, 97 de utilaje de deszăpezire acționează pe toate tronsoanele afectate de viscol.
În continuare sunt blocate din cauza zăpezii 198 de vehicule, respectiv 439 persoane. Potrivit ISU Constanța, au fost operaționalizate 2 puncte de lucru, la Băneasa și Topraisar, cu sprijinul RAJDP, constând în 2 șenilate, încadrate cu 2 paramedici din cadrul ISU CT.
În total, au fost angrenate 426 de persoane din cadrul MAI, respectiv: 205 ISU, 55 IJJ, 82 IPJ, 84 Garda de Coastă.
Până la această oră, în judeţul Constanța sunt afectate din punct de vedere al alimentării cu energie electrică 20 localităţi, respectiv: Topalu, Pantelimon, Istria, Săcele, Traian, Ciocârlia, Topraisar, Negru Vodă, 23 August, Costinești, Mangalia, Adamclisi, Cernavodă, Oltina, Târgușor, Lipnița, Urluia, Viile, Petroșani.
Din fericire, nu au fost ridicate probleme în ceea ce privește alimentarea cu gaze și apă. În continuare toate drumurile județene și naționale (cu excepția DN 39, DN 39 A și A 2) sunt închise. În toate porturile manevrele sunt suspendate. Nu sunt probleme hidrologice.
RECOMANDĂRI:
Evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
Dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip).
Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.
Asigură-ţi următoarele materiale:
- Sare pentru topirea gheţii de pe trotuar şi căile pe care circulaţi în gospodăria dumneavoastră
- Nisip pentru a îmbunătăţi tracţiunea
- Unelte de îndepărtare a zăpezii
- Dacă locuiești la casă asigură-te că ai suficient combustibil de încălzire
- Izolează casa din punct de vedere termic
Pregătește-ți autoturismul astfel:
- Acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate
- Asigură-te că nivelul antigelului este suficient pentru a evita îngheţarea
- Asigură-te că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează eficient
- Verifică sistemul de acţionare al ştergătoarelor de parbriz; asigură un nivel corespunzător de lichid de curăţare
- Asigură-te că termostatul funcţionează corespunzător
- Verifică funcţionarea farurilor şi luminilor de avarie
- Verifică dacă există fisuri în sistemul de eşapament, repară-le sau înlocuiește-l dacă este necesar. Inhalarea monoxidului de carbon este letală
- Verifică nivelul şi densitatea uleiului. Uleiuri grele coagulează mai mult la temperaturi joase şi nu sunt la fel de lubrifiante
- Folosește anvelope pentru zăpadă şi dotează-te cu lanţuri antiderapante
- Pregătește-te să utilizezi combustibil adecvat sezonului şi verifică filtrul de aer
În timpul evenimentului
GER
- Ascultă la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă
- Mănâncă regulat şi bea lichide, dar evită excesul de cofeină şi alcool
- Evită să te extenuezi când curăţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
Fii atent la semnele de îngheţ.
Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului.
Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical.
Fii atent la semnele de hipotermie.
Acestea includ: frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă
Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil.
- Economisește combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal
- Închide temporar alimentarea cu căldură în anumite camere
- Utilizează autoturismul, numai dacă este absolut necesar
Dacă trebuie să conduci, ia următoarele măsuri:
- Circulă doar ziua, niciodată singur, şi anunță cunoştinţele despre programul tău
- Folosește drumuri principale; evită drumurile secundare considerate scurtături
VISCOL
Dacă un viscol te surprinde în maşină, ia următoarele măsuri:
- Trage pe dreapta
- Pornește luminile de avarie şi agață o cârpă pe antena radio ori la geam
- Rămâi în autoturism până ce forţele de salvare vin în ajutor
- Nu ieşi dacă nu vezi în apropiere o clădire în care ai putea să te adăpostești. Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă
- Pornește motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschide uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta te va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon
- Curăţă periodic zăpada de pe ţeava de eşapament
- Mişcă-te pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea
- Nu adormi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare
- Bea lichide pentru evitarea deshidratării
- Ai grijă să nu consumai bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului
- Pornește lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să te observe
- Dacă te afli într-o zonă deschisă, şi ai posibilitatea, scrie mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea ta
- Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsește maşina şi continuă drumul pe jos
Foto: Digi24
Comments
-
Exclusiv4 săptămâni ago
Ce se întâmplă cu Alternativa Techirghiol – drumul expres care va decongestiona Eforiile
-
Actual2 săptămâni ago
(VIDEO) Acțiune de amploare în mediul rural. Vezi câte amenzi au fost date
-
Actual4 zile ago
Zeci de cai au fost abandonați pe câmp, în apropiere de Techirghiol
-
Politica2 zile ago
DNA cere 15 ani de închisoare pentru Ioana Băsescu și 12 ani pentru Elena Udrea, în dosarul campaniei electorale din 2009
-
Societate3 săptămâni ago
Campanie de vaccinare. MApN pregătește imunizarea personalului eligibil pentru etapa a II-a
-
Exclusiv4 săptămâni ago
Constanța. Filozofia de parcare a primarului Vergil Chițac
-
Actual4 săptămâni ago
Județul Constanța. Rupt de beat și fără permis la volan, implicat într-un eveniment rutier
-
Societate2 săptămâni ago
Muftiatul Cultului Musulman se alătură campaniei de vaccinare